HBO Big data specialist

Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

voor

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Relevante vakgebieden

Geen vakgebieden gevonden

Overige zoekresultaten

Geen pagina gevonden

Veelgestelde vragen

Vakgebied

HBO Big data specialist
Nieuw

Zeer praktijkgerichte Big Data-opleiding, onderdeel van de bachelor Informatica. Inclusief online oefenomgeving en alle benodigde vakliteratuur.

In het kort

In het kort

Zeer praktijkgerichte Big Data-opleiding, onderdeel van de bachelor Informatica. Inclusief online oefenomgeving en alle benodigde vakliteratuur.

Thuis studeren
6 x € 349,00
Studieduur
6 maanden
Type
Kort HBO-programma
Diploma
LOI Hogeschool
Onderdeel van
HBO-bachelor Informatica

Big Data is de toekomst. Organisaties staan in de rij voor IT-professionals met kennis van Big Data. En dat is niet zo vreemd. Big Data biedt organisaties een schat aan kennis en inzicht door nieuwe verbanden te vinden tussen grote hoeveelheden aan data die voor andere doelen bijeen zijn gebracht. Hiermee gaat Big Data verder dan Business Intelligence. De kennis die dit proces oplevert is vaak van grote strategische waarde.

De opleiding HBO Big Data legt een gedegen kennisbasis op het gebied van Big Data, Business Intelligence, data-analyse, data warehouses, ongestructureerde data, NoSQL en Machine learning. Na afronding van deze Big Data-opleiding ben je in staat een belangrijke bijdrage te leveren aan het oplossen van vraagstukken op basis van Big Data.

Dit korte HBO-programma is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde bacheloropleiding HBO Informatica. Het diploma van deze Big Data-opleiding kan bij doorstroming naar de bachelor worden ingebracht om vrijstelling aan te vragen voor de minor Big data (30 EC).

Daarom kies je voor de opleiding HBO Big data specialist

 • Zeer praktijkgerichte opleiding.
 • Afronding met een toepassingsopdracht, gericht op de eigen praktijk.
 • Inclusief online oefenomgeving.
 • Veel aandacht voor Machine learning.
 • Leer diverse tools en programmeertalen toepassen, o.a. PowerPivot, R, Hadoop en Pivotal tracker.
 • Inclusief alle benodigde vakliteratuur.
 • Onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde brede bachelor HBO Informatica.
 • Biedt mogelijkheid tot vrijstelling bij doorstroming naar de bachelor.
 • Door de samenwerking met Motion10 sluiten de ICT-opleidingen nu nóg beter aan op het bedrijfsleven.

Wil je deze opleiding liever klassikaal volgen met subsidie vanuit de overheid?  Klik hier.

Unieke samenwerking met Motion10

ICT-consultancybedrijf Motion10 en LOI Hogeschool slaan de handen ineen en bieden nieuwe opleidingen aan op het gebied van Business Intelligence en Data & Analytics. Door deze samenwerking sluiten de opleidingen nóg beter aan op de snelle ontwikkelingen in de praktijk.

De consultants van Motion10 die al regelmatig trainingen verzorgen bij klanten verzorgen ook opleidingen bij de LOI, minimaal op HBO niveau.

”Samen verder groeien”
Edwin Löring en Frank Langeveld

LOI Hogeschool en IT-Consultancy bedrijf Motion10

Lees het interview
”Samen verder groeien”
Edwin Löring en Frank Langeveld

LOI Hogeschool en IT-Consultancy bedrijf Motion10

Lees het interview
"Vooruitlopen op de vraag van de toekomst"
Dr. Yuri Bobbert

Voorzitter beroepenveldcommissie ICT

Lees het interview
"Vooruitlopen op de vraag van de toekomst"
Dr. Yuri Bobbert

Voorzitter beroepenveldcommissie ICT

Lees het interview

Doelgroep

Doelgroep

De opleiding HBO Big Data is bestemd voor iedereen die een succesvolle carrière in de IT ambieert en zich wil bekwamen of specialiseren in Big Data. De carrièrekansen in Big Data zijn zeer goed.

Na afronding van deze Big Data-opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als Big data consultant, Business analist, Database professional, Databasemanager, Data Warehouse developer, Informatiemanager, Data scientist of Data analist.

Vooropleiding

Voor toelating tot deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist. Bij voorkeur heb je kennis van statistiek op VWO-niveau en heb je basiskennis van de programmeertaal Java.

De opleiding

Inhoud van de opleiding HBO Big data specialist

De opleiding biedt een brede basis op het gebied van Big Data en bestaat uit zes modules:

 • Inleiding Big Data.
 • Business Intelligence en databasetechnologie.
 • Werken met ongestructureerde data.
 • Inleiding Machine learning.
 • Machine learning toepassen.
 • Een Big Data project managen.
Meer over de inhoud

Inleiding Big Data

Je leert wat Big Data inhoudt en welke technologische ontwikkelingen geleid hebben tot de inzet van Big Data. De relevantie voor het bedrijfsleven wordt duidelijk aan de hand van een aantal trends en toepassingen. Daarbij is ook aandacht voor de hiermee samenhangende privacy-, veiligheids- en ethische aspecten en de internationale wetgeving op dit gebied. Na afronding van deze module heb je inzicht in hoe Big Data vanuit business- en organisatieperspectief kan bijdragen aan de bedrijfsstrategie en de bedrijfsdoelstellingen. Ook weet je op hoofdlijnen hoe Big Data-projecten kunnen worden opgezet en begrijp je de impact van Big Data op het bedrijfsproces en de nieuwe rollen en functies die hierbij ontstaan.

Business Intelligence en databasetechnologie

Business Intelligence (BI) is de verzamelnaam voor processen waarmee juiste en betrouwbare interne en externe data verzameld en geanalyseerd worden, waardoor de juiste bedrijfsbeslissingen genomen kunnen worden. Dit vakgebied is volop in beweging door de opkomst van ongestructureerde Big Data. Daarbij wordt gestreefd naar balans tussen de verkregen interne en externe data.

In deze module leer je te werken met de terminologie, (modellering)technieken, tools en processen. Na afronding begrijp je de verhouding tussen traditionele Business Intelligence en ongestructureerde Big Data-analyse. Waar BI door zijn convergerend en ordenend vermogen bijdraagt tot optimalisatie, draagt Big Data juist bij tot extra divergerend vermogen. Zo kan uiteindelijk een betere strategische visie ontwikkeld worden.

Naast het opdoen van kennis, wordt in deze module ook gewerkt aan vaardigheid in de onderdelen Analyseren van Data en Visualiseren van Data in de hierbij behorende front-end tools.

Werken met ongestructureerde data

In deze module bestudeer je als eerste het NoSQL concept en Hadoop. Vervolgens doe je programmeervaardigheden op die je in staat stellen om met het Hadoop eco systeem te kunnen werken. Ook oefen je met de werking van twee soorten NoSQL-databases.

Inleiding Machine learning

Je leert wat Machine learning inhoudt. Aan de hand van praktijkvoorbeelden maak je kennis met algoritmes, regressie en classificatie. Daarbij doe je uiteraard ook de noodzakelijke wiskundige basiskennis op.

Daarnaast wordt Machine learning in deze module geplaatst in de context van de organisatie. Wanneer en hoe vaak voer je een Machine learning project uit?

Machine learning toepassen

In deze module ligt het accent op Machine learning (ML)-programmeren. Je gaat concreet een aantal problemen oplossen door het ML-proces toe te passen. Daarbij worden opdrachten uitgewerkt met behulp van R in een speciaal ingerichte online oefenomgeving. R is een open source programmeertaal om statistische gegevens en gegevensanalyse te managen. Je kunt bij de opdrachten gebruik maken van model datasets, maar het is ook mogelijk om datasets uit de eigen organisatie te gebruiken.

Een Big Data project managen

In deze module ga je de opgedane kennis en vaardigheden toepassen in de eigen praktijk. Zo word je vaardig in het managen en presenteren van Big Data projecten.

Je werkt hiervoor met een eigen case. Daarbij doorloop je het gehele proces: van het bepalen en afbakenen van het te onderzoeken probleem tot en met het presenteren van het resultaat. In deze presentatie lever je het management de gewenste rapportages, een analyse van de gegevens en de hierbij behorende interpretatie en verdere inzet voor de (strategische) bedrijfsvoering.

Het verwerken van data gebeurt m.b.v. Hadoop. Voor het analyseren en visualiseren wordt gebruik gemaakt van de online Big Data-oefenomgeving.

Inclusief vakliteratuur

Alle benodigde vakliteratuur voor de opleiding Big Data is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.

Inclusief online oefenomgeving

Voor het oefenen met de tools en het trainen van je vaardigheid, biedt LOI Hogeschool bij deze opleiding een speciaal ingerichte online Big Data-oefenomgeving.

Software

Bij deze opleiding speelt software een belangrijke rol. Je hebt Excel 2016 nodig en onder meer Windows Server 2016. De laatste kun je downloaden via onze Microsoft Imagine-webshop.

Examens en diploma

Examens

De modules worden afgerond met een flexibel examen of een praktijkopdracht.

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens kunnen iedere werkdag worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af waardoor ook de uitslag snel bekend is. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Diploma en vervolgopleiding

Succesvolle afronding van dit HBO-programma geeft recht op het diploma HBO Big Data specialist van LOI Hogeschool. Bovendien ontvang je een certificaat voor iedere behaalde module uit dit programma. Een certificaat kan bij doorstroming naar de volledige bacheloropleiding worden ingebracht om vrijstelling aan te vragen voor de inhoudelijk overeenkomende module.

De kwaliteitsgarantie van LOI Hogeschool

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie. Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Niet voor niets heeft LOI Hogeschool als enige particuliere opleider, naast de NVAO-accreditatie van alle individuele bacheloropleidingen, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Bovendien zijn aan LOI Hogeschool verschillende lectoren verbonden. Zij onderhouden een (internationaal) kennisnetwerk zodat de opleiding gegarandeerd aansluit bij de nationale én internationale arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

NVAO-geaccrediteerde opleidingInstellingstoets kwaliteitszorgMinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuis studeren bij de LOI: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en bij de meeste opleidingen een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan deze opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 6 maanden

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Vrijstelling op basis van ervaringscertificaten

Heb je door ervaring of leeractiviteiten al kennis en vaardigheden opgedaan en wil je hier een bewijs van om vrijstelling aan te kunnen vragen? Volg dan een valideringsprocedure bij een door de LOI erkend loopbaanadviesbureau (ook wel EVC bureau genoemd). Tijdens een valideringsprocedure wordt in kaart gebracht over welke kennis, vaardigheden en attitudes iemand op dat moment beschikt. Deze ‘ervaring’ wordt door een loopbaanadviesbureau beschreven in een ervaringscertificaat. Dit ervaringscertificaat laat zien welke competenties je beheerst. Je kunt het ervaringscertificaat voor verzilvering opsturen naar de Examencommissie van de LOI. Verzilvering houdt in dat op basis van het ervaringscertificaat vrijstelling verleend kan worden.

Neem voor meer informatie over het verkrijgen van ervaringscertificaten en de verzilveringsmogelijkheden binnen de opleidingsprogramma's van LOI Hogeschool contact op met onze studieadviseurs via 071- 545 1234.

LOI Hogeschool accepteert alleen ervaringscertificaten van door de LOI erkende loopbaanadvies bureaus: Bureau Sterk en Libereaux. Ervaringsbewijzen van andere bureaus worden pas voor verzilvering in aanmerking genomen nadat het betreffende bureau met goed gevolg een audit van LOI heeft doorlopen.

Op basis van een ervaringscertificaat is het mogelijk vrijstellingen te ontvangen voor stage en praktijkopdrachten. Het afstudeeronderzoek wordt echter niet vrijgesteld. Vrijstellingen worden bovendien alleen verleend voor gehele modules niet voor onderdelen van modules.

Collegegeld

Het totale collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. 

Collegegeld : 6 x € 349,00

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, reiskosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.028,00
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 894,96 - € 1.292,72*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.059,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 459,72 - € 644,04*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 1.040,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 324,00 - € 468,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Examenkosten

Het examengeld voor deze opleiding bedraagt € 49,00 per maand. Hiervoor mag ieder examen dat via LOI Hogeschool wordt afgenomen één keer worden afgelegd.

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

Thuis studeren
6 x € 349,00
Studieduur
6 maanden
Type
Kort HBO-programma
Diploma
LOI Hogeschool
Onderdeel van
HBO-bachelor Informatica
14 dagen vrijblijvend op proef

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.

Nog dagen! Laatste dag! Actie verlengd!
Aantrekkelijke tijdschriftenactie

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.
Meer over deze actie