voor
Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
Regelmatig nadenken over je carrière is verstandig. Zit je nog wel op je plek? Kom je bij een andere werkgever beter tot je recht? Zijn er betere arbeidsvoorwaarden? Of vind je jouw huidige baan juist nog heel comfortabel? Dát kan natuurlijk ook. Wanneer je twijfelt, weet je het eigenlijk al: het is tijd voor een carrièreswitch.
Kijkend naar de cijfers is dit hét moment om een carrièremove te maken. In veel branches is er een enorm tekort aan personeel en liggen de vacatures voor het oprapen. Ontdek de trends op de arbeidsmarkt en waarom je dit jaar wel of niet van baan moet switchen.
Doorgroeien, blijven of switchen? Zijn de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gunstig voor jouw carrièreplannen? Check nu de 6 arbeidsmarkttrends.
Weinig of geen geschikte sollicitanten en heel veel vacatures: zo ziet de arbeidsmarkt eruit. En dat blijft nog wel even zo. Het CBS registreert krapte in vacatures op alle niveaus. De meeste openstaande vacatures op HBO+-niveau zie je terug in HR, ICT, finance en engineering. Op MBO-niveau zijn er enorm veel vacatures in de zorg, de kinderopvang en in de industrie en installatiebranche.
Werkzoekenden hebben door de krapte op de arbeidsmarkt meer kansen én ruimte om kritisch te zijn tijdens hun zoektocht naar een baan. Denk aan: meer kansen voor starters, hogere salarissen, betere arbeidsvoorwaarden of eerder een vast contract.
In 2021 werd het thuiskantoor omgebouwd tot een volwaardige werkplek en in 2022 is hybride werken de norm geworden. Onderzoeken tonen aan dat werknemers minimaal twee dagen thuis willen blijven werken. Thuiswerken geeft vrijheid en zorgt voor meer productiviteit. De voordelen van op kantoor werken zijn onder meer de beschikking over betere apparatuur, een andere omgeving en direct contact met collega's. Het beste van twee werelden? Hybride werken.
Recruiters kijken niet meer alleen naar diploma’s of werkervaring, maar juist naar soft skills. Organisaties vinden het steeds belangrijker dat eigenschappen zoals communiceren, flexibiliteit, creativiteit en leiderschap matchen met de bedrijfscultuur. Deze skills zijn te trainen, maar worden grotendeels bepaald door hoe een persoon in elkaar zit. Werkgevers moeten er dus rekening mee houden dat de ervaring en opleidingen van werkzoekenden minder goed aansluiten bij vacatures. Het is makkelijker om iemand een opleiding te laten volgen, dan iemand soft skills aan te leren.
Maatschappelijk gezien is er meer aandacht voor diversiteit en inclusie. Werkzoekenden vinden diversiteit steeds vaker belangrijk tijdens de zoektocht naar een baan. Bedrijven zoals de NS zijn dan ook gestart met anoniem solliciteren. Op deze manier hoopt de spoorvervoerder het wervings- en selectieproces objectiever te maken en de kansengelijkheid te vergroten.
Door de krapte op de arbeidsmarkt doen bedrijven meer hun best om medewerkers te behouden. Denk aan meer mogelijkheden om door te groeien binnen het bedrijf met persoonlijk opleidingsbudget. Ook door regelingen van de overheid zoals het Levenlanglerenkrediet en het STAP-budget worden werkenden en werkzoekenden gestimuleerd om een opleiding te volgen.