Zelfstandig coach

Vakgebied

Zelfstandig coach

Deze praktijkgerichte cursus leert je alles over coachen én over het starten van een eigen bedrijf. Inclusief lesmateriaal en gratis praktijkdag.

In het kort

In het kort

Deze praktijkgerichte cursus leert je alles over coachen én over het starten van een eigen bedrijf. Inclusief lesmateriaal en gratis praktijkdag.

Lesgeld thuisstudie
14 x € 69,00
Studieduur
14 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
geen

Wil je je eigen coachingsbureau starten of je als zelfstandig coach laten inhuren? Mensen coachen om hun doelstellingen te behalen? Dan is de praktijkgerichte cursus Zelfstandig coach een goede keuze. Je doet alle kennis en vaardigheden op die je nodig hebt om succesvol te coachen. Zo leer je o.a. over het begeleiden van mensen, communicatie, observeren, analyseren en communicatie. Wat je leert, pas je meteen toe in de inzendopdrachten. Bovendien train je je coachingsvaardigheden tijdens een actieve en leerzame praktijkdag. Daarbij krijg je begeleiding van een ervaren coach. Naast coachingsvaardigheden, leer je in deze cursus ook alles over ondernemerschap. Zo heb je straks alles kennis in huis om succesvol aan de slag te gaan, als coach én als zzp’er.

Daarom kies je voor de cursus Zelfstandig coach

 • Cursus op HBO-niveau.
 • Ontwikkeld door ervaren coaches.
 • Inclusief al het benodigde lesmateriaal.
 • Gratis praktijkdag coachingsvaardigheden.
 • Zeer praktijkgerichte cursus.
 • Veel aandacht voor ondernemerschap.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus is bestemd voor iedereen die graag met mensen wil werken en als zelfstandig coach aan de slag wil. Je doet alle kennis op om mensen succesvol te kunnen coachen én leert alles wat je moet weten om een eigen onderneming te starten.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Zelfstandig coach. Wel gaan we ervan uit dat je beschikt over HBO-werk- en denkniveau.

De cursus

Inhoud van de cursus Zelfstandig coach

De cursus Zelfstandig coach is zeer compleet en behandelt zowel de benodigde coachingsvaardigheden als het opstarten en voeren van een eigen bedrijf. Zo ben je na afronding perfect voorbereid op een zelfstandig bestaan als coach.

De cursus is opgebouwd uit de onderstaande modules:

Zelfonderzoek en reflectie

Wie anderen wil kunnen coachen, moet allereerst kritisch naar zichzelf en zijn ontwikkeling kunnen kijken. Daarom is deze module gericht op zelfonderzoek. Wat zijn je eigen waarden, overtuigingen en houdingen en welke invloed hebben deze op de wijze waarop je als coach werkt? Hoe reageer je met empathie op de emoties van een cliënt zonder persoonlijk betrokken te raken? Ook leer je omgaan met culturele, religieuze en sekseverschillen. Bovendien werk je aan je communicatievaardigheden, het ontvangen van feedback en het leren reflecteren op je eigen handelen. Na afronding van deze module heb je geleerd om regelmatig te reflecteren op je eigen gedrag én om jezelf doorlopend te blijven ontwikkelen.

Algemene coachingsvaardigheden

Deze module draait om de vaardigheden die je in iedere coachingssituatie nodig hebt. Zo leer je bijvoorbeeld actief luisteren, een goed contact opbouwen, je communicatie en taalgebruik aanpassen aan de cliënt, effectief vragen stellen, feedback geven, keuzes begeleiden en patronen bij je cliënt herkennen. Daarbij is veel aandacht voor de eigen verantwoordelijkheid van de cliënt. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe je er voor zorgt dat je cliënt zich niet afhankelijk gaat voelen van jou als coach en hoe je samen met de cliënt zicht houdt op het proces en het realiseren van doelstellingen.

Het coachingstraject

Het complete coachingstraject komt aan bod. Wat zijn de randvoorwaarden? Waar begin je en welke stappen doorloop je? Hoe bewaak je het traject en hoe kun je dit evalueren?

E-coaching

Het komt steeds vaker voor dat cliënten digitaal worden gecoacht. Bijvoorbeeld via Skype, Whatsapp of mail. In deze module is uitgebreid aandacht voor deze E-coaching. Je leert je benadering baseren op een model of raamwerk en verschillende erkende hulpmiddelen en technieken gebruiken om je cliënt te helpen naar zijn of haar doelstellingen toe te werken.

Starten als zzp’er

De module Starten als ZZP’er bereidt perfect voor op een bestaan als zelfstandige. Alle aspecten die komen kijken bij het starten en runnen van een eigen bedrijf komen aan bod. Denk aan het binnenhalen van opdrachten, omgaan met klanten, opstellen van een offerte en voeren van de administratie. Bovendien behandelen we de wetten en regelingen waar je mee te maken zult krijgen. Maar ook de onzekerheid van een bestaan als zelfstandig ondernemer en hoe je daarmee om kunt gaan, wordt uitgebreid besproken. De module wordt afgesloten met het schrijven van een ondernemingsplan.

Inclusief lesmateriaal

Al het benodigde lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen en hebt meteen alles in huis om van je opleiding een succes te maken.

Inclusief gratis praktijkdag

Bij de module Coachingsvaardigheden hoort een gratis praktijkdag. Tijdens deze dag train je je vaardigheden onder begeleiding van een ervaren docent. Actieve deelname aan deze dag is een vereiste om het diploma te kunnen behalen.

Examens en diploma

Examen

Iedere module wordt afgerond met een inzendopdracht die je thuis kunt maken of uitvoeren.

Diploma en vervolgopleiding

Wanneer alle modules succesvol zijn afgerond en je actief hebt deelgenomen aan de praktijkdag, ontvang je het LOI-diploma Zelfstandig coach. Wil je je na deze opleiding verder ontwikkelen als coach? Kies dan bijvoorbeeld voor de cursus Loopbaancoaching (deze kun je versneld doorlopen na deze opleiding), Budgetcoach, Life coaching of Kindercoach.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het vakgebied van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 14 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 14 x € 69,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).
Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
14 x € 69,00
Studieduur
14 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 24 april
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 24 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak