Medewerker personeelszaken (MPZ®)

Vakgebied

Medewerker personeelszaken (MPZ®)

De cursus Medewerker personeelszaken (MPZ ®) leidt je op voor een veelzijdige functie op P&O-gebied. Na afloop heb je een assisterende rol bij werving en selectie.

In het kort

In het kort

De cursus Medewerker personeelszaken (MPZ ®) leidt je op voor een veelzijdige functie op P&O-gebied. Na afloop heb je een assisterende rol bij werving en selectie.

Lesgeld thuisstudie
10 x € 49,00 (€ 65,33) 25% korting
Studieduur
10 maanden
Diploma
Associatiediploma MPZ®
Erkenningen
De Nederlandse Associatie voor Examinering
Benodigde vooropleiding
Geen

Wil je een afwisselende en aantrekkelijke baan op een afdeling personeelszaken? Of heb je die baan al, maar wil je nu een officieel erkend diploma? Kies dan voor de cursus Medewerker personeelszaken (MPZ®). Het omgaan met mensen, de meest uitdagende kant van het vak, loopt als een rode draad door deze opleiding. Er is uitgebreid aandacht voor de assisterende rol die een medewerker personeelszaken vervult bij werving en selectie, de introductie van nieuwe werknemers, beoordelingen, loopbaanontwikkeling en opleidingen. Maar ook zijn of haar functie in de externe en vooral interne communicatie wordt behandeld. In korte tijd leidt de cursus je op voor een veelzijdige functie op P&O-gebied.

Daarom kies je voor de cursus Medewerker personeelszaken (MPZ®)

 • Zeer praktijkgerichte cursus.
 • Behaal een erkend en veel gevraagd Associatie-diploma.
 • Studieboeken van Uitgeverij Convoy.
 • Cursus op MBO 3-niveau.

Associatie voor praktijkexamens

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Medewerker personeelszaken (MPZ®) is bestemd voor iedereen die in korte tijd opgeleid wil worden tot personeelsfunctionaris. Met deze cursus haal je het erkende praktijkdiploma Medewerker Personeelszaken (MPZ®) van de Nederlandse Associatie voor Examinering.

Na afloop heb je als personeels-, HR- of P&O-medewerker een assisterende rol bij werving en selectie. Je weet hoe je nieuwe werknemers moet inwerken en je kunt werknemers assisteren bij beoordelingen, loopbaanontwikkeling en opleidingen.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Medewerker personeelszaken (MPZ®).

De cursus

Inhoud van de cursus Medewerker personeelszaken (MPZ®)

De cursus Medewerker personeelszaken (MPZ®) bestaat uit de onderdelen Loonheffingen niveau 3, Arbeidsrecht en sociale zekerheid niveau 3 en Personeel, organisatie en communicatie niveau 3.

Als medewerker PZ is het belangrijk om te weten hoe een organisatie in elkaar zit. Op die manier wordt duidelijk hoe mensen met elkaar omgaan en besluiten nemen. Daarnaast moet een medewerker PZ alles weten op het gebied van personeelszaken. Denk aan werving en selectie, arbeidsmotivatie en loopbaanontwikkeling. Verder gaan we in op diverse gesprekstechnieken en vormen van communicatie. Je krijgt bovendien veel te maken met mensen. Ook behandelen we alle kennis op het gebied van loonadministratie en wet- en regelgeving waar een medewerker personeelszaken mee te maken krijgt.

Meer over de inhoud

Loonheffingen niveau 3

 • Dienstbetrekking en inhoudingsplicht.
 • Loonbegrip.
 • Loonheffingen.
 • Loonaangifte en betalen loonheffingen.
 • Sancties rond loonheffingen.
 • Formulieren.
 • Examentraining.

Arbeidsrecht en sociale zekerheid niveau 3

 • Arbeidsovereenkomsten en overige arbeidsverhoudingen.
 • Collectieve arbeidsovereenkomst.
 • Einde arbeidsovereenkomst.
 • Medezeggenschap.
 • Arbeidsomstandigheden en arbeidstijden.
 • Sociale zekerheidswetten.
 • Arbeidsongeschiktheid en ziekte, Wet arbeid en zorg, Werkloosheidswet.
 • Examentraining.

Personeel, organisatie en communicatie (POC) niveau 3

 • Personeelsinstrumenten.
 • Werving en selectie, personeelsplanning en diversiteit.
 • Functiewaardering, beoordeling en loopbaanontwikkeling.
 • Organisatie-indelingen, ondernemingstypen en samenwerkingsverbanden.
 • Sociaal beleid.
 • Personeelszaken (P&O).
 • Communicatie.
 • Examentraining.
Altijd actueel lesmateriaal

Het lesmateriaal wordt regelmatig herzien. Als er wijzigingen zijn, dan ontvang je hiervan een update.

De cursus MPZ bevat wetgeving die periodiek herzien wordt. Daarin volgen wij de cyclus van de Nederlandse Associatie voor Examinering: wetswijzigingen worden 6 maanden na aankondiging in de Associatie-examens verwerkt. Dit houdt in dat ieder jaar de wetswijzigingen die 1 januari zijn ingegaan vanaf 1 juli in de Associatie-examens worden verwerkt. De wetswijzigingen per 1 juli worden vervolgens ook weer 6 maanden later, dus vanaf 1 januari, geëxamineerd. Om de wetswijzigingen van 1 januari (examenperiode vanaf 1 juli) correct in jouw lesmateriaal door te voeren, en je daarmee altijd up–to-date lesmateriaal te sturen dat perfect aansluit op de examens, houden we in de periode 1 mei t/m 15 juni een onderhoudsronde. Het is in die periode wel mogelijk om jezelf in te schrijven voor de opleiding, maar je dient er rekening mee te houden dat je pas vanaf 15 juni daadwerkelijk kunt starten met de opleiding. Gedurende de rest van het jaar kan je gewoon weer iedere dag starten met de opleiding en studeren op de gewenste tijden.

Examens en diploma

Examen

Het examen Medewerker personeelszaken (MPZ®) wordt afgenomen door de Nederlandse Associatie voor Examinering. Aanmelden voor het examen kan online op www.associatie.nl. Het examen bestaat uit de onderdelen: Loonheffingen niveau 3, Arbeidsrecht en sociale zekerheid niveau 3 en Personeel, organisatie en communicatie niveau 3. Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma en vervolgopleiding

Na succesvolle afronding van het examen heb je het erkende praktijkdiploma Medewerker Personeelszaken (MPZ®) van de Associatie op zak.

Voor wie verder wil studeren, is Personeelsmanagement een uitstekende vervolgcursus.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Alle begeleiding die je nodig hebt

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 10 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan. Bij een klassikale opleiding gaan we er van uit dat je voorbereid naar de bijeenkomsten komt.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op online persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle (online) studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 10 x € 49,00 (€ 65,33)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 504,00. Je betaalt dit bedrag aan de desbetreffende exameninstantie.

De examentarieven van de Associatie kunnen wijzigen. Kijk voor de meest recente tarieven op www.associatie.nl.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.108,00 - € 1.468,00*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 562,00 - € 745,00*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,00 - € 440,00*

*Per jaar, gebaseerd op de belastingschalen voor belastingjaar 2020 (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
10 x € 49,00 (€ 65,33) 25% korting
Studieduur
10 maanden
Diploma
Associatiediploma MPZ®
Erkenningen
De Nederlandse Associatie voor Examinering
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 3 april in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 25 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 25% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!