Loopbaancoaching

Vakgebied

Loopbaancoaching

Leer alles over de verschillende fasen van een loopbaantraject. Na afloop van de cursus kun je loopbaancoaching gesprekken voeren en tijdens het traject de juiste opdrachten inzetten.

In het kort

In het kort

Leer alles over de verschillende fasen van een loopbaantraject. Na afloop van de cursus kun je loopbaancoaching gesprekken voeren en tijdens het traject de juiste opdrachten inzetten.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 87,20 (€ 109,00) 20% korting
Lesgeld klassikaal
8 x € 199,00
Studieduur
8 maanden
Diploma
LOI-certificaat
Benodigde vooropleiding
Geen

Steeds meer mensen schakelen een loopbaancoach in. Dit om erachter te komen wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen met hun carrière. Wil je inspelen op deze trend en mensen kunnen coachen op het gebied van loopbaanontwikkeling? Kies dan voor de cursus Loopbaancoaching en leer onder meer alles over de verschillende fasen van een loopbaantraject. Je raakt helemaal thuis in het voeren van coachingsgesprekken en komt erachter welke competenties je als loopbaancoach nodig hebt. Bovendien kun je instrumenten inzetten en een coachingstraject afsluiten en evalueren.

Daarom kies je voor de cursus Loopbaancoaching

 • Zeer praktijkgerichte cursus.
 • Inclusief gratis extra praktijkdag onder begeleiding van ervaren coach.
 • Cursus op HBO-niveau.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Loopbaancoaching is uitstekend geschikt voor iedereen die vanuit eigen interesse over vaardigheden op het gebied van loopbaancoaching wil beschikken of die zelfstandig loopbaancoach wil worden. Bovendien is de  cursus een echte aanrader voor coaches, trainers, HR- en P&O-medewerkers, organisatieadviseurs én loopbaanbegeleiders en consultants met enige ervaring op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Na afloop kun je als jobcoach diverse stijlen van coaching onderscheiden en weet je over welke competenties een goede loopbaancoach moet beschikken. Daarnaast kun je coachingsgesprekken voeren op het gebied van loopbaanontwikkeling en de juiste opdrachten, oefeningen en instrumenten bij een loopbaantraject inzetten. 

Vooropleiding

Om de cursus Loopbaancoaching succesvol af te kunnen ronden, heb je HAVO-/VWO-werk en denkniveau nodig. Ook is het een pré als je enige jaren relevante werkervaring op hebt gedaan.

De cursus

Inhoud van de cursus Loopbaancoaching

De cursus Loopbaancoaching geeft eerst een introductie in coaching. De diverse begeleidingsvormen en kenmerken komen aan bod. Bovendien bespreken we de competenties waarover een goede coach dient te beschikken. Verder gaan we uitgebreid in op de verschillende fasen van een loopbaantraject: de intake, onderzoeksfase en uitvoeringsfase. Ook behandelen we twee technieken die gebruikt kunnen worden bij loopbaancoaching, namelijk het Holland-model en de loopbaanankers. We geven een helder overzicht van de verschillende instrumenten die organisaties gebruiken voor loopbaanontwikkeling.

De cursus bestaat uit vijf onderdelen. Bij elk onderdeel hoort ook een praktijkopdracht. Ook vindt er aan het einde van de cursus een optionele praktijkdag plaats.

Meer over de inhoud

De cursus bestaat uit de onderstaande onderdelen.

Loopbaancoaching en de loopbaancoach

In eerste onderdeel maak je kennis met coaching. Op welke manier onderscheidt het zich van andere begeleidingsvormen en wat zijn de belangrijkste kenmerken van coaching? Centraal staan ook de competenties waarover een coach dient te beschikken. Diverse competenties worden inhoudelijk besproken en we gaan in op de verschillende stijlen van coaching. Vervolgens geven we een introductie op het onderwerp loopbaancoaching en komen diverse theorieën op het gebied van loopbaankeuzen (psychologische theorieën en niet-psychologische theorieën) aan bod. Tot slot worden ook specifieke loopbaanproblemen besproken die hun eigen aanpak vragen. Denk aan onder andere integratie etnische minderheden, senioren, balans werk/privé, burn-out.

Het loopbaantraject

In dit onderdeel leer je hoe je een intake voert en hoe je besluit tot samenwerking. De onderzoeksfase en de uitvoeringsfase komen ook aan bod: welke stappen neem je met de coach in deze fases? Bovendien kan een loopbaantraject verschillende tijdsduren hebben en verschillende vormen aannemen, zoals face-to-face, e-coaching of coaching-on-the-job. De kenmerken van deze vormen komen aan de orde en je komt erachter wanneer je welke vorm (of een combinatie daarvan) in kunt zetten.

Instrumenten voor loopbaancoaching

In het derde deel van de opleiding Loopbaancoaching krijg je oefeningen en opdrachten aangereikt die kunnen worden ingezet voor en tijdens de intake, onderzoeksfase en uitvoeringsfase. Ook worden twee technieken behandeld die te relateren zijn aan loopbaancoaching, namelijk het Holland-model en de loopbaanankers. Van beide technieken wordt de theoretische achtergrond en de concrete toepassing uiteengezet. Daarnaast besteden we aandacht aan het model van de kernkwadranten van Daniël Ofman. Ook de inzet van testen komt aan de orde.

Het voeren van coachingsgesprekken

In dit vierde onderdeel raak je bekend met het begrip coachability: de mate waarin de coachee coachbaar is. Verder is er aandacht voor communicatie en gesprekstechnieken. Aspecten die uitermate waardevol zijn voor een goede coach. Ook wordt een model aangereikt voor het op een doelgerichte manier leiding geven aan een coachingsgesprek. Bovendien behandelen we diverse methodes om een coachingsgesprek of een compleet coachingstraject te evalueren.

Loopbaancoaching in organisaties

In dit laatste onderdeel staat centraal wat de voordelen van coaching voor een organisatie zijn en in welke context coaching als tool succesvol kan zijn binnen organisaties. We gaan in op coaching als HRM-instrument en je leert hoe er binnen organisaties wordt omgaan met individuele loopbaanplannen. Hoe worden beoordelings- , functionerings- en ontwikkelingssystemen ingezet? En hoe ontwikkelen loopbanen zich binnen organisaties? We geven een overzicht van de instrumenten voor loopbaanontwikkeling die organisaties gebruiken en je leert welke overwegingen een rol spelen bij de keuze voor een interne of externe loopbaancoach. Ook de voor- en nadelen van een in- of externe loopbaancoach komen aan bod.

Inclusief praktijkdag

Aan het eind van de cursus Loopbaancoaching via thuisstudie vindt een praktijkdag plaats. Tijdens deze actieve en leerzame dag train je je coachingsvaardigheden, samen met studenten van meerdere coaching vakgebieden. Iedere deelnemer bereidt een presentatie voor over een casus uit het eigen vakgebied. Je geeft en ontvangt feedback, wisselt ervaringen en ideeën uit en doet rollenspellen. Dit alles onder begeleiding van een ervaren trainer. Aan het einde van de training krijg je een reflectieopdracht.

Deelname aan de praktijkdag en het succesvol afronden van de reflectieopdracht zijn vereist voor het behalen van het LOI-certificaat Loopbaancoaching.

Bij de klassikale cursus is deze dag onderdeel van de reguliere bijeenkomsten.

Examens en diploma

Diploma en vervolgopleiding

Er is geen examen verbonden aan deze cursus. Heb je deelgenomen aan de praktijkdag en de reflectieopdracht succesvol afgerond, dan ontvang je het LOI-certificaat Loopbaancoaching.

Wie verder wil studeren, heeft de keuze uit diverse vervolgopleidingen. Kies bijvoorbeeld voor de bacheloropleidingen HBO Management en HBO Toegepaste Psychologie van LOI Hogeschool. Wel dient aan de vooropleidingseisen van de desbetreffende bachelor te worden voldaan.

Liever zelfstandig aan de slag als coach? Dan is de cursus Starten als ZZP’er de ideale optie.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Startdatum en locaties

Startdatum en locaties

Schrijf nu in via het inschrijfformulier en start wanneer je wilt. Doe het dus vandaag nog! Bij een thuisstudie kun je elke datum kiezen. Bij een klassikale opleiding is er keuze uit een aantal startdata en locaties. Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdag- of donderdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Wanneer voor het eerstvolgende startmoment bekend is op welke locatie en dag de opleiding definitief start, staat dit vermeld op deze pagina. Vaak kun je je dan ook nog steeds voor andere locaties en dagen aanmelden.

Klassikaal studeren

Eerstvolgende startmoment:

Maart 2020

Eerste bijeenkomst:

Eind maart 2020

Aantal bijeenkomsten dagopleiding:

7

Aantal bijeenkomsten avondopleiding:

14

Plaats:

Amsterdam

Apeldoorn

Den Haag

Eindhoven

Groningen

Leiderdorp

Rotterdam

Utrecht

Zwolle

Nederland

Amsterdam

Apeldoorn

Den Haag

Eindhoven

Groningen

Leiderdorp

Rotterdam

Utrecht

Zwolle

Alle opleidingen van de LOI worden regelmatig herzien om te blijven aansluiten bij de actuele wensen van de arbeidsmarkt. Afhankelijk van je gekozen startdatum kan het dan ook voorkomen dat de inhoud van de opleiding afwijkt van de hierboven beschreven inhoud. Je volgt altijd het meest actuele klassikale programma.

Thuis studeren

De opleiding past zich volledig aan jouw leven aan. Starten kan wanneer je wilt. Je bepaalt zelf waar je de opleiding volgt, op welk moment je studeert en hoe lang. Daarbij sta je er nooit alleen voor. Je hebt een eigen docent die via de online leeromgeving altijd snel bereikbaar is.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Klassikaal of thuis studeren, aan jou de keuze

Heb je graag een extra stok achter de deur en wil je medestudenten en docenten ontmoeten in de klas? Kies dan voor onze klassikale methode. Hierin is het beste van klassikaal onderwijs en thuisstudie verenigd tot het meest effectieve onderwijs dat je kunt krijgen.
Wil je liever volledig flexibel zijn en hecht je minder waarde aan het klassikale aspect? Kies dan voor onze efficiënte thuisstudie methode. Hierbij ben je 100% flexibel om de opleiding te volgen waar en wanneer je maar wilt, terwijl je toch een eigen docent hebt die je begeleidt en op elk moment vragen kunt stellen.

  Klassikaal studeren Thuis studeren
Vaste structuur van bijeenkomsten
In een kleine groep met docent en medestudenten
Volledig flexibel in studieplek en -tijden
Goed te combineren met werk en privé
Begeleiding door ervaren docenten
Online leeromgeving met effectieve studietools
Klassikaal studeren bij de LOI: met houvast én flexibiliteit

Bij LOI Klassikaal studeer je met alle houvast en alle flexibiliteit waar een druk leven om vraagt. De bijeenkomsten zijn te volgen op locaties door heel Nederland en zorgen voor een vast studieritme. Daarnaast krijg je online begeleiding op elk moment en kun je je studietijd naast de bijeenkomsten zelf indelen wanneer het jou uitkomt.

 • Om de 3 weken een klassikale bijeenkomst.
 • Kies uit een avond-, vrijdag- of zaterdagopleiding.
 • Kleine groepen onder leiding van topdocenten.
 • Gerichte training van competenties, boeiende presentaties en (business)cases.
 • Persoonlijke aanpak met inbreng van en toetsing aan de eigen werkpraktijk.
Thuis studeren bij de LOI: zelfstandig maar zeker niet alleen
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site.Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die de klassikale bijeenkomsten verzorgen én je via internet ook persoonlijk begeleiden in de tussenliggende weken. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Klassikale bijeenkomsten in kleine groepen

Bij de klassikale bijeenkomsten ontmoet je om de drie weken je medestudenten en docenten in de klas. Er wordt lesgegeven in kleine groepen en er wordt gewerkt aan verdieping van kennis en versterking van vaardigheden. Tijdens de inspirerende bijeenkomsten is er veel ruimte voor oefening en vragen. Er wordt onder andere aandacht besteed aan discussies met medestudenten, boeiende presentaties, (business)cases en training van competenties. De docent daagt je uit het beste uit jezelf te halen en biedt veel ruimte voor toetsing aan de eigen werksituatie. Theorie en praktijk worden optimaal geïntegreerd.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Wanneer je kiest voor een thuisstudie, kan de cursus afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, sneller worden afgerond.

Studieduur: 8 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan. Bij een klassikale opleiding gaan we er van uit dat je voorbereid naar de bijeenkomsten komt.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op online persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle (online) studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 8 x € 87,20 (€ 109,00)
Lesgeld klassikaal : 8 x € 199,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).
Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 87,20 (€ 109,00) 20% korting
Lesgeld klassikaal
8 x € 199,00
Studieduur
8 maanden
Diploma
LOI-certificaat
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Kom naar de open dag op 28 januari of 8 februari!

Tijdens de open dagen kom je alles te weten over thuis en klassikaal studeren bij de LOI, de MBO- en HBO- opleidingen en de beroepsgerichte cursussen, en de online leeromgeving. Ook krijg je alle gelegenheid om vragen te stellen en je te laten adviseren over je studiekeuze.

Meld je aan