De toekomst zit in je vaardigheden

Op de huidige arbeidsmarkt kun je je het best onderscheiden met vaardigheden. Kennis van je vak is noodzakelijk, maar met de juiste skills ben je elke concurrent een stapje voor. In de toekomst worden die vaardigheden alleen nog maar belangrijker.

Een vaardigheid is iets wat je kunt. Kennis is statisch. Je kunt wel meer leren, maar als je je kennis op een andere manier wilt inzetten, doe je dat door middel van vaardigheden. Skills zijn dynamisch. Die pas je aan al naar gelang de situatie. Je bent ook nooit uitgeleerd als het om competenties gaat. Ook daarin zijn ze beweeglijk. Je kunt ze altijd verbeteren. Er zijn tientallen, misschien wel honderden vaardigheden. Presenteren, organiseren, overtuigen, jezelf verkopen, communiceren, leidinggeven, motiveren, enzovoorts. Je hoeft natuurlijk niet alles te kunnen. Richt je op vaardigheden die dicht bij jouw persoonlijkheid liggen. Die ontwikkel je het makkelijkst.

Inzicht geeft inzicht

Manon Kors (42) van Monter Training en Coaching in Santpoort-Zuid coacht onder andere studenten in een omscholingstraject. Ook doet zij loopbaanbegeleiding voor mensen die zoeken naar een passende baan. Vaardigheden spelen daarbij een belangrijke rol. Kors constateert een verschuiving op de arbeidsmarkt. “Werkgevers hechten steeds meer waarde aan vaardigheden en minder aan kennis. Begin zo vroeg mogelijk, liefst al tijdens je opleiding, met het ontwikkelen van vaardigheden die bij jou passen.” “De een wil zich ontwikkelen op het vlak van leidinggeven, de ander wil meer leren over hoe je acquisitie doet. Die keuze hangt af van je aanleg voor vaardigheden, van je persoonlijkheid. Hou je van structuur of van avontuur, kies je voor zekerheid of neem je graag risico’s? Je kunt een hoop leren en bijschaven, maar je natuurlijke gedragsstijl verandert niet wezenlijk. Om te weten welke vaardigheden bij jou passen en waar je dus het meeste aanleg voor hebt, moet je drie dingen weten: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik. Inzicht geeft uitzicht!”

Levenslijn tekenen

Om inzicht te krijgen in wie je bent kun je verschillende oefeningen doen. Manon: “Teken je levenslijn op een groot papier. Dat is een overzicht van alle hoogte- en dieptepunten in je leven. Het in kaart brengen van die momenten geeft je veel inzicht in wie je (geworden) bent.”Dan volgt de vraag ‘wat kun je?’. Daarvoor vraagt Manon in haar coaching aan mensen om hun drie topmomenten in hun werk te beschrijven. “Dan ontstaat er energie, omdat al je kwaliteiten in die momenten zijn samengekomen. Als je je topmomenten uitpluist en vergelijkt, vind je jouw kwaliteiten en talenten. Vraag ook aan vrienden om jouw talenten te benoemen. Van jezelf is dat soms lastig te zeggen.”

Olifanten onderzoeken

Maak, om te weten wat je wilt, eens een lijst van tien interessante banen. Los van of je het kunt en of je aan de eisen voldoet. Al wil je olifanten onderzoeken in Zuid-Afrika (terwijl je een hypotheek hebt en twee kleine kinderen). “Vaak loopt er een rode draad door de banen die je hebt gekozen, zoals zelfstandigheid, creativiteit of verbinden. Die rode draad zegt iets over jouw passies.” Als je weet wie je bent, wat je wilt en wat je kunt, kijk je naar de vaardigheden die daarbij passen. Je kiest er een of meerdere om verder te ontwikkelen. “Dat doe je door te oefenen, veel oefenen. Bij voorkeur met anderen. Een advocaat kan niet van de ene op de andere dag goed pleiten. Een oefenrechtbank is een geschikt podium om dat te leren. Oefenen kun je natuurlijk ook met een coach, medestudenten of collega’s.”

3x concentreren op competenties

Bij de LOI richten we ons altijd op het ontwikkelen van vaardigheden. Wij zijn ons ervan bewust dat die essentieel zijn voor jouw toekomst. Drie voorbeelden:

  1. Al onze opleidingen zijn praktijk- en competentiegericht. Je krijgt vrijstelling voor aantoonbare kennis. In de klassikale opleidingen kun je uitgebreid cases uit eigen werkervaring bespreken. Opleiden voor erkende diploma’s is het uitgangspunt van onze opleidingen.
  2. People management is sterk vertegenwoordigd in onze opleidingen. Zoals in de HBO-bacheloropleiding Management. Sociale en communicatieve vaardigheden staan hierbij centraal, net als bij vele andere opleidingen.
  3. Creativiteit en kritisch denken ontwikkel je bijvoorbeeld in de opleiding HBO App design. Dit is een van de vele praktische opleidingen waarmee je direct aan de slag kunt.

De LOI heeft een breed aanbod cursussen, trainingen en opleidingen waarin de cruciale competenties van de toekomst zijn verweven. Met deskundige, praktijkervaren docenten, doel- en praktijkgericht lesmateriaal, geavanceerde online leeromgevingen en studietools en optimale kwaliteitsborging biedt de LOI de vaardigheden en het onderwijs van de toekomst.