Blijmakers bij het blokken

Leren is leuk, maar het kan ook een bevalling zijn. Concentratieproblemen, slaaptekort of een iets te ambitieuze to-dolijst zitten iedereen soms in de weg. Gelukkig is er technologie die (bijna) al je problemen oplost. 5 tips.

Concentreren kun je leren

Student Software Engineering Jesse de Gans was tijdens zijn studie snel afgeleid door zijn smartphone. Het lukte hem maar niet om zijn binnenkomende meldingen te negeren. Herkenbaar? Waarschijnlijk wel. Jesse bedacht en ontwikkelde daarom Its Study Time. De app werkt eenvoudig. Je geeft ’m toegang tot je meldingen en vervolgens stel je ’m in op basis van drie modi. 1. Countdown (studeren tot een vooraf ingestelde tijd). 2. Stopwatch (studeren tot je klaar bent). 3. Pomodoro (Deze optie werkt met een timer die intervals inbouwt. Officieel studeer je 25 minuten met korte pauzes) Je kunt de app downloaden op Google Play. Naast Its Study time vind je hier nog veel andere apps die je kunnen helpen bij het focussen op je studie.

Van tapen naar typen

Soms is het handig om gesprekken, colleges of je eigen hersenspinsels op te nemen op je telefoon. Maar daarna uittikken van wat is opgenomen, is waarschijnlijk niemands hobby. Gelukkig is ook daar uiteraard een slimme oplossing voor: de transcriptie-app. Ze verschillen nogal in prijs, kwaliteit en gemak, maar Amberscript en Happy Scribe krijgen goede waarderingen. De apps zetten gesproken woorden uit tientallen talen (waaronder Nederlands) om in getypte tekst. Het transcriberen duurt ongeveer even lang als de duur van je audiofile. Dat lijkt lang, maar het is nog altijd stukken sneller dan handwerk. De kosten variëren ongeveer van € 9, - tot € 15,- per uur en je kunt ze vaak gratis 30 minuten testen.

goed omgaan met geld

Scherper door slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor je fitheid en scherpte. Sleep Cycle helpt je daarbij. De app brengt jouw slaapritme en de kwaliteit van je nachtelijke inactiviteit in kaart. Terwijl jij slaapt, werkt Sleep Cycle door je nachtrust te registreren. Omdat de app weet hoe diep je slaapt, kan de slimme wekker je op het ideale moment wakker maken. Vooraf geef je aan hoeveel tijd Sleep Cycle krijgt om je te laten ontwaken (bijvoorbeeld een kwartier). De app kijkt ’s ochtends wanneer je het minst diep slaapt. Zo word je makkelijker wakker, voel je je fitter en ben je overdag zo scherp als een scheermes.

Je geld van de toekomst

Als je druk bent met werk en een leven lang leren, schiet nadenken over later er weleens bij in. Onderzoek wijst uit dat helft van de Nederlanders bezorgd is over hun financiële toekomst. Toch zetten maar twee van de vijf ondervraagden geld voor later opzij. Klinkt niet heel verstandig, toch? Daarom willen banken, financiële instellingen en het Nibud mensen helpen inzicht te krijgen en inzicht om te zetten in actie. Zo heeft Rabobank een tool om snel uit te vogelen hoeveel je straks nodig hebt en kun je bij ING de Bufferberekenaar inschakelen. Het Nibud heeft een hele pagina ingericht – grip op je financiële toekomst – waar je advies inwint over pensioen, beleggen en persoonlijk budget en grip op geld. Zo leer je nog eens wat.

slapen is belangrijk

Doen: dingen gedaan krijgen

Werken, studeren, sporten, socializen, Netflixen; het leven kan soms overweldigend zijn. Maar geen paniek. Met Todoist krijg je altijd al je taken en gedachten uit je hoofd en op je to-do-lijst. De app houdt alles voor je bij. Van simpele boodschappen tot ambitieuze projecten. Zo krijg je alles gedaan. Todoist werkt – ook als je offline bent – op al je favoriete toestellen. Je kunt onder meer: taken vasthouden en organiseren, deadlines instellen, taken toewijzen en je voortgang illustreren met grafieken.