Toon 0 resultaten

”LOI Zakelijk heeft oog voor onze doelgroep en zoekt mee naar oplossingen.”

Shirley van den Kolk, eigenaar Inner-Aktie

 

”LOI Zakelijk heeft oog voor onze doelgroep en zoekt mee naar oplossingen.”
Shirley van den Kolk, eigenaar Inner-Aktie

 

Shirley van den Kolk is eigenaar van re-integratiebureau Inner-Aktie. Vanuit deze organisatie biedt zij verschillende trajecten om mensen weer de arbeidsmarkt op te helpen. Toen een van haar opdrachtgevers haar vroeg een traject op te zetten waarmee mensen vanuit de bijstand kunnen worden opgeleid voor de kinderopvang, ging zij op zoek naar een partner die kon bieden wat haar doelgroep nodig had: maatwerk.

Van stilstand naar beweging

”Een mens-ontwikkelbedrijf’, zo noemt Shirley haar re-integratiebureau Inner-Aktie graag. ”Wij willen mensen graag weer in beweging krijgen. Vaak zijn dat mensen die al langere tijd in een financieel afhankelijke positie zoals  bijstand zitten. Het is heel moeilijk om daar weer uit te komen. Mensen hebben vaak zoveel meegemaakt en zijn bang voor nieuwe teleurstellingen! Daarom hebben we bij Inner-Aktie een trainingsmethodiek ontwikkeld. We helpen mensen eerst hun innerlijk weer op orde te krijgen, om van daaruit langzaam weer in beweging te komen.”

In de praktijk

Een mooi voorbeeld van hoe dit in de praktijk werkt, is de door Shirley opgezette opleiding  ‘Ik vervoer’ ”Mijn eigen achtergrond ligt in het personenvervoer. Binnen onze doelgroep zag ik heel veel mensen die ik geschikt zou vinden om als taxichauffeur te werken, maar die niet in staat waren zelfstandig hun MBO 2-diploma te halen. Daarom hebben we voor hen een speciale opleiding  opgezet en dat liep goed.” Dat de opleiding  een succes was, zag ook Shirley’s opdrachtgever, de gemeente. Zij vroegen haar om een vergelijkbaar traject op te zetten voor de kinderopvang.

Kansen in de kinderopvang

”In de kinderopvang zijn grote tekorten en binnen onze doelgroep is er bovengemiddeld veel interesse”, vertelt Shirley. Maar het bij elkaar brengen van die twee was nog niet zo simpel. Het aanbod van het reguliere onderwijs was niet de beste oplossing voor deze groep. ”Daar moet alles veel meer in een vast tempo en volgens een vast programma. Je kunt wel zeggen ‘Ga maar naar school’, maar dat geeft voor deze doelgroep te veel drempels. Het moest dus een thuisstudie worden, maar waar?”

Na verschillende opleiders te hebben vergeleken, kwam Shirley uit bij LOI Zakelijk. ”Ik vond de omgang heel prettig. LOI Zakelijk heeft echt oog voor deze specifieke doelgroep en zoekt mee naar oplossingen. Onze adviseur Joris van Apeldoorn gaf mij bijvoorbeeld het inzicht dat met de juiste basis een MBO 3-opleiding uiteindelijk mogelijk is. “

Een stevige basis

Die basis kwam er. Samen bieden Inner-Aktie en LOI Zakelijk nu een basisopleiding. ”De basisopleiding bestaat uit vier modules: Communicatie, Pedagogiek, Spelactiviteiten in de kinderopvang en Deskundigheid en Kwaliteitszorg. Op aanraden van potentiële werkgevers en Joris hebben we daar nog EHBO voor kinderen aan toegevoegd. Na het afronden hebben deelnemers de belangrijkste certificaten op zak en ligt er een stevige basis om  de MBO 3-opleiding Pedagogisch medewerker af te ronden bij de werkgever”

Extra ondersteuning

Deelnemers aan het traject volgen de modules via de LOI. Daarnaast biedt Inner-Aktie het eerste half jaar extra begeleiding en coaching. ”Mensen komen twee keer per week bij ons op locatie. We bespreken de leerstof en het huiswerk, maar pakken er ook onderwerpen bij als ‘leren doorzetten’, ‘communicatie’ of ‘hoe word ik een goede werknemer’? Ook gaan we halverwege de basisopleiding al op zoek naar een werkgever. Na die 26 weken schalen wij onze begeleiding af en neemt de praktijkbegeleider vanuit de werkgever het over. De begeleiding vanuit de LOI-docenten blijft natuurlijk gewoon.”

Kwalitatief en inhoudelijk sterk

De samenwerking met LOI Zakelijk bevalt Shirley goed. ”De meerwaarde van de LOI zit voor mij echt in de kwaliteit. Daarin zijn we gelijkwaardig én vullen we elkaar aan. Die kwaliteit uit zich op allerlei manieren: in het contact met onze adviseur, in de kwaliteit van de aangeboden lesstof, de inhoud en de keuze aan examenlocaties. Ook de trainer die we hebben aangesteld, iemand die afkomstig is uit de kinderopvang, bevestigde dat dit er echt heel goed uitziet en inhoudelijk sterk is. We zijn natuurlijk nog maar net begonnen, maar ik ben echt heel enthousiast!”

Afstand overbruggen

Wat drijft Shirley om zich met hart en ziel in te zetten? ”Ik wil mensen laten zien dat ze méér zijn dan die uitkering of dat verleden. Mensen het geloof in zichzelf laten terugvinden. Bij onze doelgroep is er een afstand te overbruggen. We kunnen iemand niet zomaar aanmelden bij een reguliere opleider, dat is voor veel mensen met deze achtergrond een té grote stap.  Maar samen met het aanbod van LOI Zakelijk kunnen  wij maatwerk leveren. Deze mensen zijn supergemotiveerd  en krijgen nu een kans die ze normaal niet krijgen aangeboden.”