Toon 0 resultaten

Slimme oplossingen bij personeelstekorten in de zorg

Hoe zorgt u voor voldoende personeel als er meer vacutures zijn dan werkzoekenden? Hoe vult u de uitval en uitstroom van zorgpersoneel als gevolg van de coronacrisis weer aan? Het aantrekken van nieuwe medewerkers blijft natuurlijk belangrijk. Maar daarnaast kunt u vooral ook kijken naar de mogelijkheden binnen uw eigen organisatie. Denk aan doorstroom van personeel door middel van een flexibel en opmaatgemaakt incompany-traject. Een efficiente manier van leren die de studieduur bovendien aanzienlijk verkort. Hoe dat werkt in de praktijk? U leest erover in het interview met Birgit Zwartendijk, hoofd Opleidingen bij het LUMC.

“Als universitair medisch centrum zijn we naast aanbieder van zorg ook een opleidingsinstelling voor alle doelgroepen in het LUMC. Door de veranderende zorgvraag, de toenemende complexiteit binnen de zorg en de verwachte uitstroom van verpleegkundigen, zoeken we naar een nieuw evenwicht tussen MBO-en HBO-opgeleide verpleegkundigen. Daarom zijn we een traject gestart om onze MBO-verpleegkundigen op te leiden tot HBO-niveau.

Lees verder

Geaccrediteerde, verkorte opleiding HBO Verpleegkundige

Dat traject begon met het zoeken van een geschikte opleider. Onze vaste opleider bood alleen een regulier traject. Daarmee zouden we voorbijgaan aan de in vele jaren opgebouwde competenties van onze verpleegkundigen. Na een uitvoering onderzoek zijn we uitgekomen bij de LOI. Zij bieden ons met de geaccrediteerde, verkorte opleiding HBO Verpleegkundige veel voordelen die we elders niet konden vinden.

Ook in-service verpleegkundigen

De LOI is gericht op werkenden in plaats van schoolverlaters. Werkende deelnemers vergen een andere, flexibele aanpak. LOI Zakelijk levert maatwerk, dat biedt een aantal belangrijke pluspunten. Voor ons is bijvoorbeeld essentieel dat niet alleen onze MBO verpleegkundigen, maar ook onze in-service verpleegkundigen het opleidingsprogramma kunnen volgen. Bij de LOI kan dat. 

Flexibele oplossingen

Om de deelnemers sneller en beter in ‘de leermodus’ te krijgen, is het programma aangepast met extra lesdagen in de eerste maanden. En omdat het veel praktischer is voor de bedrijfsvoering op de afdelingen, zijn de twee stageperiodes samengevoegd tot één. Deze flexibele oplossingen én het snelle schakelen als er aanpassingen nodig zijn, maken van de LOI een goede opleider in dit traject voor ons.

Samenwerking in de toekomst

We hebben inmiddels twee groepen deelnemers die de opleiding HBO-V verkort volgen bij de LOI. Kort geleden is de pilot officieel afgesloten. We hebben definitief besloten de samenwerking met LOI Zakelijk voort te zetten in de toekomst.”

Geen verpleegkundige te vinden? Zo lukt het wél

  • Versneld HBO V-traject voor mbo-verpleegkundigen.
  • Individueel studiepad dat aansluit op bestaande competenties.
  • Flexibele manier van studeren die past bij deze tijd.
  • Studerend personeel hoeft geen werkdag te missen.

Gratis plan van aanpak voor úw organisatie

Weten wat er mogelijk is voor úw organisatie? Ontvang dan nu gratis en vrijblijvend een plan van aanpak, toegesneden op uw organisatie en medewerkers.

Vraag hier uw plan van aanpak aan

Vul onderstaande gegevens in om het plan van aanpak aan te vragen*** Verplichte velden

** Uw gegevens worden uitsluitend voor deze aanvraag gebruikt en niet verkocht aan derden.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact op met Joni Waagmeester, Adviseur Leren en Ontwikkelen, gespecialiseerd in de zorgsector.