Toon 0 resultaten

Een studie volgen naast je baan vergt het uiterste van je planningsvaardigheden, weet Kim Sterenborg (29). Maar als je iets écht wilt dan heb je dat jongleren met tijd er graag voor over, heeft ze gemerkt. ”De nadelen wegen niet op tegen de voordelen.”

Kim is consultant nieuwe media bij ICT-dienstverlener Ordina en volgt een vier maanden durende post-HBO marketingopleiding in de avonduren. ”Het is een uitdaging om de studie goed in te passen in mijn leven. Gelukkig is het een interessante studie en direct toepasbaar in mijn werk.” Kim heeft in totaal negen collegeavonden en twee werkcolleges overdag. Per week is ze gemiddeld zes uur bezig met leesopdrachten en huiswerk. ”Soms moet ik helaas mijn weekend opgeven voor de studie. Dat is af en toe vervelend, maar ik houd me voor dat dit het moment is. Ik ben nu met die opleiding bezig en dan wil ik het goed doen.”

Hapje eten

Ze heeft overigens niet het gevoel dat haar sociaal leven nu on hold staat. ”Integendeel, ik heb veel leuke en interessante mensen ontmoet tijdens de studie. We gaan voor de colleges gezellig een hapje eten. We leren veel van elkaar omdat we dezelfde interesse hebben, maar allemaal vanuit een ander werkveld.” Verschil met studeren toen ze tiener was en nu als volwassene met een baan is er zeker wel. ”Vroeger kon je er redelijk eenvoudig mee wegkomen als het huiswerk niet af was en vond je niet alles altijd even interessant. Maar deze studie doe ik echt voor mezelf en dan ga je er wel voor.”

Maak werk van je studie

Zware belasting

Marianne Brink (35) is manager van de Ordina Academy, het opleidingscentrum van Ordina. Het succes van een opleiding volgen naast je werk valt of staat volgens haar met de inzet. ”We zeggen altijd tegen onze medewerkers dat ze het zelf moeten willen. Iemand die een cursus of opleiding volgt omdat het moet van de baas heeft een veel kleinere kans van slagen.” Ordina biedt werknemers workshops, cursussen en opleidingen aan. Manager en medewerker bespreken samen welke opleiding iemand gaat volgen. ”Er wordt altijd goed gekeken wat bij iemand past. Als een medewerker net een heel zware klus heeft, is een pittige studie erbij volgen misschien te veel van het goede. Ook kijken we naar de privésituatie. Voor iemand met een jong gezin is een studie misschien niet handig op dat moment.” Marianne benadrukt dat studeren naast je werk niet alleen inspanning vergt van de medewerker, maar ook van de manager. ”Een opleiding doe je er niet ”even bij”. Het is een zware belasting. Spoedklusjes of grote, extra opdrachten kunnen even niet.”

Passen en meten

Kim heeft voordat ze aan haar studie begon goed nagedacht of het bij haar paste. ”Ik zit nu tijdelijk op een klus in Eindhoven, maar mijn colleges zijn in mijn woonplaats Amsterdam. Qua logistiek is het dus passen en meten om op tijd bij de colleges te zijn. Maar het mooie is dat ik mijn werk als casus kan gebruiken voor de studie. Als opdracht schrijf ik namelijk een online marketingplan, dat ook toe te passen is op mijn werk. Ik ben dus met mijn studie bezig en tegelijkertijd leer ik mijn eigen bedrijf beter begrijpen en kennen.” Ze vervolgt: ”Een studie is een investering in jezelf, je moet jezelf blijven uitdagen en interessant houden voor werkgevers. Je werkende leven stopt niet nadat je van negen tot vijf op kantoor hebt gezeten.”

Maak werk van je studie
 

Tips voor een succesvolle combinatie

Kim:

  • Ga niet alleen voor dat papiertje. Je doet dit voor jezelf, doe het dus ook voor de volle honderd procent.
  • Storm na de lessen niet meteen de klas uit, maar klets met je medestudenten. Je bent met gelijkgestemden, je kunt veel van elkaar leren en zo je netwerk uitbreiden.

Marianne:

  • Probeer in te schatten hoeveel een studie van je vergt. Misschien kun je een avond minder sporten of met vrienden afspreken, heb je dat er voor over?
  • Zorg voor een goede afstemming met je manager. Als hij of zij je steunt, is het makkelijker vol te houden.
  • Blijf leuke dingen doen. Het leven is meer dan werken en studeren. Zoek de balans.