Tuinontwerpen

Vakgebied

Tuinontwerpen

Leer een tuin in perspectief tekenen, welke begroeiing bij een tuin past en wat er bij onderhoud komt kijken. Ook het creëren van sfeer komt aan bod tijdens de cursus Tuinontwerpen.

In het kort

In het kort

Leer een tuin in perspectief tekenen, welke begroeiing bij een tuin past en wat er bij onderhoud komt kijken. Ook het creëren van sfeer komt aan bod tijdens de cursus Tuinontwerpen.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 35,00 (€ 53,85) 35% korting
Studieduur
8 maanden
Afronding
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Ben je creatief en lijkt het je leuk om een tuin te ontwerpen? Kies dan voor de LOI-cursus Tuinontwerpen! Tijdens de tuinontwerp-cursus leer je o.a. over planten en hun eigenschappen, onderhoud, tuinstijlen, het creëren van sfeer en het weergeven je ideeën in een tuintekening.

Bij de cursus Tuinontwerpen van de LOI krijg je onder andere het gratis boek ’Beplantingsleer’. Daarnaast kun je inspiratie opdoen tijdens de praktijkdagen. Zo leer je hoe je een ontwerp helder op papier zet en bezoek je verschillende tuinen.

Daarom kies je voor de cursus Tuinontwerpen

 • Leer verschillende soorten kleine tuinen ontwerpen.
 • Inclusief gratis praktijkdag.
 • Gratis boek "Beplantingsleer" en dvd "Snoeien".
 • Ook te volgen inclusief digitaal tekenen met VectorWorks©.
 • Inclusief een tekenset.

Voor wie

Voor wie

De cursus Tuinontwerpen is een echte aanrader voor iedereen die graag in de tuin bezig is en zijn of haar kennis van tuinieren wil uitbreiden. Tijdens de cursus tuinontwerpen kom je alles te weten over planten en bemesting, maar leer je ook een tuin ontwerpen. Ook als je digitaal wilt leren tekenen met VectorWorks© is de cursus Tuinontwerpen zeer geschikt. Straks kun jij niet alleen een tuin onderhouden, maar ook ontwerpen.

Einddoel

Na het afronden van de cursus Tuinontwerpen kun je een tuin ontwerpen, aanleggen en onderhouden. Bijvoorbeeld je eigen tuin, of die van buren, vrienden of bekenden.  Je hebt kennis van planten, bemesting, verzorging. Ook weet je hoe je een bepaalde sfeer creëert in een tuin. Je kunt je ideeën laten zien in schetsen en perspectieftekeningen.

De cursus

Inhoud van de cursus Tuinontwerpen

De cursus Tuinontwerpen leert je de basis van het tuinontwerpen en aanleggen van een tuin. Je vraagt je af wat nu eigenlijk maakt dat je een tuin mooi vindt of juist niet. Daarbij maak je kennis met verschillende tuinstijlen.

Allereerst wordt ingegaan op planten en hun eigenschappen. Je kunt immers niet iedere plant overal neerzetten. Je leert wat een plant nodig heeft en welke combinaties wel of niet mogelijk zijn. Ook leer je hoe je een tuinontwerp maakt. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor een bepaalde sfeer? Daarbij komen verschillende soorten tuinen aan bod, zoals daktuinen, binnentuinen voortuinen en kleine achtertuinen.

In een tuin heb je niet alleen te maken met levende materialen (de planten), maar ook met dode materialen. Denk bijvoorbeeld aan bestrating en afrastering. Je leert waar je op moet letten, hoe je berekent wat je nodig hebt en welke materialen en gereedschappen je kunt gebruiken.

Tot slot leer je je ideeën weergeven in een duidelijke tekening. Hoe meet je een tuin op en hoe maak je een tekening op schaal?

Gratis studiematerialen

Bij je cursus ontvang je geheel gratis het boek ’Beplantingsleer’ dat speciaal voor de LOI is ontworpen. Hierin zijn kenmerken en eigenschappen opgenomen van meer dan 800 planten.

Ook de boeken ’Naamlijst houtige gewassen’ en ’Naamlijst vaste planten’ ontvang je gratis. Hierin kun je snel de juiste naam en correcte schrijfwijze van de verschillende planten opzoeken. Een ander prettig hulpmiddel is de dvd ’Snoeien’.

Gratis materialen tuintekenen

Om je opdrachten uit te kunnen werken, krijg je een complete tekenset met onder meer vulpotloden, kleurpotloden, geodriehoeken en een passer.

Digitaal tuintekenen

Als je kiest voor de cursus inclusief Digitaal tuintekenen ontvang je de educatieve versie van VectorWorks© met een licentie voor twee jaar.

Inclusief gratis praktijkdag

Je brengt de cursus Tuinontwerpen in de praktijk door veel opdrachten uit te werken, maar ook door middel van een praktijkdag. Tijdens de lesdag maak je kennis met de dagelijkse realiteit van het tuinontwerpen en met de materialen die daarbij worden gebruikt.

Dit heb je nodig

Om te kunnen werken met VectorWorks©, dient je computer te voldoen aan deze systeemeisen.

Examens en diploma

Examen

De cursus Tuinontwerpen wordt afgerond met een examen. Zie je hier tegenop? Geen nood: de examentrainingsdag, die vlak voor het examen wordt gehouden, bereidt je er grondig op voor! Aan het bijwonen van deze training zijn geen extra kosten verbonden. Je ontvangt tijdig de nodige informatie.

Het examen Tuinontwerpen wordt tweemaal per jaar (in voor- en najaar) afgenomen door de Centrale Examencommissie van de LOI.

Examenvakken

De examenvakken zijn:

 • Tuinontwerpen: 2 uur
 • Ontwerpen van een beplantingsplan: 1 uur
 • Tuintekenen: 1 uur en 30 minuten
 • Beplantingsleer: 1 uur.

Kijk voor de examenkosten bij Cursusduur en kosten.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma en vervolgopleiding

Na succesvolle afronding van het examen, heb je het LOI-diploma Tuinontwerpen op zak.

Verder leren

Na deze cursus kun je kleine tuinen ontwerpen en onderhouden. Heb je als doel om zelfstandig aan de slag te gaan als tuinontwerper? Dan is de cursus Tuinarchitectuur een prima vervolgcursus.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus flexibel volgen. Je gaat aan de slag waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt
"Er zitten vaak échte talenten tussen"
Dick Meischke

docent


Lees het interview
"Er zitten vaak échte talenten tussen"
Dick Meischke

docent

Lees het interview

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Houd er rekening mee dat de uiteindelijke cursusduur afhankelijk is van de keuzes die je bij inschrijving maakt.

Je kunt kiezen voor de cursus met of zonder Vectorworks. Wanneer je kiest voor de variant inclusief Vectorworks, duurt de cursus drie maanden langer.

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Je kunt zowel voor de volledige cursus inschrijven, als voor de onderdelen afzonderlijk. Hierdoor varieert het lesgeld. Meer informatie hierover vind je op het inschrijfformulier.

Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald. Geef je keuze aan op het inschrijfformulier. Naast het lesgeld betaal je éénmalig een klein bedrag aan inschrijfkosten.

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Extra boeken en een dvd.
 • Tekenset.
 • Praktijkdag.
 • Begeleiding door een ervaren docent.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).

Examenkosten

Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 179,00.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 35,00 (€ 53,85) 35% korting
Studieduur
8 maanden
Afronding
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 24 april
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 24 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 35 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 35% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!