HBO-bachelor Europese Studies

Vakgebied

HBO-bachelor Europese Studies

Deze HBO-opleiding Europese Studies leidt je op tot een professional met kennis van vreemde talen en internationale communicatie en culturen. Behaal een erkend bachelorgetuigschrift.

In het kort

In het kort

Deze HBO-opleiding Europese Studies leidt je op tot een professional met kennis van vreemde talen en internationale communicatie en culturen. Behaal een erkend bachelorgetuigschrift.

Collegegeld thuisstudie
36 x € 199,00
Collegegeld klassikaal
36 x € 359,00
Studielast
240 EC
Type
HBO-bachelor
Diploma
HBO-bachelorgetuigschrift
Erkenningen
NVAO, ministerie van OCW, ITK

Internationaal carrière maken? Met de bacheloropleiding Europese Studies ligt er een mooie loopbaan in het verschiet. Je wordt opgeleid tot een professional met een brede en diepgaande kennis van vreemde talen en internationale communicatie en culturen. Daarnaast heb je inzicht in internationale politiek, recht en bestuur én kennis van handel tussen landen en internationale bedrijven. Hiermee kun je in een breed scala aan functies terecht in zowel de publieke als private sector.

Alle HBO-bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn geaccrediteerd door de NVAO. Met het te behalen internationaal erkende getuigschrift HBO Europese studies mag je de titel Bachelor of Arts (BA) voeren en ligt de internationale arbeidsmarkt voor je open.

Daarom kies je voor de opleiding HBO-bachelor Europese Studies

 • Geaccrediteerd door de NVAO, dus van bewezen kwaliteit.
 • Zeer brede opleiding in talen, communicatie, recht, management en economie.
 • Naar keuze thuis of klassikaal te volgen.
 • Haal internationaal erkende taaldiploma’s op hoog niveau.
 • Inclusief alle benodigde vakliteratuur.
 • Examen doen waar en wanneer je wilt.

NVAOMinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Studenten over deze opleiding

Benieuwd naar de mening van onze studenten? De LOI laat zich beoordelen door een onafhankelijke partij: The Feedback Company. Studenten kunnen hier een review achterlaten; door én voor studenten. Bekijk hieronder recente reviews voor de opleiding HBO-bachelor Europese Studies. Meer informatie vind je hier.

TFC ster geel TFC ster geel TFC ster geel TFC ster geel TFC ster grijs 8/10

"Vriendelijk, accuraat, dienstbaar en opbouwend!"

Anna

TFC ster geel TFC ster geel TFC ster geel TFC ster geel TFC ster half geel half grijs 9/10

"Zeer tevreden. Het is de eerste keer dat ik überhaupt een HBO-opleiding volg, maar ik heb in het verleden wel al vaker, naar tevredenheid, cursussen bij de LOI gevolgd."

A. Hunter

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De HBO-bacheloropleiding Europese Studies is bestemd voor iedereen die een brede interesse heeft met name in talen en communicatie maar ook in internationale samenwerking, economie en recht. Wil je je carrière naar een hoger niveau brengen en meer internationaal gericht werken of starten in een functie op HBO-niveau bij een internationaal georiënteerde overheidsinstelling of een internationaal georiënteerd bedrijf, dan is deze bacheloropleiding je op het lijf geschreven.

Je volgt deze opleiding via flexibel deeltijdonderwijs. Deeltijdopleidingen zijn bij uitstek geschikt voor professionals die een opleiding willen volgen naast een baan.

Ontdek de arbeidsmarkt

Met een bachelor Europese Studies beschik je over unieke hoeveelheid taalkennis en ben je in staat in verschillende zakelijke settings te communiceren en te werken. Je kunt een carrière opbouwen in internationale organisaties in de publieke of private sector.

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Toelating

Er zijn verschillende manieren om te worden toegelaten tot deze opleiding. Zo ben je toelaatbaar op grond van een HAVO-, VWO- of MBO 4-diploma. Ook een propedeusegetuigschrift (HBO of WO) geeft recht op toelating. Beschik je niet over een van deze diploma’s? Dan vind je hieronder de andere mogelijkheden.

Let op: voor deze opleiding moet je beschikken over basiskennis (niveau B1) van de Engelse taal.

Toelatingsprogramma

Met een toelatingsprogramma laat je zien het niveau van de bachelor aan te kunnen. Een toelatingsprogramma bestaat uit één of meer modules uit de bachelor. Je doet waardevolle kennis op en haalt binnen enkele maanden een diploma van LOI Hogeschool. Dat zet je natuurlijk meteen op je cv!

De opleiding Engels voor gevorderden van LOI Hogeschool geldt als toelatingsprogramma voor deze bachelor. Op basis van het behaalde diploma kun je doorstromen naar de volledige bachelor. Je moet op het moment van doorstromen wel 21 jaar of ouder zijn. Bovendien kan het behaalde diploma worden ingebracht om vrijstelling aan te vragen voor de inhoudelijk overeenkomende module(s). De investering verdient zich dus zeker terug!

21+-toelatingsexamen

Het 21+ toelatingsexamen wordt digitaal afgenomen op 16 locaties in Nederland. Je kunt het examen op elke werkdag afleggen. Op de dag van het examen dien je minimaal 21 jaar te zijn. Het examen bestaat uit meerkeuzevragen op het gebied van taal, rekenen en logica, en toetst of je het niveau van een HBO-bacheloropleiding aan kunt. Naar aanleiding van de uitslag van het examen krijg je een advies van de toelatingscommissie van LOI Hogeschool of je wel of niet met de opleiding van je keuze kunt starten. De kosten voor het examen bedragen € 75,-. Als je slaagt voor het examen kun je starten met een HBO-opleiding van LOI Hogeschool en wordt dit bedrag in mindering gebracht op het collegegeld. Ben je gezakt voor het examen, dan kun je een herkansing aanvragen. Klik hier om je aan te melden voor het 21+ toelatingsexamen. Op het formulier kun je aangeven op welke gewenste tijd, datum en locatie je het toelatingsexamen wilt afleggen. Het systeem zal direct op beschikbaarheid controleren en eventueel alternatieve data en tijdstippen voorstellen. Je kunt het toelatingsexamen vervolgens direct boeken en betalen via iDeal.

Wil je oefenen om je voor te bereiden op het 21+ toelatingsexamen? Er zijn op internet verschillende toetsen en tests te vinden waarmee je kunt oefenen. Voor het taal- en rekenniveau zijn op internet verschillende oefentoetsen te vinden op niveau 3F. Verder kun je door het doen van online intelligentietests inzicht en logica oefenen.

Heb je dyslexie of dyscalculie? Dan is het mogelijk om extra tijd te krijgen voor het examen. Stuur in dat geval je NAW-gegevens, plus een medische verklaring van dyslexie of dyscalculie, naar examenbureau@loi.nl. Je medische verklaring wordt vervolgens gecheckt, waarna het examenbureau contact met je opneemt over het boeken en betalen van het examen.

De opleiding

Inhoud van de opleiding

De propedeuse van opleiding Europese Studies biedt een oriëntatie op de opleiding. Er is aandacht voor basiskennis en vaardigheden op het gebied van de taal, cultuur, politiek, economie en geschiedenis van Europa. Deze kennis wordt in de hoofdfase verder verdiept en verbreed, waarbij ook de link met de beroepspraktijk wordt gelegd. 

Meer over de inhoud

Een aantal vakken in de hoofdfase van deze opleiding bevat Engelstalig lesmateriaal. Je wordt hier uiteraard goed op voorbereid en daarnaast zijn de Engelse termen een goede aanvulling op je kennis van de Engelse taal.

Tijdens de opleiding volg je naast Engels nog twee Europese talen naar keuze. Je kunt kiezen uit Spaans, Frans en Duits. Een van deze talen volg je tot het niveau ‘C1 – Vergevorderd’ en de andere taal tot het niveau ‘B2 – gevorderd’.

De taalexamens op C1-niveau worden afgerond met een examen bij een extern taalinstituut, bijvoorbeeld het Goethe Instituut, de Alliance Francaise of het Instituto Cervantes. De examens Business English en Engels op C1-niveau leg je af bij de British Council.

Op alle fronten erkend

Alle HBO-bacheloropleidingen, Associatie degrees en masteropleidingen van LOI Hogeschool hebben de officiële NVAO-accreditatie. Bovendien heeft LOI Hogeschool in februari 2020 opnieuw het ITK-keurmerk behaald. Daarbij oordeelde het panel op alle punten positief.

De Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK) is hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. LOI Hogeschool is de enige particuliere opleider met dit belangrijke keurmerk.

"Zo’n kwaliteitsstempel krijg je niet zomaar"

De betekenis en voordelen van een ITK‑accreditatie en heldere onderwijsvisie


Lees het interview met Arjette
"Zo’n kwaliteitsstempel krijg je niet zomaar"

De betekenis en voordelen van een ITK‑accreditatie en heldere onderwijsvisie

Lees het interview met Arjette
Studieprogramma

In onderstaand studieprogramma staan alle modules met de daarbij behorende studiepunten (EC's) van deze opleiding vermeld. In de hoofdfase volg je naast Engels ook een een taal naar keuze m.b.t. de modules; Algemeen CEF-niveaus B2 en C1, Zakelijk en Effectief communiceren. Daarnaast volg je een tweede taal naar keuze m.b.t. de modules Algemeen CEF-niveau B2, Zakelijk en Effectief communiceren. 

Het studieprogramma van de HBO-bachelor Europese Studies is onderhevig aan actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen. Onder invloed van bijvoorbeeld de Brexit en de veranderende verhoudingen op het wereldtoneel worden momenteel twee vakken in de propedeuse herzien. Tijdens de opleiding word je hier uitvoerig over geïnformeerd en wordt het actuele lesmateriaal direct toegezonden. 

LOI Hogeschool geselecteerd voor Experiment Leeruitkomsten

LOI Hogeschool wil haar onderwijs zo goed mogelijk laten aansluiten bij de wensen van studenten en de arbeidsmarkt. We zijn dan ook blij te mogen melden dat LOI Hogeschool met deze opleiding is geselecteerd om mee te doen met het Experiment leeruitkomsten van het ministerie van OCW. Dit betekent dat LOI Hogeschool zich de komende jaren zal inspannen om deze opleiding nog flexibeler te maken. Zo is de opleiding nog beter te combineren met werk en privéleven en sluit deze nog beter aan bij je persoonlijke opleidingsbehoefte. Het onderwijs wordt ‘output-driven’: Niet de hogeschool bedenkt wat je als student moet leren, maar het werkveld geeft aan wat gevraagd wordt. Jij als student kijkt wat je moet leren om dat te bereiken.

Meer informatie is te vinden op de website van het ministerie van OCW.

Bekijk het studieprogramma van de propedeuse
Module EC's
Algemene beroepsoriëntatieAlgemene beroepsoriëntatie
In de module Algemene beroepsoriëntatie leer je om je persoonlijke ontwikkeling vorm te geven in relatie tot de professionele beroepsomgeving waarin je werkt (of gaat werken). Je leert om als professional naar jezelf en naar jouw beroepsomgeving te kijken, vanuit een integrale (duurzame) benadering.
5
Effectief communicerenEffectief communiceren
In deze module leer je je zowel mondeling en schriftelijk correct en effectief uitdrukken. Ook leer je een tekst te begrijpen, te produceren of samen te vatten binnen een steeds intercultureler wordende context.
5
Europa - van oorsprong tot Europese UnieEuropa - van oorsprong tot Europese Unie
De inhoud van deze module is onderhavig aan actuele ontwikkelingen zoals de Brexit.
5
Algemeen Engels niveau B2Algemeen Engels niveau B2
In deze module doe je kennis en vaardigheden op het gebied van lezen, spreken, grammatica en schrijven van de Engelse taal op niveau B2 op.
10
Zakelijk Engels niveau B2Zakelijk Engels niveau B2
In de zakenwereld is Engels de voertaal. In deze module leer je het Engels dat je nodig hebt in het bedrijfsleven. Denk onder andere aan de specifieke termen en het taalgebruik om te onderhandelen, ideeën te presenteren of zakelijke afspraken te maken. Ook aan eventuele culturele verschillen tussen zakenpartners wordt aandacht besteed.
10
Interculturele communicatieInterculturele communicatie
Binnen deze module is het doel bewustwording van en kennis en inzicht in andere culturen te geven, om zo mogelijke misverstanden in internationale communicatie op te lossen en te voorkomen.
5
Effectief communiceren met EngelstaligenEffectief communiceren met Engelstaligen
Engels is met afstand de nr 1. taal in de zakenwereld en ook opkomende economieën als Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (de zogenaamde BRICS landen) maken in toenemende mate gebruik van Engels om met de rest van de wereld te communiceren. In een aantal van deze landen (bijvoorbeeld India of Zuid-Afrika) is Engels dan ook de tweede officiële taal. Deze module heeft tot doel om je bewust te maken van de omvang en gebruiken in de ‘English Speaking World’ (ESW) om effectief te kunnen communiceren met zakenpartners, organisaties en bedrijven.
5
Inleiding onderzoek doenInleiding onderzoek doen
Het doel van deze module is het aanleren van de basisvaardigheden die van toepassing zijn bij alle vormen van onderzoek in het HBO-werkveld. Deze vaardigheden zijn gerelateerd aan het verkrijgen/vergroten van onderzoekend vermogen, bestaand uit: een onderzoekende houding, het toepassen van kennis uit het onderzoek van anderen en het zelf onderzoek doen (en dit kritisch beschouwen middels evaluatie en reflectie).
5
Europa I - Een verkenningEuropa I - Een verkenning
Deze module biedt een kennismaking met Europa en de Europese Unie. Daarbij worden diverse aspecten van de Europese Unie behandeld. Ook het belang van de Europese Unie voor het huidige Europa wordt besproken.   Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. de Europese geschiedenis, de Europese politiek, het economische systeem van Europa en de plaats van de Europese Unie daarin.
5
Toepassings- en reflectievak Europa I & EngelsToepassings- en reflectievak Europa I & Engels
In een toepassings- en reflectieopdracht wordt de kennis uit de voorgaande modules op geïntegreerde wijze toegepast in de beroepspraktijk. In deze opdracht wordt gereflecteerd op de Europese integratie en met name op de complexiteit hiervan. Daarbij wordt toegepast onderzoek uitgevoerd. Het verslag hiervan moet in het Engels worden opgeleverd, waarmee deze opdracht meteen een goede training van de taalvaardigheid omvat.
5
Totaal propedeuse 60
Bekijk het studieprogramma van de hoofdfase
Module EC's
Algemene economieAlgemene economie
Deze module behandelt de invloed van de economische omgeving op diverse actoren binnen de markt. De nadruk ligt daarbij op ondernemingen. Onderwerpen in deze module zijn o.a. geld en vermogensmarkten, banken en andere financiële instellingen, internationale handel, internationaal betalingsverkeer, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), beurshandel en de effectenbeurs.
5
Algemeen Duits niveau B2Algemeen Duits niveau B2
In deze module doe je kennis en vaardigheden op het gebied van lezen, spreken, grammatica en schrijven van de Duitse taal op niveau B2 op.
10
Algemeen Frans niveau B2Algemeen Frans niveau B2
In deze module doe je kennis en vaardigheden op het gebied van lezen, spreken, grammatica en schrijven van de Franse taal op niveau B2 op.
10
Algemeen Spaans niveau B2Algemeen Spaans niveau B2
In deze module doe je kennis en vaardigheden op het gebied van lezen, spreken, grammatica en schrijven van de Spaanse taal op niveau B2 op.
10
Inleiding rechtInleiding recht
Deze module behandelt onder andere de onderwerpen rechtsvorming door regelgeving, rechtsvorming door gewoonte, verdrag, jurisprudentie en recht van internationale afkomst. Verder wordt uitgebreid aandacht besteed aan de kernbegrippen strafrecht en privaatrecht.
5
Inleiding management en organisatieInleiding management en organisatie
Deze module legt een grondige basis op het gebied van management en organisatie. Hoe kun je op adequate wijze sturing geven aan mensen en werkprocessen? Daarbij is aandacht voor organiseren, planning en besluitvorming, management, veranderingsmanagement, sociaal organisatorisch beleid, productie en kwaliteit.
5
Zakelijk Duits niveau B2Zakelijk Duits niveau B2
In deze module leer je het Duits dat je nodig hebt in het bedrijfsleven. Denk onder andere aan de specifieke termen en het taalgebruik om te onderhandelen, ideeën te presenteren of zakelijke afspraken te maken. Ook aan culturele verschillen tussen zakenpartners wordt aandacht besteed.
10
Zakelijk Frans niveau B2Zakelijk Frans niveau B2
In deze module leer je het Frans dat je nodig hebt in het bedrijfsleven. Denk onder andere aan de specifieke termen en het taalgebruik om te onderhandelen, ideeën te presenteren of zakelijke afspraken te maken. Ook aan culturele verschillen tussen zakenpartners wordt aandacht besteed.
10
Zakelijk Spaans niveau B2Zakelijk Spaans niveau B2
In deze module leer je het Spaans dat je nodig hebt in het bedrijfsleven. Denk onder andere aan de specifieke termen en het taalgebruik om te onderhandelen, ideeën te presenteren of zakelijke afspraken te maken. Ook aan culturele verschillen tussen zakenpartners wordt aandacht besteed.
10
International economicsInternational economics
Deze module biedt inzicht in de economische ontwikkelingen op zakelijk gebied en voor Europese bedrijven. Daarbij is o.a. aandacht voor zakelijk taalgebruik, doelgroepen, de markt en concurrentie en innovatief ondernemerschap.
5
Internationaal rechtInternationaal recht
Een burger krijgt steeds meer te maken met de internationale rechtsorde. Deze module biedt hier inzicht in. Onderwerpen zijn o.a. internationaal publiekrecht, jurisdictie, de verhouding tussen nationaal en internationaal recht, het verdragenrecht, staatsaansprakelijkheid, geschillenbeslechting, het recht der internationale organisaties, de communautaire rechtsorde, het materiële recht van de Europese Gemeenschap en de mens in het internationaal publiekrecht.
5
Effectief communiceren met DuitstaligenEffectief communiceren met Duitstaligen
Deze module heeft tot doel om je bewust te maken van de omvang en gebruiken in de Duitssprekende wereld om effectief te kunnen communiceren met zakenpartners, organisaties en bedrijven.
5
Effectief communiceren met FranstaligenEffectief communiceren met Franstaligen
Deze module heeft tot doel om je bewust te maken van de omvang en gebruiken in de Franssprekende wereld om effectief te kunnen communiceren met zakenpartners, organisaties en bedrijven.
5
Effectief communiceren met SpaanstaligenEffectief communiceren met Spaanstaligen
Deze module heeft tot doel om je bewust te maken van de omvang en gebruiken in de Spaanssprekende wereld om effectief te kunnen communiceren met zakenpartners, organisaties en bedrijven.
5
Europa II - Europese integratieEuropa II - Europese integratie
Deze module gaat dieper in op Europa. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. de eurocrisis, Europese instituties, energie, diversiteit, het milieu, Europa en de buitenwereld en het Europa van de burger.
10
TRV Europa II & Frans/Duits/SpaansTRV Europa II & Frans/Duits/Spaans
In een toepassings- en reflectieopdracht wordt de kennis uit de voorgaande modules op geïntegreerde wijze toegepast in de beroepspraktijk. Deze opdracht heeft betrekking op de Europese besluitvorming. Aan de hand van concrete voorbeelden wordt de complexiteit hiervan duidelijk en worden de verschillende belangen besproken.
5
Algemeen Engels niveau C1Algemeen Engels niveau C1
In deze module doe je kennis op van de Engelse taal op C1-niveau. De module gaat in op de volgende onderwerpen: dialogen, woordenschat, lezen, schrijven, grammatica en spreken.
10
Algemeen Duits niveau C1Algemeen Duits niveau C1
In deze module doe je kennis op van de Duitse taal op C1-niveau. De module gaat in op de volgende onderwerpen: dialogen, woordenschat, lezen, schrijven, grammatica en spreken.
10
Algemeen Frans niveau C1Algemeen Frans niveau C1
In deze module doe je kennis op van de Franse taal op C1-niveau. De module gaat in op de volgende onderwerpen: dialogen, woordenschat, lezen, schrijven, grammatica en spreken.
 10
Algemeen Spaans niveau C1Algemeen Spaans niveau C1
In deze module doe je kennis op van de Spaanse taal op C1-niveau. De module gaat in op de volgende onderwerpen: dialogen, woordenschat, lezen, schrijven, grammatica en spreken.
10
International & cross cultural managementInternational & cross cultural management
In deze module is uitgebreid aandacht voor zakendoen in een internationale omgeving. Daarbij ligt de nadruk op de benodigde vaardigheden. Zo is er o.a. aandacht voor het omgaan met culturele verschillen, het managen van cultureel diverse teams, culturele sensitiviteit, openheid, nieuwsgierigheid en flexibiliteit.
5
Europa III - Analysing Europe (Engelstalig)Europa III - Analysing Europe (Engelstalig)
Deze Engelstalige module vergroot de taalvaardigheid in het Engels. Aan de hand van twee Engelstalige boeken (over politiek en economie) vergroot je je kennis van de Europese Unie en werk je aan taalbeheersing en analytische vaardigheden. Dit doe je o.a. door het schrijven van essays.
10
TRV Europa III & Engels/Frans/Duits/SpaansTRV Europa III & Engels/Frans/Duits/Spaans
In een toepassings- en reflectieopdracht wordt de kennis uit de voorgaande modules op geïntegreerde wijze toegepast in de beroepspraktijk. Deze opdracht leert je om vanuit verschillende perspectieven naar een Europees onderwerp te kijken (economisch, politiek, juridisch en historisch). Ook onderzoeksvaardigheden komen aan bod, evenals het schrijven van een rapport in het Engels, Frans, Duits of Spaans.
5
Stage in internationale werkomgevingStage in internationale werkomgeving
Bij de start van de stage wordt een stageplan gemaakt, waarin de leerdoelen op het niveau van de algemene hbo-competenties tijdens de stage zijn opgenomen. Tijdens de stage zijn er twee functioneringsgesprekken over de voortgang/realisatie van het stageplan. Ter afronding van de stage wordt een stageverslag geschreven.
30
AfstudeeropdrachtAfstudeeropdracht
Met de afstudeeropdracht toon je aan dat je beschikt over het hbo bachelor-niveau in een aan de opleiding gerelateerde context.
20
Totaal hoofdfase 180
Totaal HBO-bachelor Europese Studies 240
Stage en werkplek

De stage is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Tijdens de stage leer je werken in de praktijk, voer je praktijkopdrachten uit en ontwikkel je belangrijke vaardigheden. Sluit je huidige baan aan bij de studie? Dan kunnen werk en stage vaak worden gecombineerd. Een efficiënte manier van studeren! Tijdens de stage word je begeleid en beoordeeld door een stagedocent.

Of de werksituatie de noodzakelijke praktijkervaring kan leveren, wordt beoordeeld door onze werkplekbeoordelaars. Zij beoordelen of je jouw werkplek als stage kunt gebruiken. Kom je hiervoor niet in aanmerking, dan zul je zelf voor een alternatief stageadres moeten zorgen.

Wat is een geschikte werkplek

Werk je al in een relevante werkomgeving of werk je in een organisatie waar je de mogelijkheid krijgt de stageopdrachten op een relevante afdeling uit te voeren, dan kun je deze opdrachten in de loop van je studie op je werk uitvoeren. Heb je geen relevante werkplek, dan zul je apart stage moeten lopen.

Of je werksituatie de noodzakelijke praktijkervaring voor de door jou gekozen studie kan leveren, wordt beoordeeld door de inhoudelijke werkplekbeoordelaars.

Beoordeling tijdens de stage

Tijdens de stage beoordeelt je stagedocent onder meer het stageplan dat je hebt geschreven, de functioneringsverslagen en het uiteindelijke stageverslag. Ook vinden er telefonische verificatiegesprekken plaats met zowel jou als student als met de stagementor (degene die jou bij het bedrijf begeleidt).

Zet je kennis en ervaring in voor een opleiding op maat

Lees meer

Examens en diploma

Examens, portfolio en afstuderen

Elke module wordt afgerond en getoetst, bijvoorbeeld met een examen of een praktijkopdracht. Daarnaast leg je tijdens de opleiding een digitaal portfolio aan. De opleiding als geheel wordt afgesloten met een afstudeerfase.

Aan examens en praktijkopdrachten zijn meestal kosten verbonden. Je vindt alle kosten voor deze opleiding overzichtelijk bij elkaar onder Studieduur en kosten.

Tijdens de opleiding volg je naast Engels nog twee Europese talen naar keuze. Je kunt kiezen uit Spaans, Frans en Duits. Een van deze talen volg je tot het niveau ‘C1 – Vergevorderd’ en de andere taal tot het niveau ‘B2 – gevorderd’.

De taalexamens op C1-niveau worden afgerond met een examen bij een extern taalinstituut, bijvoorbeeld het Goethe Instituut, de Alliance Francaise of het Instituto Cervantes. De examens Business English en Engels op C1-niveau leg je af bij de British Council.

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens zijn flexibel. Dat betekent dat ze iedere werkdag kunnen worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Portfolio en afstuderen

Bij alle bacheloropleidingen leg je vanaf het begin van de studie een portfolio aan. Hierin plaats je bijvoorbeeld het resultaat van de stageopdrachten. Het doel van het portfolio is reflectie op het leerproces gedurende de gehele opleiding. Bovendien wordt met het portfolio aangetoond welke kennis en competenties je hebt verworven. Het digitaal portfolio is integraal onderdeel van de Toepassing- en reflectievakken die door de opleiding verweven zitten.

Deze HBO-bacheloropleiding wordt afgesloten met een afstudeeropdracht. De afstudeeropdracht bestaat uit een combinatie van literatuuronderzoek en empirisch onderzoek. Het is de bedoeling dat de afstudeeropdracht wordt uitgevoerd in een voor de opleiding relevante internationale werkomgeving. Tijdens een afsluitende mondelinge zitting komen zowel het portfolio als de afstudeeropdracht aan de orde. Daarbij word je beoordeeld op je kennis, inzicht, toepassings- en reflectieniveau.

Heb je al een relevante werkplek of biedt de werkgever de mogelijkheid om de stageopdrachten en de afstudeeropdracht uit te voeren op een afdeling die met de studie te maken heeft? Dan kunnen werk en afstudeeropdracht in veel gevallen worden gecombineerd. Een slimme combinatie!

De afstudeeropdracht is de finale van de studie. Het spreekt voor zich dat je daarbij kunt rekenen op intensieve begeleiding van de docent.

Diploma

De bacheloropleiding HBO Europese Studies van LOI Hogeschool is volledig erkend door het Ministerie van OCW. Bovendien heeft deze opleiding het hoogst haalbare kwaliteitsstempel voor hoger onderwijs: de NVAO-accreditatie. Na afloop wordt dan ook het officiële en internationaal erkende bachelorgetuigschrift HBO Europese Studies behaald. Op grond daarvan mag de titel Bachelor of Arts (BA) worden gevoerd.

De kwaliteitsgarantie van LOI Hogeschool

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie. Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Niet voor niets heeft LOI Hogeschool, naast de NVAO-accreditatie van alle individuele bacheloropleidingen, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Bovendien zijn aan LOI Hogeschool verschillende lectoren verbonden. Zij onderhouden een (internationaal) kennisnetwerk zodat de opleiding gegarandeerd aansluit bij de nationale én internationale arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Deze opleiding is als deeltijdopleiding geregistreerd in het CROHO onder nummer 34146.

NVAOMinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Extra branchediploma's

LOI Hogeschool onderhoudt al jaren uitstekende contacten met het bedrijfsleven en exameninstanties. En dat heeft veel voordelen. Een aantal modules wordt afgesloten (of kunnen indien gewenst worden afgesloten) met een extern examen. In die gevallen geeft afronding recht op een officieel en erkend diploma van deze organisaties. Zo worden extra diploma’s behaald zonder extra te studeren.

Startdatum en locaties

Startdatum en locaties

Schrijf nu in via het inschrijfformulier en start wanneer je wilt. Doe het dus vandaag nog! Bij een thuisstudie kun je elke datum kiezen. Bij een klassikale opleiding is er keuze uit een aantal startdata en locaties. Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdag- of donderdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Wanneer voor het eerstvolgende startmoment bekend is op welke locatie en dag de opleiding definitief start, staat dit vermeld op deze pagina. Vaak kun je je dan ook nog steeds voor andere locaties en dagen aanmelden.

Alle klassikale bijeenkomsten t/m 14 april worden geannuleerd. Eind maart starten daarvoor in de plaats de eerste virtual classrooms, en vanaf 14 april zullen nagenoeg alle bijeenkomsten worden vervangen door virtual classrooms. Alleen bijeenkomsten die echt niet via een virtual classroom georganiseerd kunnen worden, worden op een nader te bepalen moment alsnog klassikaal gehouden. 

Inschrijven voor klassikale opleidingen die binnenkort starten is dus nog steeds mogelijk. De eerste bijeenkomsten vinden dan online plaats en zodra het weer kan, wordt het programma met klassikale bijeenkomsten voortgezet. Aanmelden voor september of oktober is nu ook al mogelijk. 

Klassikaal studeren

Eerstvolgende startmoment:

September 2020

Eerste bijeenkomst:

Eind september 2020

Aantal bijeenkomsten dagopleiding:

11 per jaar

Aantal bijeenkomsten avondopleiding:

22 per jaar

Plaats:

Amsterdam

Apeldoorn

Den Haag

Eindhoven

Leiderdorp

Rotterdam

Utrecht

Zwolle

Nederland

Amsterdam

Apeldoorn

Den Haag

Eindhoven

Leiderdorp

Rotterdam

Utrecht

Zwolle

Thuis studeren

De opleiding past zich volledig aan jouw leven aan. Starten kan wanneer je wilt. Je bepaalt zelf waar je de opleiding volgt, op welk moment je studeert en hoe lang. Daarbij sta je er nooit alleen voor. Je hebt een eigen docent die via de online leeromgeving altijd snel bereikbaar is.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Flexibel studeren, thuis of klassikaal

Bij de LOI studeer je altijd op de meest flexibele manier. Heb je graag een extra stok achter de deur en wil je medestudenten en docenten ontmoeten? Kies dan voor onze klassikale methode. Hierin is het beste van klassikaal onderwijs en thuisstudie verenigd tot het meest effectieve onderwijs dat je kunt krijgen. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen vinden de bijeenkomsten tijdelijk online plaats via virtual classrooms. Zodra het omstandigheden het toelaten, zullen de lessen weer klassikaal plaatsvinden.
Wil je liever volledig flexibel zijn om te studeren waar en wanneer je wilt en hecht je minder waarde aan het klassikale aspect? Kies dan voor onze efficiënte thuisstudie methode. Hierbij ben je 100% flexibel, terwijl je toch een eigen docent hebt die je begeleidt en aan wie je op elk moment online vragen kunt stellen.

  Klassikaal studeren Thuis studeren
Vaste structuur van bijeenkomsten
In een kleine groep met docent en medestudenten
Volledig flexibel in studieplek en -tijden
Goed te combineren met werk en privé
Begeleiding door ervaren docenten
Online leeromgeving met effectieve studietools
Klassikaal studeren bij de LOI: met houvast én flexibiliteit

Bij LOI Klassikaal studeer je met alle houvast en alle flexibiliteit waar een druk leven om vraagt. De bijeenkomsten zijn te volgen op locaties door heel Nederland en zorgen voor een vast studieritme. Daarnaast krijg je online begeleiding op elk moment en kun je je studietijd naast de bijeenkomsten zelf indelen wanneer het jou uitkomt.

 • Om de 3 weken een klassikale bijeenkomst.
 • Kies uit een avond-, vrijdag- of zaterdagopleiding.
 • Kleine groepen onder leiding van topdocenten.
 • Gerichte training van competenties, boeiende presentaties en (business)cases.
 • Persoonlijke aanpak met inbreng van en toetsing aan de eigen werkpraktijk.
Thuis studeren bij de LOI: zelfstandig maar zeker niet alleen
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site.Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Deeltijdonderwijs: de beste keuze voor werkenden

Bij LOI Hogeschool studeer je via flexibel deeltijdonderwijs. Deeltijdopleidingen zijn bij uitstek geschikt om te volgen naast een baan. Of je nu kiest voor klassikaal of thuis studeren, een deeltijdopleiding bij LOI Hogeschool past zich aan jou aan en is dus heel goed af te stemmen op je andere bezigheden. Bovendien is er veel ruimte voor integratie met de praktijk. Zo haal je het maximale uit de combinatie werk en studie.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad, een slimme kennistrainer en/of online hoorcolleges. Ook bouw je er een persoonlijk digitaal portfolio op waarmee je de ontwikkeling van je competenties inzichtelijk maakt.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. Wanneer je kiest voor een klassikale opleiding, krijg je van dezelfde docent ook begeleiding in de klas. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Klassikale bijeenkomsten in kleine groepen

Bij de klassikale bijeenkomsten ontmoet je om de drie weken je medestudenten en docenten in de klas. Er wordt lesgegeven in kleine groepen en er wordt gewerkt aan verdieping van kennis en versterking van vaardigheden. Tijdens de inspirerende bijeenkomsten is er veel ruimte voor oefening en vragen. Er wordt onder andere aandacht besteed aan discussies met medestudenten, boeiende presentaties, (business)cases en training van competenties. De docent daagt je uit het beste uit jezelf te halen en biedt veel ruimte voor toetsing aan de eigen werksituatie. Theorie en praktijk worden optimaal geïntegreerd.

Studeren bij LOI Hogeschool, zo werkt het

Studieduur en kosten

Studieduur en vrijstelling

Een bacheloropleiding van LOI Hogeschool bestaat uit drie studiejaren en een stage-/afstudeerfase. Veel van onze studenten voeren de stage en het afstudeerproject uit op hun werkplek. Is dat niet mogelijk, dan kun je een aparte stageplek zoeken. Tijdens alle studiejaren én de stage-/afstudeerfase krijg je persoonlijke begeleiding door topdocenten met ruime ervaring. Je betaalt altijd maar drie jaar collegegeld en mag maximaal zes jaar over de opleiding doen, zonder extra collegegeld te betalen.

Nog efficiënter studeren? Bij deze opleiding zijn een aantal standaard vrijstellingen mogelijk. Met een vrijstelling hoef je geen examen te doen voor de desbetreffende module, bespaar je studietijd en krijg je korting op het collegegeld.

Studieduur: 36 maanden

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij deze opleiding mag je tot maximaal zes jaar over de studie doen. Je behoudt in die periode recht op online begeleiding en toegang tot de alle studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Je betaalt in alle gevallen slechts drie jaar collegegeld en kunt daarna nog drie jaar gratis studeren. Een belangrijk verschil met andere opleiders.

Mogelijke vrijstellingen

Er zijn verschillende manieren om vrijstelling aan te vragen voor één of meer modules:

Op basis van diploma’s

Denk je op grond van een diploma of bewijs in aanmerking te komen voor een vrijstelling voor een of meer vakken, dien dan een vrijstellingsverzoek in bij de Toetsingscommissie van LOI Hogeschool. Het diploma mag niet ouder zijn dan 8 jaar.

Op basis van werkervaring

Denk je vrijstelling te kunnen krijgen voor een groot deel van de opleiding omdat je al werkt in het desbetreffende vakgebied? Dan kun je, voordat de opleiding start, via een validatietraject (EVC-traject) je kennis en competenties laten valideren. Je doorloopt dit traject bij een erkend EVC-bureau.

Na toekenning van een vrijstelling is deze nog 8 jaar geldig. Heb je een of meer vrijstellingen, dan krijg je in sommige gevallen korting op het college- en of examengeld.

Voor meer informatie over vrijstellingen, klik hier.

Kosten

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand, per jaar (met 3% korting) of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Collegegeld thuisstudie : 36 x € 199,00
Collegegeld klassikaal : 36 x € 359,00
Inschrijfkosten en dossiervorming : € 75,00 (éénmalig)

Het collegegeld is inclusief:

 • Alle benodigde vakliteratuur.
 • Begeleiding van start tot diploma, ook tijdens het afstudeertraject.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Drie jaar gratis uitloop, zonder extra kosten.

Examenkosten

Het examengeld voor deze opleiding bedraagt € 39,00 per maand. Hiervoor mag ieder examen dat via LOI Hogeschool wordt afgenomen één keer kosteloos worden afgelegd. Houd daarnaast rekening met een uitgave van ongeveer € 651,00 voor examens die door andere exameninstanties worden afgenomen. De exacte kosten voor een examen verschillen per taalinstituut.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Levenlanglerenkrediet

Bij deze opleiding kun je onder voorwaarden gebruikmaken van het Levenlanglerenkrediet. Dit is een regeling van de overheid waarbij iedereen tot 55 jaar tegen 0,0% rente geld kan lenen voor een studie. Bekijk hier wat de voorwaarden zijn en hoe je het krediet aanvraagt.

Alles over het Levenlanglerenkrediet
Levenlanglerenkrediet

Bij deze opleiding kun je onder voorwaarden gebruikmaken van het Levenlanglerenkrediet. Dit is een regeling van de overheid waarbij iedereen tot 55 jaar tegen 0,0% rente geld kan lenen voor een studie. Bekijk hier wat de voorwaarden zijn en hoe je het krediet aanvraagt.

Alles over het Levenlanglerenkrediet
Extra voordelen voor LOI Hogeschoolstudenten

Als student van LOI Hogeschool profiteer je van heel veel voordeel. Speciaal voor onze studenten hebben we, als aanvullende service bij de opleiding, diverse extra’s geregeld die goed van pas komen bij de studie. Zo krijg je o.a. hoge kortingen op soft- en hardware via Surfspot en heel voordelig toegang tot de digitale collecties van de Koninklijke Bibliotheek.

Hoge korting op hard- en software

Studenten van LOI Hogeschool krijgen toegang tot Surfspot.nl. Surfspot is dé ICT-webwinkel waar studenten van hogescholen officiële software en andere ICT-producten tegen zeer lage prijzen kunnen aanschaffen. Je logt eenvoudig in met je studentgegevens en kunt direct hardware, software (o.a. anti-viruspakketten), cursussen en gadgets bestellen. Bovendien heeft Surfspot ‘one day toppers’; dagacties met extreem veel korting.

Surfspot
50% korting op het lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek

Iedere Ad- of bachelorstudent van LOI Hogeschool komt automatisch in aanmerking voor 50% studentenkorting op lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek. Voor slechts € 7,50 per jaar krijg je daarmee toegang tot de volledige digitale collectie en catalogi. Zo kun je duizenden artikelen en e-tijdschriften inzien. Ook is het mogelijk om boeken en tijdschriften van de Koninklijke Bibliotheek aan te vragen en (tegen een kleine vergoeding) te laten toesturen.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Collegegeld thuisstudie
36 x € 199,00
Collegegeld klassikaal
36 x € 359,00
Studielast
240 EC
Type
HBO-bachelor
Diploma
HBO-bachelorgetuigschrift
Erkenningen
NVAO, ministerie van OCW, ITK

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
ASUS Chromebook- actie. Schrijf nu in!

Schrijf je vóór 3 april in voor een volledige HBO-bacheloropleiding, masteropleiding of Associate degree en ontvang een ASUS Chromebook t.w.v. € 349,- voor maar € 89,-. Met de ASUS Chromebook werk je in de cloud en worden je bestanden automatisch opgeslagen en beveiligd. Met zijn snelle prestaties, lange batterijduur en stevige behuizing is hij ideaal voor studie, werk én voor onderweg. 

Meer over deze actie

Je opleiding 14 dagen op proef

Een opleiding is een belangrijke investering in je toekomst. Dat maakt het besluit om in te schrijven voor een opleiding soms ook zo lastig. Geen zorgen! Bij de LOI loop je geen enkel risico wanneer je inschrijft voor een opleiding. Je kunt je opleiding 14 dagen geheel vrijblijvend uitproberen.

Zo werkt het

Na inschrijving ontvang je het lesmateriaal thuis. Je kunt dan gewoon aan de slag en je ziet wat je gaat leren. Als de opleiding toch niet bij je blijkt te passen, om wat voor reden dan ook, dan kun je de opleiding kosteloos annuleren. Alleen de kosten voor het terugsturen van het lesmateriaal zijn voor jouw rekening.

Vragen? Bel ons!

Wil je met ons overleggen over je studiekeuze, voordat je je inschrijft? Of heb je nog vragen over een opleiding? Bel ons. Wij helpen je graag!

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00