De stof is opgebouwd uit de volgende onderdelen:
Tekstanalyse
Je leert o.a. over schrijfdoelen, tekstsoorten en tekstopbouw. Ook is er aandacht voor stijlmiddelen, presenteren, argumenteren en zuiver redeneren. Je leert samenvatten, argumenten beoordelen en een betoog analyseren. Bovendien is er aandacht voor het verzamelen van informatie en het gebruiken van bronnen.
Grammatica
Alle onderdelen van de grammatica komen aan bod. Zo leer je o.a. over redekundig ontleden en taalkundig ontleden, woordsoorten, hoofdzinnen en bijzinnen.
Spelling
Je leert het Nederlands correct spellen. Alle belangrijke regels komen daarbij aan bod. Bovendien is er ruim aandacht voor lastige spellingkwesties.
Teksten
Je leert zelf goed schrijven. Welke tekstsoort kies je? Hoe bouw je deze op? Hoe kun je een tekst reviseren en verbeteren?
Literatuur
Literatuur en belangrijke literaire werken en stromingen uit verschillende periodes komen aan bod. Zo leer je o.a. over de Middeleeuwen en de Renaissance. Ook is er aandacht voor de Romantiek en het Naturalisme. Tot slot wordt uitgebreid ingegaan op literatuur uit de 20e en 21e eeuw. Uiteraard ga je zelf ook een aantal werken lezen en analyseren.
Twijfel je of je startniveau voldoende is om het VWO-vak te kunnen volgen? Dan kun je, als je dat wilt, ter ondersteuning een extra vak volgen. Wil je een of meer ondersteunende vakken volgen? Dan kun je deze aanvinken op het inschrijfformulier.
De LOI biedt voor het vak Nederlands de volgende ondersteunende vakken aan:
Basisvaardigheden spelling en grammatica 4F
Dit vak kan gevolgd worden als ondersteuning bij alle vakken waarbij taalvaardigheid belangrijk is. Je leert o.a. over taalkundig (woordsoorten) en redekundig (zinsdelen) ontleden. Ook is er aandacht voor een correcte zinsbouw. Daarnaast raak je vertrouwd met de Nederlandse spellingsregels. Wanneer gebruik je d en wanneer dt? Hoe gebruik je leestekens op de juiste manier? En wat zijn de regels voor hoofdletters?
Het benodigde lesmateriaal in inbegrepen bij het lesgeld. Dit is helder geschreven en sluit naadloos aan op de meest recente exameneisen. Het lesmateriaal is zo opgezet dat je je heel efficiënt en gericht voorbereidt op het examen. Geen onnodige extra stof, maar precies die kennis opdoen die je nodig hebt om te slagen! Bovendien bevat ieder vak een onderdeel Examenvoorbereiding.
Het kan voorkomen dat een wijziging in de exameneisen gevolgen heeft voor het lesmateriaal. Wanneer dit bij jouw opleiding het geval is, dan hoor je dat uiterlijk in oktober. Je ontvangt dan de nieuwste versie van het lesmateriaal.
Het is mogelijk dat je al over enige voorkennis van het vak beschikt. Bijvoorbeeld vanuit een eerdere opleiding of vanuit je (werk)ervaring. Daar houden we zoveel mogelijk rekening mee. In het lesmateriaal vind je regelmatig opdrachten waarmee je deze voorkennis kunt toetsen. Als blijkt dat je bepaalde leerstof al goed beheerst, kun je dat gedeelte overslaan. En dat scheelt je veel tijd! Merk je dat je bepaalde onderdelen extra moet oefenen, dan kun je de uitgebreide leerstof bestuderen. Ook heel handig tijdens je voorbereiding voor het examen!
De opleidingen zijn opgebouwd volgens de eindtermen van de syllabus en vakinformatie, het is dus eenvoudig te zien wat je al beheerst en wat niet.