Juridisch medewerker

Vakgebied

Juridisch medewerker

Doe kennis op van alle specialisaties binnen de rechtspraktijk. Na de cursus juridisch medewerker kun je aan de slag als medewerker bij een advocaten-, notaris- of deurwaarderspraktijk.

In het kort

In het kort

Doe kennis op van alle specialisaties binnen de rechtspraktijk. Na de cursus juridisch medewerker kun je aan de slag als medewerker bij een advocaten-, notaris- of deurwaarderspraktijk.

Lesgeld thuisstudie
12 x € 79,00
Studieduur
12 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Ambieer je een gevarieerde functie als juridisch medewerker? Of wil je je kennis op juridisch vlak verbreden? Dan is de praktijkgerichte cursus Juridisch medewerker een prima keuze. Er is ruime aandacht voor alle specialisaties binnen de rechtspraktijk. Denk aan het burgerlijk recht en ondernemingsrecht, maar ook het arbeidsrecht en sociale verzekeringen. Een juridisch medewerker moet ook probleemloos met Office om kunnen gaan. Daarom gaan we tijdens deze cursus ook uitgebreid in op het gebruik van de Office-programma’s. Na afloop ben je klaar voor een veelzijdige en verantwoordelijke baan als assistent/secretaresse in de juridische praktijk.

Daarom kies je voor de cursus Juridisch medewerker

 • Cursus op MBO-niveau.
 • Goede opstap voor HBO-programma’s op juridisch gebied.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Juridisch medewerker is geschikt voor iedereen die als assistent/secretaresse binnen een advocaten-, notaris- of deurwaarderspraktijk wil werken. De cursus is ook voor mensen die al in de juridische praktijk werkzaam zijn en hun kennis op MBO-niveau willen uitbreiden. Met het diploma Juridisch medewerker toon je aan dat je beschikt over breed georiënteerde kennis op het vakgebied van de juridisch medewerker.

Vooropleiding

Voor deze cursus is geen specifieke voorpleiding nodig. Wel gaat de opleiding uit van het werk- en denkniveau van VMBO theoretische leerweg, HAVO 4 of MBO 2.

De cursus

Inhoud van de cursus Juridisch medewerker

De cursus Juridisch medewerker begint met een inleiding van het recht en het burgerlijk recht. Wat is recht en hoe zit de juridische praktijk in elkaar? Vervolgens gaan we dieper in op burgerlijk en bestuursprocesrecht. Ook de opzet en werking van het ondernemings- en faillissementsrecht worden besproken. Andere boeiende onderwerpen zijn flexibele arbeidsrelaties, sociale verzekeringen en de individuele arbeidsovereenkomst. Tot slot leer je werken met Microsoft Office. Tijdens de verschillende modules staat kennis- en inzichtenontwikkeling centraal. Na afloop ben je in staat de opgedane kennis en inzichten ook kundig toe te passen.

Meer over de inhoud

De cursus Juridisch medewerker bestaat uit de onderstaande delen.

Inleiding recht en burgerlijk recht

Deze module start met de basisbeginselen: wat is recht en hoe zit de kantoorpraktijk voor advocatuur, notariaat en gerechtsdeurwaarders in elkaar? De opzet en werking van de staatsinrichting, het OM, het bestuursrecht en het strafrecht komen aan de orde, net als de systematiek van het burgerlijk recht. Verder komen de opzet en werking van het personen- en familierecht, het huwelijksvermogensrecht, het erfrecht, het rechtspersonen- en ondernemingsrecht, het goederenrecht en het verbintenissenrecht uitgebreid aan bod.

Burgerlijk en bestuursprocesrecht, ondernemings- en faillissementsrecht

In deze module ontdek je hoe de rechterlijke bevoegdheid en een rechtbankprocedure in eerste aanleg voor burgerlijk procesrecht en strafrecht in elkaar zitten. Bovendien bespreken we de verschillende procesvormen, de werking van het bestuursprocesrecht en het Wetboek van Strafvordering en de diverse rechtsmiddelen. Ook de opzet en werking van het rechtspersonen- en ondernemingsrecht, het executie- en beslagrecht, het faillissementsrecht en surseance van betaling komen ruim aan bod.

Arbeidsrecht en sociale zekerheid

Tijdens deze module bespreken we de opzet en werking van het arbeidsrecht. Maar ook de verschillende aspecten van de individuele arbeidsovereenkomst, welke verplichtingen werkgever en werknemer in een arbeidsrelatie hebben en hoe de cao en de ondernemingsraad in elkaar steken. Dit onderdeel behandelt verder interessante thema’s als flexibele arbeidsrelaties, beëindiging van de arbeidsovereenkomst en ontslagrecht, sociale zekerheid, sociale verzekeringen en sociale voorzieningen.

Basis modules

Computer Essentials

Deze module behandelt basisbegrippen en vaardigheden met betrekking tot het gebruik van apparaten, het maken en beheren van bestanden, netwerken en gegevensbeveiliging.

Online Essentials

In deze module draait het om basisbegrippen en -vaardigheden met betrekking tot het gebruik van internet. Denk bijvoorbeeld aan efficiënt zoeken naar informatie, online communicatie en e-mail.

Tekstverwerken

Tekstverwerking is een van de meest gebruikte computertoepassingen. Handig voor het maken van notulen, verslagen, werkstukken, (sollicitatie)brieven, maar ook de adresetiketten voor op een envelop. In deze module wordt het samenstellen, bewerken, vormgeven, opslaan en afdrukken van documenten behandeld.

Spreadsheets

Een spreadsheet is te vergelijken met een rekenmachine. Maar met een computer zijn er veel meer mogelijkheden. Zelfs de meest ingewikkelde berekeningen verschijnen in een handomdraai op het scherm. Het gaat niet alleen een stuk sneller, maar je kunt ook de resultaten overzichtelijk presenteren. Spreadsheets worden gebruikt voor het opstellen van budgetten, het maken van prognoses, zakelijke grafieken en financiële rapportages.

Standaard modules

Presentaties

Op een computer zitten tal van teken- en presentatiemogelijkheden. Een afbeelding of illustratie kan een goede ondersteuning zijn bij een tekst. Zo draagt de combinatie van woord en beeld vaak bij aan effectieve communicatie. Bijvoorbeeld bij het houden van een presentatie. Niet vreemd dus dat deze hulpmiddelen veel worden ingezet in het bedrijfsleven en bij het lesgeven.

Databases

Beschik je over een grote hoeveelheid gegevens, waar je op ieder moment van de dag bij moet kunnen? Dan is het gebruik van een database een prima oplossing. Alle gegevens kunnen ingevoerd, aangepast en uitgebreid worden. Binnen bedrijven en organisaties worden databases veelal gebruikt voor het bijhouden van klant- en voorraadgegevens.

Dit heb je nodig

We gaan ervan uit dat je beschikt over een PC met Windows en Office. Daarnaast gaan we ervan uit dat je beschikt over een recente wetbundel, bijvoorbeeld de Wettenbundel HBO, de Kluwer Collegebundel of de Verzameling Nederlandse Wetgeving. Houd hiervoor rekening met een uitgave van ongeveer € 50,-.

Examens en diploma

Examen

De modules Inleiding recht en burgerlijk recht en Burgerlijk en bestuursprocesrecht, ondernemings- en faillissementsrecht worden afgesloten met een flexibel LOI-examen. De module Arbeidsrecht en sociale zekerheid afgesloten met een openboekexamen in de vorm van een inzendopgave.

De modules Online essentials, Computer Essentials, Tekstverwerking, Spreadsheets, Databases en Presentaties worden afgesloten met inzendopgaven. Indien de examens en de inzendopgaven met een voldoende worden afgerond (cijfer 6 of hoger), ben je geslaagd.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma en vervolgopleiding

Het LOI-examen voor deze cursus wordt afgenomen door de Examencommissie van de LOI. Na succesvolle afronding van dit examen heb je het LOI-diploma Juridisch medewerker op zak. 

De cursus Juridisch medewerker biedt prima mogelijkheden voor vervolgopleidingen op juridisch gebied, zoals de HBO-opleidingen Legal Assistant Advocatuur en Legal Assistant notariaat.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

Een opleiding volgen doe je niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het vakgebied van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur en vrijstelling

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 12 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Mogelijke vrijstellingen

Wie in het bezit is van het LOI-diploma Recht voor de juridische kantoorpraktijk krijgt vrijstelling voor de module Inleiding Recht en burgerlijk recht. Wie in het bezit is van een Praktijkdiploma arbeidsrecht of een diploma Medewerker personeelszaken, krijgt vrijstelling voor de module Arbeidsrecht en sociale verzekeringen. Indien je Effectief Office-gebruik al hebt behaald, krijg je vrijstelling voor de module Effectief Office-gebruik.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 12 x € 79,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Dit heb je nodig

We gaan ervan uit dat je beschikt over een PC met Windows 7 of 8 en Office 2010 of 2013. Daarnaast gaan we ervan uit dat je beschikt over een recente wetbundel, bijvoorbeeld de Wettenbundel HBO, de Kluwer Collegebundel of de Verzameling Nederlandse Wetgeving.  Heb je (nog) geen wetbundel, houd dan rekening met een uitgave van ongeveer € 50,-.

Examenkosten

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Het examengeld bedraagt € 298,00. Wanneer je kiest voor het betalen van een vast bedrag per maand aan examengeld, profiteer je van ongeveer 25% korting en betaal je € 223,50. Hiervoor mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer kosteloos worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
12 x € 79,00
Studieduur
12 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 24 april
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 24 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak