Toon 0 resultaten

Je wilt een baan die bij je past, maar hoe weet je welk beroep het beste aansluit op jouw talenten en interesses? Een test kan je daarbij helpen en inzicht geven.

Er bestaan honderden verschillende beroepsinteressetests, beroepskeuzetests, loopbaantests, carrièretests en talententests. Van gratis onderzoekjes die je op internet in een paar minuten invult tot diepgravende analyses via een traject bij een coaching bureau. De ene test is betrouwbaarder dan de andere. Of je de resultaten uiteindelijk ook je studie- of beroepskeuze laat bepalen, is helemaal aan jou. Maar wat is nu een goede test? ”Eentje die nooit te kort is”, stelt psycholoog en studie- en beroepskeuzeadviseur Arco Poot. ”Na het beantwoorden van tien vragen kun je geen haarscherpe analyse verwachten. Een serieuze test bevat rond de vijftig meerkeuzevragen, en als je de vragen alleen hoeft te beantwoorden met leuk of niet leuk dan heb je er rond de honderd nodig. Het antwoord op één enkele vraag mag nooit bepalend zijn voor de uitslag. Ook is het belangrijk dat de test consequent is. Hoe vaak je hem ook invult, er moet steeds ongeveer hetzelfde resultaat uitkomen.”

Iets aansmeren

Dat zijn niet de enige eisen die Poot stelt. ”Een test moet de interesse in veel verschillende vakgebieden onderzoeken. Je kunt wel uitzoeken of iemand veel heeft met techniek, maar dan weet je eigenlijk nog niets. De uitslag moet aangeven welke tak van techniek dan passend is. Het is ook belangrijk dat een test rekening houdt met niveau. Het scheelt al als je je opleidingsniveau kunt invullen.” Edwin van Thiel, gedragswetenschapper en expert op het gebied van internettests, hamert erop uit te zoeken met welk doel een test wordt aangeboden. ”Wil de aanbieder je echt helpen met het maken van de juiste keuze, of wil hij je iets aansmeren? Als je allerlei achtergrondinformatie moet invullen, zoals geboortedatum en hobby’s, dan is die test er niet voor jou maar voor de marketingafdeling.”

Welk type?

Een betaalde test is volgens Van Thiel niet per definitie betrouwbaar. ”Wat ik een goed teken vind, is als de test ook door bijvoorbeeld loopbaanadviseurs wordt gebruikt. Dat is een mooi keurmerk. Kijk of je een voorbeeldrapport kunt inzien, dan weet je wat je kunt verwachten. Ook is het zinvol na te gaan wie de test heeft gemaakt en of die persoon daarvoor is opgeleid. Psychometrie – het meten van psychologische fenomenen – is namelijk echt een vak. Als ik geen auteur kan vinden, vertrouw ik het niet.”

Veel tests leggen stellingen voor, waarvan je moet aangeven in hoeverre die op jou van toepassing zijn. Het gebeurt vaak op de bekende ”helemaal mee eens”- tot ”helemaal mee oneens”-schaal. Uit de antwoorden wordt een persoonlijkheidsprofiel opgemaakt, dat aangeeft welke eigenschappen voor jou kenmerkend zijn. Daarnaast zeggen de antwoorden iets over de activiteiten die je het meest aanspreken en over wat je belangrijk vindt als het gaat om een baan, werkplek of werkgever.

Geen wondermiddel

”Je moet niet te zwaar tillen aan de uitslag van zo’n test”, vindt Van Thiel. ”Zeker niet als je jezelf er niet in herkent. Tests zijn geen wondermiddel, maar de resultaten zijn wel heel nuttig als richtlijn. Je leert jezelf beter kennen, krijgt inzicht in je sterke en zwakke punten.”

Poot noemt het tricky om alleen op basis van interesses een beroep te kiezen. ”Je kunt wel boekhouder willen worden, maar als je niet kunt rekenen houdt het snel op. De tests die je op internet vindt, zijn prima om een algemeen beeld te schetsen. Zeker als je er een paar maakt. Als je een concreter advies wilt, is het goed te kiezen voor een onderzoek waarbij je ook een persoonlijk gesprek voert met een psycholoog of loopbaanadviseur. Die weegt ook jouw persoonlijke omstandigheden mee.”

Doe de test!

De beroepsinteressetest op de website van de LOI geeft op basis van 84 stellingen een overzicht van beroepen en opleidingen die goed bij jou passen. De test is gebaseerd op de interessetheorie van de Amerikaanse psycholoog John L. Holland, een van de grondleggers van de beroepskeuzetests. Het model onderscheidt zes persoonlijkheidstypes: praktisch, analytisch, kunstzinnig, sociaal, ondernemend en conventioneel. Iedereen heeft van al deze eigenschappen wel iets in zich, maar bepalend is hoeveel procent van elk type jij bent. Ook op onder meer 123test.nl, beroepskeuzetest.nl, beroepentest.nl en intermediair.nl vind je beroepsinteressetests.

LOI Beroepsinteressetest