VMBO (deelcertificaten)

Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

voor

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Relevante vakgebieden

Geen vakgebieden gevonden

Overige zoekresultaten

Geen pagina gevonden

Veelgestelde vragen

Vakgebied

VMBO (deelcertificaten)

Haal je ontbrekende VMBO-certificaten, keuze uit maar liefst 15 VMBO-vakken. Alle benodigde certificaten op zak? Dan heb je recht op het officiële VMBO-diploma.

In het kort

In het kort

Haal je ontbrekende VMBO-certificaten, keuze uit maar liefst 15 VMBO-vakken. Alle benodigde certificaten op zak? Dan heb je recht op het officiële VMBO-diploma.

Lesgeld thuisstudie
4 x € 48,00
Studieduur
Vanaf 4 maanden
Niveau
VMBO
Diploma
Certificaat van DUO

Mis je bepaalde VMBO-certificaten om je diploma te kunnen completeren? Bij de LOI haal je heel gemakkelijk op flexibele wijze je ontbrekende VMBO-certificaten. Ook wanneer je één of meer losse VMBO-vakken wilt volgen uit pure interesse of omdat je de kennis nodig hebt in je werk, ben je bij de LOI aan het juiste adres.

Je wordt opgeleid voor de staatsexamens VMBO-TL (theoretische leerweg) van het College voor Toetsen en Examens (CvTE), afgenomen door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) Je diploma heeft dus precies dezelfde waarde als het diploma van een dag- of avondschool. Na het succesvol afronden van een vak, haal je een erkend VMBO-certificaat. Hiermee ben je weer een stap dichter bij het officiële VMBO-diploma: een prima basis voor het werk dat je graag wilt doen of voor de overstap naar MBO of HAVO.

Daarom kies je voor de opleiding VMBO (deelcertificaten)

 • Perfecte voorbereiding op officiële staatsexamens.
 • Keuze uit een groot aantal vakken.
 • Persoonlijke begeleiding.
 • Altijd recent lesmateriaal.
 • Veel mogelijkheden om tussendoor je kennis te testen.
 • Begeleiding door docenten uit het voortgezet onderwijs.
Meer opleidingen VMBO
Studiekosten verlagen? Vraag een tegemoetkoming deeltijders aan

Heb je geen recht op studiefinanciering of een tegemoetkoming scholieren? Dan kom je bij deze opleiding mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming deeltijders van DUO. Deze kan oplopen tot maar liefst € 674,86. Je leest er meer over onder aan deze pagina.

Doelgroep en toelating

Doelgroep

De vakken van deze opleiding zijn bestemd voor iedereen die zijn of haar ontbrekende VMBO-certificaten wil halen. Je kunt de VMBO-vakken natuurlijk ook volgen uit pure interesse of omdat je de kennis nodig hebt voor je werk.

Heb je alle certificaten op zak? Dan ontvang je via de Dienst Uitvoering Onderwijs je officiële VMBO-diploma. Wil je verder leren? Dan kun je overstappen naar de HAVO. Ook doorstromen naar het MBO is mogelijk.

Bij de LOI kun je ook in één keer je volledige VMBO-diploma halen. Kijk voor meer informatie hierover bij de opleidingsinformatie van VMBO (volledige opleiding).

Vooropleiding

Voor het volgen van deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel gaan we er van uit dat je de eerste drie jaar van het VMBO hebt gevolgd.

De opleiding

Inhoud van de opleiding VMBO (deelcertificaten)

Bij de LOI heb je de keuze uit maar liefst 15 VMBO-vakken. Het is aan jou voor welke ontbrekende certificaten je bij de LOI wilt studeren. Heb je alle benodigde certificaten op zak? Dan heb je recht op het officiële VMBO-diploma TL. Met dit diploma kun je ook makkelijker doorstromen naar een vervolgopleiding.

Overzicht vakken

De LOI biedt een zeer groot aantal vakken. Zo kom je tot een opleiding die goed bij je past. Hieronder vind je alle VMBO-vakken die door de LOI worden aangeboden. Achter ieder vak staat de gemiddelde studieduur aangegeven. Kijk voor de vakspecifieke exameneisen op de website van DUO.

Wil je één of meerdere vakken volgen om je ontbrekende certificaten te halen? Kijk dan bij de opleiding VMBO (volledig) om te zien welke vakken je nodig hebt om je sector compleet te maken.


Aardrijkskunde Aardrijkskunde
Aardrijkskunde draait om de wereld om je heen. Je leert bijvoorbeeld over weer en klimaat, klimaatverandering en klimaatbeleid. Ook leer je over verschillende energiebronnen en water. Waar komt het water in Nederland vandaan en hoe kunnen we er duurzaam mee omgaan? Andere onderwerpen die aan bod komen, zijn welvaart en de verschillen tussen arm en rijk, bevolkingsontwikkeling en ruimtegebruik en grenzen.
Biologie Biologie
Het vak biologie gaat over de levende natuur en leert je de wereld om je heen beter begrijpen. Je leert over planten, dieren en mensen. Hoe werkt het menselijk lichaam? Hoe zit het met erfelijkheid? Wat is de functie van planten voor hun omgeving? Waar komt bepaald gedrag bij mens en dier vandaan? En welk nut hebben schimmels en bacteriën?
Duits Duits
Het vak Duits leert je de taal van ons buurland op een basisniveau lezen, spreken, schrijven en verstaan. Je hebt straks een flinke woordenschat, kunt informatie uit een tekst halen en weet wat je moet doen als je een formulering niet begrijpt. Ook kun je vragen begrijpen en antwoord geven, je mening geven in het Duits of een eenvoudige brief schrijven. Bovendien leer je over de Duitse bevolking en cultuur. Dit helpt je weer om geschreven of gesproken Duitse teksten beter te begrijpen. Een belangrijk onderdeel van het vak Duits is het lezen van een aantal Duitse (jeugd)boeken.
Economie Economie
Money makes the world go around. Oftewel: economie is overal. Bijvoorbeeld bij het doen van je boodschappen, de prijs van een nieuwe mobiel of het aangaan van een arbeidscontract. Economie is dan ook een belangrijk vak. Je leert in dit vak onder andere over consumptie, arbeid, productie en bedrijfsleven. Ook de rol van overheid en bestuur komt aan bod. Bovendien is er aandacht voor internationale ontwikkelingen.
Engels Engels
Het vak Engels is een verplicht vak. Logisch, Engels is immers overal. Je leert de Engelse taal op een basisniveau lezen, schrijven, spreken en verstaan. Je hebt straks een flinke woordenschat, kunt informatie uit een tekst halen en weet wat je moet doen als je een formulering niet begrijpt. Ook kun je Engelstalige TV-programma’s of films volgen, een brief schrijven in het Engels, je mening geven en een eenvoudig gesprek voeren. Bovendien leer je over de Engelse bevolking en cultuur. Dit helpt je weer om geschreven of gesproken Engelse teksten beter te begrijpen. Een belangrijk onderdeel van het vak Engels is het lezen van een aantal Engelse boeken.
Frans Frans
Frans wordt niet alleen gesproken in Frankrijk, maar ook in (delen van) België, Zwitserland en Canada. Het vak Frans leert je de Franse taal op een basisniveau lezen, spreken, schrijven en verstaan. Je hebt straks een flinke woordenschat, kunt informatie uit een tekst halen en weet wat je moet doen als je een formulering niet begrijpt. Ook kun je vragen begrijpen en antwoord geven, je mening geven in het Frans of een eenvoudige brief schrijven. Bovendien leer je over Frankrijk en de Franse cultuur. Dit helpt je weer om geschreven of gesproken Franse teksten beter te begrijpen. Een belangrijk onderdeel van het vak Frans is het lezen van een aantal Franse boeken.
Geschiedenis en staatsinrichting Geschiedenis en staatsinrichting
Kennis van geschiedenis en staatsinrichting is belangrijk om de huidige maatschappij beter te begrijpen. Hoe is het Nederland dat wij kennen bijvoorbeeld ontstaan? Welke staatsvorm kennen we en wat betekent dat eigenlijk? Welke grote internationale conflicten zijn er in de afgelopen eeuw geweest en wat merken we daar nu nog van? Hoe is Europa ontstaan en welke rol speelt Nederland daarin? Dit en nog veel meer komt aan bod in het vak geschiedenis en staatsinrichting.
MaatschappijleerMaatschappijleer
Het vak maatschappijleer (voorheen maatschappijleer 1), gaat over de maatschappij waarin we leven. Je leert bijvoorbeeld over sociale verschillen, maatschappelijke en politieke stromingen en subculturen.
MaatschappijkundeMaatschappijkunde
Het vak maatschappijkunde (voorheen maatschappijleer 2) gaat in op een aantal onderwerpen die je tegenkomt in de maatschappij en het dagelijks leven. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. politiek en beleid, mens en werk, massamedia, de multiculturele samenleving, criminaliteit en de rechtsstaat. Ook leer je informatie zoeken, verwerken en verstrekken en maatschappelijke vraagstukken analyseren.
Natuur- en scheikunde 1 Natuur- en scheikunde 1
Natuurkunde en scheikunde zijn een onlosmakelijk onderdeel van het dagelijks leven. De werking van de motor in een auto, het beeld op je computerscherm, het geluid dat uit de boxen komt, de warmte uit de verwarming en zelfs de prik in je cola…het zijn allemaal voorbeelden waarbij een natuurkundig of scheikundig proces een rol speelt. Het vak natuur- en scheikunde 1 geeft je een goed beeld van verschijnselen als elektrische energie, verwarmen en verbranden, licht en beeld, geluid, straling, kracht en veiligheid.
Natuur- en scheikunde 2 Natuur- en scheikunde 2
Dit vak gaat dieper in op de stof uit natuur- en scheikunde 1. Je leert bijvoorbeeld over chemische stoffen, zoals zuren, benzine, alcohol of aardgas. Hoe en waar worden ze toegepast en wat is het effect? Ook leer je over risico’s, veiligheid en de gevolgen voor het milieu. Een belangrijk onderdeel van dit vak is ook het uitvoeren van natuurkundige en scheikundige berekeningen.
NederlandsNederlands
Een goede beheersing van het Nederlands is heel belangrijk. In dit vak werk je aan je leesvaardigheid, schrijfvaardigheid, luistervaardigheid en spreekvaardigheid. Je leert bijvoorbeeld foutloze brieven schrijven, hoofdzaken en bijzaken in een tekst onderscheiden of je mening geven. Het spreekt voor zich dat je daarbij ook werkt aan zaken als spelling, stijl en grammatica. Ook ga een je een aantal Nederlandse boeken lezen. Nederlands is een verplicht vak.
Rekenen 2FRekenen 2F
Een goede rekenvaardigheid is belangrijk. In het dagelijks leven, maar ook om de vakken uit de rest van de opleiding goed te kunnen doorlopen. De stof bestaat uit de onderdelen Getallen, Verhoudingen, Meten/Meetkunde en Verbanden. Na afronding van dit vak kun je onder andere moeiteloos:
 • basisbewerkingen uitvoeren (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, getallen afronden).
 • schattingen maken.
 • werken met percentages en verhoudingen.
 • rekenen met gangbare maten voor bijvoorbeeld lengte, inhoud en snelheid.
 • rekenen met samengestelde eenheden (zoals km/u).
 • schalen van meetinstrumenten aflezen.
 • gegevens overzichtelijk in een tabel weergeven. >waarden in formules invullen en de waarde van onbekende variabelen berekenen.
SpaansSpaans
Spaans is een van de meest gesproken talen ter wereld. Het vak Spaans leert je de Spaanse taal op een basisniveau lezen, spreken, schrijven en verstaan. Je hebt straks een flinke woordenschat, kunt informatie uit een tekst halen en weet wat je moet doen als je een formulering niet begrijpt. Ook kun je vragen begrijpen en antwoord geven, je mening geven in het Duits of een eenvoudige brief schrijven. Bovendien doe je kennis op over het land Spanje en de Spaanse cultuur. Dit helpt je weer om geschreven of gesproken Spaanse teksten beter te begrijpen. Een belangrijk onderdeel van het vak Spaans is het lezen van een aantal Spaanse boeken.
WiskundeWiskunde
Je doet de wiskundige vaardigheden op die je in een vervolgopleiding of een baan nodig hebt. Je leert bijvoorbeeld efficiënt rekenen, tabellen en grafieken maken en aflezen, werken met formules, meten en schatten. Ook leer je over statistiek en het omgaan met statistische gegevens. Bovendien leer je de opgedane kennis toepassen in realistische situaties.

De LOI hecht veel waarde aan het up-to-date houden van het lesmateriaal. Om altijd volledig aan te sluiten op de meest recente exameneisen, worden de vakken regelmatig herzien.

Extra: test je voorkennis

Het is mogelijk dat je al over enige voorkennis van het vak beschikt en daar houden wij zo veel mogelijk rekening mee. In het lesmateriaal vind je waar mogelijk opdrachten waarmee je deze voorkennis kunt toetsen. Als blijkt dat je bepaalde leerstof al goed beheerst, kun je dat gedeelte overslaan.

Merk je dat je bepaalde onderdelen extra moet oefenen, dan kun je de uitgebreide leerstof bestuderen. Ook heel handig tijdens je voorbereiding voor het examen!

Examens en diploma

Staatsexamen

Staatsexamen en deelstaatsexamens worden eenmaal per jaar afgenomen door het DUO. De examens zijn ontwikkeld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Dit college is ingesteld door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Voor elk vak kan afzonderlijk worden ingeschreven en staatsexamen worden afgelegd.

Het examen is vrijwel altijd verdeeld in een centraal schriftelijk examen en een college examen (mondeling).

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Opbouw examen

Het examen is vrijwel altijd verdeeld in een centraal schriftelijk examen en een college-examen (mondeling). Het eindcijfer van een vak wordt bepaald door een per vak wisselende weging van het behaalde cijfer voor het centraal schriftelijk examen en het behaalde cijfer voor het college-examen.

Het centraal schriftelijk examen en het college-examen worden op diverse plaatsen in Nederland georganiseerd. Tijdens de opleiding ontvang je alle benodigde specifieke informatie en bereiden we je uitgebreid en terdege voor op de verschillende onderdelen van het staatsexamen.

De examens worden volgens de richtlijnen van het ministerie van OCW afgenomen. De precieze opbouw per vak kun je vinden in de vakinformatie die je ontvangt van DUO. Ook is de meest recente informatie te vinden op de site van DUO.

Centraal schriftelijk examen

Het centraal schriftelijk examen wordt afgenomen in mei. Je hebt altijd recht op het herkansen van één vak uit het volledige programma, mits je met een voldoende voor dit vak je diploma kunt behalen.

College-examen

De vorm en inhoud van het college-examen verschillen per vak. Specifieke informatie per vak is te vinden op duo.nl.

Aanmelding

Wil je examen doen, dan moet je je uiterlijk 31 december definitief hebben aangemeld bij de Examendiensten in Groningen. Aanmelden kan alleen digitaal via www.duo.nl.

Diploma

Je behaalt met deze opleiding officiële VMBO-certificaten van DUO. Dit zijn exact dezelfde certificaten die behaald kunnen worden op iedere VMBO-opleiding.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Extra tips en examenoefeningen

Natuurlijk krijg je vakkundige begeleiding van docenten met praktijkervaring. Bovendien krijg je vele handige tips in de online leeromgeving die je helpen bij je studie en je optimaal voorbereiden op het examen. De informatie varieert per vak en de inhoud wordt tussentijds geactualiseerd en aangevuld.

Studieduur en kosten

Studieduur en vrijstelling

Uiteraard wil je een goede studieplanning maken. In de onderstaande tabel staat vermeld hoeveel uren je nodig hebt om de verschillende vakken te bestuderen. Hanteer deze tabel als een globale richtlijn voor je studieplanning.

Bekijk de studieduur per VMBO-vak
VMBO-vak Studiebelasting
Aardrijkskunde 128 uur (4 maanden)
Biologie 160 uur (5 maanden)
Duits 192 uur (6 maanden)
Economie 192 uur (6 maanden)
Engels 192 uur (6 maanden)
Frans 192 uur (6 maanden)
Geschiedenis en Staatsinrichting 128 uur (4 maanden)
Maatschappijleer 128 uur (4 maanden)
Maatschappijkunde 160 uur (4 maanden)
Natuur- en scheikunde 1 192 uur (6 maanden)
Natuur- en scheikunde 2 192 uur (6 maanden)
Nederlands 192 uur (6 maanden)
Rekenen 2F 128 uur (4 maanden)
Spaans 192 uur (6 maanden)
Wiskunde 192 uur (6 maanden)
Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de tijd die je beschikbaar hebt en je ervaring. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Mogelijke vrijstellingen

Het is in een aantal gevallen mogelijk om vrijstellingen te krijgen op basis van eerder behaalde certificaten van de opleiding MAVO. Hiervoor gelden de richtlijnen van het ministerie van OCW. Je kunt een schriftelijk verzoek indienen bij de Staatsexamencommissie van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Neem voor meer informatie contact op met de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Lesgeld

Het lesgeld staat hieronder vermeld. Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald. Geef je keuze aan bij inschrijving.

Bekijk het lesgeld per VMBO-vak
VMBO-vak Aantal maanden x € 48,–
Aardrijkskunde
4
Biologie 5
Duits
6
Economie
6
Engels
6
Frans
6
Geschiedenis en Staatsinrichting
4
Maatschappijleer
4
Maatschappijleerkunde
5
Natuur- en scheikunde 1
6
Natuur- en scheikunde 2
6
Nederlands 6
Rekenen 2F 4
Spaans
6
Wiskunde 6
Dit heb je nodig

Wanneer je kiest voor het vak natuurkunde, heb je naast het lesmateriaal het BINAS vmbo-kgt informatieboek voor nask 1 en nask 2 (2e editie, ISBN 978.90.01.80069.7) nodig. De kosten hiervan bedragen ongeveer € 13,90.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Examenkosten

Het examengeld wordt door de overheid vastgesteld. De hoogte van het examengeld hangt af van het aantal vakken waarin je examen wilt doen. Het examengeld bedraagt:

 • volledig examenpakket € 567,-.
 • per vak € 113,- (bestaande uit een centraal schriftelijk examen én college-examen).
 • per vak € 56,- (geldt voor de rekentoets en voor vakken met alleen een college-examen).

Kijk voor de meest recente examengelden op www.duo.nl.

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Aanvragen tegemoetkoming deeltijders

Wil je een VMBO-, HAVO- of VWO-opleiding gaan volgen bij de LOI? En heb je geen recht op een tegemoetkoming scholieren of studiefinanciering? Dan kom je mogelijk wel in aanmerking voor een tegemoetkoming deeltijders van DUO (voorheen IB-Groep).

De tegemoetkoming kan oplopen tot maar liefst € 674,86! Wanneer je tussentijds stopt of later begint met de studie, dan heb je in sommige gevallen slechts recht op een gedeeltelijke vergoeding. Bekijk de voorwaarden.

Lesminuten per week: 540 of meer

Tegemoetkoming cursusgeld: € 360,-
Tegemoetkoming schoolkosten: € 314,86

Lesminuten per week: tussen 270 en 540

Tegemoetkoming cursusgeld: € 240,-
Tegemoetkoming schoolkosten: € 212,13

Lesminuten per week: minder dan 270

Tegemoetkoming cursusgeld: € 0,–
Tegemoetkoming schoolkosten: € 0,–

Bij een schriftelijke opleiding is een vak gelijkgesteld aan 135 lesminuten.
Wil je weten hoeveel tegemoetkoming je krijgt, neem dan contact op met DUO. Kijk op de website of bel met (050) 599 77 55

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
4 x € 48,00
Studieduur
Vanaf 4 maanden
Niveau
VMBO
Diploma
Certificaat van DUO

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.

Nog dagen! Laatste dag! Actie verlengd!
Aantrekkelijke tijdschriftenactie

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.
Meer over deze actie