Vakbekwaamheid Besluit houders van dieren - Honden en katten

Vakgebied

Vakbekwaamheid Besluit houders van dieren - Honden en katten

Wanneer is een dier gezond? Welke maatregelen moeten er genomen worden als een dier ziek wordt? Deze cursus belicht alle kanten van het houden van honden en katten.

In het kort

In het kort

Wanneer is een dier gezond? Welke maatregelen moeten er genomen worden als een dier ziek wordt? Deze cursus belicht alle kanten van het houden van honden en katten.

Lesgeld thuisstudie
6 x € 139,00
Studieduur
6 maanden
Diploma
Bewijs van Vakbekwaamheid
Benodigde vooropleiding
Geen

De cursus Vakbekwaamheid besluit houders van dieren - Honden en katten leidt op voor het Bewijs van Vakbekwaamheid Besluit Houders van Dieren - Honden en katten. Dit is een wettelijk verplicht bewijs voor iedereen die bedrijfsmatig (of in bewaring) honden en/of katten houdt. Deze cursus belicht alle kanten van het houden van Honden en katten. Hoe kun je de leefomgeving van een dier optimaal inrichten? Wat heeft een dier eigenlijk nodig? Wat is natuurlijk gedrag? En welke voeding heeft een dier nodig? Na afloop kun je met het Bewijs van Vakbekwaamheid aantonen dat je alles weet over het verzorgen en begeleiden van honden en/of katten.

De cursus Vakbekwaamheid besluit Besluit houders van dieren - Honden en katten is een keuzedeel uit de MBO-opleidingen Dierenartsassistent paraveterinair en Vakbekwaam medewerker dierverzorging.

Daarom kies je voor de cursus Vakbekwaamheid Besluit houders van dieren - Honden en katten

 • Zeer praktijkgerichte cursus.
 • Officieel erkend diploma.
 • Inclusief stage bij dierenarts en erkend dierenasiel of dierenpension.

 

Deze cursus is een onderdeel uit een erkende MBO‑opleiding.

 

"Ik kan straks van start als houder van een hondenpension!"
Roos Gommers

Student Vakbekwaamheid Besluit houders van dieren – Honden en katten en Kort MBO Dierenartsassistent paraveterinair


Lees het interview
"Ik kan straks van start als houder van een hondenpension!"
Roos Gommers

Student Vakbekwaamheid Besluit houders van dieren – Honden en katten en Kort MBO Dierenartsassistent paraveterinair

Lees het interview

Doelgroep en toelating

Doelgroep

De cursus Vakbekwaamheid besluit houders van dieren - Honden en katten is voor iedereen die aan de eisen van het Besluit van Houders van Dieren wil voldoen. En voor iedereen die vanuit een beroepsmatig karakter honden en/of katten wil gaan houden of in bewaring wil gaan houden (dierenwinkel, pension of asiel). Bijvoorbeeld voor handelaren, (hobby)fokkers en ondernemers/verkopers. Na het volgen van deze cursus voldoe je aan alle richtlijnen en eisen die de overheid heeft vastgesteld. Met het diploma toon je aan alles te weten over het verzorgen en begeleiden van deze dieren.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Vakbekwaamheid besluit houders van dieren - Honden en katten.

De cursus

Inhoud van de cursus Vakbekwaamheid Besluit houders van dieren - Honden en katten

De cursus leert je alles wat je moet weten om op een goede en verantwoorde manier te zorgen voor honden en katten. Zo leer je o.a. over huisvesting, gedrag, gezondheid en voeding.  De cursus bestaat uit een theoriedeel en een stage waarin je de opgedane kennis in de praktijk brengt.

Meer over de inhoud

Deze cursus bestaat uit de volgende modules.

(Natuurlijke) leefomgeving, gedrag en socialisatie

Om dieren op de juiste manier te kunnen houden en verzorgen, is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt over de (natuurlijke) leefomgeving en het gedrag van dieren. Daarom leer je in dit onderdeel hoe de natuurlijke leefomgeving van honden en katten er uit ziet en hoe je hier bij het huisvesten rekening mee kunt houden. Ook leer je natuurlijk gedrag van honden en katten herkennen en benoemen. Belangrijke kennis om je klanten goed te kunnen adviseren.

Belangrijke lichamelijke kenmerken en processen

Je leert de belangrijkste uitwendige en inwendige hoofdkenmerken van honden en katten en de bijbehorende lichaamsprocessen benoemen. Ook leer je wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de dieren. Zo leer je o.a. over het skelet, de schedel, de wervelkolom, de huid en huidbedekking.

De basis van (dier)voeding

Goede voeding is ook voor dierenwelzijn ontzettend belangrijk. In dit onderdeel leer je wat in verschillende situaties goed voer is, uit welke bestanddelen dit is opgebouwd en wat het lichaam met deze bestanddelen doet. Hoe wordt voeding verteerd? En wat is de rol van enzymen, mineralen, spoorelementen en vitamines? Ook maak je in dit deel kennis met dieetvoeding voor honden en katten. Je leert welke soorten dieetvoeding er zijn, hoe deze werken en in welke situaties het wordt voorgeschreven.

Stage

Een stage van drie maanden maakt deel uit van de cursus. Waar dit is mag je zelf bepalen, zolang je maar met honden en katten in aanraking komt. Zo kun je bijvoorbeeld stage lopen bij een dierenarts, dierenasiel of dierenpension. De stage kan ook doorlopen worden bij een handelaar, hobbyfokker of dierenwinkel waar je zelf werkzaam bent. Belangrijk is dat de stageplek erkend is door de SBB. In de loop van deze cursus ontvang je een praktijkboek. Hierin staat alle informatie over de werkzaamheden tijdens de stage.

Examens en diploma

Examen

Het examen bestaat uit een inzendopgave per onderdeel. Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Diploma en vervolgopleiding

Als de examens met goed gevolg zijn afgelegd, ontvang je het Bewijs van Vakbekwaamheid Besluit Houders van Dieren - Honden en katten. Dit is een wettelijk verplicht diploma voor houders van honden en/of katten.

Het Bewijs van Vakbekwaamheid geeft vrijstellingen bij de MBO-opleidingen Vakbekwaam medewerker dierverzorging (niveau 3) en MBO Dierenartsassistent paraveterinair (niveau 4).

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 6 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 6 x € 139,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Het examengeld bedraagt € 149,00. Wanneer je kiest voor het betalen van een vast bedrag per maand aan examengeld, profiteer je van ongeveer 25% korting en betaal je € 111,75. Hiervoor mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer kosteloos worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
6 x € 139,00
Studieduur
6 maanden
Diploma
Bewijs van Vakbekwaamheid
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Nu verlengd!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak