Zelfstandig professioneel kindercoach

Vakgebied

Zelfstandig professioneel kindercoach

Tijdens deze cursus doe je kennis op zodat je zelf een kindercoach praktijk kunt runnen én als bekwame kindercoach functioneert. Je leert o.a. coachen en een ondernemingsplan schrijven.

In het kort

In het kort

Tijdens deze cursus doe je kennis op zodat je zelf een kindercoach praktijk kunt runnen én als bekwame kindercoach functioneert. Je leert o.a. coachen en een ondernemingsplan schrijven.

Lesgeld thuisstudie
18 x € 71,20 (€ 89,00) 20% korting
Studieduur
18 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Een angstig of onzeker kind, een kind dat agressief is… Soms weten ouders zelf niet meer hoe ze hun kind kunnen helpen. Steeds vaker roepen ze dan ook de hulp in van een kindercoach. Ben jij degene die hen straks helpt? Wil je je eigen kindercoach praktijk opzetten, maar mis je nog bepaalde kennis en vaardigheden? Kies dan voor de LOI-cursus Zelfstandig professioneel kindercoach. Tijdens de cursus leer je alles over de verschillende ontwikkelingsfasen die kinderen doormaken en de kenmerken die daarbij horen. Je krijgt inzicht in het gedrag van kinderen en komt erachter welke moeilijkheden schuilgaan achter ‘lastig’ gedrag. Ook leer je hoe je met behulp van spel kinderen kunt coachen. Ook leer je alles over het opzetten, starten en runnen van je eigen bedrijf. Zo kom je onder meer te weten hoe je een ondernemingsplan opstelt, doe je kennis op van wet- en regelgeving rondom ondernemerschap, leer je professioneel te communiceren met cliënten en leer je een efficiënte administratie voeren. Na afloop van de cursus kun je als zelfstandig coach kinderen en hun ouders professioneel en oplossingsgericht begeleiden!

De cursus Zelfstandig professioneel kindercoach sluit aan op de visie van Stichting Adiona: de beroepsorganisatie voor professionals binnen de vakgebieden kindercoaching en kinderyoga.

Daarom kies je voor de cursus Zelfstandig professioneel kindercoach

 • Alles over het coachen van kinderen en het starten van je eigen bedrijf.
 • Cursus sluit aan op visie Stichting Adiona.
 • Inclusief verplichte praktijkdag.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Zelfstandig professioneel kindercoach is bestemd voor iedereen die een eigen kindercoach praktijk wil beginnen en, naast coaching, alles wil leren over het opzetten en runnen van een eigen bedrijf.

Vooropleiding

Om de cursus Zelfstandig professioneel kindercoach te kunnen volgen, is een vooropleiding op MBO-niveau gewenst. De opleiding Zelfstandig professioneel kindercoach van de LOI is op MBO4-niveau, dus als je deze opleiding hiervoor hebt gevolgd, dan krijg je vrijstelling voor een aantal modules.

De cursus

Inhoud van de cursus Zelfstandig professioneel kindercoach

Na afloop van de cursus Zelfstandig professioneel kindercoach:

 • Heb je kennis en vaardigheden opgedaan om een eigen onderneming op te zetten.
 • Kun je een ondernemingsplan opstellen, heb je kennis van wet- en regelgeving rondom ondernemerschap, kun je professioneel communiceren met cliënten en een efficiënte administratie voeren.
 • Weet je hoe je spelenderwijs kunt coachen en ken je de functie van de inzet van spel binnen kindercoaching.
 • Weet je hoe je spelenderwijs kunt coachen.
 • Heb je kennis opgedaan van gedragsproblematiek binnen de ontwikkeling van het kind.
 • Kun je zelfstandig een coachingstraject van een kind en de ouders uitvoeren.
Meer over de inhoud

De cursus Zelfstandig professioneel kindercoach bestaat uit de volgende onderdelen:

Wat is kindercoaching?

In dit eerste deel van de cursus maak je kennis met kindercoaching in het algemeen. Na afloop van de module heb je kennis van de basisprincipes en vaardigheden van kindercoaching. Zo ken je de uitgangspunten en ben je op de hoogte van de gangbare werkwijzen binnen kindercoaching.

Ontwikkeling van het kind en adolescenten

In dit onderdeel leer je alles over de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 16 jaar. De baby- en peutertijd komt aan bod, evenals de basisschoolleeftijd tot acht jaar. Ook de (pre)puberteit en adolescentie worden niet overgeslagen. Per ontwikkelingsfase leer je wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn betreffende innerlijke beleving en uiterlijke kenmerken van het kind. Daarnaast doe je kennis op van invloedrijke theorieën en ontwikkelingsschema’s binnen de ontwikkelingspsychologie. Onder meer de theorieën van wetenschappers als Pavlov, Jung en Freud komen aan bod. Tot slot besteedt deze module ook nog aandacht aan de ontwikkeling van het kind in deze tijd. Waar krijgt het kind van nu binnen het opgroeien zoal mee te maken en welke invloed heeft dit op de ontwikkeling van het kind?

Spel binnen kindercoaching

In deze module leer je alles over de functie van spel binnen kindercoaching. Je leert welke verschillende spellen er zijn en komt alles te weten van de diverse werkwijzen die worden toegepast binnen kindercoaching.

Kinderen en gedragsproblemen

In dit onderdeel leer je hoe je als coach kinderen en hun ouders professioneel en oplossingsgericht kunt begeleiden. Je krijgt inzicht in het gedrag van kinderen en komt erachter welke mogelijke moeilijkheden schuilgaan achter ‘lastig’ gedrag. Na afloop van dit onderdeel ben je in staat om voor ouders en kinderen een vertaling te maken van ‘lastig’ gedrag naar kwaliteiten van het kind die daaronder verscholen liggen.

In de praktijk: een kindercoachingstraject

In dit onderdeel wordt ingegaan op de praktische zaken die komen kijken bij een kindercoachingtraject. Onder meer de volgende onderwerpen komen aan bod: (non)-verbale communicatie, het intakegesprek, een kindercoachsessie, signaleren, doorverwijzen, de meldcode en de kracht van de helpende gedachte komen aan bod.

Starten als ZZP’er

De module Starten als ZZP’er bereidt perfect voor op een bestaan als zelfstandige. Alle aspecten die komen kijken bij het starten en runnen van een eigen bedrijf komen aan bod. Denk aan het binnenhalen van opdrachten, omgaan met klanten, opstellen van een offerte en voeren van de administratie. Bovendien behandelen we de wetten en regelingen waar je mee te maken zult krijgen. Maar ook de onzekerheid van een bestaan als zelfstandig ondernemer en hoe je daarmee om kunt gaan, wordt uitgebreid besproken. De module wordt afgesloten met het schrijven van een ondernemingsplan.

Praktijkdag

Bij de cursus Zelfstandig professioneel kindercoach hoort een verplichte praktijkdag. Tijdens de praktijkdag wordt onder andere het spel ‘Coachee!’ ingezet en ga je aan de slag met het oefenen van gesprekstechnieken die je moet beheersen als je in gesprek gaat met kinderen en hun ouders.

Gratis extra studiematerialen

Bij de cursus Zelfstandig professioneel kindercoach ontvang je de boeken ‘Ontwikkeling in vogelvlucht – ontwikkeling van kinderen en adolescenten’ van Martine Delfos en ‘Coachee’ van Jeanette Bakker.

Examens en diploma

Diploma en vervolgopleiding

Iedere module wordt afgesloten met een inzendopdracht. De cursus als geheel wordt afgerond met een audit. Wie alle inzendopgaven en de audit met een voldoende heeft afgerond en de verplichte praktijkdag heeft bijgewoond, kan het LOI-diploma Zelfstandig professioneel kindercoach ontvangen.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuis studeren bij de LOI: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 18 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 18 x € 71,20 (€ 89,00)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).
Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.107,80 - € 1.468,17*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 561,89 - € 744,68*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,01 - € 440,06*

*Per jaar, gebaseerd op de huidige belastingschalen (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
18 x € 71,20 (€ 89,00) 20% korting
Studieduur
18 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 6 maart in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!