Toon 0 resultaten

Daniël Doorn, MBO ICT-docent voor de LOI

"De praktijk de klas in halen, dát is mijn doel"

Daniël Doorn werkt al ruim 25 jaar in de ICT-branche. Zijn kennis en kunde heeft hij ontwikkeld door jarenlange ervaring bij uiteenlopende bedrijven. “Het onderwijs heeft daar altijd bij gehoord. De praktijk moet de klas in! Dat is mijn doel.”

Hobbykippen

Daniël: “Ik geef les aan de hand van de actualiteit en door het delen van anekdotes. Op deze manier haal ik de praktijk de klas in. Dat is mijn doel. Zo heb ik eens de volgende anekdote over informatiebeveiliging verteld. Ik kwam samen met een collega in de serviceruimte en daar had iemand zijn hobbykippen gestald omdat het daar zo lekker koel was. Hoe handel je dat af? Ik vertelde dat het ook hier heel belangrijk is om de juiste procedure te doorlopen, ook al heeft een hobbykip geen code. Als je de juiste stappen doorloopt, kom je tot een goed eindresultaat.

Iedere les is weer anders

Naast anekdotes uit de praktijk, zorg ik ervoor dat mijn lessen goed aansluiten op de actualiteit. Een deel van mijn voorbereiding is dat ik de laatste stand van zaken bekijk. Nieuwsonderzoek doen en vervolgens een link proberen te leggen met de les van die dag. Ik stip bijvoorbeeld de AVG-wet aan en daarbij vertel ik meer over het Cambridge Analytica-schandaal. Ik kan geen les geven op de automatische piloot. Iedere les is weer anders. Dat maakt het voor mij heel leuk, maar ik merk ook dat dit voor de studenten goed werkt.

Integreren is belangrijk

Studeren naast een fulltime baan valt niet altijd mee, dat snap ik heel goed. Ik probeer dan ook altijd zo opbouwend mogelijk en snel antwoord te geven op vragen van studenten. Naast motiveren en stimuleren, is het ook belangrijk om kritisch te zijn. We werken uiteindelijk naar een diploma toe. Ik probeer de studenten op de trein te houden. Ik zorg ervoor dat ze mee kunnen blijven rijden. Voor studenten is het belangrijk te weten hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze goed integreren binnen een bedrijf. Je moet je bewust worden van jouw plek in het bedrijf, de afdeling en de regels binnen het bedrijf, want daar begint je verantwoordelijkheid. Ik werk voor verschillende opleiders maar ik kan met zekerheid zeggen dat de LOI een goede mix biedt tussen praktijk en didactiek. Er wordt ook op toegezien dat dit echt zo is.

Nieuwe wereld

Ik wil mijn studenten graag klaarmaken voor de nieuwe wereld. Je werkt verandert continu. Je moet eigenlijk constant adapteren. Leeftijd speelt daar geen rol in. Er wordt vaak gezegd dat oudere mensen het allemaal niet meer kunnen bijbenen, maar dat is helemaal niet waar. Oudere mensen leren op een andere manier, zij hebben dus een andere aanpak nodig. Jongeren werken liever met herhaling en ouderen met associatie en daar speel ik tijdens mijn lessen ook op in.

ICT moet je hobby worden

Over het algemeen hoor ik hele positieve geluiden van de studenten, ze zijn erg tevreden over de opleidingen en de manier van lesgeven. Ik denk wel dat sommige mensen die beginnen met een opleiding het ook weleens onderschatten. Een volledige opleiding naast je werk is een uitdaging. Je moet het écht zelf bijhouden. ICT moet je hobby worden. Je moet het echt leuk vinden. En bijvoorbeeld ook thuis een netwerk bouwen.”