Thuiskapper

Vakgebied

Thuiskapper

Leer kapsels op professionele wijze knippen en stylen. De cursus Thuiskapper is o.a. inculsief gratis praktijkdagen en gratis DVD met uitleg van alle kniptechnieken.

In het kort

In het kort

Leer kapsels op professionele wijze knippen en stylen. De cursus Thuiskapper is o.a. inculsief gratis praktijkdagen en gratis DVD met uitleg van alle kniptechnieken.

Lesgeld thuisstudie
6 x € 53,20 (€ 66,50) 20% korting
Studieduur
6 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

De cursus Thuiskapper van de LOI is de ideale keuze voor iedereen die zelf haren wil leren knippen. Met deze knipcursus doe je in slechts zes maanden alle basistechnieken op en leer je de mooiste kapsels knippen en stylen bij mannen, vrouwen én kinderen.

Het lesmateriaal van de LOI-cursus Thuiskapper is helder van opzet. Stap voor stap krijg je de benodigde technieken onder de knie. Handige hulpmiddelen hierbij zijn de DVD waarop alle technieken duidelijk worden gedemonstreerd en het gratis materialenpakket dat je bij de cursus ontvangt. Zo heb je het knippen in no time volledig in de vingers! Tijdens de cursus volg je daarnaast gratis praktijkdagen onder begeleiding van een professionele kapper.

Daarom kies je voor de cursus Thuiskapper

 • Inclusief gratis praktijkdagen
 • Gratis materialenpakket.
 • Begeleiding van professionals.
 • Gratis DVD met uitleg van alle kniptechnieken.

Voor wie

Voor wie

De cursus Thuiskapper is bestemd voor iedereen die haren wil leren knippen en stylen. Bijvoorbeeld om zelf het haar van je partner en/of kinderen te kunnen knippen. Of omdat het je leuk lijkt om bij je vrienden/vriendinnen of kennissen de mooiste kapsels te kunnen maken. Ook als je het gewoon leuk vindt om met uiterlijk bezig te zijn, is deze cursus een prima keuze. Je bespaart er bovendien veel kapperskosten mee uit!

Einddoel

Na de cursus Thuiskapper knip je moeiteloos de mooiste kapsels bij mannen, vrouwen én kinderen. Na het afronden van de cursus:

 • beheers je verschillende kniptechnieken.
 • kun je een passend kapsel kiezen bij verschillende gezichtsvormen.
 • weet je alles over haarproblemen en haarverzorging.
 • ken je verschillende manieren en producten om het haar te stylen.
 • weet je hoe je je materialen onderhoudt en schoonmaakt.
 • ken je de juiste werkhouding.

De cursus

Inhoud van de cursus Thuiskapper

De cursus Thuiskapper is zeer praktijkgericht. Wat je leert, ga je meteen oefenen. Goed knippen leer je immers alleen door het veel te doen!

Meer over de inhoud

De cursus Thuiskapper bestaat uit de volgende onderdelen.

Introductie

Je krijgt een introductie op de cursus. Zo maak je kennis met het werken met een oefenhoofd en leer je het verschil tussen het werk van een professionele kapper en haarknippen. Je raakt bekend met haarstyling en maakt kennis met de materialen en producten waar je mee gaat werken. Bovendien leer je alles over hygiëne.

Haartypes, verzorging en stylingproducten

Je leert alles over haar. Hoe is haar opgebouwd? Welke haartypes zijn er en hoe herken je ze? Hoe kun je haar het beste verzorgen en welke stylingproducten zijn er? Ook verschillende haarproblemen komen aan bod. Tot slot leer je hoe je haar gezond kunt houden.

Basisbegrippen

In dit deel maak je kennis met een aantal basisbegrippen. Onderwerpen die daarbij aan bod komen, zijn o.a. standaardlengtes, kniplijnen en hoeken. Voordat je kunt beginnen met knippen, moet je je materiaal goed kennen. In dit hoofdstuk leer je ook hoe je een kam en schaar vasthoudt en hoe je ze onderhoudt. Ook leer je uit welke onderdelen een kappersschaar bestaat.

Gezichtsvormen en haarkleuren

Niet ieder kapsel past bij ieder gezicht. Als kapper moet je hierin natuurlijk kunnen adviseren. Daarom leer je in dit deel gezichtsvormen analyseren. Je leert welke kapsels bij welke gezichtsvormen passen en wat kleur doet met een gezicht. Ook de verschillende kleurproducten worden behandeld.

Föhntechnieken en werken met de steiltang

In dit onderdeel leer je alles over föhnen. Je start met de basistechnieken, leert kort en lang haar föhnen en polijstend föhnen. Ook is er aandacht voor het touperen van lang en kort haar en leer je verschillende steiltangen gebruiken. Tot slot komen de stijlleertechnieken (theorie en praktijk) aan bod.

Verschillende kniptechnieken

De juiste werkhouding is essentieel. Daarom leer je in dit hoofdstuk precies waar je op moet letten in je houding en bij je werkplek. Ook is er aandacht voor verschillende modellen. Je leert welke makkelijker te knippen zijn en welke moeilijker. Je leert ook over de verschillende kniptechnieken: zwaar, oplopend, rechtstandig en aflopend. Verder gaan we in op afdelen en aftoppen. Tot slot worden een aantal speciale technieken behandeld. We gaan in op effileren en slicen.

Herenkapsels

In dit deel is er speciale aandacht voor haarverzorging en -styling bij mannen. Wat doe je als basisverzorging, welke styling- en knipmogelijkheden heb je en welke producten gebruik je daarbij? Ook haarproblemen bij mannen komen aan bod. Speciale aandacht is er voor opknippen, een techniek die je bij heren veelvuldig zult toepassen.

Krultechnieken en vlechttechnieken

Je leert krullen maken met hotsticks en met de krultang. Daarbij leer je de technieken voor kort en voor lang haar. Ook verschillende soorten vlechten, knotjes en staarten komen aan bod.

Bruidskapsels

Een trouwkapsel moet echt iets bijzonders zijn. In dit deel komen de technieken die je hierbij nodig hebt, aan bod. Je leert o.a. diverse manieren om het haar op te steken. Ook leer je een Grace Kelly-rol maken. Natuurlijk komen ook de verschillende bruidskapseldecoraties aan bod. Hiermee maak je het helemaal af. In dit deel is er bovendien aandacht voor het proefkapsel, het geven van advies en het maken van prijsafspraken.

Verzorging en styling van kroeshaar

Black hair stelt andere eisen qua verzorging en styling dan Europees haar. Je leert over de verschillen en over specifieke styling en verzorging voor dit type haar.

Geknipt voor u en uw kind

Dit hoofdstuk gaat allereerst over kapsels voor kinderen. Hoe knip je kinderen? Welke haartypen en gezichtsvormen zijn er bij kinderen en hoe knip je hier een bijpassend kapsel bij? Ook leert u knippen voor diverse kapsels, of u nou lang of kort haar hebt. Op accessoiregebied is ontzettend veel verkrijgbaar. Daarom gaan we ook in op haarklemmen en -stukken, strikken en elastiekjes, haarbanden en diademen. Ook het creëren van je eigen haaraccessoires wordt behandeld.

Trends en mode

Als thuiskapper moet je natuurlijk altijd op de hoogte zijn van de laatste trends. Daarom leer je in dit deel o.a. wat een trend is, waar je de trends vindt, wat de mode is en welke trends je volgt. Ook is er aandacht voor kapsels tijdens de feestdagen.

Inclusief gratis praktijkdagen

Tijdens de cursus Thuiskapper volg je gratis praktijkdagen onder begeleiding van een professionele kapper/haarstylist. Hij/zij helpt je om de technieken nog beter onder de knie te krijgen. De praktijkdagen vinden bij voldoende belangstelling twee keer per jaar plaats en zijn bovendien een leuke gelegenheid om je medecursisten te ontmoet

Gratis materialenpakket

Bij deze knipcursus krijg je een basismaterialenpakket t.w.v. circa € 125,–. Hiermee ga je meteen zelf aan de slag!

Studieverklaring

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Verder leren

Wil je na de cursus Thuiskapper nog meer leren over uiterlijke verzorging? Kies dan voor een cursus Visagie of Schminken en grimeren.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk
"Iedereen kan leren knippen, het is een kwestie van oefenen!"
Miranda van der Voort

Docent


Lees het interview
"Iedereen kan leren knippen, het is een kwestie van oefenen!"
Miranda van der Voort

Docent

Lees het interview

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 6 maanden

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele cursus, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 6 x € 53,20 (€ 66,50)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Materialenpakket.
 • Praktijkdagen.
 • Begeleiding door een ervaren docent.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).
Extra voordeel voor cursisten
Uniek aanbod voor LOI-cursisten

Dankzij een unieke samenwerking met Beauty Media Group profiteer je als LOI-cursist van een flinke korting op een abonnement op de vakbladen Beauty Wellness Magazine en Nail Design Magazine. Blijf op de hoogte van (inter)nationale trends, workshops en evenementen en betaal slechts de helft van de prijs. Een uniek aanbod!

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
6 x € 53,20 (€ 66,50) 20% korting
Studieduur
6 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Nu verlengd!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!