Trends op de arbeidsmarkt

Regelmatig nadenken over je carrière is verstandig. Zit je nog wel op je plek? Kom je bij een andere werkgever beter tot je recht? Zijn er betere arbeidsvoorwaarden? Of vind je jouw huidige baan juist nog heel comfortabel? Dát kan natuurlijk ook. Wanneer je twijfelt, weet je het eigenlijk al: het is tijd voor een carrièreswitch.

Kijkend naar de cijfers is dit hét moment om een carrièremove te maken. In veel branches is er een tekort aan personeel. Ontdek de trends op de arbeidsmarkt en waarom je dit jaar wel of niet van baan moet switchen. Doorgroeien, blijven of switchen? Zijn de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gunstig voor jouw carrièreplannen? Check nu de 6 arbeidsmarkttrends.

1. Krapte op de arbeidsmarkt

Weinig of geen geschikte sollicitanten en heel veel vacatures: zo zag de arbeidsmarkt er de afgelopen jaren uit. Het UWV registreert nog steeds krapte in vacatures, maar voor 2024 valt de banengroei wel wat lager uit dan in de afgelopen twee jaar. "In positieve zin springt de sector ICT eruit, met een verwachte banengroei van drie procent in 2024. Ook in de sectoren zorg en welzijn, onderwijs en specialistische zakelijke diensten, denk aan juridische dienstverleners, accountants en consultants, zal het aantal banen toenemen. De arbeidsmarkt blijft ook de komende jaren krap, zeker in sectoren als ICT, zorg en techniek." Bron: UWV.

2. Voordelen voor werkzoekenden

Werkzoekenden hebben door de krapte op de arbeidsmarkt meer kansen én ruimte om kritisch te zijn tijdens hun zoektocht naar een baan. Denk aan: meer kansen voor starters, hogere salarissen, betere arbeidsvoorwaarden of eerder een vast contract.

3. Hybride werken

Hybride werken is de norm geworden. Onderzoeken tonen aan dat werknemers die fulltime werken minimaal twee dagen thuis willen werken. Thuiswerken geeft vrijheid en zorgt voor meer productiviteit. De voordelen van op kantoor werken zijn onder meer de beschikking over betere apparatuur, een andere omgeving en direct contact met collega's. Het beste van twee werelden? Hybride werken dus.

4. Meer focus op soft skills

Recruiters kijken niet meer alleen naar diploma’s of werkervaring, maar juist naar soft skills. Organisaties vinden het steeds belangrijker dat eigenschappen zoals communiceren, flexibiliteit, creativiteit en leiderschap matchen met de bedrijfscultuur. Deze skills zijn te trainen, maar worden grotendeels bepaald door hoe een persoon in elkaar zit. Werkgevers moeten er dus rekening mee houden dat de ervaring en opleidingen van werkzoekenden minder goed aansluiten bij vacatures. Het is makkelijker om iemand een opleiding te laten volgen, dan iemand soft skills aan te leren.

5. Diversiteit en inclusie

Maatschappelijk gezien is er meer aandacht voor diversiteit en inclusie. Werkzoekenden vinden diversiteit steeds vaker belangrijk tijdens de zoektocht naar een baan. Bedrijven zoals de NS zijn dan ook gestart met anoniem solliciteren. Op deze manier hoopt de spoorvervoerder het wervings- en selectieproces objectiever te maken en de kansengelijkheid te vergroten.

6. Meer mogelijkheden om carrièregerichte opleidingen te volgen

Door de krapte op de arbeidsmarkt doen bedrijven meer hun best om medewerkers te behouden. Denk aan meer mogelijkheden om door te groeien binnen het bedrijf met persoonlijk opleidingsbudget. Ook door subsidieregelingen van de overheid zoals het Levenlanglerenkrediet worden werkenden en werkzoekenden gestimuleerd om een opleiding te volgen.

Redenen om wel of niet van baan te switchen

Wel switchen, omdat...
  • Je gelukkiger bent in een andere baan;
  • Je op zoek bent naar meer uitdaging en doorgroeimogelijkheden;
  • De krappe arbeidsmarkt veel kansen biedt;
  • De arbeidsvoorwaarden beter kunnen;
  • Bijleren en omscholen nu kan met LLL-krediet.
Niet switchen, omdat...
  • Je nog doorgroeimogelijkheden genoeg hebt;
  • De enige zichtbare verbetering meer salaris is;
  • Je tevreden bent met je huidige baan;
  • Er alleen een relatief klein probleem is, zoals een verhuizing;
  • Haasten niet nodig is (een nieuwe baan kan ook over een paar jaar).