STAP-budget:
Studeer kosteloos
of met € 1.000,- subsidie

STAP-budget voor scholing en ontwikkeling

Wil je een opleiding volgen om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren? Dan is het STAP-budget er voor jou! Iedere werkende en werkzoekende kan jaarlijks € 1.000,- STAP-budget aanvragen voor het volgen van een opleiding. Hiermee wordt studeren stukken voordeliger en zijn ruim 300 LOI opleidingen zelfs geheel kosteloos te volgen!

Voor wie is het STAP-budget?

Het STAP-budget is bestemd voor iedere werkende (in loondienst of als zzp’er) of werkzoekende. Het maakt niet uit in welke branche je werkt en of je je met STAP-budget wil laten bijscholen of omscholen. Check wel even of je aan de voorwaarden voldoet.

Voorwaarden STAP-budget

 • Je bent tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd.
 • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk.
 • Je woont in Nederland.
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. Je kunt het STAP-budget wel combineren met het Levenlanglerenkrediet.
 • Je ontvangt voor die kosten van je opleiding waarvoor je STAP-budget aanvraagt, nu of later geen bijdrage van iemand anders dan UWV.
 • Het startmoment van je opleiding ligt minimaal vier weken na het indienen van je aanvraag en maximaal drie maanden na het aflopen van de aanvraagtermijn.
 • Je hebt dit kalenderjaar nog niet eerder het STAP-budget toegekend gekregen.
 • Om je recht op STAP-budget te behouden, moet je de opleiding aantoonbaar hebben gevolgd. Is dit niet het geval, dan kan UWV besluiten de subsidie bij je terug te vorderen.
 • Je kunt per jaar voor één opleiding STAP-budget aanvragen. Het is niet mogelijk om meerdere opleidingen met STAP-budget te volgen.

Kijk voor alle voorwaarden op stapuwv.nl.

Welke opleidingen kan ik volgen met STAP-budget?

Je kunt het STAP-budget gebruiken voor de meeste LOI-opleidingen. Je herkent ze aan het STAP-logo op de opleidingspagina. Het STAP-budget geldt niet voor hobbycursussen en voortgezet onderwijs. Je kunt alleen STAP-budget aanvragen voor de kosten die je aan de LOI betaalt. Wil je je inschrijven voor een opleiding die langer duurt dan 12 maanden? Houd er dan rekening mee dat je alleen STAP-budget kunt aanvragen voor het eerste jaar.

Vind jouw STAP-opleiding

Met het STAP-budget zijn ruim 300 LOI-opleidingen geheel kosteloos te volgen. Daarnaast zijn nog eens ruim 300 opleidingen te volgen met € 1.000,- STAP-subsidie. Bekijk snel het aanbod en meld je aan voor de opleiding van je keuze.

Kosteloos met STAPVoordeliger met STAP-budget

STAP-budget aanvragen bij UWV

STAP-budget aanvragen is heel gemakkelijk. Via loi.nl meld je je aan voor de opleiding van je keuze. Je ontvangt dan van ons een STAP-aanmeldingsbewijs. Hiermee vraag je op 3 juli jouw STAP-subsidie online aan bij UWV via www.stapuwv.nl

Goed om te weten!

De vraag naar STAP-budget is groot en op = op. Zorg dus dat je er op tijd bij bent! Ga op 3 juli ruim vóór 10:00 uur naar www.stapuwv.nl, klik op Aanvragen STAP-budget en ververs je browser niet meer. Als je je hebt aangemeld voor je opleiding, ontvang je van ons per mail alle informatie die je nodig hebt om je aanvraag in te dienen bij UWV.

Wat gebeurt er als mijn aanvraag wordt goedgekeurd?

Wanneer je aanvraag wordt goedgekeurd, maken wij je inschrijving definitief. UWV betaalt je opleiding dan rechtstreeks aan de LOI. Kost je opleiding meer dan € 1.000,-, dan betaal je alleen de rest zelf (of bijvoorbeeld je werkgever).

Wat gebeurt er als mijn aanvraag wordt afgekeurd?

Geen zorgen! Je zit nergens aan vast. Je inschrijving wordt pas definitief als je het STAP-budget krijgt toegekend. Gebeurt dit niet, dan kun je je aanmelding kosteloos annuleren. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de opleiding zonder STAP-budget te volgen.

Hoeveel STAP-budget is er beschikbaar?

In totaal is er 200 miljoen euro STAP-budget beschikbaar, verdeeld over verschillende aanvraagtijdvakken. Aanvragen worden in volgorde van binnenkomst beoordeeld. Daarbij geldt: op = op. Het is dus belangrijk dat je er vroeg bij bent en je aanvraag indient zodra het kan.

Let op: na dit jaar stopt het STAP-budget. Je kunt dus alleen in 2023 nog profiteren van deze aantrekkelijke subsidieregeling!

STAP-tijdvakken 2023

 • 28 februari 2023 t/m 30 april 2023 (aanvraagdatum: vrijdag 17 maart)

 • 1 mei 2023 t/m 2 juli 2023

 • 3 juli 2023 t/m 3 september 2023
 • 4 september 2023 t/m 31 oktober 2023
 • 1 november 2023 t/m 31 december 2023

Wacht niet te lang

Het totale STAP-budget is beperkt en de belangstelling is groot. Wacht dus niet te lang en schrijf je vandaag nog in voor de opleiding van je keuze. Je hebt je STAP-aanmeldingsbewijs dan op tijd in huis om je aanvraag in te dienen bij UWV.

Let op: bij volledige MBO- en HBO-opleidingen gelden toelatingseisen. Om je STAP-aanmeldingsbewijs te kunnen ontvangen, moeten ook je toelatingsdocumenten op tijd zijn ingeleverd bij de LOI. Hoe je dit doet, lees je in je de mail die je na aanmelding van ons ontvangt.

Vind je opleiding

Zij studeren met STAP-budget

"Programmeren is een mooie extra skill!"

Interview met Jeroen Kroot, student HBO-programma Programmeren in Python.

"Het STAP-budget is een mooie kans om deze opleiding te volgen"

Interview met Monique van Elk, student Nederlandse Gebarentaal.

“Deze manier van studeren past goed bij me”

Interview met Nick van der Mee, student HBO-programma Programmeren in Python

Vragen of persoonlijk studieadvies?

Wil je alles nog eens rustig nalezen? Vraag dan onze STAP-flyer aan. Heb je nog vragen over het STAP-budget? Of wil je een persoonlijk studieadvies? We helpen je graag verder! Neem gerust contact met ons op via (071) 545 1234 of plan een studieadviesgesprek in op een moment dat jou goed uitkomt.

Plan een gesprek Vraag de flyer aan

Service en contact

Veelgestelde vragen over het STAP-budget

Wanneer ontvang ik mijn lesmateriaal?

We doen ons uiterste best om het lesmateriaal zo spoedig mogelijk te versturen. Door het grote aantal inschrijvingen met STAP-budget kan dit echter iets langer duren dan normaal. Het kan dan ook voorkomen dat je het lesmateriaal enkele dagen na de startdatum van je opleiding ontvangt. We vragen je om nog even geduld te hebben.

Welke opleidingen kan ik volgen met het STAP-budget?

Je kunt het STAP-budget gebruiken voor de meeste LOI-opleidingen. Je herkent ze aan het STAP-logo op de opleidingspagina. Staat dit logo er niet bij, dan is de betreffende opleiding helaas (nog) niet te volgen met STAP-subsidie.

Let op: de STAP-regeling geldt niet voor hobbycursussen en voortgezet onderwijs.

Wil je je inschrijven voor een opleiding die langer duurt dan 12 maanden? Houd er dan rekening mee dat je alleen STAP-budget kunt aanvragen voor het eerste jaar.

Hoe kan ik STAP-budget aanvragen?

STAP-budget aanvragen is heel eenvoudig. Meld je aan voor de LOI-opleiding van je keuze. Je ontvangt dan van ons een STAP-aanmeldingsbewijs. Hiermee vraag je het STAP-budget online aan via stapuwv.nl. Na goedkeuring betaalt UWV je opleiding. Kost je opleiding meer dan € 1.000,-? Dan betaal je de rest zelf (of bijvoorbeeld je werkgever). Houd er rekening mee dat UWV van je verwacht dat je de opleiding ook echt volgt. Is dit niet (of niet in voldoende mate) het geval, dan kan UWV besluiten de STAP-subsidie bij je terug te vorderen.

Is het STAP-budget ook voor zzp'ers?

Jazeker! Het STAP-budget is bestemd voor iedereen die werkt of werk zoekt. Ook als zzp’er kun je dus STAP-budget aanvragen.

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een subsidieregeling vanuit de overheid. Hiermee kan iedere werkende of werkzoekende in Nederland een opleiding volgen om zijn of haar positie op de arbeidsmarkt te versterken. Per jaar kun je één keer STAP-budget aanvragen. Het maximale subisidiebedrag bedraagt € 1.000,-.

De STAP-regeling vervangt de fiscale aftrekmogelijkheid voor studiekosten.

Wanneer kan ik STAP-budget aanvragen?

Elke twee maanden start een nieuwe aanvraagperiode. Vanwege de grote belangstelling is het noodzakelijk om je aanvraag meteen op de eerste dag van de aanvraagperiode in te dienen. We raden je aan om ruim van tevoren ( vóór 10:00 uur) naar www.stapuwv.nl te gaan en te klikken op ‘Aanvragen STAP-budget’. Hoe eerder, hoe beter. Je wordt dan om 10:00 direct aan de wachtrij toegevoegd. Wanneer je pas om 10:00 uur inlogt, is er een grote kans dat het STAP-budget op is voordat je aan de beurt bent. Ga dus zo vroeg mogelijk naar www.stapuwv.nl, klik op ‘Aanvragen STAP-budget’ en ververs je browser niet meer.

Let op: bij drukte kan er een digitale wachtrij zijn bij het STAP-portaal. Is dit het geval? Sluit je venster of browser dan niet af.

Wanneer ontvang ik mijn STAP-aanmeldingsbewijs?

Je ontvangt het STAP-aanmeldingsbewijs vóór de opening van het aanvraagtijdvak. Gelden er vooropleidingseisen voor de opleiding van je keuze? Houd er dan rekening mee dat we enkele dagen nodig hebben om je vooropleidingsdocumenten te beoordelen. Het kan dan dus iets langer duren voordat je het STAP-aanmeldingsbewijs ontvangt.

Mijn aanvraag is goedgekeurd door UWV. Hoe gaat het nu verder?

Is je aanvraag goedgekeurd door UWV? Gefeliciteerd! Zodra wij alle informatie van UWV hebben, verwerken wij je inschrijving. Wanneer deze is verwerkt, ontvang je van ons per e-mail een definitieve inschrijfbevestiging en je inloggegevens voor de online leeromgeving LOI Campus. Je kunt vervolgens op de gekozen startdatum beginnen met je opleiding. Eerder met de opleiding starten is niet mogelijk.

Vanwege de grote belangstelling kan het even duren voordat je bericht van ons krijgt. We verwachten dat iedereen op de gekozen startdatum met de opleiding kan starten. Wij vragen je om ons bericht af te wachten.

Wat gebeurt er als mijn STAP-aanvraag wordt afgekeurd?

Geen zorgen, je zit nergens aan vast. We maken je inschrijving pas definitief als het STAP-budget is toegekend.

Is het budget voor een tijdvak op? Dan kun je in het volgende tijdvak gewoon een nieuwe STAP-aanvraag indienen bij UWV. Wel moet de startdatum op het STAP-aanmeldingsbewijs dan worden gewijzigd. Dat gaat het snelst via dit formulier. Vanwege drukte aan de telefoon adviseren we je om hiervoor niet te bellen.