Een carrièreswitch, zij deden het

Een andere draai geven aan je carrière, hoe doe je dat eigenlijk? En wat levert het je op? Lees de onderstaande verhalen en laat je inspireren.

Roos Knijnenburg

Een nieuwe uitdaging? Je droom werkelijkheid maken? Of gewoon zin om iets totaal anders te doen? Dan is het tijd voor een carrièreswitch. Roos Knijnenburg verruilde haar vaste baan in de gehandicaptenzorg voor een freelancebestaan als gewichtsconsulent en vitaliteitscoach.

“Een wipkip ben ik. Ik word niet gelukkig van languit op de bank tv kijken of lezen. Ik wil actie, uitdaging, leren, ook in mijn werk. Ik heb dertig jaar in de gehandicaptenzorg gewerkt, maar ook toen deed ik om de vijf jaar iets nieuws. Ik begon als medewerker van de medische dienst, werd coördinerend begeleider op een jongerengroep en vervolgens teamleider bij verschillende wooneenheden. Bezuinigingen zorgden ervoor dat ik steeds meer met minder geld moest organiseren. Ik zat vooral achter de computer de financiën te regelen. ‘s Nachts lag ik wakker van een kapotte koffieautomaat, terwijl ik nooit wakker lag van werken met mensen. Ik wist: dit moet anders. Mijn werkgever gaf me de ruimte om een interne opleiding te volgen tot trainer en coach. Zo kon ik binnen de instelling teams begeleiden.

Puur voor de leuk

In de vier jaar dat ik als trainer/coach werkte, zag ik dat mensen na een training vol enthousiasme zaten maar dat dat gevoel al snel verdween. Veel mensen willen veranderen, maar zijn er niet vitaal genoeg voor. Ik wilde aan die basis werken. Mensen helpen met de juiste combinatie van voeding, beweging en ontspanning. Zorgen dat ze energie hebben voor en door hun werk. Ik heb mijn baan opgezegd en ben weer gaan studeren. Ik deed allerlei verschillende opleidingen, van Gewichtsconsulent tot Vitaliteit in Bedrijf. Maar ik ben ook bootcamp- en hardloopcoach en geef daarin les. Puur voor de leuk, omdat ik het heerlijk vind om buiten bezig te zijn.

Meer zorgen

Ik kan leven van wat ik nu doe, maar ik verdien een stuk minder en bepaalde zekerheden zijn weggevallen. Voorheen ging ik gerust drie keer in de week uit eten en regelmatig op stap. Dat doe ik veel minder, maar ik waardeer het nu wel meer. Ik heb meer zorgen, maar ik heb nog geen seconde spijt gehad. Ik ben een gelukkiger mens omdat ik doe wat bij mij past. Acht jaar geleden had ik niet gedacht dat ik zelfstandig ondernemer zou worden. Nu wil ik voorlopig niet anders. Hoewel ik me even wil focussen op werk, sluit ik niet uit dat ik ook weer ga studeren. Het houdt me wakker en fris.”

Tip

Tip van Roos: “Wil je iets anders? Doe het! Financiële zekerheid is belangrijk, maar zorg ook dat je voor 80 procent lol hebt in wat je doet.” www.actioninmind.com

Sesanne Leeuwenburg

Een nieuwe uitdaging? Je droom werkelijkheid maken? Of gewoon zin om iets totaal anders te doen? Dan is het tijd voor een carrièreswitch. Sesanne Leeuwenburg hing haar toga aan de wilgen voor een carrière als foodblogger.

“Mensen kunnen het gevoel hebben dat je iets weggooit als je na je studie een heel andere richting op gaat, maar soms voelt iets gewoon niet goed meer. Sommigen kunnen tot hun pensioen werk doen wat ze prima vinden, maar voor mij is prima niet goed genoeg. Ik riep op mijn dertiende al dat ik advocaat wilde worden. Tijdens mijn studie Rechten heb ik me weleens afgevraagd of ik die weg echt moest inslaan. Maar ik wilde het afmaken. Rechten is zo’n brede studie die altijd wel weer een ingang biedt naar iets anders dan de advocatuur.

Dertigersdilemma

Ik ging werken op een onwijs leuk kantoor, maar na anderhalf jaar begon het te kriebelen. Het vakgebied waarin ik werkte, vastgoed, lag me niet en misschien was het ook wel een soort dertigersdilemma. Privé was ik happy, maar in mijn werk miste ik de drive die ik in het begin had.

In die periode vroeg een ernstig zieke vriendin me een aantal gezonde recepten voor haar samen te stellen. Ik was veel bezig met gezond, biologisch eten. Steeds meer mensen wilden recepten, dus begon ik een blog om ze daarop te plaatsen. Hetzelfde deed ik op een facebookpagina. Mijn vriend vroeg: ‘wat is je doel?’. Ik zei: ‘nou ja, honderd likes is al heel wat’. Toen ik na een dag 250 likes had, realiseerde ik me dat er meer mensen op zaten te wachten dan ik dacht.

Workshops geven

Ik begon The Lion Kitchen toen ik nog in loondienst was, maar in maart 2014 besloot ik me helemaal op het foodbloggen te richten. Nu verdien ik mijn geld met onder meer bloggen, recepten bedenken, workshops geven en als cateraar. Het is absoluut minder dan een advocatensalaris, maar dat boeit me niets. Ik koop hooguit minder kleding en ga minder vaak naar de kapper. Spijt van mijn studie heb ik niet. Die opleiding en mijn werkervaring hebben me een heleboel basiskennis opgeleverd die van pas komt bij het ondernemerschap. Als uiteindelijk blijkt dat ik hier mijn geld niet meer mee kan verdienen, heb ik niet gefaald. Dan is het in elk geval de leukste periode uit mijn leven geweest.”

Tip

Heb jij ook een droom die je wilt najagen? Sesanne tipt: “Spring niet meteen in het diepe. Geef je passie eerst naast je werk een plek en bouw het rustig op.” 

www.thelionkitchen.com