HBO-bachelor Toegepaste psychologie

Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

voor

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Relevante vakgebieden

Geen vakgebieden gevonden

Overige zoekresultaten

Geen pagina gevonden

Veelgestelde vragen

Vakgebied

HBO-bachelor Toegepaste psychologie

Bereidt perfect voor op een veelzijdige functie als professional in de psychologie. HBO Toegepaste psychologie, inclusief vakliteratuur t.w.v. € 850. Keuze uit vier specialisaties.

In het kort

In het kort

Bereidt perfect voor op een veelzijdige functie als professional in de psychologie. HBO Toegepaste psychologie, inclusief vakliteratuur t.w.v. € 850. Keuze uit vier specialisaties.

Collegegeld thuisstudie
36 x € 179,00
Collegegeld klassikaal
36 x € 359,00
Studielast
240 EC's
Type
HBO-bachelor
Diploma
HBO-bachelorgetuigschrift
Erkenningen
NVAO, ministerie van OCW, ITK

Wat beweegt mensen? Is gedrag te beïnvloeden? En hoe kun je mensen en organisaties helpen bij het oplossen en overwinnen van problemen waar de psychologische factor een rol speelt? Ben je geïnteresseerd in deze vragen en wil je aan de slag als professional in de psychologie? Kies dan voor de erkende HBO-bacheloropleiding Toegepaste psychologie. Een zeer interessante studie psychologie waarin je leert waarom mensen zich gedragen zoals ze dat doen en hoe je dit gedrag kunt onderzoeken, beoordelen en beïnvloeden.

Deze NVAO-geaccrediteerde opleiding Toegepaste psychologie is van hoge kwaliteit en bereidt perfect voor op een veelzijdige functie als professional in de psychologie. De opleiding biedt keuze uit meerdere specialisaties, zoals GGZ Kinderen en jeugd, arbeids- en organisatiepsychologie of onderwijspsychologie.

Daarom kies je voor de opleiding HBO-bachelor Toegepaste psychologie

 • Inclusief alle benodigde vakliteratuur (t.w.v. € 850,-).
 • Geaccrediteerd door de NVAO, dus van bewezen kwaliteit.
 • Examen doen waar en wanneer je wilt.
 • Keuze uit vier specialisaties.
 • Gratis toegang tot Legal Intelligence.
 • Naar keuze thuis of klassikaal te volgen.

NVAO-geaccrediteerde opleidingInstellingstoets kwaliteitszorgMinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

"Onze groep is heel divers. Door de leerstof te benaderen vanuit verschillende invalshoeken, leer ik nog meer."
Irene Florisson

Student HBO-bachelor Toegepaste Psychologie, klassikaal

Lees het interview
"Onze groep is heel divers. Door de leerstof te benaderen vanuit verschillende invalshoeken, leer ik nog meer."
Irene Florisson

Student HBO-bachelor Toegepaste Psychologie, klassikaal

Lees het interview

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De HBO-opleiding Toegepaste psychologie is bestemd voor iedereen die graag met mensen werkt en een uitdagende functie in de psychologische hulpverlening, het bedrijfsleven of het onderwijs ambieert. Bijvoorbeeld als toegepast psycholoog, psychologisch werker, of maatschappelijk begeleider. Een HBO Toegepast psycholoog kan terecht in tal van functies in diverse deelgebieden van het psychologische werkveld. Over het algemeen werk je in een multidisciplinaire setting en altijd onder verantwoordelijkheid van een academisch geschoolde psycholoog of pedagoog.

Meer over de doelgroep

Heb je interesse in de mens, zijn psychologische ontwikkeling en problemen die hierbij kunnen ontstaan? En wil je mensen helpen of begeleiden bij (het oplossen van) deze problemen? Dan is deze opleiding psychologie een aanrader. Na afronding kun je terecht in tal van functies in diverse deelgebieden van het psychologisch werkveld. De opleiding is ook een aanrader voor wie al in een ondersteunende functie in het vakgebied werkt en zijn vakkennis en vaardigheden wil uitbreiden of door wil groeien naar een functie op HBO-niveau.

Ontdek de arbeidsmarkt

Met deze opleiding HBO Toegepaste psychologie wordt een waardevol bachelordiploma behaald waarmee je aantoont breed inzetbaar te zijn. Ook buiten het psychologisch werkveld zijn er voor afgestudeerde bachelorstudenten Toegepaste psychologie tal van mogelijkheden. Zo is de kennis uit deze opleiding ook waardevol in o.a. het hrm-veld, het onderwijsveld, de gezondheidzorg of in managementfuncties.

Een HBO Toegepast psycholoog biedt hulp en ondersteuning bij (het omgaan met en overwinnen van) problemen. De taken liggen op het gebied van psychodiagnostiek (het stellen van een diagnose) en psychologische begeleiding en hulpverlening. Ook preventieactiviteiten kunnen tot de taken behoren.

Een HBO Toegepast psycholoog kan terecht bij tal van bedrijven, organisaties en instellingen. Bijvoorbeeld bij een GGZ-instelling, onderwijsbegeleidingsdienst, arbodienst, bureau voor loopbaanontwikkeling of een justitiële inrichting. Mogelijke functies zijn o.a.:

 • toegepast psycholoog
 • maatschappelijk begeleider
 • psychologisch werker
 • ouderenconsulent
 • opleidingsadviseur
 • loopbaanadviseur re-integratie.
Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologie (NBTP)

Studenten en afgestudeerden van de opleiding HBO Toegepaste psychologie kunnen lid worden van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologie. Deze beroepsvereniging verbindt HBO- en WO-psychologen in Nederland en behartigt hun belangen. De NBTP maakt afspraken met diverse bedrijven en instellingen en organiseert interessante bijeenkomsten. Als lid profiteer je onder meer van 25% korting op diverse tijdschriften. Verder ontvang je gratis een nieuwsbrief en online vakblad. Kijk voor meer informatie over de Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologie en de voordelen van een lidmaatschap op www.nbtp.nl.

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Toelating

Er zijn verschillende manieren om te worden toegelaten tot deze opleiding. Zo ben je toelaatbaar op grond van een HAVO-, VWO- of MBO 4-diploma. Ook een propedeusegetuigschrift (HBO of WO) geeft recht op toelating. Beschik je niet over een van deze diploma’s? Dan vind je hieronder de andere mogelijkheden.

Toelatingsprogramma

Met een toelatingsprogramma laat je zien het niveau van de bachelor aan te kunnen. Een toelatingsprogramma bestaat uit één of meer modules uit de bachelor. Je doet waardevolle kennis op en haalt binnen enkele maanden een diploma van LOI Hogeschool. Dat zet je natuurlijk meteen op je cv!

Het korte HBO-programma Diagnostiek in de psychologie van LOI Hogeschool geldt als toelatingsprogramma voor deze bachelor. Op basis van het behaalde diploma kun je doorstromen naar de volledige bachelor. Je moet op het moment van doorstromen wel 21 jaar of ouder zijn. Bovendien kan het behaalde diploma worden ingebracht om vrijstelling aan te vragen voor de inhoudelijk overeenkomende module(s). De investering verdient zich dus zeker terug!

21+-toelatingsexamen

Het 21+ toelatingsexamen wordt digitaal afgenomen op 16 locaties in Nederland. Je kunt het examen op elke werkdag afleggen. Op de dag van het examen dien je minimaal 21 jaar te zijn. Het examen bestaat uit meerkeuzevragen op het gebied van taal, rekenen en logica, en toetst of je het niveau van een HBO-bacheloropleiding aan kunt. Naar aanleiding van de uitslag van het examen krijg je een advies van de toelatingscommissie van LOI Hogeschool of je wel of niet met de opleiding van je keuze kunt starten. De kosten voor het examen bedragen € 75,-. Als je slaagt voor het examen kun je starten met een HBO-opleiding van LOI Hogeschool en wordt dit bedrag in mindering gebracht op het collegegeld. Ben je gezakt voor het examen, dan kun je een herkansing aanvragen. Klik hier om je aan te melden voor het 21+ toelatingsexamen. Op het formulier kun je aangeven op welke gewenste tijd, datum en locatie je het toelatingsexamen wilt afleggen. Het systeem zal direct op beschikbaarheid controleren en eventueel alternatieve data en tijdstippen voorstellen. Je kunt het toelatingsexamen vervolgens direct boeken en betalen via iDeal.

Wil je oefenen om je voor te bereiden op het 21+ toelatingsexamen? Er zijn op internet verschillende toetsen en tests te vinden waarmee je kunt oefenen. Voor het taal- en rekenniveau zijn op internet verschillende oefentoetsen te vinden op niveau 3F. Verder kun je door het doen van online intelligentietests inzicht en logica oefenen.

Heb je dyslexie of dyscalculie? Dan is het mogelijk om extra tijd te krijgen voor het examen. Stuur in dat geval je NAW-gegevens, plus een medische verklaring van dyslexie of dyscalculie, naar examenbureau@loi.nl. Je medische verklaring wordt vervolgens gecheckt, waarna het examenbureau contact met je opneemt over het boeken en betalen van het examen.

De opleiding

Inhoud van de opleiding

Waar mensen zijn, heb je te maken met psychologische processen. Iedereen is anders, heeft zich op een bepaalde manier ontwikkeld en loopt in zijn leven soms tegen problemen aan. Als HBO Toegepast psycholoog kun je mensen ondersteunen, begeleiden en helpen bij (het oplossen van) problemen.

De opleiding HBO Toegepaste psychologie is net zo divers en interessant als de mens zelf. In het studieprogramma komen diverse deelgebieden van de psychologie aan bod. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor onderwerpen als persoonlijkheidsleer, neuropsychologie, psychodiagnostiek en sociale psychologie. Daarbij is ruim aandacht voor theoretische kennis over psychologische processen en problemen die daarbij kunnen optreden. Ook leer je over het diagnostisch proces en de daarbij benodigde hulpmiddelen en technieken. De theorie wordt in de opleiding meteen vertaald naar de praktijk. Vanaf de start van de hoofdfase kan gekozen worden voor een van de vier specialisaties: GGZ Kinderen en jeugd, GGZ Volwassenen en ouderen, Onderwijs of Arbeid en Organisatie. Met deze keuze geef je richting aan je carrière.

Een zeer praktijkgerichte opleiding

Werken met mensen leer je het beste in de praktijk. De bacheloropleiding HBO Toegepaste Psychologie van LOI Hogeschool is daarom een praktijkgerichte opleiding.

Er is in deze opleiding toegepaste psychologie veel aandacht voor de benodigde vaardigheden, zoals diagnosticeren, communiceren, adviseren, voorlichten, trainen, coachen en onderzoeken. Ook de vertaling van theorie naar praktijk komt ruimschoots aan bod. Aan elke module zijn (praktijk)opdrachten gekoppeld. De integrale opdracht in de hoofdfase is gericht op het doorlopen van een geheel traject van een cliënt, vanaf de intake tot de afsluiting.

Gratis trainingsdagen

Wie kiest voor deze opleiding als thuisstudie, volgt tijdens de opleiding drie verplichte contactdagen. Tijdens deze dagen wordt intensief gewerkt aan het ontwikkelen van vaardigheden. Bovendien zijn deze dagen een prima gelegenheid om medestudenten te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Bij de klassikale opleiding zijn deze dagen onderdeel van de bijeenkomsten.

Kies uit vier specialisaties

In de hoofdfase biedt de opleiding Toegepaste psychologie keuze uit vier specialisaties:*

Geestelijke Gezondheidszorg kinderen en jeugd

Het veld van de geestelijke gezondheidszorg is wat betreft werkgelegenheid het meest omvangrijk en zeer divers. Organisatievormen in deze sector zijn: GGZ-instellingen, instellingen voor gehandicapten (gezinsvervangende tehuizen, revalidatiecentra) en instellingen voor jeugdhulpverlening (Bureau Jeugdzorg, jeugdreclassering, Raad voor de Kinderbescherming).

Geestelijke Gezondheidszorg volwassenen en ouderen

Het veld van de geestelijke gezondheidszorg is wat betreft werkgelegenheid het meest omvangrijk en zeer divers. Organisatievormen in deze sector zijn bijvoorbeeld revalidatiecentra, centra die zich richten op probleemgebieden (bv. parkinson of dementie) en verzorgingstehuizen. Bij deze uitstroomvariant richt je je specifiek op de doelgroep van 18 jaar en ouder.

Onderwijs

Als psycholoog op het gebied van onderwijs kun je onder andere terecht bij schoolbegeleidingsdiensten, samenwerkingsverbanden en schoolbesturen in het kader van passend onderwijs, afdelingen voor studentenadvies en -begeleiding van hogescholen en universiteiten en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs, praktijkonderwijs, praktijken en instituten gericht op diagnostiek en behandeling van onderwijsleerproblemen (bijvoorbeeld dyslexie of werkhoudingsproblemen).

Arbeid en organisatie

Het werkveld Arbeid en organisatie bevindt zich merendeels in de private sector. Het betreft dan bijvoorbeeld personeelsafdelingen van grote en middelgrote organisaties, opleidingsafdelingen, adviesbureaus op het gebied van humanresourcesmanagement (bijvoorbeeld assessment, werving en selectie, loopbaanadvies, coaching en outplacement), arbodiensten en uitzendbureaus. Daarnaast kun je natuurlijk ook als zzp’er aan de slag.

*Let op: kies je voor de klassikale opleidingsvariant, dan worden niet standaard alle uitstroomrichtingen aangeboden. Hoeveel uitstroomrichtingen er worden aangeboden, is afhankelijk van het aantal studenten.

Inclusief vakliteratuur t.w.v. € 850,-

Bij de HBO-bacheloropleiding Toegepaste psychologie heb je naast het lesmateriaal veel extra vakliteratuur nodig. Bij LOI Hogeschool wordt deze vakliteratuur t.w.v. ongeveer € 850,- gratis meegeleverd!

Studieprogramma

De opleiding Toegepaste psychologie bestaat uit een propedeuse en een hoofdfase. De opleiding wordt afgesloten met een afstudeeropdracht. Aan elke theoriemodule in de propedeuse en de hoofdfase zijn (praktijk)opdrachten gekoppeld. In het studieprogramma staan alle modules vermeld.

LOI Hogeschool geselecteerd voor Experiment Leeruitkomsten

LOI Hogeschool wil haar onderwijs zo goed mogelijk laten aansluiten bij de wensen van studenten en de arbeidsmarkt. We zijn dan ook blij te mogen melden dat LOI Hogeschool met deze opleiding is geselecteerd om mee te doen met het Experiment leeruitkomsten van het ministerie van OCW. Dit betekent dat LOI Hogeschool zich de komende jaren zal inspannen om deze opleiding nog flexibeler te maken. Zo is de opleiding nog beter te combineren met werk en privéleven en sluit deze nog beter aan bij je persoonlijke opleidingsbehoefte. Het onderwijs wordt ‘output-driven’: Niet de hogeschool bedenkt wat je als student moet leren, maar het werkveld geeft aan wat gevraagd wordt. Jij als student kijkt wat je moet leren om dat te bereiken.

Meer informatie is te vinden op de website van het ministerie van OCW.

Bekijk het studieprogramma van de propedeuse
Module EC's
Inleiding digitaal portfolio 0
Inleiding in de psychologie 5
Effectief communiceren 5
Inleiding onderzoek doen 5
Gesprekstechnieken, observatie en rapportage 5
Ontwikkelingspsychologie 5
Persoonlijkheidsleer 5
Psychodiagnostiek 5
Algemene beroepsoriëntatie 5
Inleiding statistiek 5
Werkveldoriëntatie 5
Praktijkintegratie-opdracht 10
Totaal Propedeuse 60


Bekijk het studieprogramma van de hoofdfase
Module EC's

Algemeen


Sociale psychologieSociale psychologie
In deze module verwerf je kennis over sociale psychologie en krijg je inzicht in de theorieën en modellen over mensen in groepen. Met deze kennis ben je in staat zijn om, in het werkveld van de toegepaste psychologie, het gedrag van mensen te verklaren en beoordelen vanuit de interactie tussen verschillende individuen.
5
Transculturele psychologieTransculturele psychologie
In deze module verwerf je kennis en begrip van transculturele psychologie. Je krijgt inzicht in culturele diversiteit binnen onderwijs, de klinische context en de arbeidscontext. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: de werking van stereotypering en de invloed van culturele achtergrond, culturele diversiteit in onderwijs, herkennen van problematiek die te wijden is aan het verschil in culturele achtergrond, transculturele factoren in de GGZ, diversiteit op de werkvloer, de arbeidspositie van allochtonen en doorstroom naar hogere functies.
5
CasemanagementCasemanagement
In deze module verwerf je kennis die nodig is met betrekking tot het coördineren van hulpverlening. Onderwerpen die aan bod komen zijn: professionalisering van hulpverlening, inzichtelijk handelen, methodische werken, invloed van humanisme op de hulpverlening, niveaus van werken, functies en valkuilen van de casemanager, verzuim en re-integratie en beleidsadvisering.
5
GroepsdynamicaGroepsdynamica
Deze module biedt je een versterking van competenties voor hulpverlening aan cliënten. Je doet verdiepende kennis op over groepsdynamica, waardoor er een basis gelegd wordt voor het begrijpen van groepsgedrag en hun invloeden, evenals jouw eigen gedrag. Kennis van en inzicht in groepsdynamica stelt je in staat om op een positieve wijze deze processen te beïnvloeden om zo de groep en het individu te helpen het gewenste resultaat te behalen.
5
Voortgezette statistiekVoortgezette statistiek
In deze module wordt dieper ingegaan op het toepassen van statistische methoden en technieken op het gebied van de psychologie. Onderwerpen die aan bod komen zijn: schatten, toetsen, verschiltoetsen, chi-kwadraatverdeling, verdelingsvrije toetsen, variantieanalyse, regressie en correlatie.
5
Praktijkintegratie-opdrachtPraktijkintegratie-opdracht
In deze module pas je de opgedane kennis op geïntegreerde wijze toe in een praktijksituatie.
5
BeroepsethiekBeroepsethiek
Deze module draait om de morele aspecten van je werk. Zo is er onder andere aandacht voor het herkennen van morele keuzes, ethisch denken en het analyserend oplossen van praktische dilemma’s die je tegen kunt komen bij het werken met cliënten, binnen de organisatie en het samenwerken met beroepsgenoten en andere disciplines. Je leert juist te handelen door de normen en waarden tegen elkaar af te wegen en de kaders van de beroepscode in acht te nemen. Elke cliënt en situatie is uniek. Het is dan ook belangrijk om je te realiseren geen standaard antwoord is op de vraag wat nu de juiste manier van handelen is.
5

Specialisatie GGZ kinderen en jeugd


Psychopathologie kinderen en jeugdPsychopathologie kinderen en jeugd
De module Psychopathologie bestaat uit de volgende onderdelen: van diagnostiek tot therapie, aanpassingsstoornissen, slaap- en waakstoornissen, cognitieve en psychische stoornissen, schizofrenie, psychotische stoornissen en dissociatieve stoornissen, seksuele stoornissen en genderidentiteitsstoornissen, stoornissen in de impulscontrole en persoonlijkheidsstoornissen.
15
NeuropsychologieNeuropsychologie
In deze module maak je kennis met het begrip klinische neuropsychologie. Er is aandacht voor het neuropsychologisch onderzoek en het belang van betrouwbaarheid en validiteit van testonderzoeken. Tot slot leer je welke stoorfactoren de testresultaten van een onderzoek negatief beïnvloeden. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: beeldvorming van de hersenen, herstel en behandeling, functiedomeinen, ziektebeelden en behandelmogelijkheden.
5
Pedagogiek kinderen en jeugdPedagogiek kinderen en jeugd
In deze module worden diverse theorieën en verschillende stromingen binnen het onderwijs besproken (Montessori, Jenaplan, Iederwijs) en er is aandacht voor de systeemtheorie en het systeemgericht denken. Daarnaast doe je kennis op van mogelijke interventies in de opvoeding, moderne gezinsvormen en de invloed van het gezin op de ontwikkeling van het kind.
10
HechtingHechting
Je doet kennis op van het proces van hechting en krijgt inzicht in de problemen die kunnen optreden als gevolg van onveilige hechting. Verder leer je alles over de invloed van hechting op de persoonlijke en sociale ontwikkeling en kom je erachter welke interventies ingezet kunnen worden bij een verstoorde hechting bij (adoptie)kinderen.
5
Diagnostiek kinderen en jeugdDiagnostiek kinderen en jeugd
Dit onderdeel behandelt de meest gangbare tests binnen het werkveld kinderen en jeugd. Je leert welke testmethodes er zijn en komt erachter wat ze precies meten. Je doet kennis en ervaring op met betrekking tot het testen van de doelgroep en oefent met testinstructie, testafname en testverwerking.
10
Gespreksvoering en rapportageGespreksvoering en rapportage
In deze module doe je kennis en ervaring op, op het gebied van gespreksvoering en rapportage. Daarnaast leer je alles over modellen en technieken die specifiek zijn voor het werkveld op het gebied van diagnostiek, advies en behandeling.
15
Praktijkintegratie-opdracht GGZ kinderen en jeugdPraktijkintegratie-opdracht GGZ kinderen en jeugd
In deze module pas je de opgedane kennis op geïntegreerde wijze toe in een praktijksituatie.
10
Vrije keuze ruimteVrije keuze ruimte
In de vrije keuze ruimte kies je voor in totaal 25 studiepunten (EC) modules uit de andere specialisaties.
25
Stage en assessmentStage en assessment
De praktijk vormt een belangrijk deel van de opleiding. Op de werkplek leer je werken in de praktijk en voer je praktijkopdrachten uit. Heb je al een baan binnen het psychologisch werkveld? Dan kun je je baan gebruiken als werkplek en daarmee werk en studie combineren. Aan het einde van de hoofdfase brengt de stagedocent een bezoek aan je werkplek om een assessment af te nemen. Dit assessment bestaat uit een proeve van bekwaamheid waarbij je kernvaardigheden uitvoert. Ook wordt er een interview gehouden over de uitgevoerde praktijkopdrachten.
30
AfstudeeropdrachtAfstudeeropdracht
Met de afstudeeropdracht toon je aan dat je beschikt over het hbo bachelor-niveau in een aan de opleiding gerelateerde context.
20

Specialisatie GGZ volwassenen en ouderen


Psychopathologie volwassenen en ouderenPsychopathologie volwassenen en ouderen
In deze module doe je kennis op van een aantal psychopathologische aandoeningen, specifiek in relatie tot volwassenen en ouderen. Zo leer je o.a. over ontwikkelingsstoornissen en het kwalificatiesysteem DSM-V. Bovendien leer je deze kennis toepassen bij het diagnosticeren van cases.
5
Psychopathologie volwassenen en ouderen verdiepingPsychopathologie volwassenen en ouderen verdieping
In deze module wordt dieper ingegaan op psychopathologische aandoeningen bij volwassenen en ouderen.
10
OuderenpsychologieOuderenpsychologie
Welke (psychologische) aspecten kenmerken de levensfase van de oudere mens? Deze vraag wordt in de module Ouderenpsychologie uitgebreid behandeld. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. copingstijlen m.b.t. leven, ziekte, gebreken, verlies, eenzaamheid en dood. Ook de invloed van leeftijd op de cognitieve functies komt aan bod. Tot slot wordt ingegaan op een aantal veelvoorkomende ziektebeelden, zoals Alzheimer, dementie, depressie en Parkinson.
5
NeuropsychologieNeuropsychologie
In deze module maak je kennis met het begrip klinische neuropsychologie. Er is aandacht voor het neuropsychologisch onderzoek en het belang van betrouwbaarheid en validiteit van testonderzoeken. Tot slot leer je welke stoorfactoren de testresultaten van een onderzoek negatief beïnvloeden. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: beeldvorming van de hersenen, herstel en behandeling, functiedomeinen, ziektebeelden en behandelmogelijkheden.
5
GezondheidspsychologieGezondheidspsychologie
Deze module behandelt de psychologische aspecten van gezondheid en ziekte. Zo is er o.a. aandacht voor gezondheidsvoorlichting, educatie en preventieactiviteiten. Daarnaast is er aandacht voor een aantal veelvoorkomende psychosomatische aandoeningen. Ook is er aandacht voor de relatie tussen psychologie en (chronische) ziekte. Hoe gaat iemand om met zijn ziekte? Tot slot besteedt de module aandacht aan de relatie tussen gedrag en gezondheid.
10
Diagnostiek volwassenen en ouderenDiagnostiek volwassenen en ouderen
Deze zeer praktijkgerichte module behandelt de meest gangbare tests bij volwassenen. Welke tests zijn er wat meten ze? Ook ga je uitgebreid oefenen met testinstructie, testafname en testverwerking.
10
Gespreksvoering en rapportageGespreksvoering en rapportage
In deze module is uitgebreid aandacht voor het voeren van gesprekken en het rapporteren over je bevindingen. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. gespreksmodellen, behandeling en begeleiding, theorie over rapportage en gespreksvoering met volwassenen.
15
Praktijkintegratie-opdracht GGZ volwassenen en ouderenPraktijkintegratie-opdracht GGZ volwassenen en ouderen
In deze module pas je de opgedane kennis op geïntegreerde wijze toe in een praktijksituatie.
10
Vrije keuze ruimteVrije keuze ruimte
In de vrije keuze ruimte kies je voor in totaal 25 studiepunten (EC) modules uit de andere specialisaties.
25
Stage en assessmentStage en assessment
De praktijk vormt een belangrijk deel van de opleiding. Op de werkplek leer je werken in de praktijk en voer je praktijkopdrachten uit. Heb je al een baan binnen het psychologisch werkveld? Dan kun je je baan gebruiken als werkplek en daarmee werk en studie combineren. Aan het einde van de hoofdfase brengt de stagedocent een bezoek aan je werkplek om een assessment af te nemen. Dit assessment bestaat uit een proeve van bekwaamheid waarbij je kernvaardigheden uitvoert. Ook wordt er een interview gehouden over de uitgevoerde praktijkopdrachten.
30
AfstudeeropdrachtAfstudeeropdracht/a> 20

Specialisatie Onderwijs


OnderwijspsychologieOnderwijspsychologie
In deze module doe je kennis op van theorieën op het gebied van sociale en motivationele processen in de klas en de wisselwerking met het leren. Er is aandacht voor theorieën met betrekking tot cognitieve ontwikkeling en je krijgt inzicht in hoe het onderwijs en de opbouw van lesprogramma’s zijn afgestemd op deze ontwikkeling. Taalontwikkeling en lezen komen aan bod, evenals de meest gangbare theorieën met betrekking tot leer- en ontwikkelingsstoornissen. Je doet kennis op over het ontstaan van deze stoornissen en krijgt inzicht in de mogelijke oorzaken van deze stoornissen.
10
PedagogiekPedagogiek
In deze module worden diverse theorieën en verschillende stromingen binnen het onderwijs besproken (Montessori, Jenaplan, Iederwijs) en er is aandacht voor de systeemtheorie en het systeemgericht denken. Daarnaast doe je kennis op van mogelijke interventies in de opvoeding, moderne gezinsvormen en de invloed van het gezin op de ontwikkeling van het kind.
10
Psychopathologie kinderen en jeugdPsychopathologie kinderen en jeugd
In deze module doe je kennis op van psychopathologie, ontwikkelingsstoornissen en het kwalificatiesysteem DSM-I. Hierbij leer je je kennis toe te passen bij het diagnosticeren van cases. R
15
Diagnostiek in het onderwijsDiagnostiek in het onderwijs
Deze module behandelt de meest gangbare tests binnen het werkveld onderwijs. Je leert welke testmethodes er zijn en komt erachter wat ze precies meten. Je doet kennis en ervaring op met betrekking tot het testen van de doelgroep en oefent met testinstructie, testafname en testverwerking.
10
Gespreksvoering en rapportageGespreksvoering en rapportage
In deze module doe je kennis en ervaring op, op het gebied van gespreksvoering en rapportage. Daarnaast leer je alles over modellen en technieken die specifiek zijn voor het werkveld op het gebied van diagnostiek, advies en behandeling.
15
Praktijkintegratie-opdracht onderwijsPraktijkintegratie-opdracht onderwijs
In deze module pas je de opgedane kennis op geïntegreerde wijze toe in een praktijksituatie.
10
Vrije keuze ruimteVrije keuze ruimte
In de vrije keuze ruimte kies je voor in totaal 25 studiepunten (EC) modules uit de andere specialisaties.
25
Stage en assessmentStage en assessment
De praktijk vormt een belangrijk deel van de opleiding. Op de werkplek leer je werken in de praktijk en voer je praktijkopdrachten uit. Heb je al een baan binnen het psychologisch werkveld? Dan kun je je baan gebruiken als werkplek en daarmee werk en studie combineren. Aan het einde van de hoofdfase brengt de stagedocent een bezoek aan je werkplek om een assessment af te nemen. Dit assessment bestaat uit een proeve van bekwaamheid waarbij je kernvaardigheden uitvoert. Ook wordt er een interview gehouden over de uitgevoerde praktijkopdrachten.
30
AfstudeeropdrachtAfstudeeropdracht
Met de afstudeeropdracht toon je aan dat je beschikt over het hbo bachelor-niveau in een aan de opleiding gerelateerde context.
20

Specialisatie Arbeid en organisatie


Arbeids- en organisatiepsychologieArbeids- en organisatiepsychologie
Deze module module behandelt verschillende organisatietheorieën en gaat in op veranderingsprocessen binnen organisaties. Daarnaast wordt aandacht besteed aan organisatieculturen en –structuren en gaan we in op onderzoeksmethoden.
15
LoopbaanpsychologieLoopbaanpsychologie
In deze module doe je kennis op van theorieën met betrekking tot motivatie en krijg je inzicht in de belangrijkste manieren van personeelsbeoordeling en beloning. De principes van de Person-Environment Fit (de juiste mens op de juiste plaats) komen aan bod, evenals de verschillende theorieën met betrekking tot leiderschap. Tot slot leer je alles over de aspecten van loopbaanbegeleiding en –ontwikkeling en outplacement.
5
Werving, selectie en assessmentWerving, selectie en assessment
Je doet kennis op van de verschillende gangbare vormen van werving en selectie en leert alles over het doel van een assessment in een selectie. Diverse assessmentonderdelen komen aan de orde en ook het sollicitatiegesprek als selectie-instrument wordt besproken.
5
Arbeidsomstandigheden, verzuim en re-integratieArbeidsomstandigheden, verzuim en re-integratie
In dit onderdeel van de opleiding is er aandacht voor de structuren en culturen van organisaties. De verschillende aspecten en fases van organisatieverandering komen aan bod, evenals de belangrijkste organisatietheorieën. Tot slot doe je kennis op van gangbare onderzoeksmethoden voor het doen van onderzoek in organisaties.
5
Diagnostiek binnen arbeid en organisatieDiagnostiek binnen arbeid en organisatie
Deze module behandelt de meest gangbare tests binnen het werkveld arbeid en organisatie. Je leert welke testmethodes er zijn en komt erachter wat ze precies meten. Je doet kennis en ervaring op met betrekking tot het testen van de doelgroep en oefent met testinstructie, testafname en testverwerking.
10
Gespreksvoering en rapportageGespreksvoering en rapportage
In deze module doe je kennis en ervaring op, op het gebied van gespreksvoering en rapportage. Daarnaast leer je alles over modellen en technieken die specifiek zijn voor het werkveld op het gebied van diagnostiek, advies en behandeling.
15
Praktijkintegratie-opdracht arbeid en organisatiePraktijkintegratie-opdracht arbeid en organisatie
In deze module pas je de opgedane kennis op geïntegreerde wijze toe in een praktijksituatie.
15
Vrije keuze ruimteVrije keuze ruimte
In de vrije keuze ruimte kies je voor in totaal 25 studiepunten (EC) modules uit de andere specialisaties.
25
Stage en assessmentStage en assessment
De praktijk vormt een belangrijk deel van de opleiding. Op de werkplek leer je werken in de praktijk en voer je praktijkopdrachten uit. Heb je al een baan binnen het psychologisch werkveld? Dan kun je je baan gebruiken als werkplek en daarmee werk en studie combineren. Aan het einde van de hoofdfase brengt de stagedocent een bezoek aan je werkplek om een assessment af te nemen. Dit assessment bestaat uit een proeve van bekwaamheid waarbij je kernvaardigheden uitvoert. Ook wordt er een interview gehouden over de uitgevoerde praktijkopdrachten.
30
AfstudeeropdrachtAfstudeeropdracht
Met de afstudeeropdracht toon je aan dat je beschikt over het hbo bachelor-niveau in een aan de opleiding gerelateerde context.
20
Totaal Hoofdfase 180
Totaal HBO Toegepaste psychologie 240
 
Stage en werkplek

Vanaf het praktijkgedeelte van de hoofdfase moet je als student een relevante werk- of stageplek hebben. Hier leer je werken in de praktijk en voer je praktijkopdrachten uit. De omvang van deze periode in de hoofdfase is 840 uur. De werkplek is relevant indien voldaan is aan een aantal eisen. Heb je nog geen relevante werkplek? Dan kun je wel alvast starten met het theoriegedeelte van de hoofdfase. Vanuit LOI Hogeschool wordt een stagedocent toegewezen. Deze zal je tijdens de stage begeleiden en beoordelen.

Wat is een geschikte werkplek

De werkplek is relevant indien voldaan is aan een aantal eisen:

Op de werkplek moet je vaardigheden op het gebied van diagnostiek en begeleiding op kunnen doen die zijn gerelateerd aan de gekozen specialisatie. Enkele voorbeelden van deze vaardigheden zijn: interview afnemen, gesprekken voeren met patiënten of cliënten, tests afnemen, observeren en het opstellen van hulpverleningsplannen.

De werkplek kan bijvoorbeeld zijn: een overheidsinstelling, een door de overheid gefinancierde of gesubsidieerde instelling, een particuliere instelling, een bedrijf of een zelfstandig gevestigde psycholoog of (ortho)pedagoog.

Beoordeling tijdens de stage

Tijdens de stage beoordeelt je stagedocent onder meer het stageplan dat je hebt geschreven, de functioneringsverslagen en het uiteindelijke stageverslag. Ook vinden er telefonische verificatiegesprekken plaats met zowel jou als student als met de stagementor (degene die jou bij het bedrijf begeleidt).

Examens en diploma

Examens, portfolio en afstuderen

Elke module wordt afgerond en getoetst, bijvoorbeeld met een examen of een praktijkopdracht. Daarnaast leg je tijdens de opleiding een digitaal portfolio aan. De opleiding als geheel wordt afgesloten met een afstudeerfase.

Aan examens en praktijkopdrachten zijn meestal kosten verbonden. Je vindt alle kosten voor deze opleiding overzichtelijk bij elkaar onder Studieduur en kosten.

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens kunnen iedere werkdag worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af waardoor ook de uitslag snel bekend is. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Portfolio en afstuderen

Bij alle bacheloropleidingen leg je vanaf het begin van de studie een portfolio aan. Het doel van het portfolio is reflectie op het leerproces gedurende de gehele opleiding. Bovendien wordt met het portfolio aangetoond welke kennis en competenties je hebt verworven. Je vindt het digitaal portfolio op LOI Campus, de online leeromgeving van de LOI.

Deze HBO-bacheloropleiding wordt afgesloten met een afstudeeropdracht. De afstudeeropdracht bestaat uit een combinatie van literatuuronderzoek en empirisch onderzoek. Het is de bedoeling dat de afstudeeropdracht wordt uitgevoerd in een voor de opleiding relevante werkomgeving. Tijdens een afsluitende mondelinge zitting komen zowel het portfolio als de afstudeeropdracht aan de orde. Daarbij word je beoordeeld op je kennis, inzicht, toepassings- en reflectieniveau.

Heb je al een relevante werkplek of biedt de werkgever de mogelijkheid om de stageopdrachten en de afstudeeropdracht uit te voeren op een afdeling die met de studie te maken heeft? Dan kunnen werk en afstudeeropdracht in veel gevallen worden gecombineerd. Een slimme combinatie!

De afstudeeropdracht is de finale van de studie. Het spreekt voor zich dat je daarbij kunt rekenen op intensieve begeleiding van de docent.

Diploma

Na het afronden van deze bacheloropleiding heb je het officiële en internationaal erkende bachelorgetuigschrift HBO Toegepaste psychologie op zak. Met het bachelorgetuigschrift op zak mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren.

De opleiding HBO-bachelor Toegepaste psychologie is NVAO-geaccrediteerd. Een garantie voor kwaliteit en (h)erkenning van het diploma in binnen- én buitenland. Het diploma heeft dan ook een hoge waarde op de arbeidsmarkt.

De kwaliteitsgarantie van LOI Hogeschool

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie. Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Niet voor niets heeft LOI Hogeschool, naast de NVAO-accreditatie van alle individuele bacheloropleidingen, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Bovendien zijn aan LOI Hogeschool verschillende lectoren verbonden. Zij onderhouden een (internationaal) kennisnetwerk zodat de opleiding gegarandeerd aansluit bij de nationale én internationale arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Deze opleiding is als deeltijdopleiding geregistreerd in het CROHO onder nummer 34507.

NVAO-geaccrediteerde opleidingInstellingstoets kwaliteitszorgMinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Startdatum en locaties

Startdatum en locaties

Schrijf nu in via het inschrijfformulier en start wanneer je wilt. Doe het dus vandaag nog! Bij een thuisstudie kun je elke datum kiezen. Bij een klassikale opleiding is er keuze uit een aantal startdata en locaties. Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdag- of donderdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Wanneer voor het eerstvolgende startmoment bekend is op welke locatie en dag de opleiding definitief start, staat dit vermeld op deze pagina. Vaak kun je je dan ook nog steeds voor andere locaties en dagen aanmelden.

Klassikaal studeren

Eerstvolgende startmoment:

September 2019

Eerste bijeenkomst:

Medio oktober 2019

Aantal bijeenkomsten dagopleiding:

27

Aantal bijeenkomsten avondopleiding:

54

Plaats:

Amsterdam

Apeldoorn

Den Haag

Eindhoven

Leiderdorp

Rotterdam

Utrecht

Zwolle

Nederland

Amsterdam

Apeldoorn

Den Haag

Eindhoven

Leiderdorp

Rotterdam

Utrecht

Zwolle

Planning bijeenkomsten

De lesbijeenkomsten zijn zo goed mogelijk verdeeld over de opleiding. Wanneer je een opleiding volgt met daarin een specialisatie, uitstroomvariant of minor, vinden alle bijeenkomsten plaats voor de start hiervan. Een specialisatie, uitstroomvariant of minor is over het algemeen het laatste theoretische deel van de opleiding.

Thuis studeren

De opleiding past zich volledig aan jouw leven aan. Starten kan wanneer je wilt. Je bepaalt zelf waar je de opleiding volgt, op welk moment je studeert en hoe lang. Daarbij sta je er nooit alleen voor. Je hebt een eigen docent die via de online leeromgeving altijd snel bereikbaar is.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Klassikaal of thuis studeren, aan jou de keuze

Heb je graag een extra stok achter de deur en wil je medestudenten en docenten ontmoeten in de klas? Kies dan voor onze klassikale methode. Hierin is het beste van klassikaal onderwijs en thuisstudie verenigd tot het meest effectieve onderwijs dat je kunt krijgen.
Wil je liever volledig flexibel zijn en hecht je minder waarde aan het klassikale aspect? Kies dan voor onze efficiënte thuisstudie methode. Hierbij ben je 100% flexibel om de opleiding te volgen waar en wanneer je maar wilt, terwijl je toch een eigen docent hebt die je begeleidt en op elk moment vragen kunt stellen.

  Klassikaal studeren Thuis studeren
Vaste structuur van bijeenkomsten
In een kleine groep met docent en medestudenten
Volledig flexibel in studieplek en -tijden
Goed te combineren met werk en privé
Begeleiding door ervaren docenten
Online leeromgeving met effectieve studietools
Klassikaal studeren bij de LOI: met houvast én flexibiliteit

Bij LOI Klassikaal studeer je met alle houvast en alle flexibiliteit waar een druk leven om vraagt. De bijeenkomsten zijn te volgen op locaties door heel Nederland en zorgen voor een vast studieritme. Daarnaast krijg je online begeleiding op elk moment en kun je je studietijd naast de bijeenkomsten zelf indelen wanneer het jou uitkomt.

 • Om de 3 weken een klassikale bijeenkomst.
 • Kies uit een avond-, vrijdag- of zaterdagopleiding.
 • Kleine groepen onder leiding van topdocenten.
 • Gerichte training van competenties, boeiende presentaties en (business)cases.
 • Persoonlijke aanpak met inbreng van en toetsing aan de eigen werkpraktijk.
Thuis studeren bij de LOI: zelfstandig maar zeker niet alleen
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site.Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad, een slimme kennistrainer en/of online hoorcolleges. Ook bouw je er een persoonlijk digitaal portfolio op waarmee je de ontwikkeling van je competenties inzichtelijk maakt.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die de klassikale bijeenkomsten verzorgen én je via internet ook persoonlijk begeleiden in de tussenliggende weken. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Klassikale bijeenkomsten in kleine groepen

Bij de klassikale bijeenkomsten ontmoet je om de drie weken je medestudenten en docenten in de klas. Er wordt lesgegeven in kleine groepen en er wordt gewerkt aan verdieping van kennis en versterking van vaardigheden. Tijdens de inspirerende bijeenkomsten is er veel ruimte voor oefening en vragen. Er wordt onder andere aandacht besteed aan discussies met medestudenten, boeiende presentaties, (business)cases en training van competenties. De docent daagt je uit het beste uit jezelf te halen en biedt veel ruimte voor toetsing aan de eigen werksituatie. Theorie en praktijk worden optimaal geïntegreerd.

Studeren bij LOI Hogeschool, zo werkt het

Studieduur en kosten

Studieduur en vrijstelling

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. De nominale studieduur bedraagt vier jaar, op basis van 240 studiepunten (EC) en een studielast van 60 studiepunten per jaar. Bij LOI Hogeschool studeer je echter in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s, de huidige werkplek en de tijd die je in de opleiding steekt, kan deze opleiding sneller worden afgerond. Dit geldt bij een thuisstudie voor de volledige opleiding, bij een klassikale opleiding voor de afstudeerfase.

Nog efficiënter studeren? Bij deze opleiding is een aantal standaard vrijstellingen mogelijk. Met een vrijstelling hoef je geen examen te doen voor de desbetreffende module, bespaar je studietijd en krijg je korting op het collegegeld.

Studieduur: 36 maanden

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij deze opleiding mag je tot maximaal zes jaar over de studie doen. Je behoudt in die periode recht op online begeleiding en toegang tot de alle studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Je betaalt in alle gevallen slechts drie jaar collegegeld en kunt daarna nog drie jaar gratis studeren. Een belangrijk verschil met andere opleiders.

Mogelijke vrijstellingen

Denk je op grond van een ander diploma of bewijs in aanmerking te komen voor een vrijstelling voor een of meer vakken, dien dan een vrijstellingsverzoek in bij de Toetsingscommisie van LOI Hogeschool. Stuur daarbij een kopie van het desbetreffende diploma met cijferlijst, een inhoudsbeschrijving van de gevolgde vakken en een literatuurlijst mee.

In geval van een verzoek tot vrijstelling van (delen van) de praktische opleiding dien je een bewijs mee te zenden waaruit blijkt dat de opgegeven ervaring feitelijk is opgedaan (werkgeversverklaring). Na toekenning van een vrijstelling is deze nog 6 jaar geldig. Heb je een of meer vrijstellingen, dan wordt een korting op het totale lesgeld gegeven.

Voor meer informatie over vrijstellingen, klik hier.

Voor de HBO-bacheloropleiding Toegepaste Psychologie wordt een aantal standaard vrijstellingen verleend.

Op basis van de opleiding basiskennis Psychologisch Pedagogisch Assistent (PPA I) van de LOI wordt vrijstelling verleend voor de theoriegedeeltes van de volgende vakken uit de propedeuse:

 • Inleiding in de psychologie (5 EC)
 • Persoonlijkheidsleer (5 EC)
 • Gesprekstechnieken, observatie en rapportage (5 EC)
 • Psychodiagnostiek (5 EC)
 • Ontwikkelingspsychologie (5 EC)

Op basis van de opleiding Psychologisch Pedagogisch Assistent (PPA II) van de LOI wordt vrijstelling verleend voor de contactdagen van de propedeuse met uitzondering van de toetsdag.

Kosten

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand, per jaar (met 3% korting) of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Collegegeld thuisstudie : 36 x € 179,00
Collegegeld klassikaal : 36 x € 359,00
Inschrijfkosten en dossiervorming : € 75,00 (éénmalig)

Het collegegeld is inclusief:

 • Alle benodigde vakliteratuur.
 • Begeleiding van start tot diploma, ook tijdens het afstudeertraject.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Drie jaar gratis uitloop, zonder extra kosten.

Examenkosten

Het examengeld voor deze opleiding bedraagt € 49,00 per maand. Hiervoor mag ieder examen dat via LOI Hogeschool wordt afgenomen één keer worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Levenlanglerenkrediet

Bij deze opleiding kun je onder voorwaarden gebruikmaken van het Levenlanglerenkrediet. Dit is een regeling van de overheid waarbij iedereen tot 55 jaar tegen 0,0% rente geld kan lenen voor een studie. Bekijk hier wat de voorwaarden zijn en hoe je het krediet aanvraagt.

Alles over het Levenlanglerenkrediet
Levenlanglerenkrediet

Bij deze opleiding kun je onder voorwaarden gebruikmaken van het Levenlanglerenkrediet. Dit is een regeling van de overheid waarbij iedereen tot 55 jaar tegen 0,0% rente geld kan lenen voor een studie. Bekijk hier wat de voorwaarden zijn en hoe je het krediet aanvraagt.

Alles over het Levenlanglerenkrediet
Extra voordelen voor LOI Hogeschoolstudenten

Als student van LOI Hogeschool profiteer je van heel veel voordeel. Speciaal voor onze studenten hebben we, als aanvullende service bij de opleiding, diverse extra’s geregeld die goed van pas komen bij de studie. Zo krijg je o.a. hoge kortingen op soft- en hardware via Surfspot, heel voordelig toegang tot de digitale collecties van de Koninklijke Bibliotheek én kun je gratis Officetrainingen volgen.

Hoge korting op hard- en software

Studenten van LOI Hogeschool krijgen toegang tot Surfspot.nl. Surfspot is dé ICT-webwinkel waar studenten van hogescholen officiële software en andere ICT-producten tegen zeer lage prijzen kunnen aanschaffen. Je logt eenvoudig in met je studentgegevens en kunt direct hardware, software (o.a. anti-viruspakketten), cursussen en gadgets bestellen. Bovendien heeft Surfspot ‘one day toppers’; dagacties met extreem veel korting.

Surfspot
50% korting op het lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek

Iedere Ad- of bachelorstudent van LOI Hogeschool komt automatisch in aanmerking voor 50% studentenkorting op lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek. Voor slechts € 7,50 per jaar krijg je daarmee toegang tot de volledige digitale collectie en catalogi. Zo kun je duizenden artikelen en e-tijdschriften inzien. Ook is het mogelijk om boeken en tijdschriften van de Koninklijke Bibliotheek aan te vragen en (tegen een kleine vergoeding) te laten toesturen.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

Collegegeld thuisstudie
36 x € 179,00
Collegegeld klassikaal
36 x € 359,00
Studielast
240 EC's
Type
HBO-bachelor
Diploma
HBO-bachelorgetuigschrift
Erkenningen
NVAO, ministerie van OCW, ITK

Tijdens de studie is het mogelijk om aan het eind van ieder studiejaar de opleiding te beëindigen. Je gaat dus nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien kun je de opleiding binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
Nieuwe actie! ASUS Chromebook

Schrijf je nu in voor een volledige HBO-bacheloropleiding, masteropleiding of Associate degree en ontvang een ASUS Chromebook t.w.v. € 349,- voor maar € 39,-. Met de ASUS Chromebook werk je in de cloud en worden je bestanden automatisch opgeslagen en beveiligd. Met zijn snelle prestaties, lange batterijduur en stevige behuizing is hij ideaal voor studie, werk én voor onderweg. 
Meer over deze actie

Kom naar de open avond op 14 mei!

Tijdens de open avond op 14 mei kom je alles te weten over studeren bij LOI Klassikaal, de HBO- en MBO-opleidingen en de online leeromgeving. Ook krijg je alle gelegenheid om vragen te stellen en je te laten adviseren over je studiekeuze.

Meld je aan