Toon 0 resultaten

Monique van Elk, student Nederlandse Gebarentaal

”Het STAP-budget is een mooie kans om deze opleiding te volgen”

In haar baan als kinderverpleegkundige werkt Monique van Elk regelmatig met kinderen die communiceren via gebarentaal. De basiswoorden pikte ze daardoor in de praktijk al op. Maar ze wilde méér. Dankzij het STAP-budget kan ze nu de opleiding Nederlandse Gebarentaal volgen. Een opleiding die ze direct kan toepassen in haar werk!

”Toen ik nog in een ziekenhuis werkte, kwam het wel eens voor dat er een doof kindje was. Maar daar waren de ouders dan altijd bij om te vertalen. Inmiddels werk ik als verpleegkundige in de thuissituatie en ook op verschillende mytylscholen. Ik heb nu dan ook veel vaker te maken met kinderen die gebarentaal spreken en wilde zelf ook Nederlandse gebarentaal leren. Maar ja, zo’n training kan best kostbaar zijn. Toen ik hoorde van het STAP-budget, heb ik me dan ook meteen aangemeld.”

Vrijheid en houvast

”Ik volg de opleiding via LOI Klassikaal+ en heb iedere vier weken een bijeenkomst in Utrecht, op zaterdagen van 10 tot 13. Dat zijn hele leuke, interessante en intensieve lessen! De docent is ontzettend bevlogen en houdt het tempo er goed in. In de weken ertussen studeer ik wanneer het mij uitkomt. Voor mij heel handig, omdat ik onregelmatig werk! Vannacht had ik bijvoorbeeld een slaapdienst en heb ik toevallig ook echt goed kunnen slapen. Vandaag kan ik dus aan de slag met mijn opleiding. Als dat niet het geval was geweest, was ik mijn bed nog even ingedoken. Die vrijheid om het in ‘hapjes’ te doen, werkt voor mij heel goed.”

Regelmatig oefenen

”In de weken tussen de bijeenkomsten moet je wel echt regelmatig oefenen. Anders zakt het weg. Dat doe je bijvoorbeeld door filmpjes te kijken in de online leeromgeving en daarbij oefeningen te maken in je werkboek. Zelf kan ik gelukkig ook veel oefenen met het kindje waar ik mee werk. Dat zou ik ook iedereen adviseren: zorg dat je in contact komt met mensen die gebarentaal spreken. Alleen zo ga je het echt goed onderde knie krijgen.

Daarnaast probeer ik mezelf te trainen. We hebben bijvoorbeeld het alfabet leren spellen met één hand. Als ik in de auto zit, probeer ik elk woord dat in me opkomt te oefenen. Als ik bijvoorbeeld voor een stoplicht sta, ga ik dat woord vingerspellen. Mensen zullen soms misschien wel denken dat ik gek ben, haha!”

Nooit te oud om je te ontwikkelen

”Het STAP-budget is een mooie kans, maar heeft wel als voorwaarde dat je de opleiding ook echt voldoende afrondt. Dat vind ik ook goed hoor, je moet mensen motiveren. Maar ik voel wel de druk om bij te blijven. Dat komt misschien ook wel door mijn leeftijd. Als je bijna 56 bent, leer je nu eenmaal minder makkelijk dan wanneer je nog een stuk jonger bent. Maar hoe oud je ook bent, je bent nooit te oud om je te ontwikkelen! En zo’n cursus waarbij je lessen en online combineert, maakt dat je je eigen tijd kunt indelen en het heel goed kunt combineren.”

 

Meer weten?

Wil jij ook studeren met STAP-budget? Lees er alles over op loi.nl/stap-budget.

Lees verder