Hondeninstructeur

Vakgebied

Hondeninstructeur

Leert vakkundig lesgeven aan groepen honden en hun bazen. De cursus hondeninstructeur is inclusief online begeleiding van hondentrainers, praktijkdagen en online trainingsfilmpjes.

In het kort

In het kort

Leert vakkundig lesgeven aan groepen honden en hun bazen. De cursus hondeninstructeur is inclusief online begeleiding van hondentrainers, praktijkdagen en online trainingsfilmpjes.

Lesgeld thuisstudie
14 x € 89,00
Studieduur
14 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
geen

Wil je graag werken met honden of ben je al hondentrainer en wil je hier verder in? Kies dan voor de LOI-cursus Hondeninstructeur. Deze cursus hondeninstructeur leidt je op tot professioneel hondeninstructeur. In deze functie kun je instructie geven aan groepen honden en hun bazen. Je bent degene die de honden traint in gehoorzaamheid, sociaal gedrag en andere vaardigheden. Bovendien leer je de baasjes van de honden de kennis en vaardigheden aan om zelf aan de slag te kunnen met de training van hun hond.

Als hondeninstructeur ben je bovendien expert op het gebied van interpretatie van hondengedrag en –lichaamstaal. De cursus is inclusief online begeleiding van ervaren hondentrainers, praktijkdagen en online trainingsfilmpjes.

Daarom kies je voor de cursus Hondeninstructeur

 • Praktijkgerichte cursus.
 • Gratis praktijkdagen.
 • Inclusief online begeleiding van ervaren hondentrainers.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De praktijkgerichte LOI-cursus Hondeninstructeur is bestemd voor professionals die hondeninstructeur willen worden en groepslessen willen geven aan hondenbezitters.

Vooropleiding

Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de opleiding Hondeninstructeur te kunnen volgen.

De cursus

Inhoud van de cursus Hondeninstructeur

Na afloop van de cursus Hondeninstructeur voldoe je aan de eindtermen kynologisch instructeur en:

 • ken en herken je de meest voorkomende hondenrassen, rasgroepen en de doelen waarvoor deze oorspronkelijk zijn gefokt en ben je bekend met de mogelijke gedragsconsequenties hiervan.
 • herken je persoonlijkheidstypen van mensen die mogelijk het gedrag in het groepsproces kunnen beïnvloeden en ken je beinvloedingsstrategieen met betrekking tot mogelijk groepsproces verstorend gedrag.
 • ken je de beginselen van didactiek, instructie, feedback en evaluatie.
 • ken je de middelen die bij de opvoeding van honden worden gebruikt.
 • ken je de globale beginselen van EHBO voor mens en dier.
 • ben je in grote lijnen bekend met de kynologische organisatie in Nederland en ken je de op de kynologie betrekking hebbende wetgeving en weet je waar je aan informatie kunt komen.
 • ken je de omstandigheden die de veiligheid van de geleider en/of hond kunnen beïnvloeden.
 • ken je de algemeen geldende opinie van sociaal aanvaardbaar bedrag met betrekking tot de dagelijkse gang van zaken.
 • ken je de algemeen geldende opinie van aanvaardbaar hondengeleidersgedrag verband houdend met welzijnsaspecten van honden.
 • ken je de basale beginselen van hondenverzorging.
 • ken je je grenzen met betrekking tot je eigen kennis en vaardigheden en weet je wanneer je moet doorverwijzen naar een vakspecialist van een andere discipline.
 • kun je praktijklessen geven aan groep van minimaal 4 en maximaal 6 mens-hond combinaties.
Meer over de inhoud

De cursus Hondeninstructeur bestaat uit de volgende onderdelen:

De hond

In dit eerste deel van de cursus wordt o.a. ingegaan op het proces van domesticatie en je leert alles over de sociale kenmerken van honden. Ook worden de levensbehoeften van de hond besproken.

Lichaamstaal van de hond

In dit onderdeel is er aandacht voor de lichaamstaal van honden. Je leert verschillende lichaamshoudingen bij honden te herkennen en je komt te weten welke communicatie hierachter zit. Ook leer je verschillende soorten gedrag (o.a. seksueel en territoriaal gedrag) te herkennen en te omschrijven.

Ontwikkeling van de hond

In dit deel leer je alles over de verschillende ontwikkelingsfasen van de hond. Ook wordt ingegaan op de kenmerken per ontwikkelingsfase.

Leerprincipes

In dit onderdeel wordt ingegaan op de leerprincipes ‘straffen’ en ‘belonen’. Ook worden de veelgebruikte methodes ‘klassieke conditionering’ en ‘operante conditionering’ besproken. Wat houden deze methodes in en hoe leren honden precies?

Rassenkennis

Wat zijn de meest voorkomende rassen? In dit onderdeel leer je er alles over. Na afloop kun je bij de 50 meest voorkomende rassen een omschrijving geven en de herkomst, oorspronkelijke taak en rasgroep van dit ras benoemen.

Relatie mens-hond

In dit onderdeel van de cursus leer je hoe je sociaal aanvaardbaar gedrag bij een hond kunt herkennen. Er wordt ingegaan op het verschil tussen opvoeden en trainen en ook ongewenst (abnormaal) versus gewenst (normaal) gedrag komt aan bod. Ook kom je erachter hoe je een hond goed kunt verzorgen als het gaat om beweging, preventie, vacht en gebit. Verder raak je bekend met de basisbeginselen van honden EHBO en leer je hoe je moet handelen bij bijtwonden en bloedingen. Tot slot kom je alles te weten over de relatie hond-kind.

Ethologie

In dit deel van de cursus wordt ingegaan op gedragssystemen. Diverse beinvloedingsstrategieën met betrekking tot normaal- en niet probleem gevend gedrag van honden komen aan bod, en we bespreken het ‘black box model’.

Hulpmiddelen training

In dit onderdeel wordt ingegaan op beloningshulpmiddelen en correctiehulpmiddelen. Onder meer het gebruik en het doel van de hondenhalster komt aan bod.

Didactiek

In dit deel van de cursus leer je de beginselen van didactiek, instructie, feedback en evaluatie toepassen. Ook wordt ingegaan op groepsprocessen en de verschillende persoonlijkheidstypes waar je mee te maken krijgt. En hoe geef je op een creatieve manier les en waar moet je rekening mee houden als je een cursusplanning maakt? Na afloop van dit onderdeel weet je er alles van.

Medisch

We gaan in op de meest voorkomende medische problemen bij honden en de consequenties daarvan voor de training. Onder meer erfelijke en besmettelijke aandoeningen komen aan bod.

Grenzen vak/eigen kunde

Na afloop van dit onderdeel weet je wanneer je moet doorverwijzen naar een vakspecialist en kun je uitleggen wanneer dit het geval is.

Wet- en regelgeving

Als hondeninstructeur heb je met bepaalde regels en wetgeving te maken. Dit onderdeel gaat hier dieper op in. Ook wordt de structuur van Kynologisch Nederland besproken.

Persoonlijke ontwikkeling

In dit onderdeel zul je niet alleen stilstaan bij je eigen kwaliteiten, maar ook ontdekken wat je valkuilen zijn.

Inclusief vakliteratuur

Bij de cursus Hondeninstructeur is het volgende boek inbegrepen: ‘Honden sneller laten leren’.

Inclusief gratis praktijkdagen

De cursus Hondeninstructeur is inclusief vier praktijkdagen. Het bijwonen hiervan is verplicht en voor deze dagen neem je zelf je (eigen) hond mee. Tijdens de praktijkdagen oefen je je vaardigheden samen met andere cursisten onder leiding van een ervaren hondeninstructeur. De dagen vinden plaats bij DogCenter in Kerkwijk.

Examens en diploma

Examen

De cursus Hondeninstructeur wordt op verschillende manieren afgerond. Twee modules worden afgerond met een inzendopgave en één module met een flexibel LOI-examen. Daarnaast doe je twee externe praktijkexamens bij Dogcenter en moet je de verplichte praktijkdagen hebben bijgewoond. Succesvolle afronding hiervan biedt recht op het LOI-diploma Hondeninstructeur.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens zijn flexibel. Dat betekent dat ze iedere werkdag kunnen worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma

Succesvolle afronding van de cursus biedt recht op het LOI-diploma Hondeninstructeur.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 14 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 14 x € 89,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Het examengeld bedraagt € 507,00. Wanneer je kiest voor het betalen van een vast bedrag per maand aan examengeld, profiteer je van ongeveer 25% korting en betaal je € 380,25. Hiervoor mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer kosteloos worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.107,80 - € 1.468,17*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 561,89 - € 744,68*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,01 - € 440,06*

*Per jaar, gebaseerd op de huidige belastingschalen (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
14 x € 89,00
Studieduur
14 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 6 maart in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak