Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

voor

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Relevante vakgebieden

Geen vakgebieden gevonden

Overige zoekresultaten

Geen pagina gevonden

Veelgestelde vragen

Filter(s) toepassen
Vakgebied

Basisdiploma elektrotechniek

Praktijkgerichte basiscursus

 • Thuis studeren
  10% korting

  15 x € 47,00 Normaal € 52,22

 • Studieduur

  15 maanden

 • Diploma

  LOI-diploma

 • Benodigde vooropleiding

  Geen

Nog dagen!

Laatste dag!

Actie verlengd!

Aantrekkelijke tijdschriftenactie
Lees meer

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.
Meer over deze actie

Tijdelijk 10 procent korting
Lees meer

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 10% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!

In het kort

Kennis van elektrotechniek is in veel gevallen niet alleen handig, maar zelfs een must. Met achtergrondkennis over elektrotechniek kunnen grote problemen verkleind worden tot oplosbare problemen. Deze kennis doe je op met de LOI-cursus Basisdiploma elektrotechniek. Elektrotechniek omvat alles wat te maken heeft met het opwekken, beheersen, distribueren en toepassen van elektrische energie. Het is een veelzijdig vakgebied, waarin je op allerlei niveaus en in diverse gespecialiseerde richtingen werkzaam kunt zijn. Denk hierbij aan functies als monteur, tekenaar, installateur of ontwerper.

 • Toenemende vraag naar technisch geschoold personeel.
 • Examen doen waar en wanneer je wilt.
 • In korte tijd waardevol diploma op zak.
Doelgroep en beroep

De cursus Basisdiploma elektrotechniek is voor iedereen met interesse in (elektro)techniek en die hier zijn werk van wil maken. Ook is deze cursus een goede keuze voor iedereen die kennis van elektrotechniek wil hebben en nog geen technische opleiding heeft gevolgd.

Met het diploma heb je zeker een streepje voor op de arbeidsmarkt. Je kunt werken in een veelzijdig vakgebied en in diverse gespecialiseerde richtingen. Denk hierbij aan functies als monteur, tekenaar, installateur of ontwerper.

Inhoud van de cursus Basisdiploma elektrotechniek

Allereerst begint deze cursus bij een inleiding in de elektrotechniek, elektronica en de digitale techniek. Verder behandelen we de materialen in de elektrotechniek en de eigenschappen en doeleinden daarvan. Tijdens deze cursus leer je ook elektronische tekeningen maken. Deze zijn onder andere nodig voor het aanleggen van elektriciteitsbuizen en elektriciteitskabels. Voor iedereen in de elektrotechniek is wiskunde een belangrijke vaardigheid. Wiskunde is nodig voor het maken en lezen van tekeningen en het berekenen van de materialen. Bovendien komt natuurkunde goed van pas. Daarom wordt in deze cursus ook ingegaan op verschillende natuurkundige wetten.

Meer over de inhoud

De cursus Basisdiploma elektrotechniek is opgebouwd uit drie modules.

Elektrotechniek, materialen en gereedschappen

Deze module begint met een inleiding in de elektrotechniek. De begrippen elektrische spanning, elektrische stroom en elektrische weerstand worden behandeld. Ook het serie- en parallelschakelen van weerstanden komt aan de orde. Magneten, lampen, batterijen, accu’s en condensatoren worden besproken. En je leert meer over vermogen, spanningsverlies en energieverbruik en -omzetting. Bovendien omvat deze module een inleiding in de elektronica en de digitale techniek, waarbij we dieper ingaan op het begrip wisselspanning en de wet van Ohm.

In de elektrotechniek wordt een groot aantal materialen toegepast voor verschillende doeleinden. Om de materialen goed te kunnen gebruiken, is het van belang om gedegen kennis te hebben van de specialistische eigenschappen van elk materiaal. De meest gebruikte en voorkomende materialen en hun toepassingen en samenstellingen komen in dit hoofdstuk aan de orde. Ook het gereedschap van de elektrotechnicus komt uitgebreid aan bod, want goed gereedschap is het halve werk. Meetgereedschappen, montagegereedschappen en testgereedschappen worden behandeld.

Elektrotechnisch tekenen

Als je iets wilt maken of bouwen, gebeurt dit vaak aan de hand van een tekening. Dit geldt ook voor elektrotechniek. Elektrotechnische tekeningen zijn nodig voor het aanleggen van elektriciteitsbuizen, elektriciteitskabels en voor het bedrijfsvaardig aansluiten van een elektrische installatie. Voor het maken van elektrotechnische tekeningen gelden belangrijke voorschriften en normen die in dit hoofdstuk aan de orde komen. Verder komen de symbolen en elektronische componenten aan bod die je gebruikt voor je tekeningen. De meest voorkomende lichtschakelingen en de installatieschema’s van huisinstallaties worden behandeld.

Wiskunde en Natuurkunde

Wiskunde is een belangrijke vaardigheid. Voor het maken en lezen van tekeningen en het berekenen van de materialen die je nodig hebt. Deze module gaat in op het berekenen van verhoudingen, percentages en inhoud. Ook het meten van de omtrek, oppervlakte en lengte wordt behandeld. En de stelling van Pythagoras en het lezen van grafieken komt aan de orde. Ook natuurkunde komt goed van pas als je bijvoorbeeld moet weten hoe het zit met energie en magnetisme.

Dit heb je nodig

Houd rekening met extra kosten voor tekenmaterialen zoals potloden, papier en tekendriehoek. Bovendien gaan we ervan uit dat je beschikt over een rekenmachine. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 50,–.

Examen

De cursus Basisdiploma elektrotechniek wordt afgerond met twee flexibele examens. De module Elektronisch tekenen wordt afgesloten met een praktijkopdracht. Deze voer je thuis uit en stuur je ter correctie naar de docent.

 • Wis- en natuurkunde: 1 uur en 30 minuten.
 • Elektrotechniek en materialen en gereedschappen: 2 uur.
 • In korte tijd waardevol diploma op zak.
Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens kunnen iedere werkdag worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af waardoor ook de uitslag snel bekend is. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Examenkosten

Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 220,00.

Aanmelden voor examens

Tijdens de cursus word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma

De examens voor de cursus Basisdiploma elektrotechniek worden afgenomen door de Examencommissie van de LOI. Na succesvolle afronding van deze examens heb je het LOI-diploma Basisdiploma elektrotechniek op zak.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Basisdiploma elektrotechniek.

Studieduur en vrijstelling

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Je kunt kiezen voor de cursus met of zonder Vectorworks. Wanneer je kiest voor de variant inclusief Vectorworks, duurt de cursus drie maanden langer.

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Mogelijke vrijstellingen

Je bent vrijgesteld van de vakken Wiskunde en Natuurkunde als je in het bezit bent van een VBO-/LBO*-diploma, mits in deze vakken op C-niveau examen is afgelegd en ten minste het cijfer 6 is behaald. Het diploma op grond waarvan de vrijstelling wordt verleend, mag op het tijdstip van deelname aan het examen niet ouder zijn dan 6 jaar.

* Cursisten met een VMBO-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (Sector Techniek) of hoger krijgen vrijstelling voor Natuurkunde en Wiskunde.

Lesgeld

Je kunt zowel voor de volledige cursus inschrijven, als voor de onderdelen afzonderlijk. Hierdoor varieert het lesgeld. Meer informatie hierover vind je op het inschrijfformulier.

Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 5% korting) worden betaald. Geef je keuze aan op het inschrijfformulier.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, reiskosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.028,00
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 894,96 - € 1.292,72*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.059,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 459,72 - € 644,04*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 1.040,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 324,00 - € 468,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

14 dagen vrijblijvend op proef

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.