Internationaal secretaresse

Vakgebied

Internationaal secretaresse
Nieuw

Met deze cursus op MBO 3-niveau doe je alle vakkennis op én leer je een taal naar keuze (Engels, Frans, Duits, Spaans). Behaal een waardevol diploma van de Associatie.

In het kort

In het kort

Met deze cursus op MBO 3-niveau doe je alle vakkennis op én leer je een taal naar keuze (Engels, Frans, Duits, Spaans). Behaal een waardevol diploma van de Associatie.

Lesgeld thuisstudie
17 x € 69,00
Studieduur
17 maanden
Diploma
Associatiediploma + extra certificaten
Benodigde vooropleiding
geen

Lijkt het je leuk om als secretaresse te werken in een internationale omgeving? Bijvoorbeeld bij een organisatie met veel internationale relaties of medewerkers? Kies dan voor de LOI-cursus Internationaal secretaresse. Je volgt deze cursus flexibel via thuisstudie.

Je doet alle kennis op die je in de praktijk nodig hebt. Zo leer je o.a. vergaderingen voorbereiden, agenda’s bijhouden en zakelijke brieven opstellen. Je leert sneltypen én de Office-programma’s Excel, Word en PowerPoint komen uitgebreid aan bod. De opleiding bereidt perfect voor op het examen Associatie Praktijkdiploma Secretaresse op MBO3-niveau.

Om je goed voor te bereiden op het werken in een internationale omgeving, verdiep je je in een taal naar keuze. Je leert het Engels, Frans, Duits of Spaans moeiteloos gebruiken in alledaagse zakelijke situaties. Na afloop bezit je alle vaardigheden om zelfstandig en efficiënt als secretaresse aan de slag te gaan.

Daarom kies je voor de cursus Internationaal secretaresse

 • Haal een erkend Associatiediploma.
 • Cursus op MBO3-niveau.
 • Train het notuleren d.m.v. opnames van vergaderingen.
 • Volledig flexibel via thuisstudie, dus prima te combineren met een baan.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Internationaal secretaresse is bestemd voor iedereen die graag een secretariële functie in een internationale werkomgeving wil. Steeds meer bedrijven hebben te maken met internationale leveranciers, klanten of andere relaties. Wanneer je als secretaresse ook je talen beheerst, heb je dan ook zeker een streepje voor op de arbeidsmarkt!

Na succesvolle afronding van de cursus heb je het Associatie Praktijkdiploma Secretaresse op zak. Je kunt gasten ontvangen, vlot en foutloos zakelijke brieven opstellen, notuleren tijdens vergaderingen en feilloos omgaan met de Office-programma’s Excel, Word en Powerpoint. Ook sneltypen behoort tot je vaardigheden! Bovendien beheers je één of meer talen naar keuze.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Internationaal secretaresse.

De cursus

Inhoud van de cursus Internationaal secretaresse

De cursus Internationaal secretaresse bestaat uit de volgende onderdelen.

Secretariaatspraktijk

Dit deel gaat in op onderwerpen als: agenda- en relatiebeheer, het organiseren van (internationale) bijeenkomsten en vergaderingen, uitgaande postbehandeling, het opzetten van een archief en het ontvangen van gasten.

Correspondentie Nederlands

Tijdens dit onderdeel leer je de Nederlandse taal correct te gebruiken en de grammaticale regels toe te passen. Ook komen diverse vormen van het opstellen van zakelijke brieven aan bod.

Notuleren

Omdat notuleren een belangrijke vaardigheid is, bevat dit gedeelte van de cursus veel praktijkoefeningen. Met behulp van video-opnames van vergaderingen oefen je het notuleren. De vergaderingen zijn geschikt om het maken van een beknopt verslag en/of een actiepunten/besluitenlijst te oefenen.

Office-modules Excel, Word en PowerPoint

In het onderdeel Excel worden spreadsheets behandeld die gebruikt kunnen worden voor het opstellen van budgetten, het maken van prognoses, zakelijke grafieken en financiële rapportages. In het deel Word komen alle aspecten van dit bekende tekstverwerkingsprogramma aan de orde. In het gedeelte over PowerPoint leer je mooie en duidelijke presentaties maken.

Sneltypen

In deze module leer je met tien vingers blind typen met 150 aanslagen per minuut. Oefenen doe je in een unieke online leeromgeving en op je eigen QWERTY-toetsenbord. De resultaten van de oefeningen worden automatisch bijgehouden. Zo is direct duidelijk met welke toetsen of toetscombinaties je moeite hebt. Die krijgen dan meer aandacht in de volgende oefeningen. Instructies over de juiste houding achter de computer, de juiste stand van de handen en vingers en het goed aanslaan van de toetsen, krijg je via heldere online filmpjes van een virtuele docent.

Zakelijk Engels/Frans/Duits/Spaans B1

In deze module leer je de gekozen taal op B1-niveau (halfgevorderd) beheersen, specifiek gericht op een zakelijke setting. Wil je je in meerdere talen bekwamen? Dat kan natuurlijk ook!

Je doet een uitgebreide woordenschat op met specifieke zakelijke uitdrukkingen en oefent actief je spreekvaardigheid. Zo leer je bijvoorbeeld professionele (telefoon)gesprekken voeren, met klanten praten of zakelijke afspraken maken. Ook leer je zakelijke brieven en e-mails schrijven.

Examens en diploma

Examen

De delen Secretariaatspraktijk, Notuleren en Correspondentie Nederlands worden afgerond met een Associatie-examen.

De gedeeltes over Excel, Word en PowerPoint worden afgerond met een LOI-eindopdracht. Het onderdeel Sneltypen wordt afgesloten met een LOI-examen. Dit examen is kosteloos en wordt online afgenomen. Om te slagen, dien je minimaal 150 aanslagen per minuut te halen met een foutpercentage van minder dan 0,5%. Als je deze vier onderdelen met een voldoende hebt afgerond, dan ontvang je het certificaat Computervaardigheden waarmee je vrijstelling kunt aanvragen bij de Associatie voor het diploma Praktijkdiploma Secretaresse.

Wil je voor de delen Word, Powerpoint en Excel examen doen bij ECDL, dan kan dat ook. Het lesmateriaal voldoet namelijk volledig aan de eisen van ECDL, wat zorgt voor een optimale aansluiting op deze Europees erkende examens.

De module Zakelijk Engels wordt afgesloten met een examen van Cambridge English Language Assessments, waarmee je het internationaal erkende Business English Certificate Preliminary (BEC B1) kunt behalen. De modules Zakelijk Frans, Duits en Spaans worden afgesloten met een flexibel LOI-examen. Dat betekent dat het iedere werkdag kan worden afgelegd op 16 locaties door heel Nederland.

Aan het afleggen van examens zijn kosten verbonden. Meer informatie vind je bij Studieduur en kosten.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma en vervolgopleiding

Na succesvolle afronding van de cursus heb je het Associatie Praktijkdiploma Secretaresse op zak. Afhankelijk van de gekozen taalmodules heb je daarnaast Cambridge Business English Certificate Preliminary (BEC B1) op zak, of een LOI-diploma Zakelijk Frans, Duits of Spaans. Beide tezamen geven recht op het LOI-diploma Internationaal secretaresse.

Wil je hierna verder studeren? Kies dan bijvoorbeeld voor de cursus Internationaal directiesecretaresse of Internationaal managementassistent.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het vakgebied van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 17 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 17 x € 69,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Aan het afleggen van examens zijn kosten verbonden. Hieronder vind je de kosten per examen:

 • Notuleren € 113,-
 • Secretariaatspraktijk € 113,-
 • Zakelijke Correspondentie Nederlands € 113,-
 • Zakelijk Engels € 170,-
 • Zakelijk Frans/Duits/Spaans: € 149,- per examen.
Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
17 x € 69,00
Studieduur
17 maanden
Diploma
Associatiediploma + extra certificaten
Benodigde vooropleiding
geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 3 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak