Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

voor

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Relevante vakgebieden

Geen vakgebieden gevonden

Overige zoekresultaten

Geen pagina gevonden

Veelgestelde vragen

VMBO (deelcertificaten)

 • Thuis studeren

  4 x € 48,00

 • Studieduur

  Vanaf 4 maanden

 • Niveau

  VMBO

 • Diploma

  Certificaat van DUO

Nog dagen!

Laatste dag!

Laatste kans!

Aantrekkelijke tijdschriftenactie
Lees meer

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

In het kort

Mis je nog bepaalde VMBO-certificaten om je diploma te kunnen completeren? Bij de LOI haal je heel gemakkelijk op flexibele wijze je ontbrekende VMBO-certificaten.

De LOI leidt op voor de theoretische leerweg van het VMBO (voorheen MAVO). Na het succesvol afronden van een vak, haal je het erkende VMBO-certificaat van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) afgenomen door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hiermee ben je weer een stap dichter bij het officiële VMBO-diploma: een prima basis voor het werk dat je graag wilt doen of voor de overstap naar MBO of HAVO. Het VMBO-diploma wordt gezien als bewijs van inzet en bekwaamheid. Het is een goede voorbereiding voor veel uitvoerende, administratieve en verzorgende functies. Het VMBO-diploma vormt de basis voor een vervolgopleiding op HAVO- of MBO-niveau. 

Bij de LOI kun je ook in één klap je volledige VMBO-diploma halen. Kijk voor meer informatie hierover bij de opleidingsinformatie van VMBO (volledige opleiding).

 • Keuze uit 15 vakken.
 • Actueel lesmateriaal met veel toetsmomenten.
 • Begeleiding door docenten uit het voortgezet onderwijs.
 • Perfecte voorbereiding op staatsexamens.
Doelgroep

De vakken van deze opleiding zijn bestemd voor iedereen die (alsnog) zijn of haar ontbrekende VMBO-certificaten wil halen.

Heb je alle certificaten op zak? Dan ontvang je via de Dienst Uitvoering Onderwijs je officiële VMBO-diploma. Wil je verder leren? Dan kun je overstappen naar HAVO. Ook doorstromen naar MBO is mogelijk.

Doelgroep
Inhoud van de opleiding

Bij de LOI heb je de keuze uit maar liefst 15 VMBO-vakken. Het is aan jou voor welke ontbrekende certificaten je bij de LOI wilt studeren. Heb je alle benodigde certificaten op zak? Dan heb je recht op het officiële VMBO-diploma TL. Met dit diploma kun je ook makkelijker doorstromen naar een vervolgopleiding.

Inhoud
Overzicht vakken

De LOI biedt een zeer groot aantal vakken. Zo kom je tot een profiel dat goed bij je past. Hieronder vind je alle VMBO-vakken die door de LOI worden aangeboden. Kijk voor de vakspecifieke exameneisen op de website van DUO.

 • Aardrijkskunde
 • Biologie
 • Duits
 • Economie
 • Engels
 • Frans
 • Geschiedenis en Staatsinrichting
 • Maatschappijleer 1
 • Maatschappijleer 2
 • Natuur- en Scheikunde 1
 • Natuur- en Scheikunde 2
 • Nederlands
 • Rekenen 2F
 • Spaans
 • Wiskunde

De LOI hecht veel waarde aan het up-to-date houden van het lesmateriaal. Om altijd volledig aan te sluiten op de meest recente exameneisen, worden de vakken regelmatig herzien.

Extra tips en examenoefeningen

Natuurlijk krijg je vakkundige begeleiding van docenten met praktijkervaring. Bovendien krijg je vele handige tips in de digitale leeromgeving die je helpen bij je studie en je optimaal voorbereiden op het examen. De informatie varieert per vak en de inhoud wordt tussentijds geactualiseerd en aangevuld.

Extra: test je voorkennis

Het is mogelijk dat je al over enige voorkennis van het vak beschikt en daar houden wij zo veel mogelijk rekening mee. In het lesmateriaal vind je waar mogelijk opdrachten waarmee je deze voorkennis kunt toetsen. Als blijkt dat je bepaalde leerstof al goed beheerst, kun je dat gedeelte overslaan.

Merk je dat je bepaalde onderdelen extra moet oefenen, dan kun je de uitgebreide leerstof bestuderen. Ook heel handig tijdens je voorbereiding voor het examen!

Dit heb je nodig

Wanneer je kiest voor het vak natuurkunde, heb je naast het lesmateriaal het boek Binas vmbo kgt NaSk 1 en NaSk 2 (druk 1) nodig. De kosten hiervan bedragen ongeveer € 13,90.

Staatsexamen

Staatsexamen en deelstaatsexamens worden eenmaal per jaar afgenomen door het DUO. De examens zijn ontwikkeld door het College voor Toetsen en Examens. Dit college is ingesteld door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Voor elk vak kan afzonderlijk worden ingeschreven en staatsexamen worden afgelegd.

Het examen is vrijwel altijd verdeeld in een centraal schriftelijk examen en een college- (mondeling) examen.

Examen
Examenkosten

Het examengeld wordt door de overheid vastgesteld. De hoogte van het examengeld hangt af van het aantal vakken waarin je examen wilt doen. Het examengeld bedraagt:

 • volledig examenpakket € 567,-
 • per vak € 113,- (bestaande uit een centraal schriftelijk examen én college-examen)
 • per vak € 56,- (geldt voor de rekentoets en voor vakken met alleen een college-examen).

Kijk voor de meest recente examengelden op www.duo.nl.

Aanmelding

Wil je examen doen, dan kun je er over het algemeen van uitgaan dat je je vóór 1 januari definitief moet hebben aangemeld bij de Examendiensten in Groningen.

Dit doe je door naar de website van de DUO te gaan en je daar aan te melden. Aanmelden kan alleen digitaal.

Centraal schriftelijk examen

Het centraal schriftelijk examen wordt afgenomen in mei. Je hebt altijd recht op het herkansen van één vak, mits je met een voldoende voor dit vak je diploma kunt behalen.

College-examen

Het college-examen verschilt per vak.

Het centraal schriftelijk examen en het college-examen worden op diverse plaatsen in Nederland georganiseerd. Het eindcijfer van een vak wordt bepaald door een per vak wisselende weging van het behaalde cijfer voor het centraal schriftelijk examen en het behaalde cijfer voor het college-examen. Tijdens de opleiding ontvang je alle benodigde specifieke informatie en bereiden we je uitgebreid en grondig voor op de verschillende onderdelen van het staatsexamen.

De examens worden volgens de richtlijnen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap afgenomen. De meest actuele informatie over de examens vind je op www.duo.nl.

Diploma

Je behaalt met deze opleiding officiële VMBO-certificaten van DUO. Dit zijn exact dezelfde certificaten die behaald kunnen worden op iedere VMBO-opleiding.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde opleiding en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site.Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Thuis studeren
Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Vooropleiding

Voor het volgen van deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel gaan we er van uit dat je de eerste drie jaar van het VMBO hebt gevolgd.

Studieduur en vrijstelling

Uiteraard wil je een goede studieplanning maken. In de onderstaande tabel staat vermeld hoeveel uren je nodig hebt om de verschillende vakken te bestuderen. Hanteer deze tabel als een globale richtlijn voor je studieplanning.

Studieduur
Bekijk de studieduur per VMBO-vak
VMBO-vak Studiebelasting in uren Studieduur in maanden
Nederlands 180 6
Engels 180 6
Rekenen 2F 100 4
Wiskunde 180 6
Maatschappijleer 1 100 4
Biologie 130 5
Duits 180 6
Frans 180 6
Spaans 180 6
Economie 180 6
Aardrijkskunde 100 4
Geschiedenis en Staatsinrichting 100 4
Maatschappijleer 2 100 5
Natuur– en Scheikunde 1 180 6
Natuur– en Scheikunde 2 150 6
Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de tijd die je beschikbaar hebt en je ervaring. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, mag je langer over je studie doen.

Mogelijke vrijstellingen

Het is in een aantal gevallen mogelijk om vrijstellingen te krijgen op basis van eerder behaalde certificaten van de opleiding MAVO. Hiervoor gelden de richtlijnen van het ministerie van OCW. Je kunt een schriftelijk verzoek indienen bij de Staatsexamencommissie van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Neem voor meer informatie contact op met de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Lesgeld

Het lesgeld staat hieronder vermeld. Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 5% korting) worden betaald. Geef je keuze aan bij inschrijving.

Bekijk het lesgeld per VMBO-vak
VMBO-vak Aantal maanden x € 48,–
Nederlands 6
Engels 6
Rekenen 2F 4
Wiskunde 6
Maatschappijleer 1 4
Biologie 5
Duits 6
Frans 6
Spaans 6
Economie 6
Aardrijkskunde 4
Geschiedenis en Staatsinrichting 4
Maatschappijleer 2 5
Natuur– en Scheikunde 1 6
Natuur– en Scheikunde 2 6
Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, reiskosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.028,00
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 894,96 - € 1.292,72*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.059,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 459,72 - € 644,04*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 1.040,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 324,00 - € 468,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Aanvragen tegemoetkoming deeltijders

Wil je een VMBO-, HAVO- of VWO-opleiding gaan volgen bij de LOI? En heb je geen recht op een tegemoetkoming scholieren of studiefinanciering? Dan kom je mogelijk wel in aanmerking voor een tegemoetkoming deeltijders van DUO (voorheen IB-Groep).

De tegemoetkoming kan oplopen tot maar liefst € 672,98! Wanneer je tussentijds stopt of later begint met de studie, dan heb je in sommige gevallen slechts recht op een gedeeltelijke vergoeding. Bekijk de voorwaarden.

Lesminuten per week: 540 of meer

Tegemoetkoming cursusgeld: € 360,-
Tegemoetkoming schoolkosten: € 312,98

Lesminuten per week: tussen 270 en 540

Tegemoetkoming cursusgeld: € 240,-
Tegemoetkoming schoolkosten: € 210,86

Lesminuten per week: minder dan 270

Tegemoetkoming cursusgeld: € 0,–
Tegemoetkoming schoolkosten: € 0,–

Bij een schriftelijke opleiding is een vak gelijkgesteld aan 135 lesminuten.
Wil je weten hoeveel tegemoetkoming je krijgt, neem dan contact op met DUO. Kijk op de website of bel met (050) 599 77 55

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

14 dagen vrijblijvend op proef

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.