Toon 0 resultaten

Werknemers die al enige tijd werkzaam zijn in de organisatie hebben veel ervaring opgedaan. Maar welke competenties hebben zij nu precies? Zitten zij nog op de juiste plek? Is training van nieuwe vaardigheden noodzakelijk? Door de competenties te laten valideren en verzilveren is snel inzichtelijk wat medewerkers in huis hebben. De uitkomsten worden vastgelegd in een ervaringscertificaat. Hiermee zijn de verworven competenties erkend en direct aantoonbaar. En kan bijvoorbeeld versneld een erkend diploma worden behaald of een gerichte training worden gevolgd, volledig aangepast aan de opleidingsbehoefte.

Ervaringscertificaat via een erkend bureau

Het meten van de kennis en kunde gebeurt via een loopbaanadviesbureau (ook wel een EVC-bureau genoemd). LOI Zakelijk werkt hiervoor samen met erkende EVC-bureaus als EVC Centrum Nederland, Libereaux of Bureau STERK . Bureaus die gespecialiseerd zijn in EVC-trajecten om talenten en competenties van mensen in kaart te brengen. Zij toetsen onder andere aan de hand van examens en interviews wat iemand kan en leggen dat vast in een ervaringscertificaat.

Wilt u meer informatie over wat LOI Zakelijk kan betekenen voor uw organisatie? Maak nu een afspraak

Tanja van der Meer, EVC Centrum Nederland: ”Wij maken zichtbaar welke kennis, inzichten en ervaringen medewerkers al hebben opgedaan”

“EVC Centrum Nederland heeft ruime ervaring met het uitvoeren van EVC-procedures voor organisaties in heel Nederland. Met een EVC-procedure maken we zichtbaar welke kennis, inzichten en ervaringen uw medewerkers al hebben opgedaan. Om dit te kunnen doen, verzamelen we op gestructureerde wijze, samen met de medewerkers, informatie over hun verworven competenties. Het resultaat leggen we vast in een ervaringscertificaat waarmee medewerkers hun kennis en kunde kunnen aantonen. Ook weten ze hierdoor precies waar nog kansen liggen en hoe zij zich verder kunnen ontwikkelen met een LOI-opleiding.”

Tanja van der Meer

Rob Egberts, Bureau STERK: “Vaak komen werkgevers bij ons voor een objectief oordeel”

“Wij brengen in kaart welke kennis, vaardigheden en houding iemand heeft. Vaak komen werkgevers bij ons omdat ze objectief willen laten vaststellen of hun mensen voldoen aan de gestelde eisen. De kandidaat levert bewijzen van competenties aan en wij nemen een assessment – een criteriumgericht interview – af. Dit alles wordt verzameld in een e-portfolio. Bovendien toetsen wij taal- en rekenvaardigheden; een vereiste om een diploma te krijgen. Waar aanvullingen nodig zijn, biedt de LOI trainingen op maat. Zo zorgen we ervoor dat iemand niet onnodig naar school hoeft en doen we recht aan datgene wat de kandidaat al in huis heeft.”

Rob Egberts

Raymond Steenkamp, directeur Libereaux: “Mensen hebben vaak meer competenties dan dat ze weten”

“De arbeidsmarkt vraagt om breed inzetbare medewerkers, mensen met aantoonbare vakbekwaamheid. De ervaring leert ons dat mensen met veel werkervaring zich vaak niet bewust zijn van de kennis en kunde waarover ze beschikken. Ze hebben meer competenties dan dat ze weten en een diploma of certificaat om die competenties aan te tonen, ligt vaak binnen handbereik.

Libereaux maakt dit voor mensen inzichtelijk. Wij stellen vast wat iemand op basis van die werkervaring kan, waardoor je precies kunt zien waarin iemand nog moet worden opgeleid en ontwikkeld. De LOI is een ideale partner: breed aanbod, flexibel en betrouwbaar. Wij zijn op onze beurt een goede partner voor de LOI vanwege onze onderwijskundige en inhoudelijke achtergrond, nuchtere aanpak en de persoonlijke aandacht die wij bieden."

Raymond Steenkamp

Sneller opleiden

Het valideren en verzilveren van competenties biedt zowel de organisatie als de werknemer voordelen. Het ervaringscertificaat geeft beide een objectief oordeel van de competenties en maakt deze direct inzichtelijk en aantoonbaar. Het ervaringscertificaat geeft veelal recht op vrijstellingen waardoor opleidingen versneld doorlopen kunnen worden. Zo hoeft uw organisatie de medewerker niet per definitie vier jaar lang in een opleidingsstructuur te hebben, want vaak kan het veel korter. Ook voor de medewerker zelf is dat natuurlijk een voordeel. En erg motiverend om te weten dat al veel kennis en vaardigheden zijn opgedaan.

Beter maatwerk en besparing in kosten

Naast een korter traject kan op basis van het ervaringscertificaat perfect maatwerk worden aangeboden. De competenties van de medewerker kunnen langs de meetlat van een MBO- of HBO-opleiding worden gelegd, maar kunnen ook worden vergeleken met competenties die binnen de organisatie van belang zijn. Op basis hiervan kan LOI Zakelijk een gerichte opleiding of training op maat verzorgen, volledig aangepast aan de opleidingsbehoefte. LOI Zakelijk biedt daarnaast veel flexibiliteit. De opleidingen zijn op afstand en klassikaal te volgen. Bovendien kunnen de lesmomenten naar keuze worden gepland, van dag tot uur. Zelfs in de avond en weekenden. Daardoor kan LOI Zakelijk niet alleen zo efficiënt mogelijk opleiden, maar blijven ook de verletkosten voor de organisatie beperkt.

Meer manieren om werkervaring in te zetten 

Naast het verzilveren van werkervaring via ervaringscertificaten, biedt LOI Hogeschool studenten ook de mogelijkheid om de werkplek en -ervaring direct in te zetten binnen de opleiding door het inbrengen van beroepsproducten. Dit biedt werknemers én werkgevers nóg meer flexibiliteit. Martine de Vos, projectleider flexibilisering, vertelt er alles over in dit blog.

Meer informatie en vrijblijvend advies 

Heeft u vragen of wilt u weten wat een EVC-traject voor uw organisatie kan betekenen? Onze accountmanagers bespreken graag de mogelijkheden met u in een oriënterend gesprek. Neem vandaag nog contact op voor het maken van een afspraak.

Bel 071 - 545 1234