Roman schrijven

Vakgebied

Roman schrijven

Met de cursus Roman schrijven leer je schrijven als Saskia Noort en Nicci French! Na afloop heb je de opzet van een roman geschreven. Inclusief inspirerend live webcollege.

In het kort

In het kort

Met de cursus Roman schrijven leer je schrijven als Saskia Noort en Nicci French! Na afloop heb je de opzet van een roman geschreven. Inclusief inspirerend live webcollege.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 39,15 (€ 43,50) 10% korting
Studieduur
8 maanden
Verkort studeren mogelijk
Ja
Afronding
Studieverklaring

Zelf een roman schrijven, wie wil dat nou niet! Met de cursus Roman schrijven van de LOI leer je in acht maanden tijd alles wat je moet weten om een echte ‘pageturner’ te schrijven. Je wordt van begin tot het eind door het schrijfproces begeleid en leert alles over woordkeuze, het creëren van personages, structuur, stijlfiguren, het gebruik van dialoog en het herschrijven van je verhaal. Daarnaast komen tijdens de cursus de verschillende vormen in de literatuur uitgebreid aan bod: van kasteelroman tot detective. Bovendien leer je alles over het uitgeefproces, zodat je straks precies weet welke stappen je moet ondernemen om je verhaal uit te geven. Geen overbodige informatie, want aan het eind van deze cursus heb je de opzet voor een boeiende roman geschreven in een stijl en vorm die je zelf hebt gekozen.

Daarom kies je voor de cursus Roman schrijven

 • Aan het einde van de cursus heb je de opzet van een roman geschreven.
 • Creatieve en praktische cursus.
 • Gratis inspirerend live webcollege.
 • Tot 35% korting bij uitgave van je eigen boek (i.s.m. Boekscout.nl).
Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Voor wie

Voor wie

Wil jij net zulke spannende verhalen schrijven als Saskia Noort of Nicci French? Of lijkt het je juist geweldig om een ontroerende of komische roman te schrijven? Dan is de creatieve LOI-cursus Roman schrijven je op het lijf geschreven. Met deze cursus kun je je schrijftalent (verder) ontwikkelen en schrijf je in korte tijd de opzet van je eigen roman! Heb je al eerder een schrijfcursus gevolgd bij de LOI? Kies dan voor de verkorte cursus Roman schrijven.

Einddoel

Na afloop van de cursus Roman schrijven weet jij alles over de verschillende genres en stijlen in de literatuur. Je beheerst zowel algemene schrijftechnieken als technieken die nodig zijn voor het schrijven van een roman. Bovendien heb je aan het eind van de cursus de opzet van een roman in handen!

Na het afronden van de cursus Roman schrijven:

 • Heb je een goed inzicht in het creatieve proces van schrijven
 • Ben je bekend met diverse schrijftechnieken
 • Ken je de verschillende onderdelen van een verhaal
 • Ben je bekend met verschillende soorten romans
 • Weet je aan welke eisen een roman moet voldoen
 • Ben je in staat om een roman te schrijven voor een doelgroep die je zelf kiest.

De cursus

Inhoud van de cursus Roman schrijven

De cursus Roman schrijven begint met de basis van het schrijversvak. Zo leer je verschillende schrijftechnieken en krijg je tips om inspiratie op te doen. Ook aan het herschrijven van je verhaal wordt aandacht besteed in dit onderdeel van de cursus. Vervolgens gaat de cursus dieper in op het schrijven van een roman. Je wordt begeleid in elke fase van het schrijfproces en stuurt regelmatig de opzet van je verhaal in naar een docent, die je werk voorziet van feedback.

Meer over de inhoud

Na het basisgedeelte komen de volgende onderwerpen aan bod:

Inleiding en geschiedenis van de roman

Wat is de definitie van een roman? Welke kenmerken heeft een roman? Welke soorten romans zijn er? In dit onderdeel leer je alles omtrent de roman. Hoofdpersonages, bijpersonages, de plot, dialogen en perspectief komen onder andere aan bod. Daarnaast staat dit onderdeel stil bij de geschiedenis van de roman.

Personages

Wat zijn de kenmerken van een hoofdpersonage? Wat maakt een hoofdpersonage geloofwaardig? Je leert het allemaal in dit onderdeel. Bovendien is er aandacht voor bekende hoofdpersonages. Ook bijpersonages komen uitgebreid aan bod. Je leert wat de functie is van een bijpersonage en wat een bijpersonage geloofwaardig maakt.

De plot

Een goed plot is essentieel als je een boeiende roman wilt schrijven. In dit onderdeel leer je waar een goed plot aan voldoet. Je leert onder andere hoe je naar een climax toewerkt en hoe je zorgt voor een goede ontknoping van je verhaal.

Het publiek

Voordat je een roman gaat schrijven, moet je je lezerspubliek bepalen. Wil je je richten op tieners, of juist op volwassenen? Wil je een verhaal schrijven dat vooral mannen of vrouwen aanspreekt? Ga je voor een commercieel verhaal, of juist niet? In dit onderdeel staat het publiek waarvoor je gaat schrijven centraal.

Techniek en stijl

In dit onderdeel wordt de techniek van het schrijven van een roman behandeld. Opzet, verhaallijn, perspectief en dialogen komen onder andere aan bod. Ook gaan we in op schrijfstijl, woordkeuze, ritme en stijl in relatie tot het verhaal en de personages.

Soorten romans

In dit onderdeel komen de verschillende soorten romans aan bod. De historische roman, schelmenroman, psychologische roman, streekroman, thriller en detective worden behandeld.

Aan de slag

Schrijven is vooral een kwestie van doen. In dit onderdeel van de cursus ga je zelf aan de slag! Je bedenkt de personages en de verhaallijn en maakt de opzet van het verhaal. Vervolgens ga je schrijven en herschrijven met als eindresultaat de opzet van je roman.

Inclusief live webcollege

Bij deze cursus hoort een live webcollege. Tijdens deze online les krijg je extra uitleg en heb je via chat live contact met je docent en medecursisten. Een leuke, leerzame en inspirerende verdieping van de cursus!

In het live webcollege wordt o.a. aandacht besteed aan dialogen en de opbouw van personages. Hoe zet je een goed personage neer? En wat voor vorm kun je geven aan een dialoog? Ook leer je hoe je (beter) om kunt gaan met een zogenaamd ‘writersblock’. Een verschijnsel dat iedere beginnende en ervaren schrijver zal herkennen.

Het live webcollege wordt ieder jaar georganiseerd. Ook is het meest recente webcollege altijd terug te kijken via LOI Campus.

Studieverklaring

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Verder leren

Wil je hierna verder leren? Denk dan eens aan de LOI-cursussen Gedichten schrijven, Kinderverhalen schrijven, Creatief schrijven of Blogs en columns schrijven.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 8 maanden

Verkort programma

Heb je al een schrijfcursus bij de LOI gevolgd en wil je leren hoe je een roman schrijft? Kies dan voor de cursus Roman schrijven verkort.

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele cursus, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 8 x € 39,15 (€ 43,50)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Inspirerend live webcollege.
 • Begeleiding door een ervaren docent.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).
Extra voordeel voor cursisten
Tot 35% korting bij uitgave van je eigen boek

De LOI werkt samen met Boekscout.nl. Je krijgt daarom als cursist van een schrijfcursus tot 35% korting bij uitgave van je eigen roman, verhaal, gedicht of autobiografie als boek!

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 39,15 (€ 43,50) 10% korting
Studieduur
8 maanden
Verkort studeren mogelijk
Ja
Afronding
Studieverklaring

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Schrijf je vóór 24 januari in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 10 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 10% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!