Beleggen voor beginners

Vakgebied

Beleggen voor beginners

Leer verstandig beleggen, praktijkgerichte cursus inclusief lesmateriaal, begeleiding en live webcollege.

In het kort

In het kort

Leer verstandig beleggen, praktijkgerichte cursus inclusief lesmateriaal, begeleiding en live webcollege.

Lesgeld thuisstudie
6 x € 38,00 (€ 47,50) 20% korting
Studieduur
6 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Wil je leren hoe je verstandig kunt beleggen? Kies dan voor de cursus Beleggen voor beginners van de LOI.

De rente op een spaarrekening is tegenwoordig zo goed als nihil. Het is daarom slim om te overwegen een kapitaaltje op te bouwen door zelf te beleggen. Op de beurs zijn immers hoge rendementen te behalen. Er zijn echter ook risico’s. Deze beleggingscursus maakt je wegwijs in de wereld van beleggen. De cursus besteedt onder meer aandacht aan de verschillende soorten beleggingen, het inschatten van risico’s en het verkleinen van risico’s, de weg vinden in de grote hoeveelheid online beleggingsplatforms en de opkomst van cryptocurrencies. Ook wordt besproken hoe je aan informatie over de markt en de beurs komt.

De cursus Beleggen voor beginners biedt in korte tijd voldoende basiskennis om voor jezelf te bepalen wat voor belegger je bent, hoeveel risico je wilt nemen en hoe je een beleggingsportefeuille samenstelt.

Daarom kies je voor de cursus Beleggen voor beginners

 • Leer in korte tijd succesvol beleggen.
 • Toegankelijk geschreven lesmateriaal.
 • Zeer praktijkgerichte én actuele cursus.
 • Inclusief live webcollege van een beleggingsexpert.
Vernieuwde cursus

De cursus Beleggen voor beginners is onlangs volledig vernieuwd! Zo leer je nu ook alles over online beleggingsplatforms en cryptocurrencies. Bovendien kun je bij de cursus deelnemen aan een live webcollege gegeven door een beleggingsexpert.

Voor wie

Voor wie

De cursus Beleggen voor beginners is bestemd voor iedereen die kennis wil maken met de wereld van beleggen. Je wilt leren hoe je verantwoord en met succes kunt leren beleggen. We gaan ervan uit dat je beschikt over enige basiskennis van het vak economie op MAVO-/VMBO-niveau.

Einddoel

Na het afronden van de cursus Beleggen voor beginners weet je voldoende over de beurs en de diverse beleggingsinstrumenten om verantwoorde keuzes te kunnen maken. Je bent in staat de dagelijkse informatiestroom te plaatsen en kunt een beleggingsportefeuille samenstellen die past bij je risicoprofiel.

Na afloop van deze beginnerscursus beleggen:

 • Kun je inschatten welke risico’s je je kunt en wilt veroorloven.
 • Kun je het rendement berekenen.
 • Heb je kennis van vermogensspreiding.
 • Heb je kennis van de benodigde economische begrippen.
 • Heb je kennis van bedrijfseconomische begrippen.
 • Ken je de fiscale aspecten van sparen en beleggen.
 • Weet je waar je informatie kunt vinden om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de markt.
 • Ken je de voor- en nadelen van beleggen via online belegginsplatforms en weet je hoe ze werken.
 • Weet je hoe cryptocurrencies werken en hoe je erin kunt beleggen.

De cursus

Inhoud van de cursus Beleggen voor beginners

De cursus Beleggen voor beginners maakt je stap voor stap wegwijs in de wereld van beleggen en alles wat daar bij komt kijken. De organisatie van de beurs komt aan bod, evenals diverse beleggingsvormen, gouden regels, valkuilen en (het beperken van) risico’s. Je doet een schat aan praktische kennis op. Kennis die het verschil kan maken tussen winst en verlies op de beursvloer.

Bovendien kun je deelnemen aan een live webcollege waarin een beleggingsexpert je de nieuwste ‘tips and trics’ bijbrengt. Via chat kunnen jij en je medecursisten direct reageren, specifieke vragen stellen en nóg meer te weten komen over de beste actuele beleggingen.

Meer over de inhoud

Het lesmateriaal is onderverdeeld in elf thema’s.

Beleggingscategorieën

Je maakt kennis met een aantal belangrijke begrippen. Zo leer je over de vijf beleggingscategorieën cash, aandelen, obligaties, vastgoed en alternatieve beleggingen. Bij alternatieve beleggingen kun je bijvoorbeeld denken aan  zoals goud, olie of cryptocurrencies. Ook maak je kennis met ratingbureaus, spaarvormen, assets, derivaten, beleggingsfondsen, trackers, garantie- en indexfondsen, actief en passief beheer.

Klantprofiel

Wat voor belegger wil je zijn? Met welk doel beleg je en hoeveel risico kun en wil je daarbij nemen? In dit deel leer je o.a. over het verband tussen de beleggingshorizon en het portefeuillerisico. Ook het periodiek bijsturen van de beleggingsportefeuille komt uitgebreid aan bod. Er kunnen immers altijd veranderingen optreden in economische verwachting of je persoonlijke situatie. Het is belangrijk dat je weet hoe je hier op in kunt spelen.

Risico en rendement

Wie belegt, loopt altijd een bepaald risico. Toch kun je wel zelf bepalen hoeveel risico je loopt. In dit deel leer je daarom over diverse rendementsbegrippen en –berekeningen. Ook laten we je zien hoe je door spreiding over diverse beleggingscategorieën het risico verkleint.

Asset allocatie en modelportefeuilles

Je leert hoe je een beleggingsportefeuille inricht op basis van een gestructureerd plan of een bepaalde verwachting. Ook gaan we in op het spreiden van je vermogen op een zodanige manier dat het aansluit bij het risico dat je wilt nemen. Tot slot leer je over het gemak van modelportefeuilles die worden aangeboden door financiële dienstverleners.

Macro- en micro-economische inleiding

Om goede beleggingskeuzes te kunnen maken moet je voldoende inzicht hebben in economische begrippen en onderwerpen. Die kennis stelt je in staat om de dagelijkse informatiestroom te plaatsen en op waarde te schatten. In dit thema leer je o.a. over handel, de (rol van) financiële markten, financieren en beleggen, de rol van de ECB en rentestructuur. Ook bespreken we welke gevolgen macro-economische wijzigingen hebben voor een beleggingscategorie.

De economische kringloop

Onderwerpen in dit deel zijn o.a. het nut van Nationale Rekeningen, nominale en reële groei en cijfers van het CBS. Ook de (mogelijke) gevolgen hiervan voor de belegger worden besproken.

Bedrijfseconomie

In dit thema leer je over bedrijfseconomische informatie en wat je er als belegger mee kunt. Daarbij is o.a. aandacht voor het bepalen van de juiste waarde van een onderneming aan de hand van o.a. jaarcijfers, de opbouw van het jaarverslag, de belangrijkste bedrijfseconomische ratio’s en technische analyse.

Fiscale aspecten van sparen en beleggen

In dit thema bespreken we de belastingtechnische aspecten van sparen en beleggen. Je leert o.a. over het boxenstelsel en krijgt inzicht in de bijzondere behandeling van beleggen in maatschappelijke beleggingen.

Waar kan men informatie vandaan halen?

Het is inmiddels duidelijk dat verantwoord beleggen vooral een kwestie is van kennis. Kennis van de beurs en de bijbehorende begrippen, maar ook kennis van de markt. Maar hoe kom je aan informatie? In dit deel bespreken we verschillende informatiebronnen die je kunt gebruiken bij het maken van beleggingskeuzes.

Online Beleggingsplatforms

Het beleggen gaat tegenwoordig veelal via online beleggingsplatforms. Maar hoe maak je de juiste keuze uit het enorme aanbod. Wat zijn verschillen, de voor-, en nadelen en hoe werkt het precies in de praktijk? In dit deel van de cursus Beleggen leer je er alles over. Zodoende kun je straks weloverwogen keuzes maken.

Cryptocurrencies

In dit thema wordt uitgebreid ingegaan op cryptocurrencies zoals de Bitcoin. De cryptomarkt is relatief jong en daarom weet niemand echt waar we over een jaar of vijf jaar staan. Het geld kan zomaar verdampen of het kan juist enorm veel meer waard zijn. Let dus goed op hoeveel je inlegt. Aan bod komt onder meer waar koop je cryptocurrencies koopt, welke je kunt kopen, hoe de koers bijhoudt en hoe je ze veilig opslaat.

Studieverklaring

Is er geen examen aan de cursus verbonden, maar wil je wel een bewijs van de behaalde resultaten? Wanneer je alle opdrachten ter beoordeling hebt ingestuurd, kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus flexibel volgen. Je gaat aan de slag waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur en kosten

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 6 maanden

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele cursus, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 6 x € 38,00 (€ 47,50)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Live webcollege van een beleggingsexpert.
 • Begeleiding door een ervaren docent.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer over de cursus doen, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen cursusduur).
Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
6 x € 38,00 (€ 47,50) 20% korting
Studieduur
6 maanden
Afronding
Studieverklaring
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Tot 24 april
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 24 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!