Pedagogisch coach

Vakgebied

Pedagogisch coach
Nieuw

Bijscholing voor pedagogisch medewerkers die in het bezit zijn van minimaal een MBO 4-diploma in de kinderopvang of het onderwijs.

In het kort

In het kort

Bijscholing voor pedagogisch medewerkers die in het bezit zijn van minimaal een MBO 4-diploma in de kinderopvang of het onderwijs.

Lesgeld thuisstudie
4 x € 229,00
Studieduur
4 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Minimaal een MBO 4-diploma in de kinderopvang of het onderwijs

Wil je je laten bijscholen op het gebied van pedagogiek en functioneren als pedagogisch coach op HBO-niveau? Dan is deze cursus een goede keuze. Binnen vier maanden word je opgeleid tot pedagogisch coach.

Tijdens deze opleiding komen twee modules aan bod. In de module Algemene coachingsvaardigheden leer je hoe je met succes een coaching traject moet doorlopen én hoe je coaching op een effectieve manier kunt vormgeven. De module Pedagogisch coachen gaat dieper in op de specifieke vaardigheden die je in je rol als pedagogisch coach in de kinderopvang nodig hebt.

Let op: Het is voor deze opleiding van belang dat je werkzaam bent in de kinder- of buitenschoolse opvang aangezien je tijdens deze opleiding aan de slag gaat met opdrachten gericht op de praktijk. Om aan de slag te kunnen als Pedagogisch coach heb je naast deze aanvullende scholing ook minimaal een MBO 4-diploma nodig in de kinderopvang of het onderwijs.

Daarom kies je voor de cursus Pedagogisch coach

 • Cursus op HBO-niveau.
 • Bijscholing voor pedagogisch medewerkers met minimaal een MBO 4-diploma in de kinderopvang of het onderwijs.
 • Inclusief al het benodigde lesmateriaal.
 • Studeer flexibel thuis.
 • Lesmateriaal geschreven volgens de richtlijnen van het OAK (Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang).

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

Deze opleiding is speciaal bedoeld voor iedereen die in de kinder- of buitenschoolse opvang werkt en wil functioneren als pedagogisch coach op HBO-niveau.

Door de invoering van de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) is het voor kinderdagverblijven verplicht om een pedagogisch coach in dienst te hebben. Heb jij een MBO 4-diploma in de kinderopvang of het onderwijs en wil je graag als pedagogisch coach aan de slag op HBO-niveau? Behaal dan via deze bijscholing de benodigde kwalificatie.

Meer over het beroep

De pedagogisch coach zorgt voor het verbeteren van de pedagogische kwaliteit van de werkzaamheden en professionele ontwikkeling van de pedagogisch medewerkers. Een coach begeleidt en traint de medewerker(s) bij de dagelijkse praktijkwerkzaamheden.

Ontdek de arbeidsmarkt

De vraag naar kinderopvang neemt toe door stijging van de kinderopvangtoeslag en een aantrekkende economie. Daarnaast is het door de invoering van de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) voor kinderdagverblijven verplicht om een pedagogisch coach in dienst te hebben. Er is dan ook veel vraag naar pedagogisch coaches. De prognose is dat het aantal medewerkers in de kinderopvang de komende jaren stijgt.

Vooropleiding

Het is voor deze opleiding van belang dat je werkzaam bent in de kinder- of buitenschoolse opvang aangezien je tijdens deze opleiding aan de slag gaat met opdrachten gericht op de praktijk. Om aan de slag te kunnen als Pedagogisch coach heb je naast deze aanvullende scholing ook minimaal een MBO 4-diploma nodig in de kinderopvang of het onderwijs.

De cursus

Inhoud van de cursus Pedagogisch coach

Tijdens deze opleiding komen twee verschillende modules aan bod. Allereerst leer je meer over Algemene coachingsvaardigheden. Daarnaast wordt er in de module Pedagogisch coachen dieper ingegaan op de specifieke vaardigheden die je in je rol als pedagogisch coach in de kinderopvang nodig hebt. Lees hieronder een meer uitgebreide beschrijving van de modules.

Meer over de inhoud

De bijscholing Pedagogisch coach bestaat uit de volgende twee modules:

Algemene coachingsvaardigheden

De module Algemene coachingsvaardigheden is zeer praktijkgericht. Allereerst leer je vaardigheden die je nodig hebt om met succes een coachingstraject te doorlopen en dit op een effectieve manier vorm te geven. Zo krijg je onder andere inzicht in het proces van gedragsverandering, in de grondhouding die iedere coach zich eigen dient te maken en je leert op welke manieren je de cliënt centraal kunt stellen. Verder ga je aan de slag met communicatie- en gespreksvaardigheden die je in kunt zetten om een coachgesprek optimaal te laten verlopen. Ten slotte krijg je een aantal methode en interventies aangereikt die je tijdens een coachtraject kunt inzetten.

Pedagogisch coachen

In deze module leer je specifieke vaardigheden ter verdieping van je rol als pedagogisch coach in de kinderopvang. Allereerst maak je kennis met verschillende leerstijlen en leer je deze herkennen bij de (pedagogisch) medewerkers. Na afloop ben je in staat knelpunten/hiaten, kennis en vaardigheden van medewerkers te signaleren en deze kwaliteiten zo optimaal mogelijk in te zetten en te bewaken. Je leert coachbehoeften signaleren en stelt hiervoor een individueel/groepsgericht coachplan op. Hierbij houd je rekening met de organisatiestructuur/hiërarchie binnen de organisatie.

Verder leer je meer over de pedagogische interactievaardigheden. Pedagogisch medewerkers hebben met deze interactievaardigheden grote invloed op het welzijn en ontwikkeling van kinderen in de kinderopvang. Het NCKO (Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek) ontwikkelde deze zes pedagogische interactievaardigheden: sensitieve responsiviteit, grenzen stellen, praten en uitleggen, respect voor autonomie, ontwikkelingsstimulering en het begeleiden van interacties.

Let op: Je kunt deze module alleen volgen als je werkzaam bent in een pedagogische omgeving waarbij coaching van pedagogisch professionals kan plaatsvinden.

Inclusief lesmateriaal

Al het benodigde lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Hiervoor hoeven geen extra kosten te worden gemaakt.

Verplichte contactdag

Voor de module Algemene coachingsvaardigheden geldt een verplichte contactdag. Ook wanneer je kiest voor flexibel thuis studeren is deze contactdag verplicht om de module succesvol af te kunnen ronden.

Examens en diploma

Examen

De modules van de cursus Pedagogisch coach worden afgerond met een inzendopdracht die je thuis kunt maken. Let op: voor de module Algemene coachingsvaardigheden geldt een verplichte contactdag.

Diploma

Succesvolle afronding van beide modules geeft recht op het LOI-diploma Pedagogisch coach. Let op: voor de module Algemene coachingsvaardigheden geldt een verplichte contactdag.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het vakgebied van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 4 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 4 x € 229,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).
Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
4 x € 229,00
Studieduur
4 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Minimaal een MBO 4-diploma in de kinderopvang of het onderwijs

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 3 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak