Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Heel goed! Bereid je goed voor voordat je naar het gesprek gaat. Zo geef je jezelf optimale kansen om die baan ook daadwerkelijk te krijgen. Hoe je dat doet? We geven je een aantal belangrijke tips.

Uiterlijk

De eerste indruk is essentieel. Het spreekt dan ook voor zich dat je er voor een sollicitatiegesprek verzorgd uitziet. Draag dus gepaste, zakelijke kleding die bij voorkeur ook past bij het bedrijf of de organisatie en de functie. Bij een bank of accountantskantoor gelden immers andere ongeschreven regels dan bij een hippe start up. Denk ook aan de details. Let dus ook op de uitstraling van je tas, schoenen en kapsel.

Wie is je gesprekspartner

Zorg dat je weet met wie je een gesprek hebt. Dat gaat verder dan alleen de naam en functie. Bekijk het LinkedIn−profiel van je gesprekspartner en onthoud zaken om eventueel aan te refereren tijdens het gesprek.

Bereid je voor op lastige vragen

Waarom ben je de perfecte kandidaat voor deze functie? Het antwoord op die vraag heb je ongetwijfeld paraat. Wees echter ook voorbereid op lastige vragen. Wat zijn je zwakke punten bijvoorbeeld? Vermijd daarbij clichés als `Ik ben te perfectionistisch`. Waarom wil je weg bij je huidige werkgever? Waarom heb je zo kort bij werkgever X gewerkt?

Salaris en arbeidsvoorwaarden

Een eerste sollicitatiegesprek is in principe niet het moment om te onderhandelen over salaris en arbeidsvoorwaarden. Toch komt het voor dat er naar gevraagd wordt. Een recruiter zal dat zeker doen. Zorg dus dat je je antwoord wel paraat hebt als de vraag komt.

Zo voer je een succesvol sollicitatiegesprek.