Binnenhuisarchitectuur

Vakgebied

Binnenhuisarchitectuur

Cursus op professioneel niveau, inclusief lesmateriaal, praktijkdagen en live webcolleges.

In het kort

In het kort

Cursus op professioneel niveau, inclusief lesmateriaal, praktijkdagen en live webcolleges.

Lesgeld thuisstudie
11 x € 40,00 (€ 61,54) 35% korting
Studieduur
11 maanden
Afronding
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het inrichten van een (woon)ruimte gaat veel verder dan het uitkiezen van de meubels die je mooi vindt. Binnenhuisarchitectuur is een vak. Een vak dat veel vraagt van je creativiteit en deskundigheid. Tijdens de cursus Binnenhuisarchitectuur leer je wat er allemaal bij komt kijken. Stap voor stap bouw je aan je tekenvaardigheid, je technische inzicht en je ontwerpkennis. Tijdens de cursus ga je meteen zelf aan de slag. Met uitdagende praktijkopdrachten ontwikkel je je creativiteit en je vaardigheden.

Je leert hoe je een goed doordacht interieurontwerp maakt en maakt uitgebreid kennis met het ontwerpproces. Je leert alles over stijlen, trends en sfeer. Ook komen bouwkundige constructies die nodig zijn om je ontwerpen te realiseren aan bod. Zo ben je na afloop van de cursus uitstekend in staat om op professionele wijze je eigen huis of bedrijfsruimte in te richten of om anderen hierbij advies te geven. Kies voor de cursus Binnenhuisarchitectuur met of zonder digitaal interieurtekenen, je studieduur wijzigt afhankelijk van je keuze.

Daarom kies je voor de cursus Binnenhuisarchitectuur

 • Ook te volgen inclusief digitaal tekenen met VectorWorks©
 • Gratis een complete tekenset.
 • Inspirerende praktijkcases en voorbeelden.
 • 3 gratis mondelinge lesdagen.
Inclusief uitgebreid tekenpakket

•  Liniaal met meerdere schaalverdelingen
•  Geodriehoek
•  Houtskool
•  Set van 12 kleurpotloden
•  Tekenpennen in diverse kleuren
•  5B en HB potlood

Inclusief uitgebreid tekenpakket

•  Liniaal met meerdere schaalverdelingen
•  Geodriehoek
•  Houtskool
•  Set van 12 kleurpotloden
•  Tekenpennen in diverse kleuren
•  5B en HB potlood

Voor wie

Voor wie

De cursus Binnenhuisarchitectuur is een goede keuze voor iedereen die gevoel voor stijl heeft en creatief en origineel is. Deze cursus binnenhuisarchitectuur is een aanrader als je anderen een professioneel advies wilt kunnen geven op interieurgebied. Ook als je beroepsmatig al te maken hebt met interieurs en je kennis op peil wilt brengen, is de cursus Binnenhuisarchitectuur een goede keuze.

Einddoel

Tijdens deze opleiding Binnenhuisarchitectuur leer je alles over stijlen, trends, sfeer, bouwkunde en materialen. Bovendien kom je erachter hoe je een goede tekening van jouw ontwerp maakt. Na afloop van de cursus Binnenhuisarchitectuur ben je in staat om:

 • anderen professioneel te adviseren
 • een compleet interieur te ontwerpen
 • rekening te houden met het budget en eisenpakket van je opdrachtgever
 • te beoordelen welke bouwkundige aanpassingen moeten plaatsvinden en deze te begeleiden
 • werkzaam te zijn in een vakgebied dat aansluit op de cursus.

Na de cursus kun je vrij de aanduiding interieurontwerper, binnenhuisontwerper of designer gebruiken. De titel (interieur)architect en de aanduiding binnenhuisarchitect zijn wettelijk beschermd door de Wet op de architectentitel. Uit deze wet volgt dat alleen diegene die als interieurarchitect staan ingeschreven in het architectenregister, de titel interieurarchitect of de aanduiding binnenhuisarchitect mogen voeren. Voor inschrijving in het architectenregister moet je in het bezit zijn van het specifiek in deze wet genoemd masterdiploma. Voor nadere informatie kun je terecht op de site van het architectenregister.

Vooropleiding

Voor de cursus Binnenhuisarchitectuur is geen speciale vooropleiding vereist. Een algemene ontwikkeling op het niveau van enige jaren voortgezet onderwijs is gewenst.

De cursus

Inhoud van de cursus Binnenhuisarchitectuur

Tijdens de praktijkgerichte cursus Binnenhuisarchitectuur ga je natuurlijk vooral zelf aan de slag. Met praktijkopdrachten ontwikkel je je creativiteit en je vaardigheden. Stap voor stap bouw je aan je tekenvaardigheid, je technische inzicht en je ontwerpkennis. De opdrachten stuur je op naar je docent. Hij of zij voorziet ze van deskundig commentaar, zodat jij je talenten nog verder kunt ontwikkelen.

Meer over de inhoud

De lesstof van de cursus Binnenhuisarchitectuur is verdeeld in vijf delen waarmee we stap voor stap het huis doorgaan. De binnenkomst, de huiskamer, de bovenverdieping, de benedenverdieping en het complete huis. De volgende onderwerpen komen in deze delen aan bod:

Interieurontwerpen

Het onderwerp Interieurontwerpen draait vooral om het dóén. Je gaat met behulp van duidelijke uitleg en veel illustraties aan de slag om interieurs te ontwerpen voor alle ruimtes in een huis: woonkamer, keuken, badkamer, zolder, trappenhuis en ook het kleinste kamertje wordt niet overgeslagen! Je start met eenvoudige opdrachten en werkt toe naar interieurs die ingewikkelder zijn en meer creativiteit vergen. Ook raambekleding en plafondafwerking komen aan bod. Je leert opnieuw kijken en we gaan in op maatvoering, kleurgebruik en compositie.

Materialen

Bij het maken van een ontwerp moet je rekening houden met de materialen die je wilt gebruiken. Je leert daarom alles over materialen. Zo komen steenachtige materialen als kunststeen en beton uitgebreid aan bod, maar is er ook aandacht voor metalen en houtproducten. Je weet straks alles over de kwaliteit, duurzaamheid en toepassingen van diverse materialen.

Interieurtekenen en presenteren

Je leert hoe je een goede, professionele tekening van jouw ontwerp maakt en je leert alles over de materialen die je in je ontwerp gebruikt en hoe je ermee omgaat. Met verschillende tekenopdrachten bouw je je tekenvaardigheden stap voor stap op. Daarbij leer je verschillende materialen gebruiken en ontdek je waar jij prettig mee werkt. Je leert hoe je jouw ideeën op interieurgebied professioneel en aantrekkelijk kunt presenteren. Daarbij wordt zowel aandacht besteed aan het schetsen als aan het maken van een technische tekening.

Digitaal interieurtekenen

Je kunt deze cursus ook inclusief Digitaal interieurtekenen volgen, waarin je leert werken met de software van VectorWorks©, zodat je al je ontwerpen makkelijk en snel op de computer kunt maken. Nadat je je de basis van Interieurtekenen en presenteren eigen hebt gemaakt, leer je in acht hoofdstukken met deze software te werken. VectorWorks© is hét programma voor de professionele interieurbranche, dus als je deze cursus voor professionele doeleinden volgt is dit zeker aan te raden.

Bouwkunde en techniek

Als binnenhuisarchitect moet je op de hoogte zijn van de technische mogelijkheden en beperkingen. Je moet zelfstandig kunnen beoordelen welke bouwkundige aanpassingen voor jouw ontwerp nodig zijn. Ook zul je moeten communiceren met aannemers, loodgieters, elektriciens, e.d. In deze module leer je daarom meer over elektra, bouwconstructies, verwarming, isolatie, installaties en de organisatie van het bouwproces.

Trappen

Welke trapvormen zijn er en welke materialen kun je gebruiken? Hoe zorg je voor een bruikbare en veilige trap? Het komt allemaal aan bod! Daarnaast leer je alles over afscheidingen en leuningen en het renoveren van trappen.

Afwerking van wanden en vloeren

Om een tot een strak ontwerp te komen, is het essentieel dat de afwerking van wanden en vloeren perfect is. Je leert daarom alles over het afwerken van binnen- en buitenmuren en de afwerking van vloeren en transparante wanden.

Schilderwerken

Met welke veiligheids- en milieuaspecten moet je rekening houden als je gaat schilderen? Welke soorten verf, vernis en beits zijn er? Hoe behandel je houtrot? Je leert het allemaal tijdens het onderdeel Schilderwerken.

Interieurgeschiedenis

In dit deel van de cursus wordt ingegaan op de belangrijkste interieurstijlen uit de oudheid en de negentiende en twintigste eeuw. Je leert meer over de geschiedenis van de bouwkunst, het ontwerpen van meubels en de verandering in woonfuncties door de jaren heen. Bekende ontwerpers als Eames en Gispen komen hierbij aan bod. Vervolgens worden architecturen en interieuren uit de jaren ’50, ’60, ’70, ’80 en ’90 besproken. Welke elementen zagen we toen vooral terug en welke ontwerpers zijn kenmerkend voor deze tijd? Doordat je de geschiedenis van het interieur en de visie van ontwerpers uit het verleden leert kennen, ontwikkel je een eigen visie en ben je zelf beter in staat een interieur of ruimte zó te ontwerpen of aan te passen, dat het aan de (moderne) eisen voldoet.

Interieurstyling

Ook zonder al te veel ingrepen kan een interieur al een metamorfose ondergaan. En na het uitvoeren van een interieurontwerp is er behoefte aan de zogenaamde “finishing touch”. Daarom gaan we in deze module verder in op interieurstyling. Vormprincipes, compositie, kleuren en patronen, materialen, verlichting, planten en bloemen, het komt allemaal aan bod in dit onderdeel.

Prachtig naslagwerk

Het lesmateriaal bevat veel inspirerende tekeningen en illustraties. Na afloop van de cursus heb je een schitterend en overzichtelijk naslagwerk. Je kunt het elke keer raadplegen, als je iets aan je interieur wilt veranderen. Makkelijk toch!

Handmatig interieurtekenen

Om je opdrachten uit te kunnen werken, krijg je een complete tekenset met onder meer een aantal linialen, (kleur)potloden, tekenpennen en houtskool. Je hebt dus meteen alles in huis om aan de slag te kunnen.

Digitaal interieurtekenen

Als je kiest voor de cursus inclusief digitaal interieurtekenen, ontvang je de educatieve versie van VectorWorks© met een licentie voor twee jaar.

Inclusief gratis praktijkdagen

Tijdens de cursus worden drie praktijkdagen georganiseerd. Op deze dagen wordt aandacht besteed aan het tekenen en de diverse materialen en technieken. Ook krijg je een kleurenworkshop, zodat je helemaal op de hoogte bent van de laatste kleurentrends. Aan het bijwonen van deze dagen zijn geen extra kosten verbonden. Het bijwonen van de praktijkdagen is een goede voorbereiding op je examen. Tijdens je cursus ontvang je meer informatie over deze inspirerende dagen.

Dit heb je nodig

Om te kunnen werken met VectorWorks©, dient je computer te voldoen aan deze systeemeisen.

Examens en diploma

Examen

Het examen Binnenhuisarchitectuur wordt tweemaal per jaar (in voor- en najaar) afgenomen door de Centrale Examencommissie van de LOI. Het examen bestaat uit vier vakken:

 • Interieurontwerpen
 • Interieurtekenen en presenteren
 • Interieurstyling
 • Bouwkunde en techniek

Als je kiest voor Digitaal interieurtekenen maak je hiervoor een eindopdracht.

Kijk voor de examenkosten bij Cursusduur en kosten.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma

Na succesvolle afronding van het examen, heb je het LOI-diploma Binnenhuisarchitectuur op zak.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk
"De theorie wordt regelmatig afgewisseld met leuke praktijkopdrachten"
Jeanine Lodders

Interieurstylist en -architect, auteur en docent

"De theorie wordt regelmatig afgewisseld met leuke praktijkopdrachten"
Jeanine Lodders

Interieurstylist en -architect, auteur en docent

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Houd er rekening mee dat de uiteindelijke cursusduur afhankelijk is van de keuzes die je bij inschrijving maakt.

Je kunt kiezen voor de cursus met of zonder Vectorworks. Wanneer je kiest voor de variant inclusief Vectorworks, duurt de cursus drie maanden langer.

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Je kunt zowel voor de volledige cursus inschrijven, als voor de onderdelen afzonderlijk. Hierdoor varieert het lesgeld. Meer informatie hierover vind je op het inschrijfformulier.

Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald. Geef je keuze aan op het inschrijfformulier. Naast het lesgeld betaal je éénmalig een klein bedrag aan inschrijfkosten.

Je kunt deze cursus met of zonder Vectorworks volgen. Kies je voor de cursus Binnenhuisarchitectuur met VectorWorks, dan heeft dit invloed op het lesgeld. Je betaalt dan voor 14 maanden lesgeld in plaats van voor 11 maanden. Het lesgeld is € 40,00 (€ 61,54) per maand.

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Drie inspirerende praktijkdagen.
 • Uitgebreid tekenpakket.
 • Begeleiding door een ervaren docent.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).

Examenkosten

Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 215,00.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
11 x € 40,00 (€ 61,54) 35% korting
Studieduur
11 maanden
Afronding
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Schrijf je vóór 24 januari in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 35 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 35% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!