Vakbekwaamheid Besluit houders van dieren - Honden en katten

Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

voor

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Relevante vakgebieden

Geen vakgebieden gevonden

Overige zoekresultaten

Geen pagina gevonden

Veelgestelde vragen

Vakgebied

Vakbekwaamheid Besluit houders van dieren - Honden en katten

Wanneer is een dier gezond? Welke maatregelen moeten er genomen worden als een dier ziek wordt? Deze cursus belicht alle kanten van het houden van honden en katten.

In het kort

In het kort

Wanneer is een dier gezond? Welke maatregelen moeten er genomen worden als een dier ziek wordt? Deze cursus belicht alle kanten van het houden van honden en katten.

Lesgeld thuisstudie
16 x € 40,00 (€ 44,44) 10% korting
Studieduur
16 maanden
Diploma
Bewijs van Vakbekwaamheid
Benodigde vooropleiding
Geen

De cursus Vakbekwaamheid besluit houders van dieren - Honden en katten leidt op voor het Bewijs van Vakbekwaamheid Besluit Houders van Dieren - Honden en katten. Dit is een wettelijk verplicht bewijs voor iedereen die bedrijfsmatig (of in bewaring) honden en/of katten houdt. Deze cursus belicht alle kanten van het houden van Honden en katten. Wanneer is een dier gezond? Welke maatregelen moeten er genomen worden als een dier ziek wordt? Ook de huisvesting van dieren komt aan bod. De cursus bespreekt de verschillende mogelijkheden (bijvoorbeeld volières, kennels en aquaria) en de speciale apparatuur en middelen die gebruikt kunnen worden bij het reinigen van hokken en kooien. Na afloop kun je met het Bewijs van Vakbekwaamheid aantonen dat je alles weet over het verzorgen en begeleiden van honden en/of katten.

Daarom kies je voor de cursus Vakbekwaamheid Besluit houders van dieren - Honden en katten

 • Inclusief gratis praktijkdagen.
 • Officieel erkend diploma.
 • Inclusief stage bij dierenarts en erkend dierenasiel of dierenpension.
"Ik kan straks van start als houder van een hondenpension!"
Roos Gommers

Student Vakbekwaamheid Besluit houders van dieren – Honden en katten en Kort MBO Dierenartsassistent paraveterinair

Lees het interview
"Ik kan straks van start als houder van een hondenpension!"
Roos Gommers

Student Vakbekwaamheid Besluit houders van dieren – Honden en katten en Kort MBO Dierenartsassistent paraveterinair

Lees het interview

Doelgroep en toelating

Doelgroep

De cursus Vakbekwaamheid besluit houders van dieren - Honden en katten is voor iedereen die aan de eisen van het Besluit van Houders van Dieren wil voldoen. En voor iedereen die vanuit een beroepsmatig karakter honden en/of katten wil gaan houden of in bewaring wil gaan houden (dierenwinkel, pension of asiel). Bijvoorbeeld voor handelaren, (hobby)fokkers en ondernemers/verkopers. Na het volgen van deze cursus voldoe je aan alle richtlijnen en eisen die de overheid heeft vastgesteld. Met het diploma toon je aan alles te weten over het verzorgen en begeleiden van deze dieren.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Vakbekwaamheid besluit houders van dieren - Honden en katten.

De cursus

Inhoud van de cursus Vakbekwaamheid Besluit houders van dieren - Honden en katten

Een houder van honden en/of katten moet kennis hebben van de anatomie,  fysiologie en pathologie van dieren. De cursus behandelt de punten waar op gelet moet worden of een dier gezond is. Maar ook de algemene ziekteverschijnselen worden besproken. Als een dier ziek is, moet een houder van dieren weten hoe het dier behandeld moet worden. Daarom bespreken we ook de maatregelen die getroffen moeten worden bij zieke dieren. Voor houders van dieren is het belangrijk om kennis te hebben van huisvesting. Wat is er verkrijgbaar en waar moet je aan denken bij de inrichting? Een goede hygiëne is belangrijk om ervoor te zorgen dat dieren gezond blijven. Daarom gaan we in op het bestrijden van ongedierte en de speciale middelen die gebruikt kunnen worden bij het schoonmaken van kooien en hokken. Daarna komen de aspecten aan bod waar een (hobby)fokker mee te maken krijgt. Tot slot is er aandacht voor de wet- en regelgeving, administratieve zaken en de registratie van de dieren.

Meer over de inhoud

Deze cursus bestaat uit de volgende modules.

Anatomie, fysiologie en pathologie

Om dieren professioneel te kunnen verzorgen, is kennis van de anatomie en de fysiologie van de dieren noodzakelijk. Deze module behandelt de punten waar op gelet moet worden of een dier gezond is. Hoe staat het bijvoorbeeld met de conditie? Ziet de huid er goed uit? En hoe is het eetpatroon? Daarnaast komen het bewegings- en circulatieapparaat, de huid, de zintuigen en de ademhaling aan bod. Ook de spijsvertering en algemene ziekteverschijnselen worden besproken. En omdat voorkomen beter is dan genezen, besteedt deze module ook nog aandacht aan verschillende therapieën voor dieren. Welke maatregelen moeten getroffen worden als het dier toch ziek wordt?

Huisvesting van dieren

Kennels en cattery’s…Voor houders van dieren is het belangrijk eerst stil te staan bij de huisvesting. Wat is er verkrijgbaar en waar moet je aan denken bij de inrichting van bijvoorbeeld een kennel? Daarnaast is het voor de hygiëne van belang dat het verblijf van het dier goed schoon is. De verschillende aspecten die komen kijken bij het opzetten van een dierenbedrijf komen aan bod. Ook bespreekt deze module de gewoontes van allerlei dieren. Waarom doen ze bepaalde dingen? Waarom eten honden soms gras?

Nemen hygiënische maatregelen

Een goede hygiëne is uitermate belangrijk om te zorgen dat dieren (en ook mensen) gezond blijven. Deze module behandelt de maatregelen om eventuele risico’s zo veel mogelijk te beperken. Denk aan het zo grondig mogelijk reinigen en ontsmetten van kooien en hokken met speciale apparatuur en middelen. Maar ook het bestrijden van verschillende soorten ongedierte. Tot slot gaan we in op het hygiënisch werken bij het houden van dieren en de protocollen en de wet- en regelgeving.

Voeren en verzorgen van dieren

In dit onderdeel komt alles aan bod over het voeren en verzorgen van dieren. Zo bespreken we welk dier op welk moment eten nodig heeft en hoeveel. En op welke manier dieren het beste gevoerd kunnen worden. Naast voeding, is water natuurlijk heel belangrijk. Je leert inschatten hoeveel water een dier nodig heeft. Verder biedt deze module basiskennis van de verzorging van bijvoorbeeld de vacht, hoeven en het gebit. Ook komt er een stukje gezondheidszorg aan bod en staan we stil bij verschillende wetten en regels die er zijn op het gebied van het houden van dieren.

Begeleiden voortplanting

Deze module besteedt allereerst aandacht aan het fokken van gezelschapsdieren. Waar moet op gelet worden en wat houden begrippen als genetica en erfelijkheid precies in? Je leert om kruisingsschema’s te maken. Hiermee kan onder meer berekend worden welke kleur het nageslacht krijgt en of het mannetjes of vrouwtjes worden. Daarnaast wordt alles over dierrassen besproken. Wat zijn de verschillen tussen een Dobermann en een Duitse Dog? En hoe ziet een Noorse boskat er precies uit? Bovendien komen de aspecten aan bod waar een (hobby)fokker mee te maken krijgt. Wanneer is een dier bijvoorbeeld geslachtsrijp en wanneer fokrijp? Hoe bepaalt een fokker wat het beste moment is om te paren? En hoe zit het met dracht en geboorte?

Commerciële vaardigheden

Deze module gaat over informeren en adviseren over voeding. Een verkoper van honden en/of katten heeft naast een verkooptaak ook een belangrijke adviserende taak. Niet alle dieren kunnen zomaar aan iedereen verkocht worden. Een dier mag niet verkocht worden, als je de indruk hebt dat de koper niet goed voor het dier gaat zorgen. Deze module behandelt dit soort kwesties.

Werken volgens wetten en voorschriften

Alle wetten en regels die in dit vak voorkomen, worden besproken. Je leert precies wat ze voor jou in de praktijk betekenen. Ook de eisen waaraan de gebouwen en verblijven moeten voldoen komen aan de orde. Tot slot gaan we dieper in op de administratieve zaken en de registratie van de dieren.

Stage

Een stage van minimaal zeven weken maakt deel uit van de cursus. Eén week bij een dierenarts en zes weken bij een erkend dierenasiel of dierenpension. De stage kan ook doorlopen worden bij een handelaar, hobbyfokker, dierenwinkel of dierenasiel waar je zelf werkzaam bent, mits erkend door de SBB. In de loop van deze cursus ontvang je een praktijkboek. Hierin staat alle informatie over de werkzaamheden tijdens de stage.

Inclusief praktijkdagen

Tijdens de cursus worden drie praktijkdagen georganiseerd. Deze vinden plaats op aaneengesloten werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur in Lelystad. Tijdens deze lesdagen besteden we aandacht aan een groot aantal zaken om het beroep van dierenasiel- of pensionhouder met succes en plezier uit te oefenen.

Examens en diploma

Examen

Deze cursus wordt afgesloten met vier flexibele examens:

 • Anatomie, fysiologie en pathologie.
 • Voeren en verzorgen van dieren.
 • Begeleiding bij voortplanting.
 • Werken volgens wetten en voorschriften.
Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens kunnen iedere werkdag worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af waardoor ook de uitslag snel bekend is. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Aanmelden voor examens

Tijdens de cursus word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma en vervolgopleiding

Als de examens met goed gevolg zijn afgelegd, ontvang je het Bewijs van Vakbekwaamheid Besluit Houders van Dieren - Honden en katten. Dit is een wettelijk verplicht diploma voor houders van honden en/of katten.

Het Bewijs van Vakbekwaamheid geeft vrijstellingen bij de MBO-opleidingen Dierenverzorger recreatiedieren (niveau 3) en MBO Dierenartsassistent paraveterinair (niveau 4).

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 16 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Lesgeld

Het lesgeld staat hieronder vermeld. Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald. Geef je keuze aan bij inschrijving.

Lesgeld : 16 x € 40,00 (€ 44,44)

Via de regeling Scholingsaftrek, kun je van de belasting een flink deel van je studiekosten terugkrijgen. Bekijk hieronder hoeveel.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Examenkosten

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Het examengeld bedraagt € 440,00. Wanneer je kiest voor het betalen van een vast bedrag per maand aan examengeld, profiteer je van ongeveer 25% korting en betaal je € 330,00. Hiervoor mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer kosteloos worden afgelegd.

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
16 x € 40,00 (€ 44,44) 10% korting
Studieduur
16 maanden
Diploma
Bewijs van Vakbekwaamheid
Benodigde vooropleiding
Geen

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
Aantrekkelijke tijdschriftenactie

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.
Meer over deze actie

Tijdelijk 10 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 10% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!