Interview met Djérimo en Milou

Er zijn maar weinig vakgebieden zó breed als het recht. Of je nu breed aan de slag wilt, of je liever wilt specialiseren in een specifiek onderdeel van het recht, het kan allemaal. Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? LOI-studenten Milou en Djérimo vertellen over hun ambities.

Milou

Milou van de Wiel

‘Rechten studeren is lekker recht-toe-recht-aan’

Milou van de Wiel volgt de opleiding HBO-bachelor Rechten bij LOI Hogeschool. Daarnaast werkt ze parttime bij de gemeente in Waalwijk.

“Ik ben heel bij met mijn keuze om rechten te studeren bij de LOI. De weg naar deze keuze is best bijzonder. Ik studeerde eerder namelijk aan het conservatorium in Tilburg voor muziekdocent. Maar de theorie daar was voor mij te hoog gegrepen. Ik ben gestopt omdat ik anders niet voor de opleiding zou slagen. Vervolgens kwam ik in het proces van ‘wat wil ik nou echt, wat past bij mij’? Als kind was ik al geïnteresseerd in recht. Ik kan ook slecht tegen onrecht. Ik vind het fijn om naar mensen te luisteren en ze te helpen. En dat alles met die juridische grondslag. Zo kan ik helpen bij conflicten en scheidingen. Mijn hart ligt vooral bij mediation. Ik werk parttime bij de gemeente, waar we ook mediation aanbieden aan bewoners. Mijn stage kan ik daardoor mooi bij mijn huidige werkgever lopen.”

Breed carrièreperspectief

“Met deze opleiding kun je alle kanten op. Van bedrijfsjurist tot juridisch medewerker op een advocatenkantoor tot griffier bij de rechtbank. Eigenlijk kun je overal werken als uitvoerder van de rechten. Ik heb geen ambitie om door te studeren voor advocaat. Wel ga ik me specialiseren, ik wil mijn certificaat mediation halen. Of ik bang ben dat een robot in de toekomst mijn werk overneemt? Gelukkig zijn er menselijke vaardigheden, zoals mediation, die nu nog niet te digitaliseren zijn.”

Doorpakken

“Voor elke thuisstudie heb je discipline nodig, dat is bij deze opleiding niet anders. Op werkdagen is het wel pittig om erna ook nog te studeren. Maar ik dwing mezelf ertoe. Ik pak door. Ik verdeel mijn studie over de week. En ja, ik heb gelukkig ook nog genoeg vrije tijd.”

Investering waard

“Ik zou deze opleiding zeker aanraden. Als je van jezelf weet dat je die discipline hebt, dan red je het. Het is juist fijn om het zelf te doen. Als ik er echt niet uitkom, kan ik terecht bij mijn docent. Op afstand dan. En op mijn opdrachten krijg ik gewoon feedback. Via social media is de LOI goed bereikbaar, ik krijg snel antwoord op mijn vragen. Wat ik fijn vind aan rechten studeren: het is recht toe recht aan. Gewoon duidelijk. Dat werkt voor mij heel goed. Mijn creativiteit kan ik kwijt buiten mijn studie. Ik betaal de opleiding zelf, maar het is de investering dubbel en dwars waard!”

Djerimo

Djérimo Holle

‘Het is goed om mezelf te blijven ontwikkelen’

Djérimo Holle uit Amsterdam studeert Mediarecht. Na een studie aan de Herman Brood Academie wilde hij zich verder ontwikkelen. Bij de LOI vond hij de opleiding die perfect aansloot bij zijn wensen.

“De opleiding Mediarecht gaat, zoals de naam al zegt, om het recht in alle soorten media. Denk aan muziek, YouTube of televisie. Ik ben vooral geïnteresseerd in de muziekkant, daar ligt mijn achtergrond. Eerder volgde ik de Herman Brood Academie. Ik ambieerde een carrière als rapper. Daar ben ik ook vol voor gegaan. Ik ben afgestudeerd, maar mijn muziekcarrière liep anders.”

Verdieping

Ik kwam erachter dat mijn kennis vooral breed was en zocht meer verdieping. Het papiertje dat ik op zak had, was niet voldoende voor wat ik wilde. Ik wilde mijn niveau opkrikken, mezelf ontwikkelen. Ik had ervaring in de muziek, maar miste bepaalde kennis. Via Google kwam ik bij de opleiding Mediarecht van de LOI terecht. Ik was meteen getriggerd. Bij de meeste opleidingen krijg je ook management en daar was ik juist niet naar op zoek. Ik zocht een puur theoretische opleiding en dacht: het is nu of nooit!”

Leren denken als jurist

“Omdat ik fulltime werk en daardoor geen klassikale lessen kan volgen, past deze vorm van leren perfect bij mij. Ik kan mijn eigen tijd indelen en doe alles vanuit huis. Mijn vriendin is mijn steun. Zij stimuleert mij om mijn huiswerk te doen, zij zorgt voor die extra push. Deze zomer hoop ik klaar te zijn. Ik moet nog wel omschakelen, hoor. Eerder dacht ik vooral als artiest, nu moet ik leren denken als jurist. Dat kost tijd. Maar ik vogel alles in mijn eentje uit. Een stage loop ik trouwens niet. Ik denk er wel over om verder te leren, en ja, bij de LOI. Nu kan het nog! Het is niet makkelijk, maar het is de investering zeker waard. Het is altijd goed om jezelf te blijven ontwikkelen.”