Digitale fotografie en beeldbewerking

Vakgebied

Digitale fotografie en beeldbewerking

Leer met deze cursus nog mooiere foto’s maken met je spiegelreflexcamera én bewerk de foto's tot perfecte beelden.

In het kort

In het kort

Leer met deze cursus nog mooiere foto’s maken met je spiegelreflexcamera én bewerk de foto's tot perfecte beelden.

Lesgeld thuisstudie
12 x € 29,00 (€ 44,62) 35% korting
Studieduur
12 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Ga je er graag op uit met je camera en wil je nog mooiere foto’s leren maken én ze zelf bewerken tot perfecte beelden? Kies dan voor deze voordelige combinatiecursus Digitale fotografie en beeldbewerking. Je gaat meteen aan de slag en ontdekt alle technische en creatieve mogelijkheden van je spiegelreflexcamera. Ook leer je werken met Photoshop Elements en maak je van je foto’s echte blikvangers. Het resultaat? Professioneel ogende foto’s waarmee je indruk maakt! Bijvoorbeeld op social media. Hoe je dit doet, komt ook aan bod in deze cursus.

Daarom kies je voor de cursus Digitale fotografie en beeldbewerking

 • Unieke en voordelige combinatiecursus.
 • Gebaseerd op gebruiksvriendelijke software Photoshop Elements.
 • Inspirerend full colour lesmateriaal.
 • Veel praktische voorbeelden en handige tips.
 • Inclusief extra video-instructies.
 • Word voordelig lid van de NABK.
 • Inclusief digitale beelden, hulpbestanden en oefenopgaven.

Voor wie

Voor wie

Deze combinatiecursus is een aanrader voor amateurfotografen die alle mogelijkheden van hun digitale spiegelreflexcamera willen leren kennen en zelf hun foto’s willen bewerken tot prachtige beelden Bijvoorbeeld om een mooi (online) album samen te stellen, je foto's op social media te presenteren of een leuke fotomuur te maken. Ook als je je wilt voorbereiden op een carrière als fotograaf of in je huidige werk te maken hebt met fotografie, is deze combinatiecursus zeer geschikt.

Einddoel

Na het afronden van de cursus Digitale fotografie en beeldbewerking maak je de mooiste foto’s en heb je alles in huis om als (semi)professionele fotograaf te beginnen. Je kent de technische en creatieve mogelijkheden van je digitale spiegelreflexcamera en weet hoe je deze kunt benutten. Ook heb je alle technieken in de vingers om je digitale foto’s geheel naar wens te bewerken.

De cursus

Inhoud van de cursus Digitale fotografie en beeldbewerking

Deze inspirerende cursus behandelt alle aspecten van digitaal fotograferen, de mogelijkheden van je spiegelreflexcamera én het digitaal nabewerken van foto’s. Daarbij ga je meteen aan de slag met gevarieerde en inspirerende opdrachten. Al snel haal je veel betere foto’s uit je camera! De cursus bestaat uit een deel Digitale fotografie en een deel Beeldbewerking.

Oefening baart kunst. In het onderdeel Digitale fotografie ga je dan ook veel fotograferen. Door actief aan de slag te gaan, ontwikkel je je technische en creatieve vaardigheden optimaal. In dit deel is o.a. aandacht voor belichting, scherpte, kleuren, mogelijke accessoires bij een camera en uiteraard voor verschillende thema’s binnen de fotografie. Denk bijvoorbeeld aan natuurfotografie, portretten of sportfotografie.

In het cursusdeel Digitale beeldbewerking leer je met welke technieken je je foto’s kunt verfraaien en aanpassen. Daarbij wordt gestart met de basistechnieken, maar komen ook de meer geavanceerde technieken aan bod. Bovendien leer je op eenvoudige wijze van je eigen digitale foto’s een schitterend fotoalbum samen te stellen. Je leert werken met Photoshop Elements, een programma dat hiervoor uitstekend geschikt is.

Bij de cursus krijg je digitale beelden, hulpbestanden en oefenopgaven. Je kunt dus meteen aan de slag.

Meer over Digitale fotografie

Het cursusdeel Digitale fotografie bestaat uit de onderdelen Theorie en Creatief.

Digitale fotografie - theorie

In deze module leer je alles over de terminologie die hoort bij digitale fotografie. De basis om te begrijpen hoe je camera in elkaar zit. Daarnaast doe je kennis op over de achtergrond van het gereedschap waarmee wordt gewerkt. Je leert deze kennis in te zetten om ook in niet-standaard situaties een goede foto te kunnen maken.

Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a.:

 • cameragereedschap (camera, sensor, accessoires, voorbereidingen)
 • lenzen (brandpunt, lichtsterkte, lensafwijkingen)
 • licht, lichtmeting en belichting
 • witbalans en kleurprofielen
 • scherpte (bewegingsonscherpte en scherpstellen)
 • flitsen.

Digitale fotografie - creatief

In deze module kun je al je creativiteit kwijt. Hoe vertaal je het beeld dat je in je hoofd hebt naar een daadwerkelijke, creatieve foto? Je past de kennis uit de vorige module toe in diverse settings . Zo leer je technisch goede en creatief sterke foto's maken. Daarnaast is er aandacht voor fotografie op social media. Welke social media zijn het meest geschikt om je foto's te delen? Je leert de voor- en nadelen van diverse social media kennen en ontdekt hoe je met jouw foto's aandacht trekt op social media en een representatief (online) portfolio samenstelt.

Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a.:

 • verschillende soorten fotografie (landschap, natuur, actie, portret, macro's, actiefoto's)
 • compositie
 • verschillende perspectieven
 • licht en reflectie
 • sluitertijden
 • kleurgebruik.
Meer over Digitale beeldbewerking

Installatie en apparatuur

De cursus begint met de basis. Het werken met de camera, het werken met de computer en de scanner en printer komen aan bod. In dit hoofdstuk kun je je kennis dus nog eens opfrissen.

Basisbewerkingen

Je leert kleuren aanpassen, bijvoorbeeld om ’rode ogen’ of overbelichting te corrigeren. Ook laat de cursus je zien hoe je foto's vergroot, verkleint en uitsnijdt.

Geavanceerde technieken

Later komen de meer geavanceerde technieken aan bod, zoals foto's manipuleren en samenvoegen, maskers en lagen, tekenen van objecten en het omgaan met zogenaamde ’filters’. Je leert hoe je bepaalde onderdelen van je foto kunt verbergen of juist meer onder de aandacht kunt brengen. Er zijn ontelbaar veel effecten die je kunt toepassen op je foto’s. Door veel oefenen en experimenteren leer je hoe filters zich gedragen en wat jij de mooiste en leukste effecten vindt.

Je foto’s op internet

Daarnaast leer je hoe je foto's op cd-rom, dvd of op een eigen internetsite kunt zetten. Zo maak je een digitaal fotoalbum of deel je foto's via internet met anderen! Met behulp van het uitgebreide lesmateriaal en de begeleiding van je docent leer je het snel en eenvoudig.

Dit heb je nodig

Om de cursus te kunnen volgen, is een digitale spiegelreflexcamera noodzakelijk. Daarnaast moet je beschikken over een PC met internetaansluiting en de mogelijkheid digitale foto’s per e-mail te versturen.

Voor het volgen van deze cursus, dien je te beschikken over Photoshop Elements. De leerstof is gebaseerd op Photoshop Elements 18.

Lees hier meer over de ervaringen van cursisten

Klik hier
Diploma

Een als voldoende beoordeelde opdracht geeft recht op een certificaat. Met de behaalde certificaten kun je na afronding van de cursus een LOI-diploma aanvragen.

Verder leren

Heb je na deze cursus de smaak te pakken en wil je nog meer leren? Misschien zelfs van fotografie je beroep maken? Kies dan voor een van de onderstaande cursussen:

 • ZZP’er voor creatieve professionals.
 • Adobe Photoshop Advanced.
 • Webdesign.
 • Professional webdesigner.
De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 12 maanden

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele cursus, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 12 x € 29,00 (€ 44,62)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door een ervaren docent.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).

Dit heb je nodig

Voor deze cursus heb je een digitale spiegelreflexcamera nodig. Ook moet je beschikken over een PC met internetaansluiting en de mogelijkheid om digitale foto’s per e-mail te versturen. Ook heb je (een gratis trialversie van) Photoshop Elements nodig. De leerstof is gebaseerd op Photoshop Elements 18.

Extra voordeel voor cursisten
Word voordelig lid van de NABK

Als LOI-cursist kun je heel voordelig lid worden van de NABK en profiteer je van een hoop gratis extra’s en voordelen. Zo krijg je als NABK-lid gratis cadeaus, toegangskaarten voor grote kunstbeurzen, korting op expositiemogelijkheden, korting op kunstenaarsmaterialen en nog meer leuke extra’s.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
12 x € 29,00 (€ 44,62) 35% korting
Studieduur
12 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 35 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 35% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!