Met het volgen van een opleiding zet je een belangrijke stap. Een stap naar meer verantwoordelijkheid, meer uitdaging of zelfs een complete carrièreswitch. Maar het volgen van een opleiding kost ook tijd en geld. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat je een opleiding kiest die niet alleen past bij je wensen en ambities, maar ook bij jóú. Maar hoe vind je die opleiding?

 

Doe een test

Een goede studiekeuze begint met het kennen van je interesses. Een test kan je daarbij helpen. Op internet zijn tal van (gratis) tests te vinden. Met de uitgebreide beroepsinteressetest van de LOI bijvoorbeeld ontdek je aan de hand van stellingen welke vakgebieden en beroepen passen bij jouw interesses. Ook breng je je persoonlijkheidsprofiel in kaart. Hoe ondernemend ben je bijvoorbeeld? Bovendien krijg je na het maken van deze test meteen een studiekeuze-advies.

Bepaal je doel

Een opleiding die aansluit bij je interesses is stap één. Maar daarmee ben je er nog niet. Het is ook belangrijk dat je je doel voor ogen hebt. Wat wil je met je opleiding bereiken? Beter worden in je werk? Je vakkennis up-to-date brengen? Doorgroeien in het vakgebied? Of eindelijk dat erkende diploma halen waarmee je je kennis en kunde kunt aantonen? Pas als je weet waar je naartoe wilt, kun je de immers de route bepalen. En kies je een opleiding die daar bij aansluit.

Stel vragen

Weet je waar je naar toe wilt, maar twijfel je welke opleiding daar bij past? Dan kan het raadzaam zijn om eens te gaan praten met mensen die werken in de functie die jij voor ogen hebt. Wat is belangrijk in het vakgebied? Welke kennis en vaardigheden hebben zij dagelijks nodig in hun werk? Welke opleiding hebben zij gedaan? Wat hebben zij eventueel gemist in hun eigen opleiding? Je verzamelt zo heel veel informatie die je kan helpen bij je studiekeuze.

Kies je eigen criteria

Er zijn zo veel opleidingen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Dat maakt je studiekeuze niet makkelijk! Het is dan ook zeker aan te raden om, voordat je je gaat oriënteren, je eigen criteria op te stellen. Moet een opleiding kort en intensief zijn, of heb je langer de tijd? Wil je vrijheid of juist meer structuur? In een klas studeren of liever thuis achter je eigen computer? Pas als je weet wat jíj belangrijk vindt, kun je gericht op zoek naar een opleiding.

Vergelijk de inhoud

Soms lijken opleidingen op het eerste gezicht erg op elkaar. Maar de ene managementopleiding is de andere niet. Neem daarom de tijd om je goed te verdiepen in de verschillen. Kijk niet alleen naar kosten of studieduur, maar leg ook de studieprogramma’s naast elkaar. Misschien legt opleiding A net een ander accent, of biedt opleiding B meer ruimte om je eigen keuzes te maken? Denk ook hierbij goed aan wat jíj belangrijk vindt.

Laat je adviseren

Kom je er niet uit, twijfel je tussen verschillende opleidingen of vind je het gewoon prettig als er iemand met je meedenkt? Laat je dan adviseren over je studiekeuze. Studieadviseurs kunnen je vaak precies vertellen wat de verschillen tussen opleidingen zijn en welke opleiding voor jou de beste keuze is.

De LOI beroepsinteressetest

LOI beroepsinteressetest

Met deze test ontdek je welke opleidingen en beroepen aansluiten bij jouw interesses en ambities.

Naar de test