Speed reading (snellezen)

Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

voor

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Relevante vakgebieden

Geen vakgebieden gevonden

Overige zoekresultaten

Geen pagina gevonden

Veelgestelde vragen

Vakgebied

Speed reading (snellezen)

Met de cursus Speed reading (snellezen) verhoog je je leessnelheid tot boven de 1.000 woorden per minuut. Ook je tekstbegrip stijgt tot meer dan 80%.

In het kort

In het kort

Met de cursus Speed reading (snellezen) verhoog je je leessnelheid tot boven de 1.000 woorden per minuut. Ook je tekstbegrip stijgt tot meer dan 80%.

Thuis studeren
1 x € 69,00
Studieduur
1 maand
Benodigde vooropleiding
Geen

De cursus Speed reading (snellezen) is voor iedereen die veel lessen moet lezen of veel documenten moet doornemen een uitkomst. Snellezen zal je enorm veel tijd besparen en bovendien onthoud je de gelezen informatie stukken beter. De gemiddelde lezer leest met een snelheid van ongeveer 200 woorden per minuut. Het tekstbegrip van de gelezen tekst ligt gemiddeld rond de 50%. Na afloop van de cursus kun je tot vijf keer sneller leren lezen. Je leessnelheid kan zelfs stijgen tot boven de 1.000 woorden per minuut. Daarbij stijgt ook je tekstbegrip tot meer dan 80%.

Daarom kies je voor de cursus Speed reading (snellezen)

 • Gratis extra studiematerialen.
 • Tot vijf keer sneller lezen en twee keer beter onthouden.
 • Alleen bij de LOI te volgen via flexibele thuisstudie.

Doelgroep

Doelgroep

De cursus Speed reading is voor iedereen die veel leest of moet lezen. Bijvoorbeeld wanneer je een studie doet en daarvoor veel lesstof hebt of wanneer je op het werk veel documenten moet doornemen. Ook in het dagelijks leven komt snellezen vaak van pas. Denk aan de tijd die het scheelt bij het lezen van post, voorwaarden bij een aankoop of verzekering en bij kranten. Snellezen zal je enorm veel tijd besparen en bovendien onthoud je de informatie die je leest stukken beter.

Vooropleiding

Voor het volgen van deze cursus is geen specifieke vooropleiding nodig.

De cursus

Inhoud van de cursus Speed reading (snellezen)

De cursus begint met het vaststellen van je huidige leessnelheid. Daarna ga je stap voor stap aan de slag met verschillende technieken en oefeningen. Al snel zul je merken dat je leessnelheid flink omhoog gaat.

De belangrijkste onderdelen van de cursus zijn:

 • De uitgangspositie: o.a. misverstanden over snellezen (hieronder vind je een voorbeeld van deze les).
 • Geleiding van de ogen.
 • Van subvocaliseren naar gedachtestroom: o.a. hoe subvocalisatie de leessnelheid vertraagt (hieronder vind je een voorbeeld van deze les).
 • De waarneming vergroten.
 • Achteruit lezen.
 • De concentratie verhogen.
 • Verschillende soorten informatie lezen.

Na elk cursusdeel volgt een leestest, zodat je goed kunt bijhouden hoe je leessnelheid en tekstbegrip toeneemt. Om dit goed in kaart te brengen, zijn er in de cursus ook een aantal praktische tabellen opgenomen.

Les: Misverstanden over snellezen

Er bestaan nogal wat misverstanden rondom snellezen. Voordat er echt begonnen wordt met de technieken van snellezen is het belangrijk om een aantal hiervan te ontzenuwen.

Misverstand 1. Als ik sneller lees, wordt mijn begrip lager

Dit is misschien wel het meest voorkomende misverstand over snellezen. Het tegenovergestelde is waar: sneller lezen zal uw begrip juist vergroten. De hersenen denken op een snelheid van ongeveer 1400 woorden per minuut. De gemiddelde lezer leest op een snelheid die ligt tussen de 200 en 300 woorden per minuut. De hersenen hebben dus heel veel tijd over om aan andere dingen te denken. Doordat er aan andere dingen wordt gedacht wordt het begrip van de tekst aanzienlijk verminderd. Hierdoor ligt het begrip van de gemiddelde lezer rond de 50%. Dat houdt dus in dat de helft van een tekst gelijk weer wordt vergeten! Omdat snellezers veel sneller lezen hebben de hersenen geen tijd over om aan andere dingen te denken. Hierdoor ligt het begrip van hen tussen de 80 en 100%.

Misverstand 2. Mensen die snellezen, lezen niet alles

Twee varianten hierop zijn: ze lezen alleen steekwoorden en ze lezen alleen het midden van de regel. Ook deze misverstanden zijn niet waar. Snellezers lezen alle woorden. Het is wel zo dat snellezers slimmer lezen. En daardoor hoeven ze niet alle delen van een tekst te lezen. Maar als er gelezen wordt, lezen ze alle woorden. De mythe dat snellezers alleen het midden van elke regel lezen, komt doordat snellezers een groter blikveld hebben ontwikkeld. Hierdoor hoeven ze met hun ogen niet helemaal naar het einde van een tekst te gaan, om toch dat deel te lezen. Hierdoor lijkt het alsof ze niet alles lezen.

Misverstand 3. Het is niet mogelijk om sneller dan 1000 woorden per minuut te lezen

De gemiddelde leessnelheid ligt tussen de 200 en 300 woorden per minuut met een begrip van rond de 50%. Dan lijkt 1000 woorden per minuut behoorlijk snel. Het is een feit, dat het huidige wereldrecord van Sean Adam ligt op 4500 woorden per minuut met een begrip van 100%. Het is dus zeker mogelijk.

Misverstand 4. Je moet altijd op de eerste bladzijde beginnen en dan elk hoofdstuk lezen, om een boek goed te begrijpen.

Snellezers bepalen vooraf wat ze willen weten. Ze lezen het boek dan op zo’n manier dat hun doel wordt bereikt. Dan kan het zijn dat bijvoorbeeld het vijfde hoofdstuk belangrijk is om eerst te lezen. En daarna pas de andere hoofdstukken.

Les: Hoe subvocalisatie de leessnelheid vertraagt

Naast het afleren van bijwijzen met de vinger is er nog een andere reden waarom wij relatief zo langzaam leren. Dit heeft opnieuw te maken met hoe scholen leerlingen leren lezen. Er zijn twee manieren waarop lezen geleerd wordt: de zie-en-zeg methode en de fonetische methode.

Bij de zie-en-zeg methode krijgen kinderen een plaatje te zien van bijvoorbeeld een duif, met daaronder het woord DUIF. De docent wijst naar het plaatje vraagt aan de leerling wat er onder staat. De leerling zegt dan hardop wat er staat. Op een gegeven moment is het de bedoeling dat de leerling niet meer hardop, maar in zich zelf leest. Wat dan echter gebeurt is dat de leerling hardop in zichzelf leest. De leerling spreekt de woorden uit in zijn of haar hoofd. Dit in het hoofd meepraten met de tekst wordt ook wel subvocaliseren genoemd.

De fonetische methode is heel anders. Daar krijgen de leerlingen eerst losse letters voorgeschoteld. En nadat het hele alfabet is afgerond worden de letters gecombineerd tot woorden: - K - A - T - wordt kat. Ook hier leert de leerling eerst hardop lezen en gaat daarna binnensmonds mee spreken. Dus ook hier treedt subvocaliseren op.

Het nadeel van subvocaliseren is dat het lezen meer een spreekgebeuren wordt in plaats van een ziegebeuren. Iemand kan fysiek niet sneller praten dan 300 woorden per minuut. Iemand die volledig meepraat met zijn of haar lezen kan dus nooit sneller opnemen, maar dit kunnen ze dan niet, omdat de mond nog bezig is met de woorden uit te spreken. Hierdoor wordt de leessnelheid en het leesbegrip aanzienlijk gehinderd.

Gratis extra studiematerialen

Bij de cursus hoort een cd met diverse leesritmes (metronoom) en ondersteunende, gesproken tekst. Ook ontvang je een oefenboek met extra oefeningen. Hiermee heb je alles in huis om in korte tijd je leessnelheid en tekstbegrip opzienbarend te verhogen.

Examens en diploma

Diploma en vervolgopleiding

Aan deze cursus is geen examen verbonden.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 1 maand

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Lesgeld

Het lesgeld staat hieronder vermeld. Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Lesgeld : 1 x € 69,00

Via de regeling Scholingsaftrek, kun je van de belasting een flink deel van je studiekosten terugkrijgen. Bekijk hieronder hoeveel.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, reiskosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.028,00
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 894,96 - € 1.292,72*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.059,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 459,72 - € 644,04*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 1.040,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 324,00 - € 468,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

Thuis studeren
1 x € 69,00
Studieduur
1 maand
Benodigde vooropleiding
Geen
14 dagen vrijblijvend op proef

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.