Gastouder

Vakgebied

Gastouder
Nieuw

Met de opleiding Gastouder doe je praktische kennis en vaardigheden om direct in te zetten. Inclusief vier praktijkdagen. Haal een waardevol diploma.

In het kort

In het kort

Met de opleiding Gastouder doe je praktische kennis en vaardigheden om direct in te zetten. Inclusief vier praktijkdagen. Haal een waardevol diploma.

Lesgeld thuisstudie
7 x € 109,00
Studieduur
7 maanden
Diploma
Explain-diploma of LOI-certificaat
Benodigde vooropleiding
geen

Wil je graag als gastouder gaan werken? Of ben je al gastouder en wil je je verder verdiepen in alles wat er bij de opvang van kinderen komt kijken? Kies dan voor de opleiding Gastouder. Je doet praktische kennis en vaardigheden op die je direct kunt inzetten. Dit doe je onder meer tijdens de vier gratis praktijkdagen die bij deze opleiding Gastouder horen. Onderwerpen die in de opleiding aan bod komen zijn onder andere communicatie, zorg en verzorging, spelactiviteiten en Eerste Hulp aan kinderen. Na het volgen van deze cursus kun je de kinderen die aan jouw zorg zijn toevertrouwd een veilige, prettige en stimulerende omgeving bieden.

Daarom kies je voor de cursus Gastouder

 • Praktijkgericht, meteen toepasbaar
 • Inclusief vier gratis praktijkdagen
 • Behaal een Explain-diploma
 • Mogelijkheid tot vrijstellingen bij doorstroming naar Pedagogisch medewerker kinderopvang

 

Deze cursus is een onderdeel uit een erkende MBO‑opleiding.

 

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De opleiding Gastouder is bestemd voor iedereen die wil starten als gastouder en daarvoor een gedegen opleiding wil volgen. Ook als je al werkt als gastouder is deze opleiding een uitstekende aanvulling op je kennis en ervaring. Bovendien haal je met de cursus Gastouder een aantal certificaten die je kunt inzetten om vrijstellingen aan te vragen bij een eventuele vervolgopleiding als Pedagogisch medewerker.

Met de behaalde certificaten kun je aantonen dat je de kennis en vaardigheden bezit om te starten als gastouder. Ook voldoe je aan het beroepscompetentieprofiel zoals dat is opgesteld door de brancheorganisatie Stichting Nysa. Om daadwerkelijk als Gastouder te mogen werken moet je daarnaast voldoen aan specifieke, aanvullende eisen. Je leest hier meer over op de pagina ‘eisen-aan-gastouders’ op de site ‘ondernemersplein’ van de Kamer van Koophandel.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Gastouder.

De cursus

Inhoud van de cursus Gastouder

Deze opleiding in gastouderschap sluit naadloos aan op de praktijk. Je leert onder andere over de ontwikkeling van baby’s en jonge kinderen, spelactiviteiten, pedagogiek, communicatie met kinderen en ouders en werken als gastouder in het algemeen. Bovendien komt ook het verlenen van eerste hulp aan kinderen aan bod. Met de kennis en vaardigheden die je over dit onderwerp opdoet, behaal je het verplichte certificaat Eerst Hulp aan kinderen.

Meer over de inhoud

De opleiding Gastouder is opgebouwd uit zeven modules.

Communicatie

In deze module leer je verschillende communicatietechnieken. Na afloop ben je in staat om werk af te stemmen, te evalueren en communicatieve vaardigheden goed in te zetten bij werkzaamheden in de praktijk.< /p>

Pedagogiek voor de pedagogisch medewerker

Dit onderdeel gaat in op de psychologische ontwikkeling van kinderen in verschillende leeftijdsklassen. Na afronding kun je de behoeften en wensen van het kind inventariseren.

Zorg en verzorging

Tijdens deze module leer je alles over de basisbeginselen van zorg en verzorging. Ook wordt er onder andere ingegaan op kinderziektes en gezonde voeding. Andere onderwerpen die aan bod komen, zijn onder meer hygiëne, veiligheid, persoonlijke verzorging en sociaal pedagogische zorg.

Spelactiviteiten in de kinderopvang

Je leert alle aspecten kennen die te maken hebben met het organiseren van activiteiten en het begeleiden van leerlingen tijdens die activiteiten. Na afronding van dit onderdeel kun je activiteiten voorbereiden, uitvoeren en begeleiden.

Eerste Hulp aan Kinderen

Je doet kennis op die je nodig hebt om eerste hulp aan kinderen te verlenen. Je leert onder andere over gevaren die bedreigend zijn voor kinderen, eerste hulp bij kleine ongevallen en het voorkomen van ongevallen bij zuigelingen en kinderen. Dit onderdeel bereid je uitstekend voor op het behalen van het certificaat Eerste Hulp aan Kinderen, verplicht in de kinderopvang.

In gesprek met ouders en kinderen

Je leert gesprekstechnieken toepassen in verschillende situaties en je leert op adequate wijze gesprekken voeren met ouders en kinderen.

Werken als gastouder

In de module Werken als gastouder wordt aandacht besteed aan de specifieke wet- en regelgeving binnen de gastouderopvang. Zoals de wettelijke voorwaarden waaraan een gastouder moet voldoen en de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling. Ook leer je een pedagogisch werkplan op te stellen en te onderhouden.

Inclusief gratis praktijkdagen

Een goede gastouder heeft niet alleen theoretische kennis, maar beheerst ook de nodige vaardigheden. Daarom horen bij deze opleiding vier praktijkdagen. Tijdens deze dagen behandelen we de praktische kant van communicatie, het verlenen van eerste hulp aan kinderen, het voeren van gesprekken met ouders en kinderen en pedagogiek voor de pedagogisch medewerker. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse uitdagende werkvormen.

Examens en diploma

Examen

Je bepaalt zelf hoe je deze cursus afrondt. Dat kan via de LOI. De modules worden dan afgerond met bijvoorbeeld een afsluitende opdracht of een schriftelijk examen. Dit is een goede keuze wanneer je na deze opleiding door wilt stromen naar MBO Pedagogisch medewerker kinderopvang.

Je kunt er ook voor kiezen om de opleiding als geheel af te sluiten met een examen van Explain.

Aan het afleggen van examens zijn kosten verbonden. Informatie hierover vind je bij Studieduur en kosten.

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens zijn flexibel. Dat betekent dat ze iedere werkdag kunnen worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma en vervolgopleiding

Per module behaal je een certificaat. Hiermee kun je aantonen dat je voldoet aan de kennis en vaardigheden die vereist zijn om te starten als gastouder. Ook voldoe je aan het beroepscompetentieprofiel zoals dat is opgesteld door de brancheorganisatie Stichting Nysa.

Maar let op: om als Gastouder te mogen werken dien je te voldoen aan specifieke, aanvullende eisen. Je leest hier meer over op de pagina ‘eisen-aan-gastouders’ op de site ‘ondernemersplein’ van de Kamer van Koophandel.

Wil je na deze cursus verder leren? Behaalde certificaten kun je inzetten om vrijstellingen aan te vragen bij de MBO-opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang, ook wel SPW3 genoemd.

Ook de opleiding Basiskennis Ondernemerschap is een waardevolle toevoeging bij de opleiding Gastouder.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het vakgebied van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 7 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 7 x € 109,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Wanneer je ervoor kiest om de opleiding af te ronden via de LOI bedraagt het examengeld € 149,00.

Wanneer je kiest voor het Explain-examen, bedragen de examenkosten ongeveer € 150,00. Je betaalt dit bedrag aan de desbetreffende exameninstantie.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
7 x € 109,00
Studieduur
7 maanden
Diploma
Explain-diploma of LOI-certificaat
Benodigde vooropleiding
geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 3 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak