Projectmanagement IPMA-D

Vakgebied

Projectmanagement IPMA-D

Na de cursus Projectmanagement IPMA-D kun je o.a. projectrisico’s analyseren en heb je inzicht in de structuur en indeling van projecten. Inclusief examentraining.

In het kort

In het kort

Na de cursus Projectmanagement IPMA-D kun je o.a. projectrisico’s analyseren en heb je inzicht in de structuur en indeling van projecten. Inclusief examentraining.

Lesgeld thuisstudie
4 x € 129,00
Studieduur
4 maanden
Diploma
IPMA-certificaat (niveau D)
Benodigde vooropleiding
Geen

Projecten veranderen doorgaans continu en van projectmanagers wordt verwacht dat zij hun aanpak hier direct op kunnen aanpassen. Het IPMA-certificaat helpt beginnende projectmanagers of de wat meer ervaren projectmedewerkers op alle gebieden van projectmanagement. Het wordt door werkgevers, maar ook door projectmanagers zelf vaak gezien als hét bewijs dat zij hun vak beheersen. IPMA-D is dan ook een veelgevraagd, waardevol én internationaal erkend certificaat. 

Tijdens de cursus Projectmanagement maak je kennis met de theoretische en praktische kanten van projectmanagement volgens de IPMA-methode. We gaan uitgebreid in op interactie, persoonlijke effectiviteit en het beheersen van aspecten als kosten, tijd en kwaliteit gedurende een project. De opleiding is de perfecte voorbereiding op het IPMA-examen (niveau D). Na afloop kun je op efficiënte en doelgerichte wijze een project leiden dat helemaal volgens planning verloopt. 

Daarom kies je voor de cursus Projectmanagement IPMA-D

 • Behaal het officiële én internationaal erkende IPMA-D certificaat. 
 • Veelgevraagd certificaat op de arbeidsmarkt. 
 • Zeer praktijkgerichte cursus, waardoor direct toepasbaar.
 • Begeleiding door docenten met veel ervaring in de praktijk. 
 • Inclusief examentraining.

Bij deze cursus is een handelsmerk van toepassing. Lees meer.

international project management association

 

Deze cursus is een onderdeel uit een erkende en NVAO‑geaccrediteerde HBO‑bacheloropleiding.

 

"Een IPMA-D certificering is heel waardevol voor je cv"
Richard Weber

Managing director/owner Key Result


Lees het interview
"Een IPMA-D certificering is heel waardevol voor je cv"
Richard Weber

Managing director/owner Key Result

Lees het interview

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

Tijdens de cursus Projectmanagement wordt projectmanagement zowel vanuit het perspectief van de organisatie als vanuit dat van de deelnemer behandeld. De cursus Projectmanagement is dan ook geschikt voor zowel uitvoerenden als voor leidinggevenden.

Met het IPMA-D certificaat op zak heb je aantoonbare beheersing van de basistheorie van projectmanagement, kun je projectrisico's analyseren en kwaliteitsplannen opstellen. Het IPMA-D certificaat is een externe beoordeling van je projectmanagementcompetenties, waardoor het een uitstekende kans biedt om door te groeien binnen het vakgebied. 

Vooropleiding

Voor de cursus Projectmanagement IPMA-D is geen specifieke vooropleiding vereist. Een cursus Middle management is wel gewenst, of een afgeronde opleiding op MBO- of HBO-niveau waarbij voldoende aandacht is besteed aan management. Ook is het een pré als je managementkennis hebt opgedaan in de praktijk.

De cursus

Inhoud van de cursus Projectmanagement IPMA-D

De cursus Projectmanagement bereidt voor op het examen IPMA-D en bestaat uit de volgende onderdelen.

Introductie

Allereerst geven we een introductie van de vakvereniging IPMA en kom je erachter wat projectmanagement precies inhoudt. Andere onderwerpen die worden besproken, zijn: IPMA-certificering, competentieontwikkeling, projectoriëntatie en planmatig werken.

Deel 1: Het project

Dit onderdeel gaat over het project zelf. Onder meer de structuur, de indeling en de primaire, secundaire en tertiaire stuurelementen worden besproken.

Deel 2: De projectmanager

In dit deel van de cursus gaan we vooral in op de individuele bijdrage van de projectmanager. Met andere woorden: wat betekent de projectmanager in het geheel? Werken in teamverband en persoonlijke effectiviteit worden besproken, evenals het begrip interactie.

Deel 3: De projectomgeving

In dit laatste onderdeel van de cursus wordt alles dat in relatie staat tot de omgeving van het project besproken. De positie van de organisatie wordt behandeld, raakvlakken met de organisatie komen aan bod en we gaan in op onderwerpen als programmaoriëntatie, portfolio-oriëntatie en organisatieontwikkeling.

Examentraining

In onze online leeromgeving, de LOI Campus, zijn diverse faciliteiten beschikbaar die je uitstekend voorbereiden op het IPMA-examen. Daarnaast bieden we een gratis examentraining voorafgaand aan het IPMA examen. 

Literatuur

De lesmaterialen van de cursus Projectmanagement IPMA-D worden digitaal verstrekt. Heb je toch liever een fysieke versie, dan kun je het “IPMA D - Theorieboek ICB4” tegen kostprijs bestellen via https://www.keyresult.nl/boeken-bestellen.html.

Examens en diploma

Examen

Het officieel erkende IPMA-examen (niveau D) wordt afgenomen door IPMA certificering. Dit examen bestaat uit twee onderdelen: een onderdeel met meerkeuzevragen en een onderdeel met open vragen, waaronder een aantal rekenvragen, korte open vragen en een kort scenario.

Voordat je examen doet, moet er een zelfassessment IPMA-D worden ingevuld. Dit dient om te reflecteren op je functioneren binnen projecten en om je bewust met het vak bezig te laten zijn. Het zelfassessment is een internationale verplichting en moet minimaal twee weken voor het examen worden ingeleverd.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Diploma en vervolgopleiding

Na succesvolle afronding van het examen heb je een officieel én internationaal erkend IPMA-certificaat (niveau D) op zak. Een zeer waardevolle toevoeging op je cv! 

Voor wie na deze opleiding verder wil studeren is bijvoorbeeld de cursus AgilePM® Foundation of  Kennis- en informatiemanagement interessant. Ook kun je denken aan HBO Management en leidinggeven of de HBO-bachelor of Associate degree Management van LOI Hogeschool. Wel dien je aan de vooropleidingseisen van de desbetreffende bachelor te voldoen.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 4 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 4 x € 129,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Lesmateriaal

Let op: de lesmaterialen van IPMA D worden digitaal verstrekt.

Heb je toch liever een fysieke versie, dan kun je een wire-o-bind kleurenversie van het “IPMA D - Theorieboek ICB4” tegen kostprijs bestellen via https://www.keyresult.nl/boeken-bestellen.html

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.107,80 - € 1.468,17*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 561,89 - € 744,68*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,01 - € 440,06*

*Per jaar, gebaseerd op de huidige belastingschalen (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
4 x € 129,00
Studieduur
4 maanden
Diploma
IPMA-certificaat (niveau D)
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 6 mrt
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 6 maart in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak