Personal trainer

Vakgebied

Personal trainer

Met de cursus Personal trainer leer je trainingen en (groeps)lessen verzorgen én klanten begeleiden op het gebied van gezondheid en voeding. Ga aan de slag als personal trainer!

In het kort

In het kort

Met de cursus Personal trainer leer je trainingen en (groeps)lessen verzorgen én klanten begeleiden op het gebied van gezondheid en voeding. Ga aan de slag als personal trainer!

Lesgeld thuisstudie
8 x € 99,00
Studieduur
8 maanden
Diploma
Personal trainer
Erkenningen
NL Actief
Benodigde vooropleiding
Geen

Zorgen voor je lichaam, gezond worden en blijven en er strak en verzorgd uitzien wordt voor Nederlanders steeds belangrijker. Steeds meer mensen nemen daarbij een personal trainer in de hand om hen daarbij te begeleiden, want een personal trainer biedt maatwerk en heeft aandacht voor zowel lichaam als geest. In de praktijkgerichte LOI-cursus Personal trainer leer jij hoe je iemand helpt en motiveert om mentaal en fysiek in balans te komen met aandacht voor goede voeding, lichaamsbeweging en rust.

Met deze cursus haal je het erkende certificaat Fitnesstrainer A van NL Actief. Daar bovenop bouw je praktijkervaring op en leer je klanten één-op-één op een verantwoorde manier begeleiden. Zo kun je straks niet alleen trainingen en (groeps)lessen verzorgen, maar ook een compleet begeleidingstraject bieden aan individuele klanten met uiteenlopende vragen over gezondheid. Na afloop kun je als personal trainer klanten de juiste training en (voedings)adviezen geven en weet je jouw enthousiasme over te brengen.

Daarom kies je voor de cursus Personal trainer

 • Inclusief praktijkdag, online hoorcolleges en cursusboek van NL Actief.
 • Goed voorbereid op het NL Actief-examen.
 • Met je NL Actief-certificaat kun je je inschrijven in bekende registers voor fitnessprofessionals (EREPS en Fitned.nl).
 • Erkend door NL Actief.
 • Slagingspercentage van bijna 100%.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Personal trainer is voor docenten, trainers en instructeurs die graag als persoonlijke trainer aan de slag willen en voor iedereen die naast algemene fitnessbegeleiding (zaaldienst) ook één-op-één trainingen (wil) geven. Deze opleiding is ook geschikt voor mensen die graag kennis willen opdoen om zichzelf te motiveren om een trainingsprogramma op te zetten.

Na de cursus Personal trainer heb je alle kennis en praktijkervaring in huis om aan de slag te gaan als personal trainer. Bovendien ben je perfect voorbereid op het examen Fitnesstrainer A van NL Actief. Na afloop kun je trainingen en (groeps)lessen verzorgen én klanten met uiteenlopende vragen over gezondheid en voeding één-op-één verantwoord begeleiden.

Vooropleiding

Voor het volgen van de cursus Personal trainer is geen specifieke vooropleiding nodig. Een algemene ontwikkeling op VMBO-niveau is gewenst.

De cursus

Inhoud van de cursus Personal trainer

De cursus Personal trainer bestaat uit de modules Fitness trainer A en Personal trainer. Je leert klanten begeleiden en doet vaardigheden op die een fitnesstrainer in de sportschool nodig heeft. Bovendien leer je een visie ontwikkelen op de mogelijkheden en doelen van klanten op korte, middellange en lange termijn.

Het is belangrijk dat je ervaring opdoet. Daarom is een stage onderdeel van deze cursus. Daartoe voer je een aantal portfolio-opdrachten uit waarvoor je zelf een stageplek regelt bij een erkend fitnesscentrum. In de cursus krijg je tips hoe je een stageplek regelt en aan welke eisen je moet voldoen bij het uitvoeren van de opdrachten.

Meer over de inhoud

De cursus Personal trainer bestaat uit twee modules.

Fitness trainer A

In deze module is er aandacht voor de omgang met de klant en het opstarten en uitvoeren van fitnesstrainingen. Deze module bereidt je goed voor op het examen Fitnesstrainer A van NL Actief.

Na deze module kun je:

 • klanten naar tevredenheid begeleiden
 • trainingen en (groeps)lessen verzorgen voor diverse doelgroepen (bijvoorbeeld, volwassenen, jeugd, ouderen, zwangere vrouwen)
 • (sport)testen verzorgen volgens protocol, de resultaten interpreteren en bespreken met de klant.

Personal trainer

Deze module is een verdieping op Fitness trainer A. Het is belangrijk dat je klanten niet alleen van training en advies kunt voorzien, maar ook een visie hebt op hun mogelijkheden en doelen op korte, middellange en lange termijn. Daar ga je in deze module mee aan de slag.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

 • Intakegesprek met de klant over de lichamelijke gesteldheid van de klant en wat hij of zij nodig heeft.
 • Een verantwoord leefstijlplan opstellen met wensen en doelen van de klant (aan de hand van een formulier); over onder meer trainingsfrequentie, soort fysieke belasting, balans tussen personal training en zelf trainen, voedingspatroon, rust en herstel, belastbaarheid (wat kan de klant aan?), globale planning.
 • Handelen bij blessures en doorverwijzen.
 • (Sport)testen om te weten te komen hoe de klant ervoor staat en vorderingen maakt.
 • Coachende rol van de personal trainer.
Inclusief praktijkdag

Het vak van de personal trainer echt in de vingers krijgen, kan natuurlijk niet zonder oefenen. Daarom wordt bij deze cursus een praktijkdag georganiseerd waarbij je meteen werkt aan het opbouwen van ervaring. De praktijkdag is tevens een voorbereiding op het examen van NL Actief.

Stage

Een belangrijk onderdeel is een stage bij een fitnesscentrum. Je voert de volgende deelopdrachten uit en laat deze door een erkende instructeur aftekenen. De opdrachten zijn een onderdeel van het portfolio.

 • Een lessenreeks maken voor toestelgebruik en freeweight techniek.
 • Testen uitvoeren en adviezen meegeven aan de klant.
 • Een mini-evenement organiseren (bijvoorbeeld een indoor cycling marathon, tennistoernooi, open dag).
 • Communiceren met klanten.
 • Communiceren in een team.
Inclusief lesmateriaal

Bij het lesmateriaal is het boek Cursus Fitnesstrainer A van NL Actief inbegrepen, evenals een aantal korte filmpjes met praktische trainingsideeën en hoorcolleges met uitleg over oefeningen, houding en techniek.

Examens en diploma

Examen

De module Fitness trainer A leidt op voor het theorie-examen en het praktijkexamen Fitnesstrainer A van NL Actief. Tijdens de opleiding wordt uitgelegd hoe je je aanmeldt voor het NL Actief-examen. Het theorie-examen bestaat uit het uitwerken van een leefstijlplan. Voor het praktijkexamen verzorg je een complete les/training van een half uur aan drie tot vier personen. Je kunt het praktijkexamen doen zodra de opdrachten (tijdens de praktijkdag en stage) met een voldoende zijn beoordeeld door NL Actief.

De module Personal trainer wordt afgesloten met verplichte inzendopgaven. Op basis van een aantal casussen stel je verantwoorde, gemotiveerde leefstijlplannen op. Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma en vervolgopleiding

Het behalen van het theorie-examen, het praktijkexamen en de deelopdrachten tijdens de stage geven recht op het erkende certificaat Fitnesstrainer A van NL Actief. Dit toont jouw bekwaamheid als fitnessprofessional aan. Bovendien kun jij je met dit certificaat inschrijven bij bekende registers voor fitnessprofessionals: het European Register of Exercise Professionals (EREPS) en Fitned.nl. Dit is voor klanten en werkgevers een waarborg voor jouw vakkundig en correct handelen. Het diploma Fitnesstrainer A van NL Actief en de verplichte inzendopgaven vanuit de module Personal trainer vormen samen de voorwaarde voor het ontvangen van het diploma Personal trainer van de LOI.

Voor wie verder wil studeren, kiest bijvoorbeeld voor de cursus Sportvoeding.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 8 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 8 x € 99,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 320,00. Je betaalt dit bedrag aan de desbetreffende exameninstantie.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 99,00
Studieduur
8 maanden
Diploma
Personal trainer
Erkenningen
NL Actief
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Kom naar de open dag op 28 januari of 8 februari!

Tijdens de open dagen kom je alles te weten over thuis en klassikaal studeren bij de LOI, de MBO- en HBO- opleidingen en de beroepsgerichte cursussen, en de online leeromgeving. Ook krijg je alle gelegenheid om vragen te stellen en je te laten adviseren over je studiekeuze.

Meld je aan