Toon 0 resultaten

Interview met student Priscilla van der Steen (39)

"De diepgang van het schuld­hulp­verlenings­proces heeft me ver­rast"

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?
”Schulden en schuldhulpverlening hebben me eigenlijk altijd al geïnteresseerd. Ik kijk ook altijd naar tv-programma’s die hierover gaan. Toen mensen in mijn nabije omgeving met schulden kampten en ik zag wat hulp kon betekenen, is het idee voor een carrièreswitch pas echt ontstaan. Sommige situaties zijn zo schrijnend! Mensen weten heel vaak niet welke rechten ze hebben als ze in de schulden zitten. Neem bijvoorbeeld de beslagvrije voet, daar wordt soms helemaal geen rekening mee gehouden. Ik sprak zelfs eens iemand die niet eens wist dat ze naar de gemeente kon stappen voor schuldhulpverlening.” 

Wat is je doel met deze opleiding?
”Ik wil hulp bieden aan mensen die in de schulden zitten. Het liefst wil ik werken als schuldhulpverlener in dienst van een organisatie of bedrijf. Een andere optie is om eventueel als zelfstandig schuldhulpverlener aan de slag gaan. Je moet dan natuurlijk wel ingehuurd worden door bijvoorbeeld de gemeente. Daarom is het ook zo belangrijk dat ik met deze opleiding een Kiwa-certificaat behaal.”

Waarom heb je voor de LOI gekozen?
”Ik werk 24 uur per week in een supermarkt en heb ook een gezin. Een thuisstudie is hier goed mee te combineren, al moet je wel zelf voldoende discipline opbrengen natuurlijk. Ik heb verschillende opleiders vergeleken, maar bij de LOI had ik het beste gevoel. De informatie over de opleiding was ook heel erg duidelijk. Bovendien had ik in het verleden al eens een LOI-opleiding gevolgd waar ik goede ervaringen mee had.” 

Hoe gaat het studeren in de praktijk?
”Ik studeer op dinsdagen en woensdagen, de dagen waarop ik niet aan het werk ben. Ik probeer ongeveer acht uur per week aan de opleiding te besteden. Soms lukt dat en soms ook niet. Dat is gelukkig niet erg, dat kan gewoon. Er is wel veel veranderd sinds mijn vorige opleiding. Het insturen van huiswerk bijvoorbeeld gaat nu heel makkelijk via LOI Campus. Ik heb eigenlijk weinig vragen aan mijn docent, maar als ik een vraag stel krijg ik snel antwoord. Het live webcollege waaraan ik heb deelgenomen beviel me goed. Een aantal dingen begreep ik daardoor echt beter. Ook de contactdag vond ik een waardevolle toevoeging, al had ik daar wel het geluk dat er veel aandacht was voor juist die onderwerpen waar ik extra uitleg bij nodig had.”

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe hebt geleerd?
”Wat me verrast heeft, is de diepgang van het hele schuldhulpverleningsproces. Als ik aan mensen vertel wat ik aan het doen ben, krijg ik vaak een reactie als ”Het is hun eigen schuld. Ze worden geholpen en dan is het klaar.” Dat doet geen recht aan de werkelijkheid, zo makkelijk is het echt niet. Mensen moeten heel veel doen om geholpen te worden. En achter schulden zit eigenlijk altijd een verhaal. Wat heb je bijvoorbeeld meegekregen van je ouders? Wat is je achtergrond? Speelt er misschien een verslaving of zijn er verkeerde mensen op je pad gekomen?”. Dat psychologische aspect vind ik heel interessant. 

 

Meer over het vakgebied Financieel

De LOI biedt financiële-opleidingen op elk niveau, van korte cursus tot masterclass of volledige HBO-bacheloropleiding. Voor starters in het vakgebied, voor wie zijn kennis wil updaten of uitbreiden én voor iedereen die zich wil specialiseren.

Bekijk het aanbod