Leidinggeven

Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Vakgebied

Leidinggeven

Krijg inzicht in je eigen vaardigheden en positie als leidinggevende. Na de cursus leidinggeven kun je in een managementfunctie mensen motiveren en coachen.

In het kort

In het kort

Krijg inzicht in je eigen vaardigheden en positie als leidinggevende. Na de cursus leidinggeven kun je in een managementfunctie mensen motiveren en coachen.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 99,00
Studieduur
8 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Leidinggeven is een belangrijk onderdeel van elke managementfunctie. Alleen aanleg voor leidinggeven is echter niet voldoende. Het motiveren en coachen van mensen is een vak apart. De praktijkgerichte cursus Leidinggeven bereidt je perfect voor op alle aspecten die bij een leidinggevende functie van belang zijn. Moderne vormen van samenwerking, zoals het nieuwe werken, komen aan de orde en je leert meer over leidinggeven in verschillende organisatiestructuren. Denk aan organisaties met een netwerkstructuur of matrixstructuur. Ook recente ontwikkelingen uit het bedrijfsleven zoals duurzaamheid en doelgroepenbeleid worden uitgebreid toegelicht. Na afloop ben je perfect voorbereid op alle aspecten die bij een leidinggevende functie van belang zijn.

Daarom kies je voor de cursus Leidinggeven

 • Korte, praktijkgerichte cursus.
 • Inclusief inspirerende multimediale opdrachten.
 • Flexibel examen doen.

 

Deze cursus is een onderdeel uit een erkende en NVAO‑geaccrediteerde HBO‑bacheloropleiding.

 

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Leidinggeven is bestemd voor iedereen die de nodige kennis wil opdoen om als leidinggevende optimaal te kunnen handelen en beslissen. Niet alleen managers krijgen te maken met leidinggeven, maar ook teamleiders, coördinatoren en projectleiders.

Deze cursus leidt op voor het diploma Leidinggeven. Een goede leidinggevende heeft inzicht in zijn of haar eigen vaardigheden en valkuilen. Bovendien kan hij of zij effectief samenwerken en vergaderen én verschillende leiderschapsstijlen toepassen.

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Leidinggeven. Wel gaan we er van uit dat je beschikt over een afgeronde opleiding op MBO- of HBO-niveau. Ook de cursus Middle management is een goede vooropleiding voor deze cursus. Het is een pré als je in de praktijk managementervaring hebt opgedaan.

De cursus

Inhoud van de cursus Leidinggeven

Deze cursus is opgedeeld in diverse thema’s die je perfect voorbereiden op aspecten die essentieel zijn bij leidinggeven. Verschillende vaardigheden die een leidinggevende moet bezitten, zoals effectief samenwerken, besturen en vergaderen, komen aan bod. Daarnaast leer je ook leidinggeven aan processen, projectorganisaties en matrixorganisaties. Bovendien behandelen twee vormen van leiderschap, dienend leiderschap en ondernemend leiderschap.

De theorie uit elk thema wordt verduidelijkt aan de hand van presentaties en animaties. Ook bevat de lesstof filmpjes om gedragsgerelateerde onderwerpen te laten zien.

Meer over de inhoud

Deze cursus bestaat uit de volgende thema’s.

Principes van leidinggeven

Hierbij besteden we aandacht aan de belangrijkste principes van leidinggeven. Deze principes beïnvloeden de manier van leidinggeven. Als eerste staan we stil bij de organisatiecultuur en het verschijnsel macht. Vervolgens komen delegeren, het geven van opdrachten en het omspanningsvermogen aan de orde.

De persoon en positie van de leidinggevende

Hier analyseren we verschillende elementen van leidinggeven. Zoals formeel en informeel leiderschap, de positie van de leidinggevende en goed en falend leiderschap.

Doelgericht leidinggeven

Goed leiderschap doe je niet alleen, maar samen. Bij dit thema komen zaken als doelgericht leidinggeven, de basis voor leidinggeven en vormen van leidinggeven aan de orde.

Leidinggeven aan processen

In dit thema komen organisatieprocessen, processen in uitvoering en hulpmiddelen bij procesbewaking aan bod. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de gelaagdheid van processen, het vastleggen van processen en het analyseren van processen.

Leidinggeven aan projectorganisaties en matrixorganisaties

We bespreken in dit onderdeel een aantal technieken om leiding te geven aan een project en dit te faseren. Ook de samenstelling van een projectorganisatie en de problemen die zich voor kunnen doen binnen een projectorganisatie komen aan de orde. Daarnaast wordt uitgelegd wat een matrixorganisatie is en welke voor- en nadelen deze organisatievorm heeft.

Samenwerken

In dit thema komen zaken als effectief samenwerken, besturen en leidinggeven aan de orde. Bovendien is er aandacht voor samenwerking in tijdelijk verband en de Johari-matrix.

Effectief vergaderen

Effectief vergaderen is ook een belangrijk onderdeel voor het leidinggeven aan een project of organisatie. Onderdelen die hierbij aan de orde komen zijn: communicatiepatronen, werkoverleg en gesprekstechnieken. Verder wordt ingegaan hoe je een vergadering of overleg goed kunt laten verlopen.

Het nieuwe werken

In dit thema bespreken we alles over het nieuwe werken, de inzet van sociale media en het leidinggeven aan het nieuwe werken.

Dienend leiderschap en ondernemend leiderschap

Bij de laatste twee thema’s komen dienend leiderschap en ondernemend leiderschap aan bod. Bij dienend leiderschap komt het 4R-model aan bod. Bij ondernemend leiderschap leer je wanneer deze vorm van leiderschap gewenst is en of je zelf een ondernemend leider bent.

Multimediale opdrachten

Tijdens deze cursus studeer je aan de hand van multimediale opdrachten. Deze opdrachten maken het studeren niet alleen gemakkelijker, maar ook veel leuker.

Inclusief literatuur

Alle benodigde literatuur is inbegrepen bij het lesgeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen en hebt meteen alles in huis om van je studie een succes te maken.

Examens en diploma

Examen

Het examen voor de cursus Leidinggeven omvat één vak: Leidinggeven – algemeen. Dit examen bestaat uit open vragen en meerkeuzevragen en duurt 1,5 uur. Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens zijn flexibel. Dat betekent dat ze iedere werkdag kunnen worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af waardoor ook de uitslag snel bekend is. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Aanmelden voor examens

Tijdens de cursus word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma en vervolgopleiding

Het examen wordt afgenomen door de Examencommissie van de LOI. Na succesvolle afronding van dit examen heb je het LOI-diploma Leiddinggeven op zak.

Wie verder wil studeren, heeft de keuze uit diverse vervolgopleidingen. Kies bijvoorbeeld voor de opleidingen HBO Management, HBO Facility Management, HBO Security Management of HBO Bestuurskunde. Wel dien je aan de vooropleidingseisen van de desbetreffende bachelor te voldoen.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 8 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 8 x € 99,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Het examengeld bedraagt € 110,00. Wanneer je kiest voor het betalen van een vast bedrag per maand aan examengeld, profiteer je van ongeveer 25% korting en betaal je € 84,00. Hiervoor mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer kosteloos worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 99,00
Studieduur
8 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.

Nog dagen! Laatste dag! Alleen in juli
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.
Meer over deze actie

Kom naar de open dag op 7 september of 24 september!

Tijdens de open dagen kom je alles te weten over studeren bij de LOI, de MBO- en HBO- opleidingen en de beroepsgerichte cursussen, en de online leeromgeving. Ook krijg je alle gelegenheid om vragen te stellen en je te laten adviseren over je studiekeuze.

Meld je aan