Basiskennis loonadministratie (BKL®)

Haal een erkend diploma van de Nederlandse Associatie voor Examinering

 • Thuis studeren
  30% korting

  4 x € 35,00 Normaal € 50,00

 • Studieduur

  4 maanden

 • Diploma

  Associatiediploma

 • Benodigde vooropleiding

  Geen

Nog dagen!

Laatste dag!

Laatste kans!

Tijdschriftenbon cadeau
Lees meer

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving gratis een Nationale Tijdschriftenbon t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 30 procent korting
Lees meer

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 30% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!

In het kort

Loonadministratie is een boeiend en afwisselend vak. Niet alleen in het personeelsbestand of in de hoogte en samenstelling van salarissen zijn regelmatig wijzigingen, maar ook op het terrein van wet- en regelgeving. De opleiding Basiskennis loonadministratie (BKL®) gaat uitgebreid in op deze wetten en regels. Maar ook loonbelasting, administratieve verplichtingen en verschillende ondernemingsvormen komen uitgebreid aan bod. Na succesvolle afronding van het examen heb je het officiële diploma Basiskennis Loonadministratie (BKL®) op zak. Gezien de vele vacatures in de loonadministratie, kun je na afloop van de cursus direct aan de slag!

 • Officieel diploma van de Nederlandse Associatie voor Examinering.
 • Inclusief digitaal oefenexamen.
 • Studieboeken van Uitgeverij Convoy.
 • Altijd actueel lesmateriaal.
Associatie voor praktijkexamens
Doelgroep en beroep

De opleiding Basiskennis loonadministratie (BKL®) is geschikt voor administratieve medewerkers die zich willen richten op de loonadministratie. Daarnaast is de cursus geschikt voor alle mensen die bij hun werk in aanraking komen met vragen over loonheffing, arbeidsrecht en sociale verzekeringen, zoals medewerkers van personeelszaken, een financiële afdeling of leidinggevenden.

Het diploma Basiskennis Loonadministratie (BKL®) biedt goede carrièreperspectieven. In loonadministratie is altijd wel werk te vinden. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als salarisadministrateur, medewerker van de loon- en salarisadministratie en accountantskantoren, assistent-accountant en aspirant-belastingadviseurs.

Doelgroep
Inhoud van de cursus Basiskennis loonadministratie (BKL®)

De cursus bestaat uit twee delen. In het eerste deel, Loonheffingen niveau 3, wordt antwoord gegeven op de vraag wat loon precies is en worden loonbegrippen, loonaangifte en loonheffingen uitvoerig uitgelegd. Ook inhoudingsplicht en sancties rond loonheffingen komen aan bod.

Het tweede deel is Arbeidsrecht en sociale zekerheid niveau 3. We geven een inleiding in het arbeidsrecht en de wetten op het gebied van sociale verzekeringen. Als medewerker loonadministratie is het belangrijk om hier kennis van te hebben, omdat je te maken krijgt met wet- en regelgeving. De arbeidsovereenkomst en –beëindiging, de cao en pensioenwetten komen uitgebreid aan bod. Ook wordt er aandacht besteed aan arbeidsongeschiktheid en de relatie tussen arbeid en zorg.

Het lesmateriaal en de huiswerkopdrachten bevatten voorbeelden die zijn ontleend aan realistische praktijksituaties. Bovendien word je aan de hand van praktijkvoorbeelden getraind in het invullen van diverse formulieren.

Inhoud
Meer over de inhoud

De cursus Basiskennis loonadministratie (BKL®) bestaat uit de onderstaande onderdelen.

Loonheffingen niveau 3

 • Dienstbetrekking en inhoudingsplicht.
 • Loonbegrip.
 • Loonheffingen.
 • Loonaangifte en betalen loonheffingen.
 • Sancties rond loonheffingen.
 • Formulieren.
 • Examentraining.

Arbeidsrecht en sociale zekerheid niveau 3

 • Arbeidsovereenkomsten en overige arbeidsverhoudingen.
 • Collectieve arbeidsovereenkomst.
 • Einde arbeidsovereenkomst.
 • Medezeggenschap.
 • Arbeidsomstandigheden en arbeidstijden.
 • Sociale zekerheidswetten.
 • Arbeidsongeschiktheid en ziekte, Wet arbeid en zorg, Werkloosheidswet.
Inclusief digitaal oefenexamen

Onderdeel van de cursus is een digitaal oefenexamen. Dit is een ideale test om te kijken of je er klaar voor bent. Tijdens de training worden soortgelijke vragen als het examen behandeld. Jij gaat dus uitstekend voorbereid naar het examen!

Altijd actueel lesmateriaal

Het lesmateriaal wordt regelmatig herzien. Als er wijzigingen zijn, dan ontvang je hiervan een update.

Toegestane hulpmiddelen

Voor een overzicht van de toegestane hulpmiddelen tijdens het examen, verwijzen we je naar de website van de Associatie.

Examen

De cursus Basiskennis loonadministratie (BKL®) bereidt optimaal voor op het afleggen van het Associatie-examen van de module Loonheffingen niveau 3 dat mede opleidt tot de opleiding Basiskennis Loonadministratie (BKL®).

Het examen Basiskennis loonadministratie (BKL®) is een online examen dat het gehele jaar door wordt afgenomen door de Nederlandse Associatie voor Examinering. Voor het examen dien je je online aan te melden via www.associatie.nl.

Examen
Examenkosten

Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 318,00.

"Associatie-diploma’s staan heel hoog aangeschreven op de arbeidsmarkt"
Tjeerd Oomens

Business Unit Manager Examinering bij de Nederlandse Associatie

Lees het interview
"Associatie-diploma’s staan heel hoog aangeschreven op de arbeidsmarkt"
Tjeerd Oomens

Business Unit Manager Examinering bij de Nederlandse Associatie

Lees het interview
Diploma en vervolgopleiding

Na succesvolle afronding van deze opleiding heb je het diploma Basiskennis Loonadministratie (BKL®) op zak. Dit is een erkend diploma van de Nederlandse Associatie van Examinering.

De opleiding Praktijkdiploma loonadministratie (PDL®) is een goede vervolgopleiding en sluit naadloos op deze cursus aan.

Diploma
Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde opleiding en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. De LOI-opleidingen zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW, voor zover ze onder de reikwijdte van deze wetten vallen. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site.Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Thuis studeren
Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Basiskennis loonadministratie (BKL®).

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 4 maanden

Studieduur
Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, mag je langer over je studie doen.

Lesgeld

Het lesgeld staat hieronder vermeld. Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 5% korting) worden betaald. Geef je keuze aan bij inschrijving.

Lesgeld : 4 x € 35,-

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

De kosten voor je opleiding zijn aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting wanneer de opleiding is gericht op je (toekomstige) beroep. Zo vallen de netto studiekosten aanzienlijk lager uit! Kijk voor de exacte voorwaarden op www.belastingdienst.nl.

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Met ruim 1000 opleidingen in alle vakgebieden, flexibele studiemethodes en de mogelijkheid om de opleiding volledig toe te snijden op het bedrijf, kan worden voldaan aan iedere opleidings- of trainingsbehoefte. 

De voordelen:

 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Keuze uit klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

14 dagen vrijblijvend op proef

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.