Toon 0 resultaten

Interview met cursist Matheus Sales de Moura

"Muziek is een krachtig middel"

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?

Matheus Sales de Moura kwam op zijn 10e vanuit Brazilië naar Nederland en muziek is altijd een onderdeel van zijn leven geweest. Hij werkt als jongerenwerker en kreeg door een startersbeurs de gelegenheid om een opleiding te doen. Dat werd de opleiding Music producer van de LOI. “Toen ik klein was, leerde ik keyboard spelen, omdat mijn stoere oudere neef dat ook deed en vanaf toen heeft muziek altijd een grote rol gespeeld in mijn leven. En omdat mijn droom om professioneel voetballer te worden vast niet meer uitkomt, mik ik nu op de muziek. Niet als artiest of om er veel geld mee te verdienen, maar wel om iets te bereiken. Muziek is zo’n krachtig middel. Dat merk ik dagelijks in mijn werk als jongerenwerker. Jongeren op straat lijken in niets geïnteresseerd te zijn, totdat je bijvoorbeeld met ze gaat rappen, dan komen er ineens dingen boven. Met muziek kun je echt iemands situatie verbeteren.”

Kansen voor de toekomst

“Toen ik de kans kreeg om een opleiding te doen, wist ik meteen dat ik iets met muziek wilde doen. Ik heb al een paar jaar mijn eigen label Zeven Zegels Music, waar ik jonge artiesten een kans geef om hun eigen nummers uit te brengen en in mijn werk gebruik ik muziek om jongeren te laten omgaan met hun frustratie en woede. Een officieel diploma staat heel goed op mijn CV en biedt kansen voor de toekomst. Ik kwam al snel uit op de opleiding Music producer van de LOI. Dat sluit goed aan op wat ik doe en leert me om op niveau mee te praten met de toppers in het vak.

Weten wat je doet

Ik merk nu al dat de theoretische basis die ik met deze opleiding krijg me een enorme boost geeft. Zoveel dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe geluid door de ruimte beweegt. Wat de invloed is van temperatuur. Hoe je een optimale studio bouwt als er alleen een zanger(es) en een gitaar is. Vroeger draaide ik gewoon aan wat knopjes, totdat ik het leuk vond klinken. Nu weet ik wat ik doe en waarom. Ik kijk ook erg uit naar het tweede deel van de opleiding, waar o.a. muziekrecht en auteursrecht aan bod komen. Dat is kennis die ik heel goed kan gebruiken. Met de software Cubase die je bij de opleiding krijgt, kun je ook gelijk aan de slag. Je kunt direct dingen uitproberen om te horen wat het verschil is. Het werkt veel beter dan mijn oude software. En wat ik heel handig vind, is dat Cubase in de praktijk ook veel gebruikt wordt. Het uitwisselen van bestanden met anderen is daardoor veel makkelijker geworden.

De motivatie is er altijd

Ik ben blij dat ik heb gekozen voor een thuisstudie. Met mijn werk en voor mijn label ben ik veel onderweg en ik heb ontdekt dat de trein een ideale plek is om mijn boeken open te slaan. De ene maand werk ik wat vooruit en de andere maand zijn andere dingen even belangrijker. Maar de motivatie is er altijd en door de regelmatige toetsen weet ik precies waar ik sta. De resultaten zijn tot nu toe geweldig, het laagste cijfer dat ik haalde was een 9! Maar ik wil ook graag weten waarom iets goed is, dus ik mail regelmatig met mijn docent om meer feedback te vragen. Muziek is en blijft als een rode draad door mijn leven lopen. Als ik mijn studie heb afgerond en deze opleiding op mijn CV staat, hoop ik dat ik nog meer muziekprojecten kan gaan opzetten en jongeren de kracht van muziek kan laten ontdekken. En ik blijf natuurlijk druk met mijn eigen label”

 

Meer over het vakgebied Muziek

Muziek is de universele drager van emoties. Muziek van vroeger kan herinneringen oproepen terwijl je ook even alles kan vergeten bij het dansen op een flinke beat. Muziek kan je in feeststemming brengen of je juist ontroeren of troosten. Wat je ook wilt bereiken met muziek of wat je ook wilt leren, de LOI biedt je een schat aan praktische, interessante en inspirerende cursussen in dit vakgebied.

Bekijk het aanbod