STAP-budget:
€ 1.000,- subsidie
op de meeste LOI-opleidingen

STAP-budget voor scholing en ontwikkeling

Wil je een opleiding volgen om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren? Dan hebben we goed nieuws voor je! Als werkende of werkzoekende kun je nu gebruikmaken van het STAP-budget voor scholing en ontwikkeling. Hiermee kun je jaarlijks tot maar liefst € 1.000,- subsidie aanvragen voor je opleiding. Zo wordt het volgen van een opleiding stukken goedkoper en zijn ruim 300 LOI-opleidingen zelfs geheel kosteloos te volgen!

Wat is het STAP-budget

STAP staat voor Stimulering Arbeidmarkt Positie. De STAP-regeling is door de overheid in het leven geroepen om mensen te helpen zich te ontwikkelen in hun loopbaan. Met het volgen van een opleiding kun je meegroeien met je werk, stappen maken in je carrière of jezelf omscholen naar een andere sector. Zo vergroot je de kans om je baan te houden of een nieuwe baan te vinden.

Voor wie is het STAP-budget

De STAP-subsidie is bedoeld voor iedere werkende (in loondienst of als ondernemer) en werkzoekende. Het maakt niet uit in welke branche je werkt en of je je wilt laten bijscholen of omscholen.

Voorwaarden STAP-budget

  • Je bent tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd.
  • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk.
  • Je woont in Nederland.
  • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. Je kunt het STAP-budget wel combineren met het Levenlanglerenkrediet.
  • Je ontvangt voor die kosten van je opleiding waarvoor je STAP-budget aanvraagt, nu of later geen bijdrage van iemand anders dan UWV.
  • Het startmoment van je opleiding ligt minimaal vier weken na het indienen van je aanvraag en maximaal drie maanden na het aflopen van de aanvraagtermijn.
  • Je hebt dit kalenderjaar nog niet eerder het STAP-budget toegekend gekregen.
  • Om je recht op STAP-budget te behouden, moet je de opleiding aantoonbaar hebben gevolgd. Is dit niet het geval, dan kan UWV besluiten de subsidie bij je terug te vorderen.
  • Je kunt per jaar voor één opleiding STAP-budget aanvragen. Het is niet mogelijk om meerdere opleidingen met STAP-subsidie te volgen.

Kijk voor alle voorwaarden op stapuwv.nl.

Ruim 300 opleidingen kosteloos te volgen

Je kunt het STAP-budget gebruiken voor de meeste LOI-opleidingen. Zo kun je ruim 300 LOI-opleidingen geheel kosteloos volgen. Daarnaast zijn nog eens bijna 300 opleidingen te volgen met maximaal € 1.000,- subsidie. Je herkent de STAP-opleidingen aan het STAP-logo op de opleidingspagina.

De STAP-regeling geldt alleen voor de opleidings- en examenkosten die je aan de LOI betaalt. Eventuele externe examenkosten vallen niet onder deze subsidie. Duurt je opleiding langer dan 12 maanden? Houd er dan rekening mee dat je vooralsnog alleen subsidie kunt aanvragen voor de kosten van het eerste jaar.

Let op: Het STAP-budget geldt niet voor hobbycursussen, voortgezet onderwijs en de meeste taalcursussen. Alleen de zakelijke taalcursussen kun je volgen met STAP-budget. Bekijk hier onze zakelijke taalcursussen.

 

Kosteloos met STAPMet 1000 euro STAP-subsidie

STAP-budget aanvragen bij UWV

Gebruikmaken van het STAP-budget is heel gemakkelijk. Via loi.nl meld je je aan voor de opleiding van je keuze. Je ontvangt van ons een STAP-aanmeldingsbewijs. Hiermee vraag je het STAP-budget online aan via www.stapuwv.nl. Na goedkeuring betaalt UWV je opleiding. Kost je opleiding meer dan € 1.000,-? Dan betaal je de rest zelf (of bijvoorbeeld je werkgever). Houd er rekening mee dat UWV van je verwacht dat je de opleiding ook echt volgt. Is dit niet (of niet in voldoende mate) het geval, dan kan UWV besluiten de STAP-subsidie bij je terug te vorderen.

Dien je aanvraag op tijd in

De overheid stelt jaarlijks € 180 miljoen beschikbaar, verdeeld over verschillende aanvraagtijdvakken. Het eerstvolgende tijdvak opent op 1 november om 10:00 uur. Wees er snel bij, want op = op!

Belangrijk! Ga ruim vóór 10:00 uur naar www.stapuwv.nl

Met je STAP-aanmeldingsbewijs kun je op 1 november STAP-budget aanvragen bij UWV. We raden je aan om ruim vóór 10:00 uur naar www.stapuwv.nl te gaan en te klikken op ‘Aanvragen STAP-budget’. Hoe eerder, hoe beter. Je wordt dan om 10:00 direct aan de wachtrij toegevoegd. Wanneer je pas om 10:00 uur inlogt, is er een grote kans dat het STAP-budget op is voordat je aan de beurt bent. Ga dus zo vroeg mogelijk naar www.stapuwv.nl, klik op ‘Aanvragen STAP-budget’ en ververs je browser niet meer.

Inschrijven zonder risico

Je STAP-inschrijving bij de LOI wordt pas definitief zodra het STAP-budget door UWV is toegekend. Wordt je subsidie-aanvraag niet goedgekeurd? Dan vervalt je inschrijving automatisch. Je loopt dus geen enkel risico.

Vragen of persoonlijk studieadvies?

Wil je alles nog eens rustig nalezen? Vraag dan onze STAP-flyer aan. Heb je nog vragen over het STAP-budget? Of wil je een persoonlijk studieadvies? We helpen je graag verder! Neem gerust contact met ons op via (071) 545 1234 of plan een studieadviesgesprek in op een moment dat jou goed uitkomt.

Plan een gesprek Vraag de flyer aan

Service en contact

Veelgestelde vragen over het STAP-budget

Welke opleidingen kan ik volgen met het STAP-budget?

Je kunt het STAP-budget gebruiken voor de meeste LOI-opleidingen. Je herkent ze aan het STAP-logo op de opleidingspagina. Staat dit logo er niet bij, dan is de betreffende opleiding helaas (nog) niet te volgen met STAP-subsidie.

Let op: de STAP-regeling geldt niet voor hobbycursussen, voortgezet onderwijs en taalcursussen. Je kunt voor de meeste van deze opleidingen dan ook geen STAP-budget aanvragen. Alleen bij de zakelijke taalcursussen is STAP-subsidie mogelijk.

Duurt je opleiding langer dan 12 maanden? Houd er dan rekening mee dat je vooralsnog alleen subsidie kunt aanvragen voor de kosten van het eerste jaar.

Hoe kan ik STAP-budget aanvragen?

STAP-budget aanvragen is heel eenvoudig. Meld je aan voor de LOI-opleiding van je keuze. Je ontvangt dan van ons een STAP-aanmeldingsbewijs. Hiermee vraag je het STAP-budget online aan via stapuwv.nl. Na goedkeuring betaalt UWV je opleiding. Kost je opleiding meer dan € 1.000,-? Dan betaal je de rest zelf (of bijvoorbeeld je werkgever). Houd er rekening mee dat UWV van je verwacht dat je de opleiding ook echt volgt. Is dit niet (of niet in voldoende mate) het geval, dan kan UWV besluiten de STAP-subsidie bij je terug te vorderen.

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een nieuwe subsidieregeling vanuit de overheid. Hiermee kan iedere werkende of werzoekende in Nederland een opleiding volgen om zijn of haar positie op de arbeidsmarkt te versterken. Per jaar kun je één keer STAP-budget aanvragen. Het maximale subisidiebedrag bedraagt € 1.000,-.

De STAP-regeling vervangt de fiscale aftrekmogelijkheid voor studiekosten.

Wanneer kan ik STAP-budget aanvragen?

Elke twee maanden start een nieuwe aanvraagperiode. Het eerstvolgende aanvraagtijdvak start op 1 november om 10:00 uur. We raden je aan om ruim van tevoren ( vóór 10:00 uur) naar www.stapuwv.nl te gaan en te klikken op ‘Aanvragen STAP-budget’. Hoe eerder, hoe beter. Je wordt dan om 10:00 direct aan de wachtrij toegevoegd. Wanneer je pas om 10:00 uur inlogt, is er een grote kans dat het STAP-budget op is voordat je aan de beurt bent. Ga dus zo vroeg mogelijk naar www.stapuwv.nl, klik op ‘Aanvragen STAP-budget’ en ververs je browser niet meer.

Let op: bij drukte kan er een digitale wachtrij zijn bij het STAP-portaal. Is dit het geval? Sluit je venster of browser dan niet af.

Wanneer ontvang ik mijn STAP-aanmeldingsbewijs?

Je ontvangt het STAP-aanmeldingsbewijs vóór 1 november. Gelden er vooropleidingseisen voor de opleiding van je keuze? Houd er dan rekening mee dat we enkele dagen nodig hebben om je vooropleidingsdocumenten te beoordelen. Het kan dan dus iets langer duren voordat je het STAP-aanmeldingsbewijs ontvangt.

Mijn aanvraag is goedgekeurd door UWV. Hoe gaat het nu verder?

Is je aanvraag goedgekeurd door UWV? Gefeliciteerd! Zodra wij alle informatie van UWV hebben, verwerken wij je inschrijving. Wanneer deze is verwerkt, ontvang je van ons per e-mail een definitieve inschrijfbevestiging en je inloggegevens voor de online leeromgeving LOI Campus. Je kunt vervolgens op de gekozen startdatum beginnen met je opleiding. Eerder met de opleiding starten is niet mogelijk.

Vanwege de grote belangstelling kan het even duren voordat je bericht van ons krijgt. We verwachten dat iedereen op de gekozen startdatum met de opleiding kan starten. Wij vragen je om ons bericht af te wachten.

Wat gebeurt er als mijn STAP-aanvraag wordt afgekeurd?

Geen zorgen, je zit nergens aan vast. We maken je inschrijving pas definitief als het STAP-budget is toegekend.

Is het budget voor een tijdvak op? Dan kun je in het volgende tijdvak gewoon een nieuwe STAP-aanvraag indienen bij UWV. Wel moet de startdatum op het STAP-aanmeldingsbewijs dan worden gewijzigd. Dat gaat het snelst via dit formulier. Vanwege drukte aan de telefoon adviseren we je om hiervoor niet te bellen.