Hovenier

Vakgebied

Hovenier

Deze cursus biedt o.a. algemene technische kennis en gaat in op constructieleer, technisch tekenen, wiskunde en natuurkunde. Dé opstap naar een carrière in het vakgebied.

In het kort

In het kort

Deze cursus biedt o.a. algemene technische kennis en gaat in op constructieleer, technisch tekenen, wiskunde en natuurkunde. Dé opstap naar een carrière in het vakgebied.

Lesgeld thuisstudie
22 x € 36,00 (€ 45,00) 20% korting
Studieduur
22 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Hovenier is een prachtig en veelzijdig beroep. Een hovenier werkt voornamelijk buiten en ontwerpt de meest uiteenlopende tuinen waar klanten dagelijks van genieten. Wil je als zelfstandig hovenier aan de slag? Dan is de cursus Hovenier een logische, maar ook een hele verstandige keuze. Alle kennis en vaardigheden die een professionele hovenier moet bezitten komen aan bod. Van doordachte tuinontwerpen tot beplantingsleer en het werken voor en naar de wensen van klanten.

Deze cursus is zeer praktijkgericht, met veel inspirerende opdrachten. Tijdens de praktijkdagen leer je een ontwerp helder en overtuigend op papier zetten voor een klant. Na afloop zie je mogelijkheden voor alle soorten tuinen en heb je groen licht om een eigen hoveniersbedrijf te starten.

Daarom kies je voor de cursus Hovenier

 • Inclusief digitaal tekenen met VectorWorks©.
 • Met een complete tekenset.
 • Inclusief examentraining.
 • Begeleiding door professionals.
 • Inclusief praktijkdag, de dvd ”Snoeien” en het boek “Beplantingsleer”.
 • Perfecte voorbereiding op een bestaan als zelfstandig ondernemer.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Hovenier is een echte aanrader voor iedereen die op professioneel niveau en als zelfstandige aan de slag wil met het ontwerpen van tuinen. Na het afronden van de cursus Hovenier kun je als zelfstandig ondernemer alle soorten tuinen ontwerpen, aanleggen en onderhouden én digitaal tuintekenen met VectorWorks©.

Na de cursus Hovenier kun je vrij de aanduiding hovenier, tuinontwerper of designer gebruiken. De titel (tuin)architect is wettelijk beschermd door de Wet op de architectentitel. Uit deze wet volgt dat alleen diegenen die als tuinarchitect staan ingeschreven in het architectenregister, de titel tuinarchitect mogen voeren. Voor inschrijving in het architectenregister moet je in het bezit zijn van het specifiek in deze wet genoemde masterdiploma. Kijk voor meer informatie op www.architectenregister.nl.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Hovenier.

De cursus

Inhoud van de cursus Hovenier

De cursus Hovenier start met de basis van het tuinontwerpen en aanleggen van een kleine tuin. Later komen alle verschillende soorten tuinen aan de orde. Van iedere soort tuin leer je de specifieke kenmerken, hoe je de tuin moet ontwerpen en aanleggen en wat de beste beplanting is.

Om de theorie in de praktijk te brengen, worden de meeste lesblokken afgerond met een ontwerpopdracht. De uitwerkingen van de ontwerpopdrachten worden opgestuurd naar de docent. Door de ontwerpopdrachten aan de docent voor te leggen, bouw je stap voor stap, ontwerp na ontwerp, aan je eigen tekenvaardigheid, inzicht en vakkennis.

De laatste module – Starten als ZZP’er – behandelt ondernemersvaardigheden. Denk aan het binnenhalen van opdrachten, presenteren van het werk, voeren van administratie en de wet- en regelgeving.

Meer over de inhoud

De cursus Hovenier bestaat uit de volgende modules.

Ontwerpleer

Deze module behandelt de methodiek om tot een goed doordacht tuinontwerp te komen. Daktuinen, binnentuinen, voortuinen, achtertuinen, kleine en grote villatuinen komen allemaal aan bod. Je werkt van kleine naar grote tuinen, zodat je kennis stap voor stap wordt uitgebreid.

Bodem- en beplantingsleer

De keuze voor bepaalde planten hangt niet alleen af van jouw persoonlijke smaak. Waar moet op gelet worden bij het toepassen van planten? Welke grondsoorten zijn er en welke planten passen daarbij? In de vakken bodemkunde en plantkunde komen al deze vragen aan de orde. Er komen meer dan 850 soorten planten voorbij. Je leert hoe ze er uitzien, maar ook hoe de levensloop van elke plant er uitziet. Ook wordt alles over onderhoud en bemesting besproken. Bovendien komt aan bod hoe de opgedane kennis in de praktijk toegepast kan worden. Per tuinomgeving leer je waar je op moet letten. Plantafstanden, onderhoud, locatie, uitgroei en kleur komen allemaal aan de orde.

Techniek en aanleg

Naast het levende materiaal in de tuin, de planten, krijgt een hovenier te maken met zogenaamd ‘dood materiaal’. Bestrating, afrasteringen, vijvers. Waar moet je op letten en welke berekeningen moeten er gemaakt worden? En hoe kunnen je ideeën in de praktijk gerealiseerd worden? In deze lessen komen de materialen en gereedschappen aan bod die gebruikt kunnen worden bij het ontwerpen en aanleggen van een tuin.

Digitaal tuintekenen

Om een ontwerp helder in beeld te krijgen, is geduld, oefening en doorzettingsvermogen nodig. Vandaar dat deze module veel oefeningen bevat. Je leert een tuin opmeten en de maten op de juiste schaal krijgen. Het accent ligt op de presentatie van het ontwerp en het maken van heldere en inzichtelijke tekeningen.

Tuinkunstgeschiedenis

In deze module wordt de tuinkunstgeschiedenis onder de loep genomen. De achtergronden en denkbeelden achter diverse soorten tuinen komen aan bod. Bijvoorbeeld Oosterse tuinkunst, renaissance, barok en cottagestijl. Alle soorten tuinen door de eeuwen heen.

Tuinbeschouwing

Waarom vind je de ene tuin mooi en de andere tuin niet? Tijdens deze module leer je verschillende tuinstijlen analyseren en waarderen.

Werken voor klanten

Deze module bereidt voor om zelfstandig aan de slag te gaan met het ontwerpen van tuinen. Bovendien worden er tips aangereikt over het werken voor klanten.

Starten als ZZP'er

Dit onderdeel bespreekt alle zaken die van belang zijn voor een ZZP’er. Denk hierbij aan het binnenhalen van opdrachten, het presenteren van je werk, het omgaan met klanten, het voeren van administratie en de wetten en regelingen waar een freelancer mee te maken krijgt. Tot slot wordt de onzekerheid van een bestaan als zelfstandige besproken en worden handvatten aangereikt om hiermee om te gaan.

Inclusief praktijkdagen

Tijdens de cursus Hovenier wordt er een praktijkdag georganiseerd. Tijdens de praktijkdag maak je kennis met de dagelijkse realiteit van het tuinontwerpen en met de materialen die daarbij worden gebruikt.

Inclusief lesmateriaal

Bij de cursus ontvang je gratis het boek ‘Beplantingsleer’ dat speciaal voor de LOI is ontworpen. Hierin zijn kenmerken en eigenschappen opgenomen van meer dan 800 planten (met kleurenfoto’s). Ook de boeken ’Naamlijst houtige gewassen’ en ’Naamlijst vaste planten’ ontvang je gratis. Hierin kun je snel de juiste naam en correcte schrijfwijze van de verschillende planten opzoeken.

Gratis extra studiematerialen

De cursus is inclusief een complete tekenset met onder meer vulpotloden, kleurpotloden, geodriehoeken en een passer. Om de beginselen van het digitaal tuintekenen onder de knie te krijgen, ontvang je de educatieve versie van VectorWorks© met een licentie voor twee jaar. Een ander prettig hulpmiddel is de dvd ’Snoeien’.

Dit heb je nodig

Om te kunnen werken met VectorWorks©, dient je computer te voldoen aan deze systeemeisen.

Examens en diploma

Examen

De cursus Hovenier wordt afgesloten met een officieel LOI-examen. Dit examen wordt tweemaal per jaar (in voor- en najaar) afgenomen. Vlak voor het examen wordt een examentrainingsdag georganiseerd die je grondig voorbereidt op het examen. Een echte aanrader dus. Aan het bijwonen van deze training zijn geen extra kosten verbonden. Het onderdeel Starten als ZZP'er wordt afgesloten met een inzendopgave die je thuis op elk gewenst moment kunt maken.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Examenonderdelen praktijkexamen Tuinarchitectuur

 • Tuinontwerpen: 2 uur.
 • Ontwerpen van een beplantingsplan: 1 uur.
 • Tuintekenen: 1 uur en 30 minuten.
 • Beplantingsleer: 1 uur.
Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma

Het examen voor de cursus Hovenier wordt afgenomen door de Examencommissie van de LOI. Na succesvolle afronding van dit examen heb je het LOI-diploma Hovenier op zak.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 22 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 22 x € 36,00 (€ 45,00)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Het examengeld bedraagt € 179,00. Wanneer je kiest voor het betalen van een vast bedrag per maand aan examengeld, profiteer je van ongeveer 25% korting en betaal je € 134,25. Hiervoor mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer kosteloos worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.107,80 - € 1.468,17*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 561,89 - € 744,68*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,01 - € 440,06*

*Per jaar, gebaseerd op de huidige belastingschalen (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
22 x € 36,00 (€ 45,00) 20% korting
Studieduur
22 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 6 maart in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!