Toon 0 resultaten

"De kerngedachte is: Geef medewerkers zelf de verantwoordelijkheid over hun ontwikkeling"

Wim Sillevis Smitt

Hoofd PO&O van het IJsselland ziekenhuis in Capelle aan de IJssel

"De kerngedachte is: Geef medewerkers zelf de verantwoordelijkheid over hun ontwikkeling"
Wim Sillevis Smitt

Hoofd PO&O van het IJsselland ziekenhuis in Capelle aan de IJssel

Wim Sillevis Smitt is hoofd PO&O van het IJsselland ziekenhuis in Capelle aan de IJssel. Hij vertelt over het ziekenhuis: “Het IJsselland ziekenhuis is een middelgroot algemeen ziekenhuis. Ons speerpunt is maag-lever-darm en onze prioriteitsgebieden zijn ouderenzorg en moeder-kindzorg. Ook beschikt het IJsselland ziekenhuis over een buitengewoon goed laboratorium én zijn we een opleidingsziekenhuis waar veel artsen in opleiding hun co-schappen lopen en waar afgestudeerde artsen zich kunnen specialiseren.

Kwaliteitsimpulsgelden besteed aan scholing

Enkele jaren geleden zijn we begonnen met een uitgebreid opleidingstraject voor medewerkers. Het Ministerie van Volksgezondheid stelde hiervoor ‘kwaliteitsimpulsgelden’ beschikbaar. Dit betekende voor ons ziekenhuis voor een periode van vier jaar een fors bedrag extra om te besteden aan opleidingen. De eerste twee jaar is het extra budget grotendeels besteed aan collectieve trajecten zoals Klinisch redeneren, patiëntgericht werken en het doorscholen van verpleegkundigen van MBO- naar HBO-niveau. Een ander deel was bestemd voor trainingen voor andere vakgerichte medische ontwikkeling.

Breed aanbod, goede prijs-kwaliteitverhouding en flexibele studiemethode

De volgende twee jaar besteden we de kwaliteitsimpulsgelden op een andere manier. De kerngedachte daarin is de verantwoordelijkheid van de medewerker over de eigen ontwikkeling en inzetbaarheid. Een belangrijk deel van het extra geld gaat naar persoonlijke ontwikkelbudgetten. Elke medewerker ‘krijgt’ een eigen bedrag om te besteden aan een opleiding, werk-gerelateerd of niet. Dit is in de zorgsector een vrij gedurfde keuze. We hebben hiervoor raamcontracten gesloten met vier opleiders waarvan de LOI er een is. We hebben mede voor de LOI gekozen van vanwege het zeer brede aanbod, de goede prijs-kwaliteitverhouding en de mogelijkheid flexibel te kunnen studeren buiten werktijd. 

Persoonlijk ontwikkelbudget is een goede keuze geweest

Ongeveer 80% van de aangevraagde opleidingen zijn direct werk-gerelateerd zoals medische kennis, juridische kennis en computervaardigheden. Er zijn zeker ook verrassende keuzes bij. Zo wilde iemand een cursus Spaans volgen. Je denkt dan al snel aan een persoonlijke keuze, omdat diegene graag naar Spanje op vakantie gaat. Maar deze medewerkster had een andere reden. Ze wilde Spaans leren omdat ze vaak Spaanstalige kinderen op haar afdeling heeft, waar ze graag mee wil kunnen praten. Dit maakt me trots en laat zien dat de keuze voor de persoonlijke ontwikkelbudgetten een goede keuze is geweest. 

Korte lijnen in samenwerking

Ik ben erg tevreden over de samenwerking met LOI Zakelijk. Het contact met het backoffice verloopt plezierig, er zijn korte lijnen en een goede servicegerichtheid. Mocht er in de toekomst weer een gelegenheid zijn voor een soortgelijk traject, dan komt de LOI wat mij betreft zeker weer in aanmerking als opleider.”