HBO-bachelor Verpleegkunde - duaal

Vakgebied

HBO-bachelor Verpleegkunde - duaal

Werken en leren, opleiding opgezet volgens de internationaal CanMEDS-systematiek en ontwikkeld in samenspraak met werkgevers en werknemers uit de zorg.

In het kort

In het kort

Werken en leren, opleiding opgezet volgens de internationaal CanMEDS-systematiek en ontwikkeld in samenspraak met werkgevers en werknemers uit de zorg.

Collegegeld klassikaal
36 x € 323,10 (€ 359,00) 10% last-minute-korting
Studielast
240 EC
Type
HBO-bachelor
Diploma
HBO-bachelorgetuigschrift
Erkenningen
NVAO, ministerie van OCW, ITK

In de duale bacheloropleiding HBO Verpleegkunde combineer je werken en leren. Je bent dus al snel van grote waarde op de werkvloer. Je werkt minstens 16 uur per week, volgt daarnaast iedere 1-2 weken een intensieve klassikale bijeenkomst en studeert in de tussenliggende weken flexibel thuis. Je ontwikkelt je tot Verpleegkundige (niveau 6) en kunt je na het behalen van het getuigschrift inschrijven als (HBO) Verpleegkundige in het BIG-register.

De gezondheidszorg is sterk aan het veranderen. Zorgvragers worden ouder en er is steeds vaker sprake van meerdere (chronische) aandoeningen tegelijk. Tegelijkertijd vindt de zorg steeds vaker thuis of in de wijk plaats. Als Verpleegkundige heb je daarbij een belangrijke rol. Je verleent vaak (hoog)complexe zorg, overlegt met andere disciplines en voert de regie over het zorgproces. Daarbij maak je regelmatig gebruik van nieuwe technologische en E-health-toepassingen.

De duale HBO-bacheloropleiding Verpleegkunde van LOI Hogeschool bereidt je perfect voor op deze uitdagende functie. De opleiding is ontwikkeld in samenspraak met werkgevers en werknemers van verschillende zorgorganisaties en ziekenhuizen, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en het College Zorg Opleidingen. Het programma is ingericht volgens de internationaal geldende CanMEDS-systematiek waarbij de verschillende rollen van de zorgprofessional uitgebreid aan bod komen.

De opleiding leidt op tot allround verpleegkundige. In de hoofdfase kies je uit de verschillende differentiaties Algemene gezondheidszorg (agz), Maatschappelijke gezondheidszorg (mgz), Geestelijke Gezondheidszorg (ggz) en Geriatrie & gerontologie (gg). Hiermee geef je direct richting aan je loopbaan. De opleiding sluit volledig aan op alle beroepscompetenties uit het nieuwste opleidingsprofiel Bachelor of Nursing 2020 (BN 2020).

Daarom kies je voor de opleiding HBO-bachelor Verpleegkunde - duaal

 • Inclusief alle benodigde vakliteratuur, geen extra kosten.
 • Volledig gebaseerd op de internationaal gehanteerde CanMEDSrollen.
 • Ontwikkeld in samenspraak met werkgevers in de zorg.
 • Combineer werkplekleren met klassikale bijeenkomsten en flexibele zelfstudie.
 • Vrijstelling mogelijk op basis van ervaring en eerder behaalde diploma’s (EVC/EVK).
 • Klinisch redeneren en Evidence based practice staan centraal in de opleiding.
 • Met het bachelorgetuigschrift op zak is BIG-registratie mogelijk.

NVAOMinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Welke opleiding past bij jou?

LOI Hogeschool biedt verschillende HBO-bacheloropleidingen Verpleegkunde. Hieronder zie je in één oogopslag welke het beste bij je past. Twijfel je? Bel ons gerust op (071) 545 1234, we adviseren je graag!

HBO-bachelor Verpleegkunde

 • Je hebt nog geen opleiding tot verpleegkundige gevolgd.
 • Je werkt nog niet in de zorg of je werkgever kan je niet tijdens de gehele opleiding begeleiden.

HBO-bachelor Verpleegkunde – duaal

 • Je hebt nog geen opleiding tot verpleegkundige gevolgd.
 • Je werkt minstens 16 uur per week in de zorg.
 • Je werk biedt de mogelijkheid om de competenties van een HBO-verpleegkundige te ontwikkelen.
 • Je werkgever kan en wil je tijdens de gehele opleiding begeleiden.

HBO-bachelor Verpleegkunde verkort

 • Je bent in het bezit van een MBO 4- of Inservice-diploma Verpleegkundige.
 • Je wilt je kennis en vaardigheden op HBO-niveau brengen.
 • Je werkgever kan of wil je niet tijdens de gehele opleiding begeleiden.

HBO-bachelor Verpleegkunde verkort - duaal

 • Je bent in het bezit van een MBO 4- of Inservice-diploma Verpleegkundige.
 • Je wilt je kennis en vaardigheden op HBO-niveau brengen.
 • Je werkt minstens 16 uur per week in de zorg.
 • Je werk biedt de mogelijkheid om de competenties van een HBO-verpleegkundige te ontwikkelen.
 • Je werkgever kan en wil je tijdens de gehele opleiding begeleiden.
Zij kozen voor LOI Hogeschool

Naast een groot aantal individuele studenten, hebben ook verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen al gekozen voor LOI Hogeschool. Zo koos o.a. het Leids Universitair Centrum (LUMC) en Elkerliek ziekenhuis LOI Hogeschool als partner bij het inrichten van hun (incompany) opleidingstraject HBO Verpleegkunde Verkort.

Studenten over deze opleiding

Benieuwd naar de mening van onze studenten? De LOI laat zich beoordelen door een onafhankelijke partij: The Feedback Company. Studenten kunnen hier een review achterlaten; door én voor studenten. Bekijk hieronder recente reviews voor de opleiding HBO-bachelor Verpleegkunde - duaal. Meer informatie vind je hier.

TFC ster geel TFC ster geel TFC ster geel TFC ster geel TFC ster half geel half grijs 9/10

"Gedreven docenten vanuit de praktijk. Dit zorgt voor dynamiek tijdens de lessen."

Rose

TFC ster geel TFC ster geel TFC ster geel TFC ster geel TFC ster grijs 8/10

"Zeer tevreden. Doe het in mijn eigen tempo en leuk 1 keer in de 3 weken klassikaal"

T.A. van der Leur

TFC ster geel TFC ster geel TFC ster geel TFC ster geel TFC ster geel 10/10

"Ik ben erg tevreden over de HBO-opleiding van de LOI. Erge enthousiaste en ervaren leraren met veel know-how. Een keer per drie weken naar school is echt een aanvulling en verrijking op de lesstof."

Sandra

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De opleiding HBO-bachelor Verpleegkunde – duaal is bestemd voor iedereen die opgeleid wil worden tot Verpleegkundige en dit wil combineren met een baan in de zorg. Bijvoorbeeld in  de wijkverpleging, een ziekenhuis of een zorginstelling. Deze opleiding combineert werkplekleren, met klassikale bijeenkomsten (1 tot 2 x per maand) en flexibele thuisstudie.

Voor het volgen van deze opleiding is een aanstelling voor minimaal 16 uur per week noodzakelijk. Je werkplek moet je de gelegenheid bieden om je te ontwikkelen tot Verpleegkundige. Dat betekent dat je werkzaamheden moeten aansluiten bij die van een Verpleegkundige en dat je werkgever bereid is je hierbij te begeleiden en regelmatig overleg te plegen met LOI Hogeschool.

Werk je nog niet in de zorg, of kun je geen aanstelling vinden die aan de eisen voldoet? Kies dan voor de bacheloropleiding HBO Verpleegkunde in deeltijd.

Heb je al een MBO 4-opleiding Verpleegkunde gevolgd en wil je je kennis op HBO-niveau brengen? Kies dan voor de verkorte opleiding HBO Verpleegkunde (deeltijd of duaal).

Je volgt deze opleiding via flexibel deeltijdonderwijs. Deeltijdopleidingen zijn bij uitstek geschikt voor professionals die een opleiding willen volgen naast een baan.

Duaal studeren iets voor jou?

 • Je wilt werken combineren met je opleiding.
 • Je hebt een aanstelling voor minstens 16 uur per week. Bijvoorbeeld bij een ziekenhuis of zorginstelling.
 • Je leert graag in de praktijk.
 • Je wilt al werkervaring opbouwen tijdens je opleiding.
 • Je kunt op je werkplek de competenties van HBO verpleegkundige ontwikkelen.
 • Je werkgever kan je begeleiding bieden tijdens de opleiding en is bereid regelmatig te overleggen met LOI Hogeschool
 • Je werkgever kan vaak subsidie krijgen.
Maatwerk voor zorginstellingen

Door de flexibele opzet van de opleiding HBO Verpleegkunde is het voor werkgevers mogelijk om medewerkers groepsgewijs een opleidingstraject op maat te laten volgen en daarbij additionele opleidingscomponenten toe te voegen. Bijvoorbeeld door extra lesdagen te besteden aan specifieke vaardigheden.

Verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen hebben al gekozen voor LOI Hogeschool. Zo koos o.a. het Leids Universitair Centrum (LUMC) LOI Hogeschool als partner bij het inrichten van hun (incompany) opleidingstraject HBO-V Verkort.

Ontdek de arbeidsmarkt

De sector Zorg en welzijn is sterk in beweging. De vraag naar zorg stijgt en daarmee ook de vraag naar zorgprofessionals op HBO-niveau. Voor de toekomst worden grote tekorten verwacht. Door de vergrijzing zijn er immers steeds meer mensen die zorg nodig hebben. Ook stijgt het aantal patiënten met specifieke, veelal meervoudige zorgproblemen.

Ook het werk van de verpleegkundige zelf verandert. Nieuwe technologieën zorgen voor nieuwe werkzaamheden. Daarnaast wordt van een verpleegkundige steeds meer verwacht dat hij/zij ook coördinerende en managementtaken op zich neemt.

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan


Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Toelating

Er zijn verschillende manieren om te worden toegelaten tot deze opleiding. Zo ben je toelaatbaar op grond van een HAVO-, VWO- of MBO 4-diploma. Ook een propedeusegetuigschrift (HBO of WO) geeft recht op toelating. Beschik je niet over een van deze diploma’s? Dan vind je hieronder de andere mogelijkheden.

Toelatingsprogramma

Het korte HBO-programma Oriëntatie HBO Verpleegkunde van LOI Hogeschool geldt als toelatingsprogramma voor deze bachelor. Op basis van het behaalde diploma kun je doorstromen naar de volledige bachelor. Je moet op het moment van doorstromen wel 21 jaar of ouder zijn. Bovendien kan het behaalde diploma worden ingebracht om vrijstelling aan te vragen voor de inhoudelijk overeenkomende module(s). De investering verdient zich dus zeker terug!

Toelatingsmogelijkheden

Het 21+ toelatingsexamen wordt digitaal afgenomen op 16 locaties in Nederland. Je kunt het examen op elke werkdag afleggen. Op de dag van het examen dien je minimaal 21 jaar te zijn. Het examen bestaat uit meerkeuzevragen op het gebied van taal, rekenen en logica, en toetst of je het niveau van een HBO-bacheloropleiding aan kunt. Naar aanleiding van de uitslag van het examen krijg je een advies van de toelatingscommissie van LOI Hogeschool of je wel of niet met de opleiding van je keuze kunt starten. De kosten voor het examen bedragen € 75,-. Als je slaagt voor het examen kun je starten met een HBO-opleiding van LOI Hogeschool en wordt dit bedrag in mindering gebracht op het collegegeld. Ben je gezakt voor het examen, dan kun je een herkansing aanvragen. Klik hier om je aan te melden voor het 21+ toelatingsexamen. Op het formulier kun je aangeven op welke gewenste tijd, datum en locatie je het toelatingsexamen wilt afleggen. Het systeem zal direct op beschikbaarheid controleren en eventueel alternatieve data en tijdstippen voorstellen. Je kunt het toelatingsexamen vervolgens direct boeken en betalen via iDeal.

Wil je oefenen om je voor te bereiden op het 21+ toelatingsexamen? Er zijn op internet verschillende toetsen en tests te vinden waarmee je kunt oefenen. Voor het taal- en rekenniveau zijn op internet verschillende oefentoetsen te vinden op niveau 3F. Verder kun je door het doen van online intelligentietests inzicht en logica oefenen.

Heb je dyslexie of dyscalculie? Dan is het mogelijk om extra tijd te krijgen voor het examen. Stuur in dat geval je NAW-gegevens, plus een medische verklaring van dyslexie of dyscalculie, naar examenbureau@loi.nl. Je medische verklaring wordt vervolgens gecheckt, waarna het examenbureau contact met je opneemt over het boeken en betalen van het examen.

De opleiding

Inhoud van de opleiding

De opleiding is ontwikkeld in samenspraak met verschillende werkgevers en werknemers in de zorg en gebaseerd op de internationaal geldende CanMEDS- systematiek waarbij alle rollen die een verpleegkundige vervult tijdens het werk, uitgebreid aan bod komen. Het programma sluit naadloos aan bij de actuele ontwikkelingen in het werkveld en het opleidingsprofiel BN2020. Na afronding voldoe je aan de eisen om je te registreren in het BIG-register  als (HBO) verpleegkundige.

Het complete programma is te vinden onder ‘Studieprogramma’.

Op alle fronten erkend

Alle HBO-bacheloropleidingen, Associatie degrees en masteropleidingen van LOI Hogeschool hebben de officiële NVAO-accreditatie. Bovendien heeft LOI Hogeschool in februari 2020 opnieuw het ITK-keurmerk behaald. Daarbij oordeelde het panel op alle punten positief.

De Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK) is hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. LOI Hogeschool is de enige particuliere opleider met dit belangrijke keurmerk.

"Zo’n kwaliteitsstempel krijg je niet zomaar"

De betekenis en voordelen van een ITK‑accreditatie en heldere onderwijsvisie


Lees het interview met Arjette
"Zo’n kwaliteitsstempel krijg je niet zomaar"

De betekenis en voordelen van een ITK‑accreditatie en heldere onderwijsvisie

Lees het interview met Arjette
Leeruitkomsten

Bij deze opleiding wordt gewerkt met leeruitkomsten: een duidelijk herkenbare en meetbare groep competenties. Een leeruitkomst beschrijft wat je weet, begrijpt én kunt toepassen na afronding van een onderdeel. De opleiding bestaat uit clusters die leiden tot een programmaleeruitkomst. De modules binnen zo’n cluster leiden tot een moduleleeruitkomst. Je kunt grotendeels zelf bepalen in welke volgorde je deze modules volgt.

Bijeenkomsten

Verder op deze pagina staat vermeld in welke plaatsen de klassikale bijeenkomsten plaatsvinden. Houd er rekening mee dat bij de module Verpleegtechnische handelingen de bijeenkomsten wellicht op een andere locatie plaatsvinden. Dit in verband met de benodigde voorzieningen om vakspecifieke technische handelingen te kunnen oefenen.

Inclusief vakliteratuur

Alle benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.

Het lesmateriaal bestaat uit gerenommeerde vakliteratuur van met name uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, aangeboden via de BSL Academy HBO Verpleegkunde, gecombineerd met digitale studiewijzers. Deze bevatten aanvullende leerstof, oefenopgaven, proefexamens en inzendopgaven. Daarnaast maak je gebruik van Skills online van BSL en de zorgprotocollen van Vilans om alle vaardigheden online voor te bereiden voor de lesdagen en de praktijk.

Voor Evidence based practice is toegang tot wetenschappelijke artikelen van groot belang. Daarom krijg je naast alle benodigde vakliteratuur ook een licentie van ‘Cinahl with Full Text (EBSCO)'; de meest uitgebreide tijdschriftenbron voor verpleegkundigen en paramedici wereldwijd. Met deze licentie heb je toegang tot meer dan 600 vakbladen in volledige jaargangen vanaf 1981.

Studieprogramma en leeruitkomsten

In het studieprogramma staan alle clusters en de bijbehorende modules. De studiepunten geven een indicatie van de relatieve omvang per module. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (ECTS).

Bekijk het studieprogramma van de propedeuse
Module EC's

Cluster 1: Basiskennis voor de Verpleegkundige (30 EC)

 
Inleiding verpleegkunde Inleiding verpleegkunde
Je doet kennis op over en inzicht in wat gezondheid is, het Nederlandse gezondheidszorgsysteem in relatie tot internationale gezondheidszorgsystemen en de historische ontwikkeling van het verpleegkundig beroep. Er wordt aandacht besteed aan het Nederlandse gezondheidszorgbeleid, het beroepsprofiel van de verpleegkundige met de CanMEDS-rollen, de beroepscode, de structuur van de gezondheidszorg, het klinisch redeneren binnen het verpleegkundig proces, classificaties in de gezondheidszorg/verpleegkunde en de betekenis van de diversiteit in de Nederlandse maatschappij voor de zorg.
5
Effectief communiceren Effectief communiceren
Je leert je mondeling en schriftelijk correct en effectief uitdrukken. Je bent in staat een tekst te begrijpen, te produceren of samen te vatten binnen een steeds intercultureler wordende context.
5
Algemene medische kennis: anatomie en fysiologieAlgemene medische kennis: anatomie en fysiologie
Je doet kennis op over de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam. Deze kennis dient als basis om te analyseren wat de patiëntproblemen zijn, klinisch te kunnen redeneren en passende (evidence based) interventies in te zetten.
5
Algemene medische kennis: pathologie en farmacologieAlgemene medische kennis: pathologie en farmacologie
In deze module leer je over pathologische en pathofysiologische verschijnselen, hoofdgroepen van geneesmiddelen en de werking daarvan, het effect en de interactie van en tussen geneesmiddelen. Met deze kennis kan je het proces van klinisch redeneren, eigen observaties en interpretaties koppelen aan de medische kennis over ziekteprocessen en geneesmiddelenkennis. Om vervolgens te beredeneren welke volgende stappen genomen moeten worden voor het verpleegkundig handelen.
5
Inleiding onderzoek doenInleiding onderzoek doen
In de module ‘Inleiding onderzoek doen’ doe je de basisvaardigheden op die nodig zijn bij alle vormen van onderzoek in het HBO-werkveld. Zo wordt o.a. ingegaan op het ontwikkelen van een onderzoekende houding, het toepassen van kennis uit het onderzoek van anderen en het zelf doen van onderzoek. Uiteraard is daarbij ook aandacht voor evaluatie van en reflectie op het onderzoek.
5
Zorg voor mensen met acute lichamelijke problemenZorg voor mensen met acute lichamelijke problemen
Deze module gaat uitgebreid in op acute lichamelijke problemen en het voorkomen hiervan. Ook leer je adequaat handelen wanneer deze problemen optreden. Bovendien ben je na afronding in staat om de bijbehorende patiëntproblemen, zorgresultaten en evidence based interventies vast te stellen.
5

Cluster 2: Zorg voor verschillende doelgroepen (30 EC)

 
Verpleegkundige vaardighedenVerpleegkundige vaardigheden I
In deze module voer je basis verpleegkundige handelingen uit waarbij de uitgangspunten zijn: hygiënisch werken, het onderbouwen van de uit te voeren handeling en aandacht voor de privacy en het welbevinden van de patiënt. De volgende onderwerpen worden behandeld: persoonlijke verzorging, bed verschonen, mobiliseren en verplaatsen, uitscheiding, hygiëne en infectiepreventie, vitale functies en bloedsuiker, kweken en monsters, compressief zwachtelen en therapeutische elastische kousen, eten en drinken.
5
Zorg voor mensen met chronische lichamelijke problemenZorg voor mensen met chronische lichamelijke problemen
Chronische ziekten hebben een grote en structurele invloed op iemands leven. Deze module gaat uitgebreid in op chronische ziekten en de gevolgen voor individuen en de maatschappij. Je leert hoe je patiënten met chronische lichamelijke problemen kunt ondersteunen en hoe de zorg voor mensen met chronische ziekten is georganiseerd. Uitgangspunt is daarbij het zelfmanagement van de patiënt. Ook het ondersteunen van de maatschappelijke participatie komt aan bod. Eigen kracht en empowerment zijn daarbij kernwoorden.
5
Psychopathologie en gedragPsychopathologie en gedrag
Psychopathologie en verstandelijke beperkingen staan centraal in deze module. Er wordt veel aandacht besteed aan psychiatrische stoornissen, ontwikkelingspsychologie, cognities, emoties, levensfasen, coping en ziekte-inzicht. Je leert om gezond gedrag af te zetten tegen verstoord gedrag en kunt daaruit voortvloeiend patiëntproblemen formuleren voor mensen met een psychiatrische stoornis of een verstandelijke beperking.
5
Zorg voor mensen met psychische problemen of een verstandelijke beperking Zorg voor mensen met psychische problemen of een verstandelijke beperking
Deze module behandelt belangrijke aspecten in de zorg voor mensen met psychiatrische aandoeningen of verstandelijke beperkingen. Leidend hierbij is hoe de verpleegkundige zo optimaal mogelijk kan aansluiten bij de wensen en behoeften van deze patiëntencategorieën, maar ook in staat is gezondheidsrisico’s te taxeren en te monitoren. De verpleegkundige diagnostiek en besluitvorming wordt in het licht van de eigen kracht, autonomie en rehabilitatie van de patiënt geplaatst. Herstel ondersteunend en systemisch werken zijn belangrijke concepten evenals de wettelijke kaders waarbinnen verpleegkundigen hun beroepsuitoefening vorm geven.
5
Algemene beroepsoriëntatie Algemene beroepsoriëntatie
In deze module leer je om jouw persoonlijke ontwikkeling vorm te geven in relatie tot de professionele beroepsomgeving waarin je werkt (of gaat werken). Je leert om als een professional naar jezelf en naar je beroepsomgeving te kijken.
5
Oriënterende stageOriënterende stage
Tijdens de oriënterende stage koppel je kennis en attitude aan de uitvoering van de verpleegkundige vaardigheden. Op deze manier wordt het vak van verpleegkundige binnen een gecontroleerde omgeving door begeleiding aangeleerd. Tijdens de eerste stageperiode staan de basiszorg (persoonlijke verzorging, ondersteunen mobiliteit, uitscheiding, eten en drinken, monitoren vitale functies), de basiskennis van de anatomie, fysiologie en pathologie en de communicatie met de patiënt en andere verpleegkundigen centraal.
5
Totaal propedeuse 60  
Bekijk het studieprogramma van de hoofdfase
Module EC's

Cluster 3: Zorgorganisaties en Evidence based practice (30 EC)

 
Gezondheidbevordering Gezondheidbevordering
Deze module biedt de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het bevorderen van de gezondheid van een individu of een groep mensen. Een onderwerp dat prima aansluit bij actuele ontwikkelingen in de zorg! Zo leer je o.a. hoe je passende vormen van preventie kunt organiseren, zelfmanagement kunt bevorderen en het gebruik van het eigen netwerk van patiënten kunt stimuleren.
5
Zorg voor ouderenZorg voor ouderen
Je leert o.a. over veroudering, multimorbiditeit, complicaties, problemen, krachten en mogelijkheden van de oudere en het netwerk om patiëntproblemen, zorgresultaten en evidence based interventies bij ouderen te kunnen vaststellen in de context van wat de oudere belangrijk vindt. In de module wordt veroudering bekeken vanuit verschillende perspectieven: fysiologisch, psychologisch, sociologisch en vanuit cultureel, etnisch en levensbeschouwelijk perspectief. Healthy ageing, succesvol ouder worden zijn belangrijke concepten die aan de orde komen. Gezond gedrag, risico-inschatting en vroegsignalering kunnen gezondheidsproblemen voorkomen. Belangrijke gezondheidsproblemen die op kunnen treden in de derde en vierde levensfase komen aan bod in het licht van kwaliteit van leven en leefplezier. Versterken van zelfmanagement, eigen regie en autonomie zijn belangrijke doelen in de zorg voor ouderen.
5
Zorgsystemen, zorgorganisaties en ketenprocessenZorgsystemen, zorgorganisaties en ketenprocessen
De module bespreekt de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg in al haar facetten. De organisatie van zorg wordt bekeken vanuit verschillende perspectieven: vormen van zorgorganisaties en de zorgaanbieders, de zorg- en kwaliteitssystemen en hoe de financiering wordt vormgegeven. Verder wordt ingegaan op politieke besluitvormingsprocessen in de zorg en hoe gewerkt kan worden met richtlijnen, zorgprogramma’s en zorgpaden. Ook ketenzorg is een onderdeel van deze module. Ketenzorg zorgt voor interdisciplinaire samenwerking, waarbij een goede mondelinge en schriftelijke overdracht onontbeerlijk is om veilige zorg op maat te kunnen bieden. Dit stelt eisen aan de competenties van de verpleegkundige op het gebied van communicatie en samenwerking.
5
Kwaliteits- en veiligheidszorg Kwaliteits- en veiligheidszorg
De module Kwaliteits- en veiligheidszorg kijkt verder dan alleen het verpleegkundig beroep. In de module wordt dieper ingegaan op wat kwaliteit van zorg nu eigenlijk is en hoe een bepaalde mate van kwaliteit en veiligheid van zorg verkregen, getoetst en gemeten kan worden. Vervolgens wordt er gekeken naar de rol die de verpleegkundige heeft in het verkrijgen, maar ook in het meten en het behouden van kwaliteit en veiligheid van zorg, zowel op individueel, team als instellingsniveau. De module wordt afgesloten met bewustwording omtrent het eigen handelen in situaties met (mondelinge) agressie. Ook krijg je handvatten aangereikt om agressie bespreekbaar te maken in een team en handvatten om een collega bij te staan die betrokken is geweest bij een situatie waarin agressie voorkwam.
10
Evidence based practice in de gezondheidszorgEvidence based practice in de gezondheidszorg
Evidence based practice in de gezondheidszorg 10 De eigen beroepspraktijk of stageplek staat centraal in deze module formuleer. Je formuleert antwoorden op praktijkgerichte problemen. Daarbij maak je gebruik van vakliteratuur, standaarden en wetenschappelijke literatuur. Tijdens de module krijg je inzicht in mogelijke bronnen, kracht van bewijsvoering en principes van evidence based practice voor de beroepsuitoefening in de gezondheidszorg.
5

Cluster 4: (30 EC)

 
Verpleegkundige vaardigheden II Verpleegkundige vaardigheden
In deze module voer je basis verpleegkundige vaardigheden uit waarbij de uitgangspunten zijn: hygiënisch werken, het onderbouwen van de uit te voeren handeling en het bewaken van het welbevinden voor, tijdens en na de handeling. In deze module worden de volgende onderwerpen behandeld: acute situatie in beeld, urineresidu, blaaskatheterisatie en blaasspoelen, stomata: urine, dunne darm, dikke darm, neus-maagsonde en PRG/PEG, hypodermoclyse, medicatie toedienen en voor toediening gereed maken (oraal, rectaal, via inhalatie en vernevelen, via subcutane, intramusculaire en intracutane injectie), zuurstoftoediening, pijn en pijnbehandeling, observatie en risico-inventarisatie en wondzorg.
10
Gezamenlijke besluitvormingGezamenlijke besluitvorming
Je leert o.a. wat eigen regievoering, zelfbeschikkingsrecht, zelfmanagement en casemanagement zijn. Ook word je uitgenodigd om na te denken over machtsverhoudingen in de hulpverleningsrelatie. Hoe kun je samen met de patiënt en zijn naasten komen tot gezamenlijke besluitvorming en daarbij misbruik van macht voorkomen? Daarbij is o.a. aandacht voor empowerment, gesprekstechnieken en keuzehulpen. Vaardigheden betreffende gezamenlijke besluitvorming, casemanagement en empowerment worden geoefend met behulp van casussen en rollenspelen. Tot slot komt aan de orde in hoeverre gezamenlijke besluitvorming momenteel wordt toegepast en wat de voor- en nadelen zijn van gezamenlijke besluitvorming voor zowel de patiënt en diens naasten als de verpleegkundige.
5
Stage hoofdfase Stage hoofdfase
Tijdens deze stage koppel je kennis en attitude aan de uitvoering van de verpleegkundige vaardigheden. Op deze manier wordt het vak van verpleegkundige binnen een gecontroleerde omgeving door begeleiding aangeleerd. Tijdens de tweede stageperiode staan de onderwerpen centraal die vooral in de afgelopen periode in de verschillende modules aan bod zijn gekomen: verpleegkundige handelingen als, blaaskatheteriseren, inbrengen maagsonde, stomazorg, inzet van screenings- en risico-inventarisatie instrumenten. Daarnaast staan principes van gezondheidsbevordering en kwaliteit en veiligheid van zorg centraal.
10
Evidence based praktijkintegratieopdracht Anamnese en verpleegplanEvidence based praktijkintegratieopdracht Anamnese en verpleegplan
In deze module pas je de opgedane kennis toe in de praktijk, waarbij het analyseren van gegevens, het formuleren van problemen, het kiezen van resultaten en interventies in samenspraak met de patiënt centraal staan.
5

Cluster 5: Verpleegkundige zorg in laagcomplexe en complexe situaties (AGZ, MGZ, GGZ of GG) (30 EC)

 
Verpleegkundige zorg in laagcomplexe situaties AGZ/MGZ/GG/GGZVerpleegkundige zorg in laagcomplexe situaties AGZ/MGZ/GG/GGZ
Je leert het gezondheidsgedrag van zowel individuen als groepen te beïnvloeden en gehele zorg- en/of ondersteuningsproces vorm te geven van mensen met (dreigende) gezondheidsproblemen in de gezondheidszorg van de door jou gekozen differentiatie AGZ, MGZ, GGZ of GG.
15
Verpleegkundige zorg in complexe situaties AGZ/MGZ/GG/GGZVerpleegkundige zorg in complexe situaties AGZ/MGZ/GG/GGZ
In deze module leer je het gezondheidsgedrag van zowel individuen als groepen te beïnvloeden en gehele zorg- en/of ondersteuningsproces vorm te geven van mensen met (dreigende) gezondheidsproblemen in de gezondheidszorg van de door jou gekozen differentiatie AGZ, MGZ, GGZ of GG.
15

Cluster 6: Verpleegkundige zorg in hoogcomplexe situaties (AGZ, MGZ, GGZ of GG) en vaardigheden (30 EC)

 
Verpleegkundige zorg in hoogcomplexe situaties AGZ/MGZ/GG/GGZVerpleegkundige zorg in hoogcomplexe situaties AGZ/MGZ/GG/GGZ
In deze module leer je het gezondheidsgedrag van zowel individuen als groepen te beïnvloeden en gehele zorg- en/of ondersteuningsproces vorm te geven van mensen met (dreigende) gezondheidsproblemen in de gezondheidszorg van je differentiatie.
15
Methoden voor praktijkonderzoek in de gezondheidszorgMethoden voor praktijkonderzoek in de gezondheidszorg
In de module ‘Methoden voor praktijkgericht onderzoek in de gezondheidszorg’ krijg je inzicht in welke (onderzoeks)methoden geschikt zijn voor het veranderen van een praktijksituatie, hoe deze methoden toe te passen zijn, belangen die spelen bij veranderingstrajecten en hoe veranderingstrajecten geëvalueerd kunnen worden.
5
Evidence based praktijkintegratieopdracht: Onderbouwen verpleegkundig handelen (literatuurstudie)Evidence based praktijkintegratieopdracht: Onderbouwen verpleegkundig handelen (literatuurstudie)
In deze module pas je de opgedane kennis toe in de praktijk, waarbij je een literatuurstudie uitvoert naar een zelfgekozen onderwerp.
10

Cluster 7: Praktijk (30 EC)

 
Stage afstudeerfase in kader differentiatieStage afstudeerfase in kader differentiatie
In deze laatste stage koppel je kennis en attitude aan de uitvoering van de verpleegkundige vaardigheden. Op deze manier wordt het vak van verpleegkundige binnen een gecontroleerde omgeving door begeleiding aangeleerd. De laatste stageperiode in het laatste jaar staat in het teken van de differentiatie. Het is van belang dat je een stageverlenende organisatie kiest die in het verlengde ligt van de gekozen de differentiatie (AGZ, MGZ, GGZ of GG).
30

Cluster 8: (30 EC)

 
ICT voor zorg en zelfredzaamheidICT voor zorg en zelfredzaamheid
In deze module doe je kennis op over het toepassen van informatie- en communicatietechnologie (ICT) in de zorg en de rol van ICT bij het bevorderen van zelfmanagement. Daarbij staat centraal: rapportage en verpleegkundige overdracht in het elektronisch patiëntendossier, gevaar en valkuilen ICT, voor- en nadelen gebruik van media, afstemmen media op persoon, communicatie via verschillende media, hulpmiddelen bij communicatie, nieuwe ontwikkelingen ICT, domotica, e-health en robotica.
5
Ondernemerschap en leiderschapOndernemerschap en leiderschap
In deze opleiding doe je kennis en vaardigheden op ten aanzien van ondernemerschap en leiderschap in de zorg. Je vormt je een beeld van de verschillende organisatie-eenheden waarin verpleegkundigen werkzaam kunnen zijn en ontwikkelt een eigen visie op de organisatie van zorg. Ook verdiep je je in verschillende leiderschapsstijlen en ontwikkel je een eigen visie op de nieuwe rol van regieverpleegkundige. Hoe wordt deze vormgegeven in een extramurale setting, op een verpleeg- of verzorgafdeling, of op een afdeling van een algemeen ziekenhuis? Daarnaast leer je hoe je jezelf kunt profileren als HBO-verpleegkundige en stel je jezelf de vraag waar je als HBO-verpleegkundige voor staat. Tot slot is er aandacht voor de bekostiging van de zorg en de financieel-economische belangen voor zowel de organisatie als voor de patiënt.
5
Verpleegkundige vaardigheden III Verpleegkundige vaardigheden
In deze module voer je basis verpleegkundige handelingen uit waarbij de uitgangspunten zijn: hygiënisch werken, uit te voeren handeling onderbouwen en de privacy van de patiënt in acht houden. In deze module worden de volgende vaardigheden behandeld: EHBO en reanimatie, tracheotomie en tracheostoma, uitzuigen van mond en keelholte, epiduraal katheter, intraveneuze medicatie, perifeer infuus en venapunctie, centrale lijn en intraveneus reservoir, bloedtransfusie, wondzorg, instructie en verpleegkundige overdracht.
10
Afstudeeropdracht: zorginnovatieAfstudeeropdracht: zorginnovatie
In de afstudeeropdracht pas je de opgedane kennis toe in de praktijk. Je analyseert een praktijkprobleem en reflecteert op de gemaakte keuzes, de uitvoering en resultaten van het implementatieproces. De studie wordt afgerond met een evaluatieverslag, een beroepsproduct (werkwijze, protocol, zorgpad, procedurebeschrijving) en een mondelinge verdediging van de implementatieresultaten en competentieontwikkeling.
10
Totaal hoofdfase 180  
Totaal HBO-bachelor Verpleegkunde (met subsidie) 240  
LOI Hogeschool geselecteerd voor Experiment Leeruitkomsten

LOI Hogeschool wil haar onderwijs zo goed mogelijk laten aansluiten bij de wensen van studenten en de arbeidsmarkt. We zijn dan ook blij te mogen melden dat LOI Hogeschool met deze opleiding is geselecteerd om mee te doen met het Experiment leeruitkomsten van het ministerie van OCW. Dit betekent dat LOI Hogeschool zich de komende jaren zal inspannen om deze opleiding nog flexibeler te maken. Zo is de opleiding nog beter te combineren met werk en privéleven en sluit deze nog beter aan bij je persoonlijke opleidingsbehoefte. Het onderwijs wordt ‘output-driven’: Niet de hogeschool bedenkt wat je als student moet leren, maar het werkveld geeft aan wat gevraagd wordt. Jij als student kijkt wat je moet leren om dat te bereiken.

Een verandering die nu al zichtbaar is, is de invoering van de leeruitkomsten. De opleiding is opgebouwd uit clusters die leiden tot een duidelijke leeruitkomst. Hierin is omschreven wat je na het afronden van het desbetreffende onderdeel weet en kunt.

Meer informatie is te vinden op de website van het ministerie van OCW.

Werkplekleren/stage

De opleiding omvat een praktijkdeel. Daarbij voer je verschillende praktijkopdrachten uit op je werkplek. Je ontwikkelt zo je competenties. Ook de afsluitende praktijkopdracht (een praktijkinnovatie-onderzoek) voer je uit op de werkplek. In overleg met je werkgever mag dit, indien nodig, ook op een andere afdeling of locatie zijn.

Leren op de werkplek is meer dan ’meedraaien’. Je integreert theorie en praktijk, ontwikkelt en traint de benodigde competenties en leert om te functioneren op HBO-bachelorniveau.

Tijdens het praktijkdeel word je begeleid en beoordeeld door een LOI-docent én de praktijkbegeleider op de werkplek. Alle LOI-docenten zijn professionals met veel ervaring in de praktijk.

Wat is een geschikte werkplek

Om de duale opleiding te kunnen doorlopen moet je vanaf de inschrijving een aanstelling hebben voor minstens 16 uur per week. Bijvoorbeeld bij een ziekenhuis of zorginstelling of in de wijkverpleging. Een voorwaarde is dat je werkplek je de gelegenheid biedt om je op HBO-bachelorniveau te ontwikkelen én dat de werkgever bereid is je te begeleiden en regelmatig te overleggen met LOI Hogeschool. Op de werkplek moet je begeleid kunnen worden door een begeleider die zelf Verpleegkundige is en bovendien beschikt over een BIG-registratie.

Gedurende de opleiding is het ook mogelijk om gedurende de praktijk ook bij een andere afdeling dan wel instelling stage te lopen. Dit moet wel in overleg met je werkgever.

Beoordeling tijdens het praktijkdeel

Tijdens het praktijkdeel word je begeleid door een docent vanuit de LOI én door de praktijkbegeleider vanuit de organisatie waar je werkzaam bent.

Tijdens de opleiding werk je aan verschillende praktijkopdrachten en ontwikkel je je competenties. In een portfolio stel je leerdoelen en voer je evaluaties uit. Ook reflecteer je op de ontwikkeling van je beroepscompetenties. Deze reflecties bespreek je met je praktijkbegeleider.

Praktijkovereenkomst

Voordat je kunt starten met de opleiding, sluit je samen met het bedrijf en de LOI een praktijkovereenkomst. Dit is een wettelijke voorwaarde voor een duaal traject. De praktijkovereenkomst moet worden ondertekend door jou, de praktijkbegeleider én LOI Hogeschool.

Examens en diploma

Examens, portfolio en afstuderen

Elke module wordt afgerond en getoetst, bijvoorbeeld met een examen of een praktijkopdracht. Daarnaast leg je tijdens de opleiding een digitaal portfolio aan. De opleiding als geheel wordt afgesloten met een afstudeerfase.

Aan examens en praktijkopdrachten zijn meestal kosten verbonden. Je vindt alle kosten voor deze opleiding overzichtelijk bij elkaar onder Studieduur en kosten.

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens zijn flexibel. Dat betekent dat ze iedere werkdag kunnen worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Portfolio en afstuderen

Vanaf het begin van de opleiding leg je een portfolio aan. Het doel van het portfolio is reflectie op het leerproces gedurende de gehele opleiding. Bovendien wordt met het portfolio aangetoond welke kennis en competenties je hebt verworven. Je vindt het digitaal portfolio op LOI Campus, de online leeromgeving van de LOI.

Deze HBO-bacheloropleiding wordt afgesloten met een afstudeeropdracht. Tijdens de afstudeeropdracht ga je een zorginnovatie implementeren op de werkplek. In een afsluitende mondelinge zitting komen zowel het portfolio als de afstudeeropdracht aan de orde. Daarbij word je beoordeeld op je kennis, inzicht, toepassings- en reflectieniveau.

De afstudeeropdracht is de finale van de studie. Het spreekt voor zich dat je daarbij kunt rekenen op intensieve begeleiding van de docent.

Diploma

De bacheloropleiding HBO Verpleegkunde van LOI Hogeschool is volledig erkend door het ministerie van OCW. Bovendien heeft deze opleiding het hoogst haalbare kwaliteitsstempel voor hoger onderwijs: de NVAO-accreditatie. Na afloop wordt dan ook het officiële en internationaal erkende bachelorgetuigschrift HBO Verpleegkunde behaald. Op grond daarvan mag de titel Bachelor of Science (BSc) worden gevoerd.

Met het bachelorgetuigschrift op zak voldoe je aan de eisen om je te registreren in het BIG-register  als (HBO) verpleegkundige. Je bent zelf verantwoordelijk voor de inschrijving in het register na het behalen van je getuigschrift en de bekostiging hiervan. Je schrijft je in via www.bigregister.nl.

De kwaliteitsgarantie van LOI Hogeschool

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie. Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Niet voor niets heeft LOI Hogeschool, naast de NVAO-accreditatie van alle individuele bacheloropleidingen, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Bovendien zijn aan LOI Hogeschool verschillende lectoren verbonden. Zij onderhouden een (internationaal) kennisnetwerk zodat de opleiding gegarandeerd aansluit bij de nationale én internationale arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Deze opleiding is als Opleiding tot Verpleegkundige geregistreerd in het CROHO onder nummer 34560.

NVAOMinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Startdatum en locaties

Startdatum en locaties

Schrijf nu in via het inschrijfformulier en start wanneer je wilt. Doe het dus vandaag nog! Bij een thuisstudie kun je elke datum kiezen. Bij een klassikale opleiding is er keuze uit een aantal startdata en locaties. Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdag- of donderdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Wanneer voor het eerstvolgende startmoment bekend is op welke locatie en dag de opleiding definitief start, staat dit vermeld op deze pagina. Vaak kun je je dan ook nog steeds voor andere locaties en dagen aanmelden.

Alle klassikale bijeenkomsten t/m 14 april worden geannuleerd. Eind maart starten daarvoor in de plaats de eerste virtual classrooms, en vanaf 14 april zullen nagenoeg alle bijeenkomsten worden vervangen door virtual classrooms. Alleen bijeenkomsten die echt niet via een virtual classroom georganiseerd kunnen worden, worden op een nader te bepalen moment alsnog klassikaal gehouden. 

Inschrijven voor klassikale opleidingen die binnenkort starten is dus nog steeds mogelijk. De eerste bijeenkomsten vinden dan online plaats en zodra het weer kan, wordt het programma met klassikale bijeenkomsten voortgezet. Aanmelden voor september of oktober is nu ook al mogelijk. 

Klassikaal studeren

Eerstvolgende startmoment:

April 2020 10% last-minute-korting

Eerste bijeenkomst:

Zaterdag 25 april 2020. Start definitief op zaterdag in Utrecht

Uiterste inschrijfdatum:

5 april 2020

Aantal bijeenkomsten dagopleiding:

49

Aantal bijeenkomsten avondopleiding:

98

Plaats:

Amsterdam

Apeldoorn

Den Haag

Eindhoven

Leiderdorp

Rotterdam

Utrecht

Zwolle

Nederland

Amsterdam

Apeldoorn

Den Haag

Eindhoven

Leiderdorp

Rotterdam

Utrecht

Zwolle

Thuis studeren

De opleiding past zich volledig aan jouw leven aan. Starten kan wanneer je wilt. Je bepaalt zelf waar je de opleiding volgt, op welk moment je studeert en hoe lang. Daarbij sta je er nooit alleen voor. Je hebt een eigen docent die via de online leeromgeving altijd snel bereikbaar is.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Klassikaal studeren bij de LOI: met houvast én flexibiliteit

Wil je een klassikale opleiding volgen, maar heb je ook een baan en druk privéleven?
De klassikale opleidingen van de LOI zijn dankzij de flexibele opzet en efficiënte aanpak prima te combineren en bereiden je gericht voor op examens en de praktijk.

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen vinden de bijeenkomsten tijdelijk online plaats via virtual classrooms. Zodra het omstandigheden het toelaten, zullen de lessen weer klassikaal plaatsvinden.

 • Met keuze uit dag, avond- en zaterdagprogramma’s past de opleiding in elke agenda.
 • De klassikale bijeenkomsten om de 2 tot 3 weken zorgen voor een vast studieritme.
 • Er wordt gewerkt in kleine groepen onder leiding van topdocenten uit de praktijk.
 • Persoonlijke benadering met veel ruimte voor inbreng van de eigen werksituatie.
 • Gerichte training van competenties, boeiende presentaties en cases.
 • De docent is ook tussentijds online bereikbaar voor vragen.
Deeltijdonderwijs: de beste keuze voor werkenden

Bij LOI Hogeschool studeer je via flexibel deeltijdonderwijs. Deeltijdopleidingen zijn bij uitstek geschikt om te volgen naast een baan. Of je nu kiest voor klassikaal of thuis studeren, een deeltijdopleiding bij LOI Hogeschool past zich aan jou aan en is dus heel goed af te stemmen op je andere bezigheden. Bovendien is er veel ruimte voor integratie met de praktijk. Zo haal je het maximale uit de combinatie werk en studie.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad, een slimme kennistrainer en/of online hoorcolleges. Ook bouw je er een persoonlijk digitaal portfolio op waarmee je de ontwikkeling van je competenties inzichtelijk maakt.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. Wanneer je kiest voor een klassikale opleiding, krijg je van dezelfde docent ook begeleiding in de klas. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Klassikale bijeenkomsten in kleine groepen

Bij de klassikale bijeenkomsten ontmoet je om de drie weken je medestudenten en docenten in de klas. Er wordt lesgegeven in kleine groepen en er wordt gewerkt aan verdieping van kennis en versterking van vaardigheden. Tijdens de inspirerende bijeenkomsten is er veel ruimte voor oefening en vragen. Er wordt onder andere aandacht besteed aan discussies met medestudenten, boeiende presentaties, (business)cases en training van competenties. De docent daagt je uit het beste uit jezelf te halen en biedt veel ruimte voor toetsing aan de eigen werksituatie. Theorie en praktijk worden optimaal geïntegreerd.

Studeren bij LOI Hogeschool, zo werkt het

Studieduur en kosten

Studieduur en vrijstelling

De duale HBO-bacheloropleiding Verpleegkunde bestaat uit drie studiejaren en een stage-/afstudeerfase. Tijdens alle studiejaren én de afstudeerfase krijg je persoonlijke begeleiding door topdocenten met ruime ervaring en door de praktijkbegeleider op de werkplek. Je betaalt altijd maar drie jaar collegegeld en mag maximaal zes jaar over de opleiding doen, zonder extra collegegeld te betalen.

Nog efficiënter studeren? Bij deze opleiding zijn een aantal vrijstellingen mogelijk. Na aanvraag worden deze beoordeeld en al dan niet toegewezen door de beoordelingscommissie. Met een vrijstelling hoef je geen examen te doen voor de desbetreffende module, bespaar je studietijd en krijg je korting op het collegegeld.

Studieduur: 36 maanden

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij deze opleiding mag je tot maximaal zes jaar over de studie doen. Je behoudt in die periode recht op online begeleiding en toegang tot de alle studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Je betaalt in alle gevallen slechts drie jaar collegegeld en kunt daarna nog drie jaar gratis studeren. Een belangrijk verschil met andere opleiders.

Mogelijke vrijstellingen

Denk je op grond van een ander diploma of bewijs in aanmerking te komen voor een vrijstelling voor een of meer vakken, dien dan een vrijstellingsverzoek in bij de Toetsingscommissie van LOI Hogeschool. Stuur daarbij een kopie van het desbetreffende diploma met cijferlijst, een inhoudsbeschrijving van de gevolgde vakken en een literatuurlijst mee.

Na toekenning van een vrijstelling is deze nog 8 jaar geldig. Heb je een of meer vrijstellingen, dan wordt een korting op het totale collegegeld gegeven.

Voor meer informatie over vrijstellingen, klik hier.

Kosten

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand, per jaar (met 3% korting) of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Collegegeld klassikaal : 36 x € 323,10 (€ 359,00)
Inschrijfkosten en dossiervorming : € 75,00 (éénmalig)

Het collegegeld is inclusief:

 • Alle benodigde vakliteratuur.
 • Begeleiding van start tot diploma, ook tijdens het afstudeertraject.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Drie jaar gratis uitloop, zonder extra kosten.

Examenkosten

Het examengeld voor deze opleiding bedraagt € 99,00 per maand. Hiervoor mag ieder examen dat via LOI Hogeschool wordt afgenomen één keer worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Levenlanglerenkrediet

Bij deze opleiding kun je onder voorwaarden gebruikmaken van het Levenlanglerenkrediet. Dit is een regeling van de overheid waarbij iedereen tot 55 jaar tegen 0,0% rente geld kan lenen voor een studie. Bekijk hier wat de voorwaarden zijn en hoe je het krediet aanvraagt.

Alles over het Levenlanglerenkrediet
Levenlanglerenkrediet

Bij deze opleiding kun je onder voorwaarden gebruikmaken van het Levenlanglerenkrediet. Dit is een regeling van de overheid waarbij iedereen tot 55 jaar tegen 0,0% rente geld kan lenen voor een studie. Bekijk hier wat de voorwaarden zijn en hoe je het krediet aanvraagt.

Alles over het Levenlanglerenkrediet
Extra voordelen voor LOI Hogeschoolstudenten

Als student van LOI Hogeschool profiteer je van heel veel voordeel. Speciaal voor onze studenten hebben we, als aanvullende service bij de opleiding, diverse extra’s geregeld die goed van pas komen bij de studie. Zo krijg je o.a. hoge kortingen op soft- en hardware via Surfspot en heel voordelig toegang tot de digitale collecties van de Koninklijke Bibliotheek.

Hoge korting op hard- en software

Studenten van LOI Hogeschool krijgen toegang tot Surfspot.nl. Surfspot is dé ICT-webwinkel waar studenten van hogescholen officiële software en andere ICT-producten tegen zeer lage prijzen kunnen aanschaffen. Je logt eenvoudig in met je studentgegevens en kunt direct hardware, software (o.a. anti-viruspakketten), cursussen en gadgets bestellen. Bovendien heeft Surfspot ‘one day toppers’; dagacties met extreem veel korting.

Surfspot
50% korting op het lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek

Iedere Ad- of bachelorstudent van LOI Hogeschool komt automatisch in aanmerking voor 50% studentenkorting op lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek. Voor slechts € 7,50 per jaar krijg je daarmee toegang tot de volledige digitale collectie en catalogi. Zo kun je duizenden artikelen en e-tijdschriften inzien. Ook is het mogelijk om boeken en tijdschriften van de Koninklijke Bibliotheek aan te vragen en (tegen een kleine vergoeding) te laten toesturen.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Collegegeld klassikaal
36 x € 323,10 (€ 359,00) 10% last-minute-korting
Studielast
240 EC
Type
HBO-bachelor
Diploma
HBO-bachelorgetuigschrift
Erkenningen
NVAO, ministerie van OCW, ITK

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 24 april
ASUS Chromebook- actie. Schrijf nu in!

Schrijf je vóór 24 april in voor een volledige HBO-bacheloropleiding, masteropleiding of Associate degree en ontvang een ASUS Chromebook t.w.v. € 349,- voor maar € 89,-. Met de ASUS Chromebook werk je in de cloud en worden je bestanden automatisch opgeslagen en beveiligd. Met zijn snelle prestaties, lange batterijduur en stevige behuizing is hij ideaal voor studie, werk én voor onderweg. 

Meer over deze actie

Laatste plaatsen voor de klassikale opleiding

Voor deze opleiding zijn nog enkele plekken beschikbaar. Schrijf nu in en krijg 10% last-minute korting!
De korting geldt zolang er plaats is. Schrijf dus snel in en verzeker je van een plek.

De eerste bijeenkomsten worden vervangen door virtual classrooms en vinden online plaats. Zodra het weer kan, wordt het programma met klassikale bijeenkomsten voortgezet. Alleen bijeenkomsten die echt niet via een virtual classroom georganiseerd kunnen worden, worden op een nader te bepalen moment alsnog klassikaal gehouden.