Music producer

Vakgebied

Music producer

De cursus Music producer leert je hoe je van een gewone PC een krachtige muziekstudio maakt en je eigen sound produceert. Met begeleiding dor professionals en gratis software Cubase!

In het kort

In het kort

De cursus Music producer leert je hoe je van een gewone PC een krachtige muziekstudio maakt en je eigen sound produceert. Met begeleiding dor professionals en gratis software Cubase!

Lesgeld thuisstudie
7 x € 68,00 (€ 85,00) 20% korting
Studieduur
7 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Speel je een elektronisch of akoestisch instrument, zing je of maak je muziek met de PC en wil je graag je eigen muziek leren produceren? Of lijkt het je leuk om muziek van anderen te kunnen produceren? Kies dan voor de LOI-cursus Music producer. De cursus is ook een aanrader wanneer je geïnteresseerd bent in muziek en geluidsstudiotechniek en hier meer mee wilt doen. Misschien droom je zelfs wel van een carrière in de muziekproductie? Ook dan is de praktische cursus Music producer echt iets voor jou!

Na afloop van deze music producer opleiding weet je hoe je van een gewone PC een krachtige muziekstudio kunt maken en daarmee je eigen muziek kunt produceren. Je maakt kennis met alle elementen om een goede muziekproductie in elkaar te zetten en opnames te maken. Straks maak jij indruk met je eigen sound!

Het lesmateriaal is inclusief de software Cubase. Je hebt dus meteen alles in huis om aan de slag te gaan.

Daarom kies je voor de cursus Music producer

 • Met gratis software Steinberg Cubase 10 Elements.
 • Veel voorbeelden en inspirerend oefenmateriaal.
 • Inclusief instructievideo’s.
 • Begeleiding door professionals.
Vernieuwde cursus

De cursus Music producer is onlangs volledig herzien en sluit naadloos aan op de nieuwste ontwikkelingen. Zo leer je nu werken met de Software Cubase 10. Bovendien zijn aan de cursus instructievideo’s toegevoegd voor nog meer inspiratie!

"Muziek is een krachtig middel"
Matheus Sales de Moura

Cursist Music producer


Lees het interview
"Muziek is een krachtig middel"
Matheus Sales de Moura

Cursist Music producer

Lees het interview

Voor wie

Voor wie

De cursus Music producer is bestemd voor iedereen die zijn eigen muziek wil leren produceren. Dit kan zijn omdat je zelf muziek maakt (met een instrument, je stem of de PC), of omdat je muziek van anderen wilt produceren. Ook als je er in de toekomst je beroep van wilt maken, is deze cursus echt een aanrader!

Einddoel

Na het afronden van de LOI-cursus Music producer kun je van je eigen PC een krachtige muziekstudio maken. Je kunt muziek opnemen en eventuele problemen oplossen, je weet hoe je studioapparatuur en software kunt inzetten en weet hoe je muziek ondersteunt met (virtuele) instrumenten en effecten. Ook ken je de basisprincipes van de muziek- en geluidstheorie en kun je zelf een song arrangeren en een productie samenstellen.

De cursus

Inhoud van de cursus Music producer

De cursus Music producer leert je alles wat je moet weten en kunnen om je eigen sound te produceren. Je maakt kennis met belangrijke music producers, leert over geluidstheorie en opname-apparatuur en leert werken met Steinberg Cubase Elements. Veel belangrijke studiocomponisten werken met deze software! Je leert alle ins en outs van Cubase kennen. Opnames maken, mixen, loopen, effecten toepassen, virtuele instrumenten gebruiken, samples gebruiken en arrangementen maken. Straks kun je het allemaal!

Meer over de inhoud

Tijdens de cursus Music Producer komen de volgende onderdelen aan bod:

De Music producer

Wat is nu eigenlijk een music producer? Dat is de vraag die in dit hoofdstuk centraal staat. Je leert wat de werkzaamheden van een music producer zijn, wat het verschil is tussen een traditionele en een moderne producer en maakt kennis met een aantal belangrijk music producers.

Geluidstheorie

In dit hoofdstuk komen de basisprincipes van de geluidstheorie aan bod en ontdek je waarom deze kennis zo belangrijk is voor een music producer. Wat is geluid eigenlijk? En hoe zit het ruimte-akoestiek? Ook leer je muziekinstrumenten classificeren en maak je kennis met het digitaliseren van geluid.

Studio-apparatuur

Je maakt kennis met de belangrijkste apparatuur en de functie ervan in de moderne muziekstudio. Zo leer je o.a. over de mixer, randapparatuur, bekabeling, het Digitale Audiowerkstation en het samenstellen van een projectstudio.

Opnametechniek

In dit hoofdstuk leer je de belangrijkste opnametechnieken kennen én toepassen. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. microfoons, direct recording, monitoring en het oplossen van eventuele problemen.

Steinberg Cubase Elements

Dit hoofdstuk leert je werken met Steinberg Cubase Elements, een van de. meest gebruikte digitale MIDI- en audio sequencing/editingsoftwarepakketten ter wereld. Je ontdekt wat je allemaal met deze software kunt. Zo leer je o.a. over het importeren van audiobestanden, knippen en plakken, loopen, opnames maken, mixen, automation en mixdown.

Effecten

Je leert welke effecten er zijn en hoe je ze kunt toepassen. Je leert bijvoorbeeld wat een equalizer doet, welke dynamische effecten je kunt toepassen, reverb-effecten onderscheiden en toepassen, het belang van delay-tijden kennen, modulatie-effecten en distortion en psychoakoestische effecten toepassen.

MIDI

Je leert wat MIDI is en hoe je MIDI kunt toepassen. Ook leer je wat een MIDI-interface is en hoe je deze kunt installeren. Bovendien leer je hoe Cubase omgaat met MIDI-informatie. Tot slot leer je MIDI-bestanden importeren en exporteren.

Virtuele instrumenten

In dit deel leer je virtuele instrumenten gebruiken. Je leert wat een virtueel instrument is en hoe je deze instrumenten kunt toevoegen aan een arrangement.

Sampling

Je leert wat sampling is en hoe je deze techniek toepast. Je kunt straks binnen Cubase een sample gebruiken, kent de verschillende technieken en weet wat een sample-library is. Ook ben je op de hoogte van copyright en sample clearance.

Virtuele effecten

In dit hoofdstuk leer je virtuele effecten gebruiken. Je weet straks wat de voordelen en nadelen van deze techniek zijn, kunt effecten toevoegen aan audiotracks, een effectmix samenstellen en een stack van virtuele effecten maken. Bovendien leer je virtuele effecten toevoegen aan virtuele instrumenten.

Muziektheorie

In dit deel draait alles om de muziek. Je leert de basisprincipes van muziektheorie kennen en toepassen. Daarbij leer je o.a. over toonhoogte, toonladders, ritmiek, harmonie, akkoorden, transponeren en emotie in muziek.

Arrangeren en produceren

Je leert arrangementen maken en een productie samenstellen. Na een introductie gaan we in op songstructuren, de belangrijkste elementen van een song, quantisatie, improvisatie en mixen.

Verdieping Cubase

In dit deel gaan we dieper in op de software Cubase. Je leert een aantal gevorderde technieken toepassen. Zo leer je o.a. de time-stretchfunctie gebruiken, fades maken, midi-effecten toepassen en werken met synchronisatie. Ook leer je een aantal belangrijke handigheden, zoals het maken van mappen en groepen.

De muziekbusiness

Wie echt aan de slag wil in de muziekbusiness, moet natuurlijk wel enige achtergrondkennis hebben. Daarom gaan we in dit laatste hoofdstuk in op een aantal belangrijke aspecten van de business. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. auteursrecht, belangenorganisaties, platenmaatschappijen en publishers, management, distributie, contracten, het boekingskantoor en het online aanbieden van muziek.

Gratis software

De Engelstalige software die je nodig hebt (Cubase) is inbegrepen bij het lesmateriaal.

Dit heb je nodig

Voor het werken met Cubase, moet je computer voldoen aan de volgende eisen:

 • Windows 7 of hoger, 32 of 64 bit versies
 • Apple Mac OSX 10.6 of hoger, 32 of 64 bit versies
 • In- of externe audio interface (ASIO compatible voor lage latency).
 • USB-poort (voor Steinberg Key).
 • Internet (i.v.m. activering licentie).

Ook raden we je aan een microfoon aan te schaffen.

Studieverklaring

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Verder leren

Wil je hierna nog meer muziekcursussen volgen en zo je muzikale mogelijkheden uitbreiden? Denk dan eens aan de cursus Keyboard, Gitaar of Piano.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 7 maanden

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele cursus, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 7 x € 68,00 (€ 85,00)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Instructievideo's.
 • Software Cubase.
 • Begeleiding door een ervaren docent.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).
Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
7 x € 68,00 (€ 85,00) 20% korting
Studieduur
7 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!