Technologische doorbraken veranderen de financieel administratieve branche ingrijpend. Het verhaal áchter de cijfers wordt alleen maar belangrijker. De groeiende en gezonde sector zelf staat steeds meer in de spotlights. Een financieel administratieve studie biedt namelijk volop kansen.

De administratieve/financiële branche wint aan populariteit. Het aantal bedrijven in de accountancy en administratieve dienstverlening groeide de afgelopen tien jaar. Daarbij gaat het vooral om gespecialiseerde kleine kantoren, hoogopgeleide zzp’ers en eenmanszaken.

Spilfunctie

Los van deze gespecialiseerde bedrijven, hebben veel organisaties zelf financieel administratieve professionals in dienst. Dankzij hun kennis op financieel én niet-financieel vlak vervullen ze vaak spilfuncties binnen de onderneming. Ze hebben een signaalfunctie en kunnen wijzen op mogelijke consequenties van beslissingen en de optimalisatie van processen. Hierdoor zijn ze een volwaardige gesprekspartner voor het managementteam.

Maatschappelijke betekenis

Volgens Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy aan de universiteit van Leiden en Nyenrode, hebben professionals in de branche een beroep met “grote maatschappelijke betekenis.” Een accountant voegt “waarde of zekerheid toe aan wat andere mensen verklaren in hun jaarrekening. Je helpt mensen echt met je werk”, aldus de hoogleraar op intermediair.nl.

Brede blik

Pheijffer meent dat het vakgebied voor starters op de arbeidsmarkt aantrekkelijk is omdat “je in de eerste tien tot vijftien jaar ontzettend veel leert op een breed terrein. Je komt bij veel bedrijven en overheden over de vloer en krijgt een hele brede blik op wat er speelt.” Zo kun je rustig bouwstenen verzamelen en uitgroeien tot managementconsultant of financieel directeur. Maar er zijn uiteraard nóg meer redenen om een administratieve studie te overwegen. Een overzicht:

1. De financieel administratieve sector is gezond

De cijfers van het CBS wijzen op een springlevende, succesvolle sector. De omzet in accountancy en administratieve dienstverlening groeide eind vorig jaar met ruim 8 procent.

2. Prima banenperspectief

Elk bedrijf in de private en publieke sector is verplicht om een administratie te voeren. Werk in de branche is dus gegarandeerd, al verandert de inhoud en verschuiven de inzichten. Het UWV signaleert aanhoudende schaarste aan medewerkers op hbo- en wo-niveau, zoals registeraccountants, assistent-accountants, account controllers en gespecialiseerde IT’ers. De banen in deze sector liggen dus voor het oprapen!

3. Beloning en salariëring

Met de huidige krapte en de toegenomen verantwoordelijkheden, stijgt de waarde van young financials op de arbeidsmarkt en liggen de salarissen boven het marktgemiddelde.

Financials-platform cmweb.nl becijferde dat een beginnend assistent controller rond de 46.600 euro bruto per jaar verdient. Voor een senior controlling manager bij een grote organisatie kan dat oplopen tot ruim 130.000 bruto per jaar. Behalve een goed salaris hechten veel werkgevers aan studiefaciliteiten om je verder te ontwikkelen en/of te specialiseren. Veel starters combineren hun werk met een studie. Ook als je niet inzet op een intensief en langdurig traject tot accountant-administratieconsulent (AA) of universitair geschoolde registeraccountant (RA) ben je in dit vakgebied niet snel ‘uitgeleerd’.

4. Het speelveld is breed

Binnen de financieel administratieve branche kun je veel kanten op: werken in het bedrijfsleven, bij maatschappelijke instellingen, de overheid, een administratie- of accountantsbureau. Door de juiste opleiding en cursussen te kiezen, plan je je eigen specialismen en doorgroeiopties.

5. De branche beweegt

Steeds meer basisdiensten in het proces van administreren en controleren worden geautomatiseerd. Tegelijkertijd schept zo’n nieuw landschap nieuwe kansen. Wie behalve het beheren van de administratie kan helpen bij het interpreteren ervan, biedt toegevoegde waarde. Een continu inzicht in de bedrijfsresultaten stelt een klant in staat om sneller en flexibeler te reageren op marktverschuivingen.

Kantoren die transformeren van datakloppers naar data-interpreteerders zullen de wind mee hebben. Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy, voorspelt op intermediair.nl: “De accountant zal blijven bestaan, meer als adviseur dan controleur.”

6. Nieuwe software en systemen

De onafhankelijke denktank DenkWerk becijferde dat ongeveer de helft van de beroepsbevolking zijn digitale vaardigheden zal moeten bijspijkeren om over tien jaar nog hetzelfde beroep te kunnen uitoefenen.

Wie snel over de juiste cijfers beschikt, kan op tijd de juiste keuzes maken. Dus zetten softwaremakers in op de verbinding van alle financiële en administratieve data, zodat ze moeiteloos uitgewisseld kunnen worden.

Een andere ingrijpende verandering is PSD2 (Payment Service Directive 2), een vorm van ‘open banking’ die de bancaire omgeving koppelt aan de boekhoudsoftware.

7. Het blijft mensenwerk

Machines en rekenprogramma’s kunnen excelleren in routinematige processen, maar creatief zijn ze doorgaans (nog) niet. Het gaat immers niet om de kale cijfers, maar om wat ze betekenen. Het analyseren van overzichten, sociale intelligentie en een inschatting van de cultureel-maatschappelijke context blijven mensenwerk. Het Oxford rapport voorspelt een toekomst voor ‘tasks requiring creative and social intelligence’. Een administrateur of accountant die zich ontwikkelt tot sparringpartner van de opdrachtgever, heeft bestaansrecht. Of zoals Nard Wielaard (registeraccountant én publicist) het pakkend omschrijft op accountant.nl: ‘Ondernemers willen geen accountant die in journaalposten denkt, maar eentje die empathisch, nieuwsgierig en actief is.’

8. Maatschappelijke veranderingen

Accountants gelden als hoeders van de waarheid. Een aantal grote boekhoudschandalen (denk aan ING en KPMG) zorgde de laatste jaren voor imagoschade. Wet- en regelgeving zijn aangescherpt en accountants zullen zich de juridische, fiscale en ethische impact van hun bijdrage moeten realiseren. Begin 2019 installeerde minister Hoekstra van Financiën niet voor niets de Commissie Toekomst Accountancysector die met aanbevelingen komt.

 

Joost Baljon, senior business controller bij Exact:

"Financials moeten bewegen om relevant te blijven"

Als senior business controller voor Exact werkt hij op het snijvlak van business, finance en automatisering. Joost Baljon meent dat de wind voor financials op de arbeidsmarkt gunstig staat. “Tegelijkertijd proberen we administratie- en accountancyprocessen steeds efficiënter te maken. Routinematige, repeterende handelingen worden in sneltreinvaart overbodig gemaakt.”

Op dit moment vertrouwen meer dan 400.00 bedrijven voor hun cijfers op software van Exact. Baljon: “We zijn er niet op uit om banen te laten verdwijnen, wél om met minder werk de boekhouding te stroomlijnen. Onze software helpt om systemen te integreren, cijfers sneller te leveren, te combineren en te visualiseren om er de juiste adequate informatie uit te halen. Een financial vertelde laatst enthousiast dat een robot een deel van het rekenwerk had overgenomen. Ze kon daardoor meer en interessanter werk verzetten dan voorheen. Als een deel van het taaie, administratieve werk verdwijnt, komt er tijd vrij voor proactief advies en uitbreiding van de dienstverlening.”

‘Gewoon aan de slag gaan’

“Partijen die zich van oudsher op de boekhouding focusten, moeten bekijken of ze meer diensten vanuit de data kunnen gaan leveren. Ik denk dat de klassieke dataklopper vervangbaar is, terwijl de vraag naar data-analisten zal groeien. De transitie van de financiële rol is onvermijdelijk. Je hoeft niet precies te weten wat je functie over tien jaar inhoudt, je moet wél kijken hoe je nieuwe ontwikkelingen in je werk toepast. Financiële dienstverleners moeten bewegen om relevant te blijven. De nieuwe software zal iets extra’s vergen van onze digitale vaardigheden. Zo bieden wij in toenemende mate industrie-specifieke oplossingen. Voor groothandelsbedrijven hebben we voorraadmodules ontwikkeld, de zakelijke dienstverlening bieden we een urenschrijfmodule. Je moet hun functionaliteit doorgronden om ze te kunnen gebruiken. Gewoon mee aan de slag gaan, dan kom je een heel eind.”

De 5 meest gevraagde accountancy functies

  1. Assistent-accountant (start)
  2. Business controller
  3. Financial controller
  4. Controller
  5. Accountant

Bron: Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA)

Scala aan opleidingen

Met een uitgebreid pakket MBO- en HBO-opleidingen en beroepsgerichte cursussen biedt LOI legio doorgroeikansen in het financieel administratieve vakgebied. Bekijk hier alle opleidingen en cursussen.