Toon 0 resultaten

Lucie de Ridder (programmamanager)

”Een LOI-cursus sluit naadloos aan bij de eisen van het werkveld”

Lucie de Ridder is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de beroepsgerichte LOI-cursussen. We vroegen haar wat een LOI-cursus nu zo waardevol maakt.

”Een beroepsgerichte cursus is een relatief korte opleiding die heel duidelijk opleidt voor een beroep in een bepaald vakgebied. Het is dan ook de ideale keuze voor mensen die al werkervaring hebben en zich snel en gericht willen voorbereiden op een functie. ”Ook als bijscholing zijn de beroepsgerichte cursussen heel geschikt. De cursussen zijn echt gericht op de vaardigheden die nodig zijn in een bepaald beroep of vakgebied.”

Behoefte vanuit het werkveld

”Bij het ontwikkelen van een nieuwe opleiding wordt altijd gekeken naar het werkveld. Vanuit de LOI wordt er dan ook een heel groot netwerk onderhouden. We hebben heel veel contacten, bijvoorbeeld met brancheorganisaties en beroepsverenigingen. Ook gaan we naar bijeenkomsten van examenorganisaties. Wanneer er een signaal komt dat er vanuit het werkveld behoefte is aan mensen met bepaalde kennis of vaardigheden, onderzoeken we of dit inderdaad het geval is en of het zinvol is een opleiding te ontwikkelen.” 

Vakspecialist en onderwijskundige

”Bij de ontwikkeling van een opleiding zijn altijd deskundigen vanuit het werkveld betrokken. Vaak wordt er een combinatie gemaakt van een onderwijskundige en iemand uit het werkveld. Zo ontstaat een programma dat inhoudelijk goed aansluit bij de praktijk en ook onderwijskundig goed in elkaar zit. Wij vinden het heel belangrijk dat bij de ontwikkeling mensen betrokken zijn die nú in het werkveld werkzaam zijn. Alleen zo kun je een echt actuele opleiding ontwikkelen.”

Accreditatie

”Voor veel beroepsgerichte cursussen wordt aansluiting gezocht bij brancheorganisaties. Neem bijvoorbeeld de opleiding Gewichtsconsulent. Voor deze opleiding zijn we geaccrediteerd door beroepsorganisatie BGN. Die samenwerking zorgt niet alleen voor een goede inhoudelijke aansluiting op het werkveld maar ook voor een waardevol diploma. Alleen met een diploma van een geaccrediteerde opleiding kunnen cursisten zich immers aansluiten bij de BGN.”

Begeleiding

”Ook voor de begeleiding van cursisten worden vakspecialisten ingeschakeld. De docenten hebben ruime en actuele ervaring in het vakgebied en kunnen je alles over de praktijk vertellen. De begeleiding die je als cursist krijgt, is heel uitgebreid. Je krijgt persoonlijk feedback op je ingestuurde opgaven en als je vragen hebt, kun je ook tussendoor bij je docent terecht.”

Blijven leren

”Een beroepsgerichte cursus is een afgerond geheel. Toch wordt ook altijd gekeken naar de aansluiting op andere LOI-opleidingen. De beroepsgerichte cursussen zijn vaak verwant aan MBO- of HBO-opleidingen Deze aansluiting zorgt voor goede doorstroommogelijkheden”. Bovendien kun je diverse cursussen combineren. We bieden bijvoorbeeld bij heel veel cursussen de mogelijkheid om niet alleen een vak te leren, maar je ook voor te bereiden op een bestaan als ZZP’er.” Zo ontstaan tal van mogelijkheden om verder door te groeien.”

 

Beroepsgerichte cursussen: dé voorbereiding op de praktijk

De LOI biedt beroepscursussen in 30 verschillende vakgebieden en bovendien heb je de keuze uit klassikaal of thuis studeren. Daarbij krijg je, ongeacht je keuze, van start tot diploma begeleiding van de beste docenten.

Bekijk het aanbod